Ma van a rákellenes küzdelem világnapja

MTI, Betegszoba

Annak emlékére, hogy a első rákellenes világkongresszus résztvevői Párizsban 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot.

A rák gyűjtőfogalom: több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed, ennek megfelelően kezelése, gyógyítása is sokféle – nincs univerzális gyógyszere.

A világon évente 7,6 millió ember hal meg rákos megbetegedés miatt, minden negyedik európai rákban hal meg. A rák elleni harc kontinensünkön évente 120 milliárd euróba kerül, s az összegnek csak egyharmadát fordítják orvosi kezelésre, a többi gazdasági vonatkozású kiadást jelent.

Magyarországon az összes haláleset negyedét okozzák a daganatos betegségek, mintegy 30 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében. Az áldozatok fele megmenthető lenne, ha az elváltozást idejében felismernék és megfelelően kezelnék, ennek érdekében hirdette meg a kormány 2006-ban a Nemzeti Rákellenes Programot. (A nemzeti rákellenes napot 1993 óta április 10-én ünnepelik Dollinger Gyula orvos születésnapjára emlékezve.)

betegszoba.hu

6 hozzászólás “Ma van a rákellenes küzdelem világnapja” bejegyzésre

  1. Mari nénye szerint:

    Ma egy éve tudatosították bennem 🙁

  2. vitéz bihari Grün szerint:

    “Ma van a rákellenes küzdelem világnapja”
    Ez a bejegyzés 2013. február 4. hétfő 22:30-kor készült
    Imádom a naprakész csepel.infó-t, ami büszke arra, hogy a WordPress hajtja! 😛

  3. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Hát rohadt egy betegség….. a rák egye ki a belíít.

    Mindenesetre háromoldalú a dolog.

    1., Tudatosítani az emberben, ha nem megy el évente egyszer minden szűrésre (tüdő-szív-urológia-nődoki-bőr-ezek lennének az alapok) 100 000 Ft-tal behúzzák az évi keresetét – tény a magyar a fotelben mereszti a seggét, zabál, idegben éli le a 60 évét, és lelki problémákból lelki problémákba esik, ez meg hozza a betegséget, a család szétmegy,lehet máris ásni a gödröt Gézámnak…

    2., Nem anyuci-apuci orvos dinasztiából jövő csak a hálapénzért élő seggfej orvosokat kéne alkalmazni, aki az agyhártyagyulladásomra (savós) azt mondja csupán náthás vagyok (ja 3 hónapig élet-halál közt lebegtem) és ezután engedi a magyar orvoskamara dolgozni tovább? Átlag életkoruk az orvosoknak 55 év…. hát azért az már nem épp friss agy! és még csak tovább sem képzik magukat, egy diplomával 40 évig a rendelőben ülni???? Közben naponta változik a gyógyító világ lexikona

    Hány orvost fel tudnék sorolni itt, akik kihasználták a betegségemből fakadó tudatlanságomat, és tették zsebre a szemem előtt a több tízezer Forintos bankókat!!!! ja és közlöm munkanélküli voltam akkor is, most is. Összeszámolnám mennyi pénzt kellett(!!!) KELLETT adnom??

    3., a gazdasági alapú kiadásokat fordítsák berendezések korszerűsítésére, mert a frász jön rám hogy az 50 éves (!!!!!!!!!!!!!) röntgen gép rám szakad-e vagy sem? és csak ez 1 pici észrevétel a több ezerből.

    Mellesleg, van/lenne elég pénz a rákos betegségek elleni szerek feltalálására (amúgy soknak már réges rég megvan az ellenszere) de ismeritek a gyógyszeripart….soha meg nem szűnő pénznyelde….

    Ébredj magyar, az egészséged ne pénzkérdés legyen! Ne félj ráordítani az orvosra, vagy közszemlére téve megalázni a többi páciensek előtt, hogy lenyúlt hálapénzzel. Menni kell jelenteni, már erre is kitaláltak egy jogi képviselőt. Ma már én is másképp állok ehhez a kérdéshez, nem félek tőlük! Együtt erősebbek vagyunk, mint ők, akik tőlünk függnek (fejpénz) ja és persze legyen nálad diktafon, amivel bizonyítani tudod! vagy kamerás mobil, mert az orvos szeret ám tagadni, hogy őőőőő nem, soha….nem fogadna el hálapénzt…
    ugye Dr X Y….???

  4. Mari nénye szerint:

    Azért vannak kivételek!Én jó időben kerülte jó orvoshoz,aki nagyon fiatal és nagyon tud! Igen járok szűrésre, de az Sztk orvosai nem segítettek a problémán!!

  5. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Már utólag persze mosakodhatok, de igen természetesen vannak kivételek, ez igaz Mari nénye! Elnézést!

  6. Mari nénye szerint:

    Csak azért van kivétel,mert igazából csak a magánrendelésre fizettem ki a vizsgálati díjat!
    Ami fővárosi viszonylatban tűrhető! De az egész nem a pénzről szólt! A lényeg,hogy rövid időn belül tünetmentes lettem,és én ezt soha nem tudom meghálálni ennek a kedves doktoromnak!

Itt lehet hozzászólni !