A magyar cigányok lemondtak Kanadáról

Origo

Már meg sem próbálnak Kanadában menekültstátuszhoz jutni a magyar cigányok: mióta az új bevándorlási törvény van érvényben, 98 százalékkal visszaesett a kérelmezők száma. Kanada bevándorlásügyi minisztere páratlan sikerként ünnepli a változást, és milliárd dolláros megtakarításokat ígér.

Két hónapja van érvényben Kanadában a C-31-es kódszámú bevándorlási törvény, amely a rövid idő alatt is óriási sikereket ért el – jelentette ki Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter a napokban. Az óriási eredmények egész pontosan azt jelentik, hogy 2012. december 15-étől mostanáig hetven százalékkal kevesebben kértek bevándorlási engedélyt az észak-amerikai országba, mint a korábbi évek ugyanezen szakaszaiban. Ha ez így folytatódik, a kanadai adófizetők kétmilliárd dollárt fognak megtakarítani a következő öt évben a politikus számításai szerint.

Kenney szerint a sikersztori mögött főként a magyar bevándorlók számának drasztikus csökkenése áll: decemberben összesen hét magyar kért menekültstátuszt a kanadai reptereken. Ez 98 százalékos visszaesés a 2011. decemberi 412 főhöz képest. (Részletes riportsorozatunkat a Kanadába érkező magyar romákról itt olvashatja.)

Kanadának azért jó, hogy elkerülik a menedékkérők, mert amíg a hatóságok elbírálják a kérelmet, az állam addig is pénzt költ a menekültekre. A kormány szerint tavaly “minden magyarországi menedékkérőt elutasítottak, ám mielőtt ügyüket lezárták, és őket kitoloncolták volna, a kanadai kormány által a számukra biztosított jóléti és egészségügyi juttatások értéke – a sikertelen menedékkérőkre vonatkozó fejenkénti 50 ezer dolláros becslés alapján – meghaladhatta a 222 millió dollárt”.

A magyar menekültekre fordított összeg ma már jóval kevesebb lenne, ugyanis míg a C-31 előtt átlagosan huszonegy hónapig tartott egy kérelem elbírálása, addig az új szabályozás értelmében a biztonságosnak minősített országokból érkezők igénylését 45 napon belül végrehajtott gyorsított eljárással lezavarják.

Ez idő alatt pedig már nem járnak azok a szolgáltatások a menedékkérőknek, mint a törvénymódosítás előtt jártak. 2012. június 30-ától a menekültstátuszt igénylők nem részesülhetnek az egészségügyi alapellátás nagy részéből, így a fogászati, szemorvosi és gyógyszerészeti ellátásból. Az egészségügyi ellátás ilyen mértékű megvonása a függőben lévő menekültektől több kanadai bevándorlásügyi jogász szerint ellenkezik a kanadai alkotmánnyal. Kenney hétfőn elutasította a vádakat, szerinte ugyanis a jogerőre emelkedett törvény már kiállta az alkotmányosság próbáját. A politikus tavaly nyáron elejtette, azt hallotta határőröktől, hogy egyes magyar menedékkérők csak azért jönnek, hogy a gyerekük ingyenes fogászati kezelésben részesüljön, aztán hazamennek.

Szülőföldjükön keressék a tisztes boldogulást

“Magyarország demokratikus jogállam, az emberi jogok szempontjából pedig biztonságos ország, így aki más országban politikai menekültjogot kér, és félfasiszta diktatúrára hivatkozik, nem mond igazat” – reagált tavaly nyáron az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkársága a kanadai törvénymódosításra. Az Emmi szerint “nyilvánvaló, hogy azok a magyar állampolgárok, akik az utóbbi években útra keltek, és politikai menedékjogot kértek, a könnyebb megélhetés reményében indultak el, kihasználva a kanadai menekültügyi törvény által biztosított pénzbeli támogatási lehetőségeket”.

Az Emmi szerint ugyanakkor van megoldás, hiszen a kanadai törvénymódosítás is azt üzeni nekik, hogy a jövő nem segélyeken alapszik, hanem a tisztes munkán. “Kérjük őket, hogy itt, szülőföldjükön keressék a tisztes boldogulás lehetőségét, mert Magyarország mindannyiunk közös otthona” – olvasható a közleményben, amiből az is kiderül, hogy bár “kétségtelen, hogy ma Magyarországon nem könnyű cigányként boldogulni”, de programjaival a kormány mindenkinek lehetőséget akar teremteni.

Kanada nem küldheti Miskolcra a menekültjeit

Január végén a kanadai kormány Miskolcon indított kampányával finoman arra próbálta rávenni a borsodi romákat, hogy meg se próbálkozzanak Kanadával. “A visszaélések elkerülése érdekében Kanada menekültügyi rendszere megváltozott. Évek helyett akár heteken belül elbírálják a menedékkérelmeket. Gyorsabban hazaküldik az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket” – olvasható a plakátokon, amelyek négy hétig láthatóak Borsodban.

A kanadai határőrség közleménye szerint a Magyarországról érkezett menedékkérők negyven százaléka miskolci. A határőrség szerint Miskolcon összpontosul “az a nagy léptékű és szervezett erőfeszítés, amely Kanadába küldi az embereket menekültstátust kérni”.

A kanadai kormány kampánya kiverte a biztosítékot Kriza Ákosnál, Miskolc fideszes polgármesterénél, aki előbb a kanadai akciót bírálta, aztán a cigányoknak is küldött egy üzenetet. Azt mondta a Miskolc Televíziónak, hogy fenyegetőnek éli meg azt, hogy a kanadai kormány csak Miskolcon kampányol, és határozottan kijelenti, hogy “Kanada nem küldheti Miskolcra a menekültjeit”. A romáknak pedig azt üzente, hogy a visszatérőket eljárás alá fogják vonni (azt nem mondta meg, hogy pontosan mit ért ezalatt), megnövelik a hatósági ellenőrzések számát, és aki visszaadta egykor a bérlakását, az nem kaphat másikat. Kriza szerint ugyanez a helyzet a segélyezéssel is.

Forrás: Origo

23 hozzászólás “A magyar cigányok lemondtak Kanadáról” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Balliberó magyar jogvédők!

    Mikor mentek neki Kanadának!?
    Vagy csak a saját hazátokat meritek pocskondiázni!?

    Jellemtelen alakok vagytok.

  2. “A magyar cigányok lemondtak Kanadáról”
    A tárgyalások szívélyes légkörben, a kölcsönösség jegyében, mindkét fél teljes megelégedésével zárultak! ))) 😛 (((

  3. Gordon szerint:

    Kanada megspórolhatta volna ezt a problémát magának, ha nem dől be a magyarországi hazugoknak (mszp-szdsz és a valóságtól elszakadt holdudvara).

    A buták a saját kárukból tanulnak, a zokosok meg máséból.

  4. felix szerint:

    Gordon!
    Megint lesz kire lövöldöznötök.

  5. frappáns visszavágások nagymestere szerint:

    sebaj, várja roma tesíreinket spanyolország, franciaország, hollandia, csak menjetek csak menjetek! vigyetek magatokkal egy zsidót is!

  6. "?!" szerint:

    Egyetértek Kriza Ákos miskolci fideszes polgármesternek a Miskolc Televízióban a romáknak címzett üzentével, miszerint “a visszatérőket eljárás alá fogják vonni, megnövelik a hatósági ellenőrzések számát, és aki visszaadta egykor a bérlakását az nem kaphat másikat helyette, és ugyanez a helyzet a segélyezéssel is”.

    Akik hűtlenül elhagyták és a menekült státus megszerzése érdekében besározták Magyarországot, azok nem érdemelnek mást!

  7. replikázó szerint:

    félixnek !
    Visszajönnek a potenciális gyilkosok !

    Pécs, Zámoly, Veszprém, stb. “őld meg a magyart !” Jó ez neked ?

  8. bonifác szerint:

    Olvastam egy nyilatkozatot egy tisztességes vajdától: A jogvédő bajkeverők liberális
    “felvilágosításokkal” hergelik a cigányokat,és ha kitör a balhé, vigyorogva, és kezüket
    dörzsölgetve újjal mutogatnak a “rasszistákra”. Megoldás KELL, ha nem akarunk etnikai
    háborút.Első pont: kitiltani onnan a hergelőket.

  9. Fütty Imre szerint:

    Rászisták4
    Többé nem eszek kanadai békönt.

  10. felix szerint:

    Azok akik a szigeten a Dunába dobták azokat akik nem tetszettek nekik?
    Gyilkos minden népcsoportban, csak vannak akik jól keresnek is vele.
    Baromira nem csípem a cigány = gyilkos baromságot.

  11. felix szerint:

    replikázónak szól a fenti.

  12. felix szerint:

    Frappáns genya.
    Apád vagonszámra vitte a zsidókat kifelé?
    Te meg csak pofázol?
    A végén még a családod szégyene maradsz.

  13. großmutter szerint:

    Kedves felix!

    Sok mindenben egyet értek veled, ebben viszont csak részben. Igen, igazad van, minden népcsoportban vannak (nem kifejezetten gyilkosok, BŰNÖZŐK). Csak az arány nem mindegy.

  14. felix szerint:

    Kedves großmutter.
    AZ arányokról lehet beszélni, de általánosítani nem.
    Fogadok, hogy vannak a világnak olyan pontjai, ahol a fehér magyarok múlnák felül az ottani bűnözési statisztikát.
    Egyébként nem vagyok biztos benne, hogy az összesített statisztikában a cigányok lennének az elsők.

  15. großmutter szerint:

    Ha Magyarországról beszélünk, márpedig beszéljünk arról hisz itt élünk – én biztos vagyok abban, amiben te nem.

  16. John Doe szerint:

    großmutter: Az élet ellenes bűncselekményekben sem biztos, hogy a cigányság vezet, csak hamarabb hallod, ha cigány az elkövető – persze nem a tv-ben. A “pitibb”, vagyon elleni bűncselekményekben biztos, hogy ők. A “fehérgalléros”, nagy halak közt meg biztos, hogy csekély az arányuk.

  17. felix szerint:

    A statisztika szerint szerintem nem.
    Mert egy számlagyárban pl. több száz elkövető lehet és ezek min tetteseknek számítanak.
    Egyes bűnelkövetési módban, vagy típusban vannak csak az lélekszámukhoz képest sokan.

  18. großmutter szerint:

    Amíg én ezt tapasztalom, addig semmilyen statisztika nem tud meggyőzni az ellenkezőjéről. Nem kell ahhoz meggyilkolni, hogy a biztonság érzetem rossz legyen.

    Nekem már az is elég, hogy a sétálló utcán nem lehet úgy végig menni sötétedés után mint 10 évvel ezelőtt. Ülnek sorba a padon mint a verebek, ingyen élnek, szemetelnek, ha rájuk mersz NÉZNI (nem szólni, NÉZNI!) akkor te vagy a büdös magyar, ha még meg mersz nyekkenni neked esnek.

    Hol hallottál ilyet, hogy folyamatosan hasonló inzultációnak tennének ki magyar fiatalok romákat? Miért kell ezt elviselni? Miért nem lehet tenni ellene?

  19. felix szerint:

    Való igaz, hogy a közvetlen közérzetet rontó elkövetésekben elől vannak, legalább is ez lehet az érzet. Az általuk okozott kár viszont sokkal kisebb. Általában mindig az a legfájóbb amiből az utolsót viszik el.

  20. robi szerint:

    A börtönökben készült filmkockák árulkodóak a bentlakók létszámarányairól.

    Az értelmetlen, szükségtelen erőszakos bűncselekmények másokra aligha jellemzőek.
    Ha a kirabolt személyt jól össze is verik, akkor a rendőr tudja, hol keresse az elkövetőt.

  21. großmutter szerint:

    “Az általuk okozott kár viszont sokkal kisebb” – valószínűleg erre Kanadában is rájöttek, ezért várják őket tárt karokkal.

  22. kekec szerint:

    Remélem, Kanada helyett mennek a többi úniós országba, ott biztosan jobban fognak élni.

    Egyébként a magyarországi törvényeket bevándorlási szempontból nem értem.
    Ha a magyar határon egy ember be akar jönni és nincs útlevele, simán visszazavarják, hiába mondja esetleg, hogy be akar jönni és menekültstátuszt szeretne.
    Ha meg beszökik, akkor elkezdjük dajkálni, szállást adunk neki, etetjük-itatjuk, jogi segítséget kap!
    Miért érdeklődünk, hogy mit szeretne, miért nem tesszük ki azonnal a határon túlra?

Itt lehet hozzászólni !