Tíz centi hó is hullhat Budapesten

MTI, Index

Kedden az északi megyékben helyenként több mint 10 centiméternyi, a Bakonyban pedig akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

Az eső hétfőn késő estétől az Alpokalján és a Kisalföldön egyre nagyobb területen havazásba megy át. Kedd reggelig a Dunától nyugatra már mindenütt hó – főként a Dél-Dunántúlon tapadó hó is – valószínű, és napközben a keleti megyékben is fokozatosan egyre inkább a szilárd halmazállapotú csapadék lesz a jellemző. Kedd reggel, kora délelőtt a Duna vonalában átmenetileg ónos, illetve fagyott esőre is számítani lehet.

A Bakonyban akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat, de helyenként az északi megyékben is több mint 10 centiméternyi hóra lehet számítani. Máshol maximum 6-8 centiméteres hómennyiség várható. Az erős szél és a fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására az Észak-Dunántúlon és Pest megyében újra számítani kell hófúvásra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre kilenc megyére és Budapestre adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható ónos eső, a havazás, illetve a hófúvás miatt, egyes térségekre mindhárom veszélyes időjárási jelenségre vonatkozóan.

Forrás: Index

18 hozzászólás “Tíz centi hó is hullhat Budapesten” bejegyzésre

  1. Perspektíva? szerint:

    Egyik közismert emberünk mondaná: “Na és?”
    Mikor essen, ha nem januárban?
    Én még emlékszem arra, amikor az ötvenes években iskolába menvén, alig látszottunk ki a hóból. (Pedig már akkor sem voltam “mélynövésű”) S milyen dermesztő hideg volt! -30-33fok. Most meg félelembe tartják a lakosságot, hogy 10 cm.-es hó is leeshet, nyáron meg hőségriadó, sugárzás stb. Nekünk már úgy is mindegy, jöhet bármi, bár ki. Csapás, csapás hátán!

  2. "?!" szerint:

    Szerintem nem csak tíz centi, hanem akár 30 centi hó is hullhat, hiszen január van!

  3. Jeniszej szerint:

    Hány centi volna a kívánatos, hogy hulljon a hóból.
    Hány köbméter képességre vannak berendezkedve a “hóhányók” 🙂

  4. Anyuka szerint:

    Nem értem, miért tálalja a média a 10 cm-s havat úgy, mint egy világkatasztrófát! Tél van, hideg van, esik a hó….nyáron meg süt a nap….
    Régebben 20-30 cm-s havazásnál sem állt meg az élet, most meg leesik 2 cm és nem jár a busz, az autósok egy része elfelejt vezetni…stb. Pedig csizmája (majdnem) minden embernek van, a kocsira lehet (kell) téli gumit tenni, a havat el lehet lapátolni, és a közterület-fenntartó is fel tud(na) készülni az időben történő úttakarításra, ha akar(na)…ugyanis van időjárás előrejelzés, internet…de úgy látszik, ez nálunk mindig probléma, Ausztriában, Svájcban, Németországban és még ki tudja hány országban nem, pedig ott is csak olyan emberek élnek, mint itt…

  5. Perspektíva? szerint:

    T.13:37

    “pedig ott is csak olyan emberek élnek, mint itt…vpedig ott is csak olyan emberek élnek, mint itt…”

    Ebben azért nekem egészen más a véleményem!

  6. joságos szerint:

    T. Perspektíva! Őn a SZU-ban végezte az iskolai tanulmányait? Az 50-es években Magyarországon nem voltak -30, -33 ° hidegek!
    cimkezes.origo.hu/cimkek/hidegrekord/index.html?tag=hidegrekord

  7. Perspektíva? szerint:

    Nézzen utána, ha akkor még nem láthatott napvilágot, hideg telet!
    Mj. pontosan, nem felületesen!

  8. Perspektíva? szerint:

    SZU-ban soha nem jártam!

  9. joságos szerint:

    T. Perspektíva! Utánanéztem! Jó magam 1947.-ben láttam meg a napvilágot. Őn viszont a meteorológiai feljegyzéseknek nézzen utána! Az 50-es években a sok hó nem volt ritkaság és a -8, -10 °C hidegek sem voltak ritkák. Az ön által le irt -30, -33 °C hidegek tőlünk jóval keletebre jellemző értékek. Azt meg sajnálhatja, hogy nem járt a SZU-ban. Nagyon szép ország még akkor is ha ma Oroszországnak nevezik /ez volt régen is a neve/. Abból amit Őn le irt az látszik, hogy maga az aki felületes és nem én.

  10. csöves szerint:

    Mikor lesz már világvége?

  11. lolka szerint:

    Anyuka szerint:
    2013. január 22., kedd – 13:37
    -T.” Anyuka”…itt egy 20másodperces kis videó, csak úgy érdekesség kedvéért:
    http://www.keptelenseg.hu/kozlekedes/hataratlepes-ausztria-felol-69104
    kattints a kék szövegre…

  12. Perspektíva? szerint:

    T. joságos

    Miután Ön a nagy generációhoz tartozik (47-sek), bizonyára tudja, hogy az ötvenes években a kommunista diktatúra szinte mindent meghamisított. Miért maradhatott volna ki éppen az Ön által közölt adat.
    Miután magam azokat a kemény hideg téli éveket megéltem, most is azt mondom, hogy a hőmérő higanyszála dermesztő hideget, fokot mutatott. Életkorához gratulálok és további jó egészséget kívánok, még vagy negyven évig lapátolja csak a havat, velem együtt.
    S akkor jöhetnek a feszes seggű, kemény cicis csajok, 18-25 év közöttiek.
    Kárpátalját Kőrösmezőig (Tisza eredete) bejárva) 1997 óta szinte minden évben többször is, nekem is az a véleményem, hogy lenyűgözően szép a táj, a maga természeti csodájában.
    További kellemes estét kívánok.

  13. Perspektíva? szerint:

    T. lolka!
    Köszönöm a videót, telitalálat. Igazolja az általam írottakat.

  14. joságos szerint:

    T. Perspektíva? A rekordok kimagasló teljesítményeket, hőmérsékleteket, vagy más eseményt jelölnek. A be másolt oldalt ismerem. Igen volt az Alföldön, Zalában és más megyékben is extrém alacsony hőmérséklet, ám ez nem volt minden napos.Abban igaza van, hogy azok az évek sokkal hidegebbek voltak. Ezt tegnap a 18:02 jegyzetemben le is írtam. Igen cudar hidegek voltak mert -8,-10°C napközben másnak nem mondható! Őn viszont -30,-33°C irt mint minden napos hidegről. Erre reagáltam. A jó kívánságait köszönöm és hasonlókat kívánok!
    Üdvözlettel, joságos.

  15. Jeniszej szerint:

    Hol a hó? 😉

  16. Anyuka szerint:

    Kedves lolka!
    A videót már előbb láttam egy bizonyos közösségi oldalon, ezután írtam a keddi 13:37-es hsz-emet…..egyébként tudom, hogy kell megnyitni egy linket 😀 😉 …

  17. Jeniszej szerint:

    Valakik már a havat is lenyúlják? Hol a hó? ))))) 😀 ((((

Itt lehet hozzászólni !