A magyar tinik isznak és drogoznak?

MTI, Index.hu

Egy nemzetközi felmérés szerint a magyar fiatalok közül sokan szórakozásnak vagy az érvényesülés egyik útjának tekintik az erőszakot. A szakiskolások és az elvált szülők gyerekei közül többen drogoznak. A kutatásba került magyar fiatalok sőt a hackerkedés is előfordul, de a megoldás nem a büntethetőség korának lejjebb szállítása.

A 30 ország részvételével végzett nemzetközi felmérés eredményeit kedden ismertették az Országos Kriminológiai Intézetben, “Látens fiatalkori devianciák” címmel. Magyarországon 109 iskola 2200, 7-9. osztályos diákja töltötte ki a kérdőívet 2006 tavaszán. A nemzetközi kutatásban először vettek részt Közép- és Kelet-Európa rendszerváltó országai. A vizsgálat 2004-ben kezdődött, és Magyarország 2005-ben csatlakozott. A kutatást vezető Kerezsi Klára felhívta a figyelmet, hogy a felméréssel az iskolába nem járó fiatalokat nem érték el, “pedig az igazi problémák náluk vannak”.

Vicces garázdálkodás

A kutatásban résztvevő Győry Csaba szerint sok megkérdezett fiatal úgy látja, “hogy az erőszak valamiféle szórakozás is egyben”. A válaszok alapján az első apróbb bűncselekményeket 12 éves koruk körül követik el a gyerekek, és a lány elkövetők száma magasabb, mint az összbűnözésben. A fiatalok egyre több időt töltenek a kortársaik között, és mivel megnő az erőszakot általában elfogadó kortárs csoport befolyásoló szerepe, a csoportba kerülők nagyobb eséllyel lesznek elfogadóbbak az erőszakkal szemben. Az erőszak elfogadása mögött az állhat, hogy a média révén mindennapi élménnyé vált, hogy erőszakos cselekményeket látnak a fiatalok. A köztéri tárgyak megrongálása, zseblopás, bolti lopás nagyobb arányú azoknál gyerekeknél, akiknek állandó baráti társaságuk van, de nem tekintik a társaságukat bandának. Parti Katalin kutató szerint ennek az lehet az oka, hogy a tevékenységeket szórakozásnak tekintik és nem devianciának.

A közelmúltban kezdődött vita a büntetőjogi felelősség korhatárának leszállításáról. A kutatók szerint nem a 14 éves korhatár leszállítása a helyes út, hanem a bűnmegelőzési programokat átszabása. Ezeknek egyrészt a fiatalabb korosztályokra is koncentrálnia kell, másrészt a kortárs csoportnak, az iskolának sokkal nagyobb szerepet kell szánnia.

Elvált szülők drogos gyerekei

Kerezsi Klára arra hívta fel a figyelmet, hogy a vizsgálatban részt vett fiatalok 8,2 százaléka próbálta ki a kábítószert, míg 78,7 százaléka már fogyasztott alkoholt. A kriminológus szerint riasztó, hogy milyen korán összekapcsolódik az alkohol a szórakozással. A legtöbben azok közül, akik fogyasztottak alkoholt, a szüleikkel vagy más felnőttel együtt tették ezt. A kábítószer első kipróbálásának átlagos életkora 14 év. Ez jellemzően marihuánát, speedet vagy ecstasyt jelent, az úgynevezett keményebb drogokat fogyasztása pedig jellemzően 15-16 évesen kezdődik. Bolyky Orsolya, aki a fiatalok drog- és alkoholfogyasztási szokásait vizsgálta, az iskola-típusok szerinti különbségeket is kiemelte: a szakiskolások közül minden ötödik válaszolta azt, hogy már fogyasztott kábítószert, gimnáziumban és szakközépiskolában a drogot kipróbálók aránya jóval kevesebb (11-12 százalék) volt. A kemény drogokat használók felénél a szülők külön éltek, a nem fogyasztóknál ez az arány 20-22 százalék volt. A gyerekek két százaléka már árult kábítószert.
Letöltő generáció

A megkérdezett fiatalok 50,9 százaléka már töltött le jogvédett terméket, sőt nagy hányaduk a szülővel együtt. A fiatalok 7,8 százaléka pedig “hackerkedik” is, azaz hatolt már be illetéktelenül számítógépes rendszerekbe. A fiatalok 84 százaléka mondta azt, hogy van otthon számítógépük. Más felmérések szerint a magyar háztartások egyharmadában van PC. A felmérés szerint tehát valószínűleg ahol van iskoláskorú gyerek, ott megveszik a szülők a számítógépet.

Forrás: Index.hu

9 hozzászólás “A magyar tinik isznak és drogoznak?” bejegyzésre

  1. bejani szerint:

    Elég csak szétnézni néhány csepeli műintézményben (Pl. Evezős, Torony), néha igencsak 18 év alatt van az átlagéletkor.

  2. Bubus szerint:

    Az a gáz, hogy mikor ma mentem a munkahelyemre, egy fiatal srác éppen arról mesélt egy lánynak, hogyan vert meg egy másik srácot egy másik lány miatt. Sikerült részleteiben is megismernem egy tökéletesen értelmetlen verekedést, miközben ez a lányban ez semmiféle megütközést sem keltett.

    Azon kezdtem el gondolkozni, hogy mi is piáltunk annak idején, mi is csámborogtunk, igaz, nem vertünk szét semmit és nem drogoztunk. Verekedés olyan ritkán volt, hogy serdülő koromtól egyetemista koromig egyetlen egyszer sem vettem részt ilyesmiben (igaz, egyszer-kétszer láttam ilyet). Hozzáteszem, akkor még a kábítószer nem volt elterjedt, a ragasztót meg a leglepukkantabbak szívták, értelmes fiatalnak eszébe sem jutott. Mire idáig eljutottam, a srác már egy másik verekedésről beszélt, amit szintén ő kezdeményezett. Mellesleg kulturált megjelenésű, fehér bőrű emberke volt.

  3. Papi szerint:

    Bubus!
    Az amit leírtál szépen hangzik de nem igaz nem voltunk jobbak és nem rosszabbak a mai fiatalok mint mi voltunk. Mi is ittunk és igenis verekedtünk a lányok miatt. Emlékez csak a Csilire minden hétvégén volt nézet eltérés. Megint csináltak egy mondva csinál felmérést a fiatalokról és mi az idősebb generáció rögtön rá bolintunk. Az apám mindig azt mondta amikor fiatal voltam, hogy aki azt mondja, “hogy bezzeg az én időmben az irigy a fiatalokra”. Ne haragudj de nem jobbak és nem rosszabbak mint mi voltunk csak ők most fiatalok.

  4. Bubus szerint:

    Kedves Papi, nem azt írtam, hogy egyáltalán nem voltak verekedések. Persze, hogy voltak. Elsős gimis lehettem, amikor egy ismerősöm azzal büszkélkedett, hogy nagyon megvert egy srácot, “mert olyan buzis volt a ruhája”. De mindenki megvetette érte.

    Mi is ittunk és cigiztünk, ez igaz, tagadhatatlan. Nem is tagadtam. Ha lett volna kábítószer, pl. fű, biztos közülünk is többen próbálták volna ki (bár aki nagyon akart, akkor is kereshetett vadkendert). De alapjában nem voltunk erőszakosak, és nem rongáltunk szándékosan. Ebből is csak egy kivételre emlékszem, amikor pár osztálytársam csúzlival kilőtte az általános iskola pár ablakát. A legnagyobb gaztett ezen túl már csak a pálpusztai sajt volt, amit a tanárok székére meg asztalára kentünk.

  5. miska72 szerint:

    Szép kis jövő? No comment!

  6. Papi szerint:

    Bubus!
    Ne feled a mi időnk jelszava “szeretkezz ne háborúz” hippi mozgalom emlékszel? A mai fiatalok nem élnek olyan “burokban” mint mi éltünk ez az igazság. A mai fiataloknak sokkal nehezebb mint nekünk volt, és mi nagyon nehezen tudunk segíteni nekik mert ezt a demokráciát nekünk is tanulni kell. Csak abban tudunk segíteni nekik, hogy megpróbálunk becsületes magyar emberként élni.

  7. Papi szerint:

    Miska72
    Ne legyél pesszimista hidd el az élet szép.

  8. miska72 szerint:

    Papi
    Elhiszem. Csak nem látom. Nem ezt tapasztalom. Ez az egész világ el van cseszve. Nem kicsit! NAGYON!

  9. Papi szerint:

    miska72!
    Egy “öregember” tanácsa: keresd az élet szépségeit. Ne csak a rosszat a jót is vedd észre (ne nagy dolgokat keres kicsi apró örömöket) és hidd el akkor szép lesz az élet még ezek a mocskos gazemberek ellenére is.

Itt lehet hozzászólni !