Ne hagyja az utolsó pillanatra! – Elektronikusan könnyebb az adóbevallás

NAV

Több éves tapasztalat, hogy a magánszemélyek jelentős része az utolsó pillanatban nyújtja be személyijövedelemadó-bevallását. Sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat azok, akik nem várják meg a május 21-ei határidőt, hanem mielőbb teljesítik bevallási kötelezettségüket.

Amennyiben nem élt az egyszerűsített bevallás lehetőségével és nem kérte a munkáltatói adómegállapítást – vagy a munkáltató azt nem vállalta -, akkor vagy a 1253-as személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványon, vagy a törvényi feltételek fennállása esetén adónyilatkozat benyújtásával (1253ADÓNYILATKOZAT) önállóan kell eleget tennie bevallási kötelezettségének.

Tekintettel arra, hogy a törvényi határidő, azaz május 20-a az idén Pünkösd hétfőre esik, a bevallást vagy az adónyilatkozatot legkésőbb 2013. május 21-ig kell eljuttatni az illetékes adóigazgatósághoz.

A bevallás elkészítéséhez praktikus segítséget nyújt a NAV internetes honlapjáról (www.nav.gov.hu) elérhető bevalláskitöltő program. Ennek használata nemcsak azért célszerű, mert beépített kitöltési útmutatóval rendelkezik, hanem azért is, mert a már kitöltött bevallás leellenőrizhető. A program közvetlen lehetőséget biztosít a bevallás adóhatóság felé történő elektronikus továbbítására is. Ehhez Ügyfélkapus regisztráció szükséges, amely nagyobb ügyfélszolgálatainkon, az okmányirodákban, vagy elektronikus aláírás birtokában a www.magyarorszag.hu internetes oldalon néhány perc alatt elvégezhető. (Az Ügyfélkapus hozzáférés számos egyéb adóügy gyors és kényelmes elintézésében is segítséget nyújt. Így például adó-, jövedelem- és illetőségigazolás igénylése, fizetési könnyítési kérelem benyújtása esetén lehet hasznunkra, de akár adófolyószámlánk aktuális állapotát is figyelemmel kísérhetjük.)

Fontos tudni, hogy a bevallásban szereplő kiutalási igény csak hibátlan bevallás esetén teljesíthető. A tapasztalat az, hogy a bevalláskitöltő programot használó adózók kevesebb arányban vétenek hibát, így visszaigényelt személyi jövedelemadójukat könnyebben és gyorsabban kapják meg.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Forrás: NAV

10 hozzászólás “Ne hagyja az utolsó pillanatra! – Elektronikusan könnyebb az adóbevallás” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    Nem árt tájékozódni előbb, hogy milyen egyéb következményei vannak annak, ha valaki elektronikus bevallóvá válik.

  2. nagyapó szerint:

    Igen, vigyázni kell, mert ha szoci, akkor azonosító chippel látják el.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. felix szerint:

    Szemétláda!
    Olyan vagy mint Gordon.
    Fogalmad sincs a dologról, de azért belebeszélsz.
    Chipet a gazda rakat a kutyájába.
    Remélem te is megkaptad már. Azért jó, mert arról mindig leolvasható, hogy kinek nyalsz, így a lágyult agyad miatt nem kezded szagolgatni a szocik hátsóját, mint régen komcsi korodban.

  4. John Doe szerint:

    Mit hallottam nagyapóról… Nem írhatom meg. 🙁

  5. felix szerint:

    John Doe!
    Akkor így kell meghalnom? 🙂

  6. Ambi szerint:

    Ne aggódj felix, túl fogjuk élni!

    Lehet, hogy nem is fogsz hiányozni…

  7. felix szerint:

    Ambi!
    Nekem hiányoznátok.

  8. felix szerint:

    Várhatóan 600 000 forintba kerül majd a dohány boltokban használható pénztárgép.
    Kíváncsian várom, hogy mekkora lesz az állami támogatás a haveroknak.

  9. ... Grün szerint:

    “Az adófizetőknek “csak” tízmillió forintjába került, a kormánynak viszont óriási presztízsveszteséget hozott az a nemzetközi szakvélemény, amelyet Martonyi János külügyminiszter a negyedik alkotmánymódosításról rendelt meg, hogy azzal “fellépjünk a Magyarországot érintő megalapozatlan támadásokkal szemben”. Csakhogy az elkészült jelentés szerint az alaptörvény-módosítás több pontja is vitatható, így meg is bukott az Orbán-kormány kettős mérce-elmélete.”
    .
    A fagylalt visszanyalt?! 😛
    .
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=644123&referer_id=toplist

  10. felix szerint:

    Hiába na.
    akiknek nem kell nyalni a megélhetésért azok megmondják………….

Itt lehet hozzászólni !