Rezsicsökkentés: jön a folytatás

„Várjuk már, várjuk az új magyar csodákat”

Csepel.hu

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetője március 6-án, szerdán a Békásmegyeri Közösségi Házban tartott előadást “Igaz, hogy olcsóbb?” címmel. A fórumon a képviselő a szolgáltatók hozzáállására és a rezsicsökkentés tervezett bővítésére is külön kitért.

Németh Szilárd történelmi léptékűnek nevezte a kormány intézkedését, ami 2013 januárjától a távhő-, az áram- és a gázár 10 %-os csökkentésével 4 millió család életét könnyítette meg. Kiemelte: a rezsicsökkentés támogatottsága még az MSZP szavazói között is magas, még ott is meghaladja a kétharmadot. Mindenki tudott ugyanis arról, hogy a szolgáltatók magas árréssel és nem egy esetben előre garantáltan magas haszonnal dolgoztak, az elmúlt évtizedekben pedig a piaci ár ingadozásával ellentétben valahogy mindig csak az áremelkedések “gyűrűztek be” az országba.

Az előző szocialista kormányok idején így az inflációt is jóval meghaladva folyamatosan csak nőttek a rezsiköltségek, egyre nagyobb terhet téve ezzel a magyar családokra. A szocialisták gyakorlatilag együttműködtek a szolgáltatókkal, ezért most ott támadják a Fideszt és a rezsicsökkentést, ahol csak tudják – emelte ki a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetője.

Németh Szilárd, majd pedig a hallgatóság is külön kitért a szolgáltatók reakciójára: nem egy alkalommal lehetett ugyanis ellenállást, sőt a fogyasztók burkolt vagy nyílt fenyegetését is tapasztalni. Szóba került a rezsicsökkentés körének kiterjesztése is. Hamarosan a PB-gáz fogyasztói ára is kedvezőbb lesz, júliustól pedig további szolgáltatásokért (szemétszállítás, víz- és csatornadíj) kell kevesebbet fizetnie a lakosságnak. A fórumon részt vevők közül többen problémaként említették a FŐTÁV-nak a társasházak esetében folytatott számlázási gyakorlatát, és azt is sérelmezték, hogy a FŐTÁV-számlákon csak az alapdíj csökkent 10 százalékkal. Németh Szilárd a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordul a felvetett problémákkal kapcsolatban. „A rezsicsökkentés nemzeti ügy. Magyarország jobban teljesít és ennek hozamából a magyar háztartásoknak, a magyar családoknak is részesülniük kell”– zárta szavait Németh Szilárd.

Forrás: Csepel.hu

23 hozzászólás “Rezsicsökkentés: jön a folytatás” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Kell az újabb csökkentés.
    Csak a Fidesz!

  2. hajós szerint:

    Németh Szilárd egy demagóg barom, aki hazugságokkal traktálja az embereket.

  3. Pompomgyerek szerint:

    Háromszorosára emelni a rezsit viszont nem demagógia volt. Inkább vegytiszta lopás. Úgyhogy hajós, elmehetsz a demagógiáddal a pokolba.

  4. felix szerint:

    Pompongyerek!
    Miért emeltetek rá a háromszorosra?
    Azért, hogy igazlegyne – a fidesz még többet lop?

  5. felix szerint:

    igaz legyen

  6. Kivülálló szerint:

    Szép dolog ez a rezsicsökkentés csak az a baj hogy semmit sem ér mivel a gáz fűtőértéke már majdnem nulla”!

  7. admin szerint:

    A számlát a fűtőértéket figyelembe véve állítják elő. Ha a gáz fűtőértéke kisebb, az ára is alacsonyabb.

  8. felix szerint:

    Ó, hát ide menekültél?

  9. Béla45 szerint:

    Talajterhelési díj 1000% ez rezsi vagy nem rezsi?

  10. felix szerint:

    Az büntetés mert nem kötsz rá a meglévő csatornára.
    Amennyiben rákötsz akkor fizeted a csatornadíjat.
    A fidesz logikája szerint így vagy úgy ez neked csökkenés.

  11. ebihal szerint:

    Magyarország jobban teljesít, és ennek a hozamából … ! Hülye vagy ember?
    Csökken a GDP, abból tudjátok fenntartani magatokat, hogy lassan a fingást is
    megadóztatjátok, hol van itt hozam???

  12. "?!" szerint:

    Tegnap 11:50-kor a “Rezsicsökkentés: Németh Szilárd …” című bejegyzésnél írtam az alábbiakat:

    – vagy azért nem csökkentették az elmúlt 3 évben a díjakat, mert hazugság, hogy az eddigi alkalmazott hatósági díjak extra profitot tartalmaztak,

    – vagy olyan tisztességtelen kormányunk van, és olyan aljas (a díjak megállapításánál szavazati joggal rendelkező) rezsikommandósaink vannak, akik annak ellenére hagyták sarcolni az elmúlt 3 évben a magyar lakosságot, hogy maguk is tudták, hogy az általuk jóváhagyott (és a szolgáltatók részéről megfellebbezhetetlen) hatósági díjak extra profitot tartalmaznak, de az elmúlt 3 évben mégsem tették meg a lakosság terheit csökkentő lépéseket!

    A fenti vagylagos kérdésemre tegnap a Békásmegyeri Közösségi Házban tartott előadás keretében maga Németh Szilárd adta meg a választ a fenti bejegyzésből idézett alábbi mondatával:

    “Mindenki tudott arról, hogy a szolgáltatók magas árréssel és magas haszonnal dolgoztak”!

    Az idézett mondattal Németh Szilárd egyértelműen beismerte, hogy a Kormány részét képező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az áram és vezetékes gáz hatósági árformába tartozó díjait úgy állapította meg (itt jegyzem meg, hogy a minisztérium által megállapított díjak ellen a szolgáltatóknak fellebbezési joga nincs), hogy azok a lakosságot indokolatlanul sujtó magas árrést és magas hasznot tartalmaznak!

    Tehát Németh Szilárd fenti beismerő mondata bebizonyította, hogy a rezsicsökkentéssel cirkuszoló hazug kormány az elmúlt 3 évben a saját választóival is az indokoltnál sokkal magasabb rezsiköltséget fizettetett be a szolgáltatók kasszájába!

    A távfűtési díjak, továbbá a víz- és csatorna díjjak, valamint kéményseprő díjakat illetően még érdekesebb a helyzet!

    Ezeket a díjakat a Fővárosi Közgyűlés állapítja meg, amely közgyűlésnek a tagjaként a minden nap rezsicsökkentéssel cirkuszoló Németh Szilárd is megszavazta a 2011. évre és 2012. évre érvényes távfűtési-, víz- és csatorna, valamint kéményseprő díjakat, miközben, mint most nyilatkozta, “mindenki tudott arról, hogy a díjak a lakosságot indokolatlanul sújtó magas árrést és magas hasznot tartalmaznak”!

    A Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozó, és indokolatlanul magas hasznot tartalmazó díjaknak a megszavazásával Német Szilárd csepeli polgármester + országgyűlési képviselő + fővárosi képviselő elárulta a választóit és Csepel lakosságát!

    A fentiek miatt szégyeld magad Szilárd, és mondjál le a választott tisztségeidről, mert az indokolatlanul magas hasznot tartalmazó 2011-es és 2012-es díjak megszavazásakor nem a választóid érdekét, hanem a szolgáltatók érdekét képviselted!

  13. nagyapó szerint:

    Ságvári et! (Még nem sikerült a 32 név).
    – Talajterhelési díj csak ott van, ahol nem kötnek rá a csatornára, tovább szennyezik az anyaföldet. Meg is érdemlik.
    – Milyen adót róttak ki a a lakosságra? Ja féltik a kollaboráns burzsoázia bevételét. Ismerős szöveg?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. felix szerint:

    Szegény szemétláda.

  15. nagyapó szerint:

    Szerencsétlen törött gerincű felkiáltójel! Hosszú szövegelése értelmetlen és hazug (már többedszer).
    A hatósági díjakat a hatóság állapítja meg. Igaz, csakhogy törött gerincű felkiáltójel elfelejti,hogy pl. gáz esetén az E-ON monopolhelyzetben van. Amennyiben alacsony az ár, nem szállítanak, akkor mi az ötlete törött gerincű felkiáltójelnek?
    Írása többi része annyira nívótlan, hogy nem érdemel méltatást, mivel egy bekattant ember szövegelése.
    Eetásak kérdezzék meg a zembereket jó-e, vagy rossz a rezsicsökkentés, ami több mint egy havi spórolás évente?!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. John Doe szerint:

    admin szerint:
    2013. március 07., csütörtök – 13:48
    A számlát a fűtőértéket figyelembe véve állítják elő. Ha a gáz fűtőértéke kisebb, az ára is alacsonyabb
    Admin! Ön sem gázzal fűt, ugye?

  17. John Doe szerint:

    Egy másik poszton, a sok rezsis közül valaki írta, hogy nem küldött az ELMŰ egy levelet?! De, de! Küldött. A lényeg benne az, hogy az állam szabta meg mindig az un. hatósági árat. Az ominózus -10% az nem -10%. Ezt mindig le fogom írni.

  18. admin szerint:

    Meg kellene nézned azt a gázár-számolást, kedves John Doe.

  19. John Doe szerint:

    Admin! Beszkenneljek egy tavalyi és egy idei (havi diktálásos) számlát? Segítesz kiszámolni? Nehogy gond legyen belőle. 😉

  20. belekotkot szerint:

    Kedves Admin ! Azt is el kellett volna mondani hogy a gáz fűtőértékét a szolgáltató határozza meg, méghozzá átlagolva. Tehát lehet játszani vele. Ha sokan használják kicsit rontunk rajta ha kevesen használják akkor többet javítunk. Aztán kijön egy szép átlag, ami alapján fizetünk.

  21. "?!" szerint:

    Noé s “nagyapó”, Te köpönyegforgató volt mszp-s büdös bunkó, miért nem anyáddal közösül szorgalmasabban, ahelyett itt velem foglalkozol amikor tartósan nem vagyok a számítógépem közelében?

    A tegnap 19:55-kor megjelent röfögésedre válaszolva, elsőként a hitvány memóriád frissítése érdekében megismétlem részedre, hogy törött gerincű az aki téged a világra hozott, és Te csak azért nem vagy ugyanolyan törött gerincű mint Ő, mert Te gerinc nélkül jöttél a világra!

    Másodikként arra hívom fel a figyelmed Te szánalmasan hülye és undorítón pofátlan önkormányzati képviselő barom, hogy az áram és a gáz esetében a hatósági ár azt jelenti, hogy ezeknek szolgáltatásoknak az árat sok év óta a kormány szerveként működő Magyar Energia Hivatal állapítja meg, és a hivatal által megállapított árat a Nemzetgazdasági Minisztérium hagyja jóvá! Az így megállapított árak ellen az érintet szolgáltatóknak fellebbezési joga nincs! Eddig világos, Te szerencsétlen barom?!

    Tehát, ha a Magyar Energia Hivatal által megállapított, és a Nemzetgazdasági Minisztérium által jóváhagyott árak indokolatlanul magas extra profitot tartalmaztak, akkor azért erkölcsileg és politikailag is a dilettáns és hazug kormány, valamint a kormány mögött álló hazug fideszes politikusok a felelősek!

    A fentek miatt ne engem oktass, Te szerencsétlen és szánalmasan hülye képviselő és tanácsnok, hanem vedd elő a vonatkozó jogszabályokat és magyaráztasd el részedre valami hozzáértő emberrel a hatósági árképzés és áralkalmazás rendjét!

    A süketelés és a hazudozás helyett, azt az egyszerűbb kérdést próbáld megválaszolni Te barom, hogy Németh Szilárd rezsikommandó-parancsnok, hogyan fogja felelősségre vonni azt a fővárosi képviselő Németh Szilárdot, aki fővárosi képviselőként 2011-ben is és 2012-ben is megszavazta a Budapesten alkalmazható irreálisan magas távfűtési, ivóvíz- és csatornaszolgáltatási, valamint kéményseprő szolgáltatási díjakat?!

    Serkentőként vegyél be valamit (például szeretett főnököd farkát), és próbáld meg elmagyarázni, hogy ki a franc lehet felelős ezeknek a szolgáltatási díjaknak a tartalmáért, ha nem azok akik a díjak megállapítására és jóváhagyására jogosultak?!

    Mesélj, Te arcátlanul hazudozó, és a hazugság leleplezőjét sértegető idióta gazember!

    Ceterum censeo… A köpönyegforgató volt kommunista “nagyapó”, ha kinyitja a száját és veri a billentyűzetet, akkor hazudik, ha kinyújtja a kezét, akkor pedig lop.

  22. "?!" szerint:

    Bukhat a rezsicsökkentési manőver, a lakosság fizetheti a plusz adókat

    2013. március 08., péntek, 14:10 • hvg.hu

    Pert nyertek a gázszolgáltatók az állammal szemben, és bár a döntés csak elsőfokú, ha jogerőre emelkedik, elbukhatnak a kormány rezsifaragási lépései.

    Az előzetes várakozásokkal ellentétben első fokon a gázszolgáltatóknak adott igazat a Fővárosi Törvényszék a Magyar Energia Hivatal (MEH) rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során − értesült a Napi Gazdaság.

    Az elosztók azt kifogásolták, hogy a MEH eljárása nem felelt meg a földgáztörvény rendszerhasználati díjakra vonatkozó rendelkezéseinek, a jogszabály szerint ugyanis a díjakat az indokolt működési és tőkeköltség, illetve összehasonlító elemzések alapján a legkisebb költség elvének érvényre juttatásával kell meghatározni, úgy, hogy az a cégeket gazdálkodásuk hatékonyságának, illetve a szolgáltatás minőségének javítására, illetve az ellátásbiztonság növelésére ösztönözze.

    Nem nyelik be a plusz adókat a gázszolgáltatók:

    Az év elejétől bevezetett új költségek, mint a közműadó, a tranzakciós illeték, a Robin Hood-adó kulcsának az emelése az energiacégek szerint az árba beszámítható indokolt költség, amit a MEH azonban nem fogadta el ezeket az árba beszámítható indokolt tőke- és működési költségként.

    A lap információi szerint a bíróság az ítélethirdetésében a gázcégeknek adott igazat.
    A jövő héten lényegében ugyanezzel a problémával az áramszolgáltatók ügyében várható döntés.

    A tét nagy, mert a bírásági döntés jogerőre emelkedve azt jelentheti, hogy a jelenleg a szolgáltatók által “benyelt” plusz költséget a cégek jogszerűen továbbháríthatnák a fogyasztókra.
    Ebben az esetben a januártól érvénybe léptetett 10 százalékos rezsicsökkentés kerülne veszélybe, ezért a hivatal valószínűleg fellebbez majd a döntés ellen.

  23. zalai szerint:

    Egy kicsi, 500 lelkes, 200 portás faluban élünk Zala megyében.
    A faluban távfűtés nincs, a házak legtöbbjében a gáz nincs bevezetve (nem tudtuk kifizetni a bekötést), a rezsicsökkentés a villanyszámlában érvényesül. Villanyszámlánk átlag 4-6000 Ft, köszönjük a havi 4-600 Ft rezsicsökkentést.
    A problémánk az alábbi: eddig a szemétszállítás díja – kommunális adóban fizetve – évi 5.000.-Ft/porta + Önkormányzati befizetés 1 mFt. 2013.01.01-től ez az összeg 29.000.-Ft-ra, azaz HUSZONKILENCEZER FORINTRA EMELKEDIK!!!!!
    Ezt tényleg meg lehet tenni velünk?

Itt lehet hozzászólni !