Végső búcsú a Vasladytől

Magyar Hírlap

Fél évszázada nem kísért utolsó útjára politikust hasonló tiszteletadással London. Utoljára 48 évvel ezelőtt vett részt II. Erzsébet királynő miniszterelnök temetésén, akkor a második világháborús győzelmet kivívó Winston Churcill búcsúceremóniáján. Most ismét egy háborús győztest tisztelt meg, a 87 éves korában elhunyt Margaret Thatchert, aki megakadályozta a Falkland-szigetek elszakítását a brit koronától. Pedig a királynőnek 61 éves uralkodása alatt lett volna alkalma kormányfőket búcsúztatni, hiszen tizenkettő kormányzásának volt eddig szemtanúja, s ebből 8 már nincs az élők sorában. Aki viszont még él az ott volt szerdán a Szent Pál székesegyházban, ahol Margaret Thatcher gyászszertartására sor került, és velük együtt 170 ország 2300 közéleti személyisége rótta le kegyeletét, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Thatcher halálában is megosztotta a brit társadalmat, és ellenzéke temetési szertartásán is kifejezte ellenszenvét, de ezúttal elmaradtak a nagyszabású tüntetések.

Amíg a temetési menet odaért, London ágyúlövésektől zúgott, amelyeket percenként adtak  le a hírneves várbörtön, a Tower mellett felállított ütegekből, s a tüzérek muzsikáját még a brit parlament világhírű toronyórájának kongása sem törte meg, mert a Big Bent elhallgattatták a háromórás szertartás idejére. „Bin-bong a boszorkány halott” csúfolódtak a menet mellett a hetvenes évek végétől a kilencvenesekig az országot 11 évig irányító és ezzel másfél évszázados rekordot felállító miniszterelnök ellenségei, akik azonban most is kisebbségben voltak. Éppúgy mint azon a három parlamenti választáson, amit azzal a kormányfővel szemben elvesztettek, aki hívei és ellenfelei szerint is örökre megváltoztatta Nagy-Britannia képét. A menet mellett pfujolók és fütyülők, valamint a brit zászlóval letakart koporsótól elfordulók szerint végzetesen tönkretette az országot, amikor felszámolta a veszteséges iparágakat. Híveinek tízezrei eközben virágot szórtak a lovak lábai elé, mert szerintük Thatcher adta vissza a Nagy jelzőt Britanniának, amely reménytelenül versenyképtelen volt a hetvenes évek végére a franciákkal és a németekkel szemben, a szakszervezetek diktátumának béklyójában. Thatcher vasakarattal vitte véghez azt a politikát, amely a hazai vállalkozások és a szolgáltatások fejlesztésével, a pénzügyi szektor és a munkaerőpiac rugalmasságát korlátozó szabályozás lebontásával, és a szakszervezetek letörésével egy új korszakot nyitott. Amit mindmáig nem tud megbocsátani ellenzéke. A Vaslady bár 23 éve távozott a brit parlamentből, még mind a mai napig olyannyira megosztja a társadalmat, hogy a baloldali honatyák felháborodva tiltakoztak temetésének 10 millió fontos költségei ellen, mert szerintük a kormányzó konzervatívok csak pocsékolják az adófizetők pénzét egy ilyen válságos időszakban, a saját tekintélyük feljavítása érdekében.

A Vaslady azonban végakaratában azt kérte, mellőzzék a dicshimnuszokat, és így Richard Chartres londoni püspök, valamint unokája Amanda és David Cameron kormányfő is egyszerű szavakkal és bibliai idézetekkel emlékezett emberségére. Hamvait éppen 10 éve elhunyt férje mellett helyezte végső nyugalomra a család.

Forrás: Magyar Hírlap

6 hozzászólás “Végső búcsú a Vasladytől” bejegyzésre

  1. Doki szerint:

    Kedves Csepel.info!

    Tegnap reggel életének 96. évében elhunyt gróf Edelsheim-Gyulai Ilona, az 1942-ben repülőszerencsétlenségben meghalt Horthy István egykori kormányzőhelyettes özvegye. Illendő lenne erről is egy cikket kitenni, ha másért nem, akkor azért, mert a Főméltóságú Asszony a világháború során vöröskeresztes nővérként dolgozott, zsidókat mentett és 1944-ben közreműködött a kiugrási kísérletben. Ezt elsősorban a notorius fasisztázók (grün, hajós, ebihal, csapos …) figyelmébe ajánlom!

  2. lucifer szerint:

    Doki!

    “…1944-ben közreműködött a kiugrási kísérletben.”

    Ezt a mondatot én a következőképpen módosítanám: …1944-ben közreműködött az elbaszott kiugrási kísérletben

  3. Doki!
    Kiknek a zoldalán?!

  4. Doki szerint:

    Sátán fattya (alias lucifer)!
    A kiugrás nem Horthyn múlott, hanem azon, hogy nem számíthatott a tábornokaira.

    Admin!
    Csalódottan tapasztalom, hogy míg Margaret Thatcher haláláról hírt adtok, addig a saját halottunkról megfeledkeztek.

  5. Béla szerint:

    De ha Németh Szilárd szellent egyet akkor arról azonnal tudósít a Csepel.fingo

  6. ebihal szerint:

    Doki!
    Alapvetően azért nem szoktam fasisztázni, nehogy az illető még kihúzza magát,
    mivel ahhoz is hülye, hogy a szó értelmét felfogja.
    Magyar nők ezrei többet tettek, mint az általad említett, őt egy esetben tudnám
    kiemelni, ha a beugrást akadályozta volna meg.

Itt lehet hozzászólni !