Mégmásabb a politika: pártot alapítottak az LMP-szakadárok

Mno.hu

Az LMP-ből kivált országgyűlési képviselők létrehozták a Párbeszéd Magyarországért Pártot – jelentette be Jávor Benedek vasárnap délután Budapesten. A HVG úgy tudja, a kilépők csak akkor maradnak az LMP-frakció tagjai, ha a kiegészítik a képviselőcsoport nevét.

Az LMP korábbi frakcióvezetője elmondta, a közgyűlés határozatot hozott arról, hogy új pártként kívánnak működni a jövőben, melynek a bejegyzését hamarosan megindítják a bíróságon. Jávor Benedek kiemelte: 2013 januárjára válság alakult ki Magyarországon. Az ellenzéki politikai erők erre nem tudtak olyan választ megfogalmazni, ami meggyőzte volna a választókat arról, hogy képesek olyan erőt képviselni, amely megteremti a kormányváltás lehetőségét. Ebben a kérdésben a jelenlegi ellenzék nem tudta mobilizálni a választókat – fűzte hozzá. 

„Azért hozzuk létre a Párbeszéd Magyarországért Pártot, hogy az ellenzéki bénultság után lendületet adjon az ellenzéknek” – emelte ki. Hozzátette: olyan értékek mentén kívánnak a jövőben politizálni, melyekkel csökkenthetik az egyenlőtlenségeket, valamint a társadalom kettészakadását.

Hosszú távú társadalmi, gazdasági és környezeti programokat kívánnak létrehozni, hogy Magyarországon „tisztes munkával meg lehessen élni”. „Valódi munkahelyekre van szükség, nem csak statisztikákban létezőkre” – tette hozzá. „Dolgoznunk és tennünk kell tudni azért, hogy átalakuljon az az igazságtalan közteher-viselési rendszer, mely a rendszerváltás óta kialakult” – emelte ki Jávor. Az új párt nagy hangsúlyt fektetne a „tudásalapú társadalom” kialakítására.

Jávor: Ne csak álmodjunk

Jávor Benedek szólt arról is, hogy folytatni kell a párbeszédet a határon túli magyar közösségekkel. „Meg kell szüntetni a megosztottságot, hogy a határon inneni és túli magyarság együtt tudjon működni. Ne csak álmodjunk egy jobb Magyarországról, hanem teremtsük is meg az esélyét annak, hogy ezt létre is tudjuk hozni” – mondta Jávor, majd hozzáfűzte, hogy ezért együtt kell működni más ellenzéki szervezetekkel is.

„2014-ig meg kell teremtenünk a feltételeit annak, hogy mindazok, amikről a kiáltványunkban beszélünk, minderről ne csak kiadványban, sajtóban, televízióban beszéljünk, hanem a valóságban is végre tudjuk hajtani, meg tudjuk ezt valósítani” – emelte ki.

Ha nem változik a név, kilépnek a frakcióból is

Jávor Benedek a HVG-nek azt mondta, ők nem hajlandóak LMP nevű frakcióban ülni, azt szeretnék, ha a képviselőcsoport neve kiegészülne a Párbeszéd Magyarországért névvel. Hozzátette: arra is fel vannak készülve, ha a parlament többsége nem támogatja a névváltoztatást.

Szabó Tímea a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy olyan szervezeti felépítést szeretnének létrehozni, mely „nem lesz a saját maga foglya”, ezért hierarchikus felépítésben gondolkoznak. „Két társelnök lesz: egy férfi és egy női. A két társelnök mellett lesz egy ötfős elnökség, tehát összesen hétfős elnökség fog működni. Lesz nemi kvóta is, így a női társelnök mellett legalább egy női elnökségi tag még lesz” – tette hozzá.

A politikusnő az újságírói kérdések elé menve aláhúzta: az LMP-vel hétfőn folytatják a tárgyalásokat a frakció jövőjét illetően, az álláspontok ugyanis egyelőre nem közeledtek. Megerősített továbbá, hogy a kiváltak továbbra sem kívánnak lemondani országgyűlési mandátumaikról.

A fővárosi frakciótagok megtartják a mandátumot

Az LMP fővárosi frakciójából távozók biztosan megtartják mandátumukat. Somfai Ágnes a Hír TV-nek azt mondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés szervezeti és működési szabályai alapján új frakciót alapítanak. Ennek részleteiről pedig egyeztetni fognak Tarlós István főpolgármesterrel.

– A fővárosi frakció egységes, és a fővárosi szmsz-nek megfelelően én nagyon remélem azt, hogy ez egy békés frakcióalapítás lesz és Tarlós Istvánnal meg tudunk egyezni – nyilatkozta Somfai Ágnes.

Vágó lemondatná a platformistákat

Az lenne a tisztességes, ha az LMP-ből kilépett politikusok visszaadnák országgyűlési mandátumukat, mivel már nem képviselik azt az irányvonalat, amelyért a 2010-es választásokon indultak. Erről Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője beszélt a Hír TV Versus című műsorában.

Ismert: az LMP XXI. kongresszusán az a döntés született, hogy a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai kilépnek és új pártot alapítanak, de mivel nem szeretnék, hogy az ökopárt parlamenti frakciója megszűnjön, a képviselőcsoportból nem lépnek ki. Egy hajóban két irányba nem lehet evezni – értékelte Schiffer András az LMP kongresszusán történteket. Hétfőn a Klubrádióban úgy nyilatkozott Karácsony Gergely, hogy február közepéig megalakul az LMP-ből kilépők új pártja.

Forrás: Mno.hu

3 hozzászólás “Mégmásabb a politika: pártot alapítottak az LMP-szakadárok” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    Ez egy olyan “zöldpárt,” akiben csak a zöldfülűek hihetnek. Kellő,időben bevezetik zöld
    birkáikat a közös cuci akolba…Már várja őket a langymeleg dolláreső…

  2. nagyapó szerint:

    Mi van Csepelen? Tenk András hova lépett?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Tóth Kati szerint:

    És mi van a mandátummal?Az azért jól jön nekik.Gusztustalan banda.

Itt lehet hozzászólni !