XVI. Benedek: Tudatában vagyok e lépés komolyságának

Február végén leköszön XVI. Benedek pápa –  Utoljára magyar király mondatott le pápát

MTI, BBC, Magyar Nemzet, Origo, Csepel.info

Fotó: MTI/EPA

XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről. Nyilatkozatában a katolikus egyházfő elmondta, előrehaladott kora miatt már nem tudja megfelelően ellátni feladatát. Erdő Péter a hír hallatán körlevélben fordult a hívekhez.

XVI. Benedek pápa ezt latin nyelven jelentette be egy konzisztóriumon. Értesülések szerint a 85 éves pápa arra hivatkozott, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket. Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelezte, hogy a pápai lemondás után kezdetét veszi a „sede vacante” („üres trón”) ideje.

Nyilatkozatában XVI. Benedek azt mondta: „Miután többször is megvizsgáltam lelkiismeretem Isten előtt, bizonyossá vált számomra, hogy előrehaladott korom miatt már nem vagyok alkalmas arra, hogy megfelelően ellássam a szolgálatot.”

„A mai, változásokkal teli világban, amikor az embereket számos, az élet és a hit tárgykörét mélyen érintő kérdés foglalkoztatja, az evangélium hirdetéséhez mind szellemi, mind testi erőre szükség van. Az elmúlt néhány hónapban egészségi állapotom olyan mértékben romlott, hogy be kellett ismerjem, már nem tudom megfelelően teljesíteni a rám bízott feladatot” – közölte a pápa.

„E munka alapvetően spirituális jellege miatt azt nem csupán szavakkal és tettekkel kell végezni, hanem szenvedéssel és imádsággal is. Tudatában vagyok e lépés komolyságának” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

Emlékeztetett, hogy Róma püspökének tisztségét 2005. április 19-én bízták rá a pápaválasztó bíborosok. Jelezte azt is, hogy leköszönése miatt február 28-án este 20 órától a pápai trón üresen marad majd, ezért össze kell hívni a konklávét az új egyházfő megválasztására.

Összehívják a konklávét

A lemondását bejelentő XVI. Benedek pápa kérte, hogy konklávét hívjanak össze a következő katolikus egyházfő megválasztására. Értesülések szerint a konklávé március közepén ül össze. Vatikáni források azt közölték, hogy az egyházfői tisztségnek több várományosa van, de igazán esélyes jelölt nincs.

XVI. Benedek lemondásának bejelentését követően azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő. „Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát” – hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Lombardi. A szóvivő Angelo Sodano bíborosnak, volt szentszéki államtitkárnak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavait idézte, aki „derült égből villámcsapásnak” nevezte XVI. Benedek bejelentését.

Lombardi hangoztatta, hogy értesülései szerint nem hirtelen hozott döntésről van szó. Kizárta, hogy a pápa betegség vagy depresszió miatt távozna tisztségéből. Döntésében nem befolyásolta az sem, hogy különböző botrányok rázták meg az egyházat. A pápa úgy érezte, „nincsen egyensúly ereje és feladata között” – fogalmazott Lombardi.

A Vatikánban fog élni

Lombardi elmondta, nem tudja, a pápa miért a február 28-i időpontot választotta. A szóvivő bejelentette, hogy XVI. Benedek távozása után a Róma közeli Castelgandolfo rezidenciájára költözik át. Később a Vatikánban fog élni, a pápai állam falai közötti klauzúrában élő nővérek kolostorában.

A szóvivő szerint a Vatikán szándéka az, hogy minél előbb megtartsa a konklávét, amelyen a pápaválasztó bíborosok új pápát választanak. A konklávét XVI. Benedek lemondása után 15-20 nappal hívhatnák össze. „Márciusra, talán már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat” – jelentette ki Lombardi, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek nem vesz részt utódja megválasztásában.

A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg: korábban elegendő volt az egyszerű többség, de innentől kezdve a konklávé részvevői legalább kétharmadának támogatása szükséges az új egyházfő megválasztásához. Elmondta, hogy a következő napokban folyamatosan informálják a sajtót az eseményekről, amelyekre még a Vatikánnak is „fel kell készülnie”. Lombardi arra emlékeztetett, hogy A világ világossága című 2010-es interjúkötetben Peter Seewald német újságírónak XVI. Benedek arról beszélt, hogy ha a pápa testi-lelki ereje már nem megfelelő feladatai elvégzéséhez „joga és kötelessége is lemondani”.

Tisztelet és hála – reakciók XVI. Benedek leköszönésére

„A német kormány tiszteletét és háláját fejezte ki a német születésű XVI. Benedek pápának a lemondás bejelentése kapcsán” – jelentette ki hétfői nyilatkozatában Steffen Seibert kormányszóvivő. A szóvivő szerint bármi is legyen a lemondás oka, döntését csak elismerni lehet és tiszteletben tartani. XVI. Benedeket csakis hála illeti azért a tevékenységért, amelyet nyolc éven keresztül a katolikus egyház élén végzett.

A pápa döntését „tökéletesen tiszteletben kell tartani” – jelentette ki Francois Hollande francia államfő is. „A Francia Köztársaság üdvözli a döntését meghozó pápát, de nincs további hozzáfűznivalója ahhoz, ami az egyházra tartozik. Ez egy emberi döntés, egy szándék, amelyet tiszteletben kell tartani” – mondta az elnök.

Jona Mecger izraeli főrabbi elismerően szólt a pápa arra irányuló törekvéséről, hogy közelebb akarta hozni egymáshoz a különböző vallásokat, és kijelentette, hogy a Vatikán és Izrael közötti viszony soha nem volt olyan jó, mint XVI. Benedek idején. „Reméljük, hogy folytatódik ez az irány!” – idézte Mecgert szóvivője.

mno.hu

Kapcsolódó:

Utoljára magyar király mondatott le pápát – az Origo cikkét ide kattintva olvashatják el.

19 hozzászólás “XVI. Benedek: Tudatában vagyok e lépés komolyságának” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    Ez a Ratzinger…600 éve nem volt ilyen…Példát vehetett volna II. János Pálról, aki utolsó lehelletéig szolgált, nem is akárhogyan…Ratzinger meg egy vicc volt nem igazi pápa…szánalmas….

  2. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Ja, már tegnap beharangozták az olasz Rai Uno csatornán. Én örülök, menjen is szépen el….

    Hitler Jugend-ben szolgált, ne feledjük Emberek, hány Ember vére szárad a lelkén? És ez osztja az észt?

    Szerintem meg a hamarosan robbanó újabb szexbotrány miatt megy el a trónról.
    Állítólag egy olasz apácanő gyereket szült a megerőszakoló paptól Vatikánban, de a gyereket megölték, a nő pedig érdekes mód eltűnt Vatikánba (mert olyan nagy ország)

    Undorító amit a gyerekekkel művelnek, fogdossák, meg mire kényszerítik már őket? Láttam már ilyent, négy gyereket molesztált a gennyeslelkű pap, sőt kamerára vette, amint …..nem akarom leírni,
    milyen nehéz ellenük bármit tenni, mindig kimossák őket a szarból valahogy
    Ez az egész egyház mizéria….??????? Nézzétek meg a Zeitgeist filmet, megtudjátok AZ EGYHÁZ NEM IS LÉTEZIK, ISTEN NINCS IS. Mind csak kitaláció, hogy vezetni lehessen a világ legnagyobb csapatát a “hívőket”
    Egyszerű példa, akit megbántottam esetleg vallásában:
    Istennek van 10 parancsa, amit kér tartsd be. Ha nem tartod be a pokolra kerülsz és megégsz. De Isten azért szeret Téged??????…de megéget, és pokolba jutsz…kösz, nem kérek belőled! Tényleg a lehető legszembeötlőbb ellentmondás ez az egész

    Sajnos már pont megkereszteltek, amikor megnéztem a filmet, azóta nem tettem be a lábam a templomba, nagyot csalódtam, nagyobbat mint az MSZP-ben!

  3. J szerint:

    Egy másik hír. Döntsétek el, hogy esetleg a két hír összefügghet e:
    “Január elején komoly presztízsveszteséget szenvedett el a pápai állam: az olasz központi bank januártól felfüggesztette a vatikáni kártyás fizetéseket. A lépést azzal indokolták, hogy a Vatikánban működő, Olaszországban regisztrált bank nem tiszteli a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelmet. A bankot az elmúlt években számos botrány övezte – nemrég a vatikáni bank egy milánói számláját zárolták, 2010-ban 23 millió eurót zároltak egy vatikáni számlán –, ezekről a vatikáni ügyeket ismerő szakértők azt mondták, a pápai államban folyó hatalmi harcok részét képezhetik.”

  4. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Vagy szex vagy pénz…. mindkettő undorító, ha a katolikus egyházban történik!

    De meg kéne kérdezni az háziorvosától, hátha neki megsúgta, ismerem személyesen
    (Isten a tanúm rá…ja bocs ő már nem….) szintén német állampolgár, és Bonnban székel.

  5. felix szerint:

    Vátesznek biztosan van erre egy jó idézete a Talmudból. 🙂

  6. John Doe szerint:

    Bevallom férfiasan, hogy nekem ez az ember első perctől kezdve nem szimpatikus. Valami bűzlik ott a háttérben, hogy magától lemond. II. János Pál az utolsókig ellátta feladatát és az ő személye nem volt megosztó.
    “Már lehet fogadni az új pápára!” http://www.parameter.sk/rovat/bulvar/2013/02/11/mar-lehet-fogadni-az-uj-papara
    A Szerencsejáték zrt nem készül?

  7. Királyerdei szerint:

    A jóslatok szerint a következő pápa fekete lesz.
    És ez lesz az utolsó pápa.

  8. Szigetjáró szerint:

    Nem akarok senkit kioktatni, de Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint ez azért erős magánvélemény volt! Ennyi ostobaságot régen láttam egy helyen leírva. Írom ezt úgy, hogy meg sem vagyok keresztelve és ateista vagyok.

    I: Bajorországban született, majd a náci Németországban nőtt fel. A hitleri propagandában felnőtt, teológiát és filozófiát tanult fiúnak 1941-ben, tizennégy éves korában a németországi törvények szerint a Hitlerjugend soraiba kellett állnia. Azonban dezertált, és a hadifogságból papi szemináriumra ment, ezután meredeken ívelt a pályája felfelé.

    II: Neked mi nem tetszik a 10 parancsolatban? Azt még megértem, hogy az első 3 nem tetszik, de a többit be nem tartani elég nagy barbárság a hétköznapok során. Arról nem is beszélve, hogy az egész vallás ellentmondásos, de ezzel nincs is semmi baj, mivel a részben a viták és nézeteltérések viszik előre a történelmi fejlődést.

    III. Mi az, hogy nincs egyház??? Ekkora idiótaságot még nem hallottam. Egy olyan intézményről beszélsz, ami több mint 2000 éve létezik. Ez egy rohadt nagy történelmi tény, amit rajtad kívül 6 és fél milliárd ember elismer. Az már más kérdés, hogy istenben nem hiszel, mivel ez mindenkinek önálló meggyőződése kell, hogy legyen.

    IV. Remélem az összes pedofil szörnyű kínok közepette szenved ki, beleértve ebbe az egyház tagjait is, de azért remélem azt te is tudod, hogy amit te csinálsz az már általánosítás. Tudok ki általánosítottak? A nácik! És ugye velük kezdted a sort, tehát csak óvatosan.

    Máskülönben meg köztudott, hogy Ratzingert 2005-ben ideiglenesen választotta, átmeneti pápának a konklávé, mivel nem volt hosszú távra is megfelelő jelölt. Várható volt, hogy nem fogja sokáig betölteni hivatalát.

  9. Királyerdei szerint:

    Egy agymosott komcsinak mit magyarázol?
    Menjen dél-Amerikába a hülye komcsi dogmájával,és ott dumáljon.
    Nem sokáig,az biztos.

  10. vitéz bihari Grün szerint:

    “Még Federico Lombardit, a Szentszék szóvivőjét is váratlanul érte, hogy február 28-ával lemondott hivataláról XVI. Benedek pápa. Összeállításunkból azonban kiderül: a kánonjog szerint haláláig pápának kell tekinteni.”
    Mint a a Gyurcsányt vagy a Bajnait?! 😛
    http://hetivalasz.hu/vilag/nem-lehetett-szamitani-a-lepesre-60491

  11. bonifác szerint:

    Úgy látszik nincs olyan ember, akit nem lehet sárba hempergetni. Szégyen. Harcos barátunk kissé elszállt. Ez az alak tisztel egyáltalán valakit? (a szüleit is beleértve.)
    Szerintem a magántitkár árulását nem tudta feldolgozni. Mint hívő megbocsátott, de
    emberként nem tudta elviselni a kudarcot, hogy “leghívebb” embere árulta el. Megértem,
    és nagyon sajnálom Őt. Pedig nem is vagyok katolikus.Nem vagyok ateista sem.

  12. Vátesz szerint:

    Felixnek igaza van, Vátesz szerint a pápa lemondása kizárólag a katolikusokra tartozik. Nagyon is szép tőle, hogy ha ereje kevés, akkor inkább átadja a helyét arra alkalmasabb személynek. Aki pedig a pedofilokat a katolikus egyházzal azonosítja az erősen téved! Éppen most ítéltek el egy new-yorki rabbit 103 évre folytatólagos megrontásért! Ő és támogatói azzal védekeznek, hogy nem követett el bűnt, hiszen a Talmud megengedi a hároméves és egynapos kortól a kilencévesig a szexuális kihasználást.

  13. John Doe szerint:

    A Vatikán és az ott felvetődött pénzmosási ügyek nem tettek jót a katolikus egyháznak, továbbá tegyük hozzá azt is, hogy Európában a hit és a hozzá tartozó évszázadok óta változatlan “rugalmatlan” egyház leáldozóban van a Dél-,és Latin-amerikai egyházakhoz képest. Afrikát is ide helyezem. Így talán az sem kizárt, hogy “megkérték” a Pápát, hogy mondjon le, mert valaki erősebb emberre van ott szükség, akár Dél,-Latin-Amerikából, de Afrika sem kizárt. Személy szerint nem vagyok érintett, mint Református.

  14. Vátesz szerint:

    A hitet a kommunizmus meg a liberalizmus tette tönkre. Csókoltatom azokat akik ennek örülnek, mert az utóbbiakat meg majd az iszlám fogja tönkre tenni!

  15. John Doe szerint:

    Vátesz szerint:
    2013. február 11., hétfő – 23:37
    A soha létre nem jött kommunizmus, vagy az évszázados liberalizmus? Ott, ahol egyik sem volt jelen, mint sorsdöntő korszak?! Az egyház ebben nem lehet egy cseppet sem hibás. A világ lenne a hibás ami megváltozott a középkor óta? Az utóbbira voksolnék.

  16. Manitu szerint:

    Megdöbbent a hülyeségnek az a szintje, amit itt olvasok.

    Bár a pápáknál a halálukig tart a szolgálat, a mai világban nincs abban semmi meghökkentő, ha valaki lemond a tisztségéről, mert elhagyta az ereje. Akinek az nem tetszik, hogy kötelező volt neki a Hitlerjugendbe belépni, gondolojon a kisdobos és úttörő éveire. Annyit tegyen még hozzá, hogy a Hitlerjugendbe úgy volt kötelező belépni, hogy aki azt nem tette meg, koncentrációs táborba vitték.

    Minden tiszteletem a most lemondott pápáé és azért, amit a hivatali ideje alatt megtett az egyházért és a hívőkért, a világ békésebbé tételéért.

  17. szigetország szerint:

    John Doe írja:

    “a rugalmatlan” egyház leáldozóban van ”

    A legfontosabb dolgokban nem szabad rugalmasnak lenni, s ebben igaza van a katolikus egyháznak. Ezek közé tartozik az élet feltétlen tisztelete, a “ne ölj, ne lopj” dogmája, s általában a Tízparancsolat minden parancsolata.

    Az anarchisták, liberálisok, kommunisták, nácik azok, akik rugalmasak az emberi értékek terén, ez vezetett a tömeggyilkosságokhoz.

  18. “Hétfőn bejelentette lemondását XVI. Benedek pápa. Ilyenre évszázadok óta nem volt példa, önként utoljára 800 éve távozott a trónról halála előtt egy pápa. XVI. Benedek lemondásának napján rossz idő volt Rómában, a Szent Péter-bazilikába például látványos villám csapott.”
    .
    No no. Uram! Csak nem haragszol?!
    .
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20130212-kep-a-szent-peter-bazilikabol-csapo-villamrol.html

Itt lehet hozzászólni !