Szakad – nem szakad: kilépnek az LMP-ből a platformisták

Mno.hu, Index

Az LMP-ből kiválók inkább az MSZP utódszervezeteivel fognának össze a kormányváltásért

A Lehet Más a Politika Párbeszéd Magyarországért platform tagjai kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak, de nem szeretnék, hogy az LMP frakciója megszűnjön – közölte Jávor Benedek vasárnap. Schiffer András a kongresszus utáni sajtótájékoztatón leszögezte: egy hajóban, két irányban nem lehet evezni. Szerinte nem beszélhetünk pártszakadásról az LMP esetében.

Az LMP XXI. kongresszusán a párt választmánya úgy döntött, tárgyalódelegációt állít fel, hogy az ökopolitika parlamenti képviselete megmaradjon – közölte Csiba Katalin, a párt szóvivője a kongresszus után tartott sajtótájékoztatón. Kifejtette: elfogadják, hogy vannak olyanok, akik ehhez az irányhoz nem tudnak csatlakozni, a kilépéseket nyugodtan fogják rendezni.

Schiffer András leszögezte: egy hajóban két irányban nem lehet evezni. A következő napokban elkezdik a tárgyalásokat, a cél, hogy a kiválások kulturált körülmények között valósuljanak meg.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: lehet, hogy a platformisták ezen forgatókönyve már jó ideje készen volt, fel kellett erre készülni, hogy néhányan elhagyják majd a pártot. Megerősítette, hogy körülbelül hetven embert érint az ügy, ez a tagság kevesebb mint tíz százaléka, azaz véleménye szerint nem beszélhetünk pártszakadásról az LMP esetében.

Szólt arról is, hogy a kongresszuson ők senkit nem szólítottak fel a távozásra, el tudták volna képzelni a további együttműködést is, de elfogadják a kilépők döntését.

Az LMP elnöke kifejtette: mostantól mind a 15 frakciótagnak az az érdeke, hogy a választóknak világos képet tudjon adni a 2014-ig tartó politikáról, ezért fontos, hogy a kilépőkkel elkezdődjenek a tárgyalások. Arra viszont még nem tudott választ adni, hogy a kettévált párt a közeljövőben hogyan tud majd együttműködni.

A platformisták új pártot alapítanak, de maradnak az LMP-frakció tagjai

– A Párbeszéd Magyarországért platform tagjai kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak annak érdekében, hogy képviselni tudják az általuk fontosnak tartott értékeket, illetve a 2014-es kormányváltáshoz vezető stratégiát – jelentette be a platform vasárnapi ülését követően Jávor Benedek, a kilépők egyike budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: miután a szombati LMP-kongresszuson úgy tapasztalták, hogy a párt határozata nem vezet kormányváltáshoz, úgy érezték, hogy nem tudnak így tovább őszintén dolgozni, ugyanakkor azt is tudják, hogy nincs joguk megkérdőjelezni a kongresszus döntését, mert az egy demokratikus döntés volt.

„Eljött az idő, hogy elengedjük egymás kezét”, mert véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy két, egymással összebékíthetetlen stratégia és két, egymással a kormányváltásban egyetérteni nem tudó csoport bénítja egymást – jelentette ki Jávor Benedek.

Baloldali zöldpártot akarnak

Karácsony Gergely elmondta, hogy a platform tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek a kilépésről és az új párt létrehozásáról. A képviselő azt mondta, hogy egy olyan szociálisan érzékeny, tehát ebben az értelemben baloldali zöldpártot szeretnének létrehozni, amely képes hatékonyan képviselni az ökopolitikai értékeket. Ez csak úgy képzelhető el, ha az új szervezet nyitott az együttműködésre a többi ellenzéki erővel. Hozzászoktak ahhoz, hogy minimális pénzből is pártot üzemeltessenek – felelte Karácsony arra a kérdésre, hogy miből finanszírozzák az új szerveződést.

Szabó Tímea hangsúlyozta: a platform tagjai arra kérték a nyolc országgyűlési képviselőt, ne adják vissza a mandátumukat és keressenek olyan megoldást, amely után tovább tudják folytatni a frakcióban megkezdett munkát. Ennek érdekében a jövő hét elején tárgyalásokat kezdenek a képviselőcsoport többi tagjával arra vonatkozóan, hogy miként tudnak együtt dolgozni. Elképzelhető, hogy egy frakciószövetséget hoznak majd létre.

Eddig még nem tárgyaltak Bajnaiékkal

Elmondta azt is, hogy a platform tagjai eddig nem kezdtek tárgyalásokat az Együtt 2014-gyel, ezt csak a párt két-három hét múlva esedékes megalakulása után fogják megtenni. Jávor Benedek ehhez hozzátette ugyanakkor, hogy a választások nincsenek messze, ezért ha részt akarnak venni az ellenzéki együttműködésben, akkor az év második feléig tisztázni kell annak formáját.

Az új párt nevén még gondolkoznak, számos ötlet felmerült, de ebben a platformnak közös álláspontra kell jutnia – mondta Szabó Tímea. Jávor Benedek szerint szükség van még két-három hétre, hogy meghozhassák a megalakuláshoz szükséges döntéseket.

A platformhoz tartozó politikusok közölték, hogy csatlakozik hozzájuk az LMP fővárosi kerületi képviselőinek körülbelül fele és a vidéki politikusainak hozzávetőleg negyven százaléka. Somfai Ágnes, a fővárosi önkormányzat tagja azt mondta, hogy miután a budapesti frakció mindhárom tagja a platform alapítója, ezért ők is kilépnek az LMP-ből és csatlakoznak az új párthoz.

Az LMP 15 fős parlamenti frakciójából nyolcan tagjai a platformnak: Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szabó Tímea, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter. A házszabály értelmében a frakció megszűnik, ha a platform tagjai úgy döntenek, hogy elhagyják a pártot vagy háromnál többen lépnek ki.

Nincs új stratégia

Az LMP szombati kongresszusa nem fogadott el új pártstratégiát, ezért érvényben marad a novemberben meghozott döntés, amely elutasítja az együttműködést az Együtt 2014 választói mozgalommal. A küldöttek közül 61-en szavaztak a Párbeszéd Magyarországért platform javaslatára, amely azonnal megkezdte volna a tárgyalásokat a Bajnai-féle mozgalommal. Azzal, hogy Bajnaiéknak novembert követően ismételten nem sikerült elfoglalniuk az LMP-t, egyértelműen elveszítették pólusképző erejüket.

Kinek áll érdekében az LMP bedöntése?

Szombat délelőtt a kongresszus előtt Schiffer még arról beszélt, hogy az LMP bedöntése azok érdekében áll, akik 2010-ben kiestek a parlamentből. Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ-re gondolt-e, a frakcióvezető úgy felelt: „az ön fantáziájára bízom”.

Hónapok óta forró volt a hangulat

Roppant forróvá vált a hangulat az LMP újabb kongresszusa előtt, amelyen a Jávor Benedek – Karácsony Gergely-féle tengely újranyitotta volna a stratégiai vitát az ellenzéki együttműködés kérdésében, míg Schiffer András és köre a párt hosszú távú érdekeit tartotta szem előtt. Az LMP-ben Bajnaiék október 23-ai színre lépése indította el a vitákat, majd a novemberi kongresszuson ha csak szűk többséggel is, de az önállóságpártiak kerültek fölénybe. A kongresszus előtt elemzők úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy a szakadás semmiképp sem lenne jó megoldás, mivel a frakció így mindenképpen megszűnne, ráadásul tavaly november óta Bajnaiék vonzereje is nagymértékben csökkent.

Forrás: Mno.hu

5 hozzászólás “Szakad – nem szakad: kilépnek az LMP-ből a platformisták” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    “LMP” ))))) 😀 ((((

  2. Manitu szerint:

    Nem tudom mindek alapítanak új pártot, ha ott van a Gyurcsány-párt meg az MSZP. Bajnai is utódpárti: hímezzék csak a zászlóra Rákosit, és kezdjék el közösen a kampányt. Logónak egy kilőtt szemet javaslok, mint a demokratikus gondolkozás balliberális jelképét.

  3. bonifác szerint:

    A véleményem nem sokat változott: összenő, ami összetartozik.Az érdek és a gyűlölet
    úgyis összehozza őket. Schiffernek legalább abban igaza van, hogy elkelne egy zöld párt.
    És óvná. (Róna is. Emiatt hagyta ott őket.)Nem kár értük.

  4. Tóth Kati szerint:

    Hála istennek,egy demagóg csoporttal kevesebb.Ezek is csak követelőzni tudtak,az asztalra még semmit nem tettek le,csak azt tudták kiabálni,hogy mi jár nekik,mi legyen másképp.Semmi nem jó nekik,csak a demagóg duma ment.Most legalább eltűnnek a süllyesztőben.Remélem!

  5. "?!" szerint:

    Buta Kata!

    Az LMP szétválása nem egy csoporttal kevesebb, hanem egy csoporttal több olyan csoport lett mint Fidesz, akik mint 20:49-kor írtad, “csak követelőzni tudtak, az asztalra még semmit nem tettek le, csak azt tudták kiabálni, hogy mi jár nekik, mi legyen másképp. Semmi nem jó nekik, csak a demagóg duma ment. Most legalább eltűnnek a süllyesztőben. Remélem!!”

Itt lehet hozzászólni !