Ősbemutató Balassa Sándor szerzői estjén

csepel.hu

Hétfőn este a Vienna Konservatorium nagytermében kortárs magyar szerző művei hangzottak el azon a koncerten, amelynek fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere volt.

Balassa Sándor Kossuth díjas zeneszerző műveit az Egressy Béni Református Művészeti Szakközépiskola tanárai és tanulói adták elő. Természetesen a két óra alatt nem szólalhatott meg minden mű, de azok amiket hallhattunk, átfogó képet adtak a szerző zenei világából.

Elég ha a tizenkét könnyű zongoradarab egyikére gondolunk, amelyben a nemrégiben eltávozott kiváló organikus építészre, Makovecz Imrére emlékezhettünk. Szinte megelevenednek előttünk azok a középületek, művelődési házak és templomok, amelyek az ő gondolatait és keze nyomát dícsérik.

A szerzői est méltó befejezése az erre az alkalomra komponált fúvósnégyes volt, amit Dr. Csetényi Gyula tanított be növendékeinek. Ő maga is játszott korábban hangszeren az Eszterlánc című darabban, melyről Balogh Gábor igazgató úr a szerző és a műsorvezető jelenlétében elmondta: fontos volt neki ez az est, mert létrejöttében tevékeny szerepet vállalt. “Balassa Sándor és én nagyon közel lakunk egymáshoz, így elég régóta érlelődött bennünk az ő szerzői estjének gondolata”.

“Az, hogy így kiteljesedett – veszi át a szót a szerző -, annak is köszönhető, hogy a tanár úr és Madarász Iván nyaranta Erdélyben és Felvidéken a zenei táborokban többszintű oktatásban részesítik a fiatalságot. Akiket arra oktatnak, hogy idehaza a Kárpát-medencében adják elő a dalokat. Én is csak itthon tudok zenét szerezni, ezért nem is utazgatok. Nem hiszem, hogy furcsán hangzik tőlem, de én annak jobban örülök ha történetesen Csepelen és nem Párizsban hangzaanak el a műveim. Ezért is neveztem el a legújabb szerzeményemet Csepeli kvartettnek. Rizikó egy ilyen ősbemutató, de hála a tanár úrnak és a négy tanulónak, nagyon jól sikerült”. Madarász Iván Erkel-díjas zeneszerző szerint a hely értékét az határozza meg, hogy kitől játszanak műveket. Az iskola vezetői, tanárai és diákjai büszkék lehetnek arra, hogy ilyen színvonalas hangversenyeket rendeznek az intézményben.

A csepeli esten a magyar komolyzenei élet kiválóságai, a Zeneakadémia és az akadémiai bizottságok tagjai, kortárs zeneszerzők, neves előadóművészek és tanárok jelentek meg. Bizonyosan lesz folytatása. Ezt megerősíti Balogh Gábor is, az iskola igazgatója: “A mai a Kortárs Zenei Esték előadássorozat első állomása volt. Szeretnénk rendszeressé tenni, hiszen ahogyan Balassa Sándor is fogalmazott: a zeneirodalom többezer zeneszerzőből áll, akik egytől egyig nagyon jelentősek, mert nem lehet mindenki Bartók vagy Kodály.”

Czapp József

fotó: Bede Orsolya

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !