Rogán: A rezsicsökkentésnek a szolgáltatók profitjából kell megvalósulnia

Fidesz.hu

2002 és 2010 között a szocialista kormányzás idején drasztikusan megemelkedtek az energiaszektor, illetve a földgáz árai, valamint az általuk realizált profit is – jelentette ki Rogán Antal keddi napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

Élénk különbség van köztünk és az ellenzék több pártja között abban, hogy mi mindvégig hangsúlyoztuk, a rezsicsökkentésnek a szolgáltatók profitjából kell megvalósulnia – mutatott rá Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, a szolgáltatók többsége azt mondja, hogy „már nincs is ilyen profit, amiből ők ezt megvalósíthatnák”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 1995-től – a közműszolgáltatók és az energiaszektor privatizációjától kezdve – napjainkig hogyan változott az általuk realizált profit. 1995 és 2011 között a villamosenergia-szektorban működő legnagyobb cégek realizált profitja, adózott eredménye 771 milliárd forint volt, a földgáz-szektorban ugyanez az összeg pedig 267 milliárd forint – sorolta. Mint mondta, „látszik tehát, hogy van olyan profit, amelyből meg lehet valósítani a rezsicsökkentést”. A fideszes politikus egyúttal emlékeztetett arra is, hogy 2002 és 2010 között a szocialista kormányzás idején drasztikusan megemelkedtek az energiaszektor, illetve a földgáz árai. A villamos energia ára a kétszeresére, a földgáz ára pedig a háromszorosára emelkedett, miközben a kumulált infláció mértéke ebben a nyolc évben mindössze 58,8 százalék – jegyezte meg.

Ha ugyanezeket az adatokat kielemezzük évekre vetítve, akkor kiderül belőle, hogy 2002 és 2010 között a profit éves átlaga a kétszerese annak, mint ami 2002 előtt, illetve 2010 után volt – jelentette ki Rogán Antal. Ebből egyértelműen az látszik, hogy a szolgáltatók, a földgáz- és villamosenergia-szektor számára a szocialisták kormányzása az aranykor; akkor emelik a legjobban az árakat, és akkor nő a profit is egészen az egekig – fűzte hozzá.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, éppen ezért az a helyes megoldás, ha a rezsicsökkentést a szolgáltatók profitjának a rovására hajtják végre, „hiszen ezen a profiton van még mit csökkenteni”. Tájékoztatott arról is, hogy ennek a jegyében fogadta el hétfőn az Országgyűlés a szociális közműszolgáltatásról szóló törvényt, valamint a Ház kimondta azokat a jogszabályokat is, amelyek a fogyasztók jogait is rögzítik. Például végre világossá tettük, hogy nem lehet csak úgy kikapcsolni a szolgáltatást, hanem előtte végig kell vinni azt a bírósági procedúrát, hogy egyértelműen látszódjék, hogy a szolgáltató elment odáig, hogy bizonyítsa az igazát – közölte, hozzátéve azt is, hogy amennyiben valaki befizeti a tartozását, 24 órán belül vissza kell kapcsolni a szolgáltatást.

Ugyancsak rögzítettük azt is, hogy a társasházakban nem lehet a többiek kárára behajtani egy ember tartozását, nem lehet az egész épületben megszüntetni a szolgáltatást- hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy a hétfői ülésen egy új törvényjavaslat is a képviselők elé került, ez a rezsicsökkentések végrehajtásáról szól. Ennek az a lényege, hogy törvényben rögzítjük július elsejétől a tíz százalékos csökkentést, nemcsak a villamos energia és a földgáz, hanem a vízközmű-szolgáltatás és a hulladék-szolgáltatás, valamint a csatornadíjak tekintetében; itt is várjuk majd a képviselők támogatását – zárta szavait Rogán Antal.

Forrás: Fidesz.hu

8 hozzászólás “Rogán: A rezsicsökkentésnek a szolgáltatók profitjából kell megvalósulnia” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Rogán Antal a fenti bejegyzés szerint azt nyilatkozta, hogy: “a rezsicsökkentésnek a szolgáltatók profitjából kell megvalósulnia”.

    Ugyancsak Rogán Antal nyilatkozta a 2013. március 17.-én 08:55-kor itt megjelent bejegyzésben, hogy “a hazai gáz- és áram szolgáltatók 2011-ben együttesen 42,9 milliárd Ft hasznot vágtak zsebre”!

    Szegény Rozzant Tóni valószínűleg hiányzott a számtan órákról és ezért nem tudja az alábbiakat:

    Ha a hazai gáz- és áram szolgáltatók által 2011-ben együttesen zsebre vágott összesen 42,9 milliárd Ft hasznot, az utolsó Ft-ig mindet elosztjuk a 4,3 millió magyar háztartás között, akkor ez háztartásonként csak évi 9.977,- Ft rezsicsökkentést tesz lehetővé!

    Megismétlem:
    A szolgáltatók profitjából háztartásonként csak évi 9.977,- Ft rezsicsökkentést lehet végrehajtani!

    Öt hónappal ezelőtt a leg-szélhámosabb fideszes Lézer Jani háztartásonként évenkénti 100 ezer Ft-os rezsicsökkentésről hazudozott!

    Később Rogán Antal és Németh Szilárd háztartásonként már csak évenkénti 40 ezer Ft-os rezsicsökkentést ígért!

    A fentiekre hivatkozva kérdezem, hogy hogyan lehet a szolgáltatók egy-egy háztartásra eső évenkénti 9.977,- Ft profitjából, a Rogán-Németh kettős által ígért évenkénti 40 ezer Ft rezsicsökkentést végrehajtani?!

    Az okosabbak azt is elmagyarázhatnák, hogy hogyan lehet a szolgáltatók egy-egy háztartásra eső évenkénti 9.977,- Ft profitjából, a főszélhámos Lézer Jani által hazudozott évenkénti 100 ezer Ft rezsicsökkentést végrehajtani?!

    Várom az okos és számokkal alátámasztott válaszokat!

  2. hajós szerint:

    Jó észrevétel, ?!

  3. “?!”!
    Félreértetted arrogáns antit!
    Szerintem ő az eddig elért profitot értette! 😛
    “1995 és 2011 között a villamosenergia-szektorban működő legnagyobb cégek realizált profitja, adózott eredménye 771 milliárd forint volt, a földgáz-szektorban ugyanez az összeg pedig 267 milliárd forint – sorolta. Mint mondta, „látszik tehát, hogy van olyan profit, amelyből meg lehet valósítani a rezsicsökkentést”

    Most már csak a kétharmad erejével egy törvényt kell kreálni, (akár tákolmányba faragva) ami lehetővé teszi visszamenőlegesen ennek a jogtalanul szerzett mintegy 1000 mrd. profitnak a megsarcolt fogyasztók részére kárpótlásul rezsicsökkentés formájában való visszafizetését!
    Így már egészen más a léányzó fekvése! 😛

  4. "?!" szerint:

    T. “v. b. Grün”!

    Az általad leírt variáció esetén, a Magyar Államnak is vissza kellene fizetni a rezsicsökkentés finanszírozásához a részben vagy egészben állami tulajdonú szolgáltató cégek által az 1995 és 2011 közötti időszakban az államkasszába befizetett osztalékjövedelmeket!

    Ez azonban nem szerepel Rogánnak és társainak az elképzelése között!

    Egyszerűen csak arról van szó, hogy Rogán maga sem gondolta végig a folyamatot, és Szilárdunkhoz hasonlóan, mert maga sem tudja pontosan, hogy miről beszél!

    A tudatlanságukon azonban nem lehet csodálkozni, mert most is semmibe vették a jogalkotásról szóló törvény rendelkezéseit, és ehhez a törvényhez sem nyújtottak be egyetlen hatástanulmányt sem!

  5. John Doe szerint:

    Valaki “megeszi” még a “sz.rt”?

  6. nagyapó szerint:

    John Doe! Mindig a lakosság egye meg ” még a “sz.rt”?”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. John Doe szerint:

    nagyapó, nézzen európai árakat, van és eddig is volt, vagyis lett volna miből engedni. A GVH által kiszabott árakat az állam határozza meg. Ennek tükrében akkora profitja van a szolgáltatónak, amennyit engednek neki.

  8. vitéz bihari Grün szerint:

    Szobrot állítanak Columbonak Budapesten
    “A kiírásban nincs indoklás, miért épp oda tervezik az emlékművet, gyaníthatóan arra a városi legendára építenek, hogy Falk Miksa, magyar író, politikus lehet Peter Falk dédapja. A hivatalosnak semmiképp nem nevezhető Wikipédián ez szerepel ugyan az életrajzban, hivatalos dokumentumokkal még senki sem támasztotta alá ezt az állítást.”

    A városrész névadójának, a nagy magyarnak, aki a nyereg alatt készített sütőport feltalálta, dr. August Ötker-nek is kijárna egy ici-pici lovasszobor! ))) 😛 (((

    http://www.hir24.hu/belfold/2013/03/19/szobrot-allitanak-columbonak-budapesten/

Itt lehet hozzászólni !