A nemzeti érdek a legfontosabb

Fidesz.hu

Orbán Viktor

Fotó: Magyar Hírlap

Nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az a lényeges kérdés, hogy ki a leginkább magyar-barát. A nemzeti érdek mindennél fontosabb – jelentette ki Orbán Viktor.

A hagyományosá vált, kötcsei Polgári Piknik meghívott vendége, Orbán Viktor előadásának első részében a jobboldal elmúlt húsz évének történetéről és állomásairól beszélt, majd a polgári oldal őszi teendőiról szólt, végül a megváltozott világgazdasági helyzetben szükséges teendőkről mondta el véleményét.

Ez utóbbi kapcsán Orbán Viktor először emlékeztett arra, hogy a Fidesz kormányra kerülésekor az államadósság 58 százalék volt, amelyet 2002-re, a polgári kormány leköszönésekor 53 százalékra sikerült csökkenteni. Ez azért is számít szép teljesítménynek, mert a XX. század történelmében alig volt olyan kormány Európában, amely kormányzása végén ne rosszabb helyzetet hagyott volna maga után, mint amilyenből indult. Ha a Fidesz tovább kormányozhatott volna, akkor Magyarország ma az élbolyba tartozna a térségben – jelentette ki Orbán Viktor.

A magas árakkal dolgozó világgazdaság nem átmeneti jelenség. Másik fontos eleme az új gazdasági világrendben, hogy a globalizáció haszonélvezői ma már nem a Nyugat, hanem Ázsia: Kínával az élen, de hamarosan Indiával bővülve. A harmadik eleme ennek az új korszaknak, hogy beköszöntött egy új orosz világpolitika, annak minden következményével együtt. “Mára teljesen bizonyossá vált, hogy Oroszországnak jól átgondolt világhatalmi törekvése van” – mutatott rá Orbán Viktor.

A magyar politikai elit külpolitikai gondolkodása kapcsán megjegyezte, hogy azt általában az a megközelítés hatja át: ki az a politikus, aki jobban Amerika- illetve Nyugat-barát? Ehelyett egyetlen kérdést kellene feltennünk, amely az egyetlen legitim kérdés egy szabad ország esetében: ki az, aki a leginkább magyarbarát? “Innen kiindulva lehet aztán megmondani, hogy ha mi egy csak magyar érdekeket képviselő állásponton vagyunk, akkor abból mi következik Oroszországra és Amerikára nézve. Nem pedig fordítva” – jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke felidézte a Széchenyi Centenáriumkor elhangzott egyik megemlékező szavait, mely szerint Széchenyi nézete nem volt se konzervatív, se liberális, se ilyen, se olyan – egyszerűen magyar világnézet volt. A magyar politika kapcsán zavaró, hogy csak a konzervativizmus, a liberalizmus, és hasonló politikai meghatározások hangoznak el. “Ha ebbe a sorba be kell vezetni egy szót, akkor vezessük be a magyarizmust. Tehát a jobboldalnak az ideológiája a magyarizmus. A magyar érdekeket nézzük, azonosítjuk be, onnan vonunk le következtetéseket” – mondta.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszok két olyan kijelentést is tettek az elmúlt hónapokban, amelyre Magyarországnak is oda kell figyelnie, és nem szabad a szokásos módon legyintenünk rá, mondván, hogy “ők messze vannak”. Az első kijelentés az orosz elnöktől származik, aki a Grúzia megtámadását követő napon azt nyilatkozta: Oroszországnak legitim, biztonsági zónái vannak. Ez a régi “ütközőzónák” elmélete – mutatott rá Orbán Viktor -, vagyis Oroszország azt állítja, hogy bizonyos országok a térképen az ő érdekeit kell érvényesítsék, és ő diktálhat abban, hogy az adott ország milyen politikát kövessen. “Ez elfogadhatatlan mindenkitől” – jelentette ki a Fidesz elnöke, hozzáfűzve, hogy mindez hozzánk nagyon közel történik, mert a szomszédos Ukrajna is érintett a kérdésben.

A második figyelmeztető jel, hogy az oroszok olyan üzleti ajánlatot tettek Türkmenisztánnak, Azerbajdzsánnak és más országoknak is, mely szerint a náluk található nyersanyagokat vagy megvásárolnák, vagy az oroszok által birtokolt vezetékeken keresztül kellene kijuttassák a türkmének és azerbajdzsánok a saját országukból. Az oroszok tehát más országok energiaforrásait is úgy akarják felhasználni, hogy az kizárólagos monopol helyzetet tegyen lehetővé a számukra, és ez szintén elfogadhatatlan. “Közép-Európában ezt mindenki megértette – kivéve minket” – mutatott rá Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke beszélt a közép-európai együttműködés kiépítésének szükségesséről is, amely egy lengyel-magyar tengelyre épülve fontos gazdasági előrelépést jelenthetne az Európai Unión belül. Az Észak-Európában lévő energiamezők egyelőre elérhetetlenek Közép-Európa és Magyarország számára, amely állapot egy Észak-Dél tengely kiépítésével megváltoztatható volna. Orbán Viktor szükségesnek és fontosnak tartja az orosz energiát Magyarország számára, de véleménye szerint először olyan energiavezetéket kell kiépíteni, amely nem Oroszországból jön, s amely csökkenti az oroszoktól való függőséget.

Forrás: Fidesz.hu

20 hozzászólás “A nemzeti érdek a legfontosabb” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Amíg egyedül az oroszok keze van a gázcsapon, addig nem lehetünk biztonságban. A mostani háborúnak is kizárólag ez volt az oka.

    A szovjet-oroszok ázsiai stílusát pedig már megismerhettük hazánkban is. Kevesen örültek neki. Nem a feneküket kell nyaldosni, nem háborúskodni kell velük, hanem függetleníteni kell magunkat tőlük, amennyire lehet. Ha ugyanis ők zsarolhatnak, akkor zsarolnak is. Ez már csak ilyen.

  2. grál szerint:

    Orbán a nagy hazafi, röhögnöm kell.

  3. Bubus szerint:

    Egy MSZP-s lassan már akkor nagy hazafi, ha nem ül fel Gyurcsány magyargyűlölő politikájának. Nem tartom Orbánt valami fenoménnak vagy istenségnek, nem tesz jót az ilyen, még ha mindkét oldalon elő is fordul. De az elmúlt 18 évben a legsikeresebb kormányciklusban ő volt a miniszterelnök, és ennek személyes okai is voltak.

  4. Papi szerint:

    Bubus!
    Orbán nem isten és nem is érzi annak magát. Ha mondanád neki kikérné magának. Sajnos mi átlag emberek mondjuk őt (őket) istennek. Abban tökéletesen egyetértünk, hogy rendszer váltás óta ők(Fidesz kormány) volt a legsikeresebbek.
    grál!
    Kár a klaviatúrádért.

  5. Kovács Ernő szerint:

    Viktor, miért nem maradtál a Dakota sátorban?

  6. Papi szerint:

    Kovács Ernő!
    Ennél azért színvonalasabb megjegyzést vártam tőled.
    Csak ennyit tudsz?

  7. baniko21 szerint:

    Kedves Papi!
    Szó sincs arról, hogy Orbán V. isten lenne! Sőt… Én még emlékszem
    arra, amikor országlása idején idős paraszt néni kézcsókkal köszöntötte,
    és neki még csak eszébe sem jutott, hogy ne engedje.
    Ez annak idején a hűbéruraknak kijárt!

  8. Kovács Ernő szerint:

    Fidesz kormány) A Bokros csomag hozamát élvezte! Ha maradt volna az MSZP /Torgyán nem segít Viktornak!/, akkor ők lettek volna a legjobb kormány!

  9. grál szerint:

    Orbánnak a vállalkozókkal kezdődött az ember kifejezés értelmezése. Lenézte a szorgosan dolgozó munkavállalókat. Kivagyi, öntelt viselkedésük vezetett bukásukhoz. Sajnos a mai napig nem tanultak a hibájukból, ugyanaz az öntelt bunkó banda maradt, akik voltak. Igaz a bukásban mindenki más hibás volt, csak ők nem. Most leereszkedik Orbán a néphez, sőt még gagyi TV műsorokban is szerepel, ahol a gyerekek legfőbb témája kinek mekkora bögye van. /diszkrét voltam ugye moderátor úr/
    Kovács Ernő teljes mértékben igazad van.

  10. Bubus szerint:

    Kedves grál, csak halkan jegyzem meg, hogy a minimálbért több mint kétszeresére emelte e Fidesz kormány, és először (sajnos utoljára is) fordult elő, hogy négy éven keresztül nem csökkent a bérek reálértéke, és a nyugdíjak reálértéke is jelentősen növekedett.

    Mindez úgy, hogy nem omlott össze a költségvetés. Sületlenségeket írtál, konkrétumok nélkül.

  11. Földhözragadva szerint:

    Azért a panelproli kicsit fájt…
    Bubusnak: a minimálbér felemelése miatt a mezőgazdaságban dolgozók húsz százalékát leépítették, hja, hogy ők nem számítógép elött ülnek és irogatnak…:(

  12. Bubus szerint:

    Munkaerőpiaci átrendeződés mindig van, és amit írtál, azt a mezőgazdaság nagyobb támogatásával és vidékfejlesztéssel ellensúlyozzák a világ minden részén, ugyanis ez mindenhol probléma. Más kérdés, hogy ez hol van.

  13. Nagyapó szerint:

    Baniko21
    Vannak szituációk amit nehéz kezelni. Más dolog, ha valaki csókra nyújtja kezét, mint pl. egy püspök, vagy a Pápa a gyűrűjét, vagy ha egy lelkes úr elkapja egy hölgy kezét kézcsókra.
    Emlékszem, mikor Chorin bárónő 45 után először jött Csepelre, Tóth Misi nagy lelkesedésében úgy lesmárolta, mint Honecker Brezsnyevet. Mit lehet ilyenkor egy úrinő?
    Más. A panelproli, a köteles, stb. kifejezéseket a baloldal találja ki (lásd: Debreceni könyv Gyurcsányról), majd a polgárok szájába adja.
    A Grálról nekem más jut eszembe, mint amit a hozzászóló sugall. A Grál lovag más kategória.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja

  14. baniko21 szerint:

    Nagyapó!
    Nem csodálkozom, hogy Tóth úr lesmárolta Chorin bárónőt. Korához
    képest még jól néz ki. A megemlékezésen én is ott voltam, s sajnálattal
    konstatáltam, hogy a családtagokon és az önkormányzat alkalmazottain
    és egy-két érdeklődőn kivül nem volt ott a lényeg. Mondjuk, biztos él
    még olyan csepeli munkás aki az egész életét ott töltötte a gyárban.
    Elvártam volna, hogy közülük is meghívja a polgármester vendégnek
    a még élőket. Ők tették lehetővé, hogy ebben az újvilágban a gyárból
    is profitáltak. Azt már emlitenem sem kell, hogy 25-30 ezer ember mun-
    kahelyét elvették, helyette meg egyet sem sikerült adni. Vagy nem így
    van kedves Nagyapó?

  15. Székely szerint:

    Teljesen egyetértek Orbán a címben szereplő kijelentésével. Szomorúnak tartom azonban, hogy egyesek a magyar nemzeti érdekek következetes képviseletére való törekvést egyfajta kivagyiságként értelmezik.

    Bubusnak meg igaza van. Fontos, hogy legyenek az orosz gázon kívül alternatív energiabeszerzési lehetőségeink. A jelenlegi kormány ezt sajnos nem fogja fel. Persze lehet, hogy ezt a véleményüket az is befolyásolja, hogy egyes szocialista, vagy szocialista közeli személyek és cégeik épp milyen mértékű hasznot húznak az oroszokkal történő üzletelésből.

  16. Bubus szerint:

    Vannak szituációk, amikor az ember annyira meglepődik vagy zavarban van, hogy nem tudja, mit tegyen. Gyurcsánynál is volt valami hasonló eset, de nem vonnék le belőle különösebb következtetést.

    Bizonyos esetekben nincs is jó megoldás (miért, mit kellett volna tenni, ellökni a nyugdíjast?).

    Tóth is valószínűleg annyira zavarban volt, hogy az “osztályellenséggel” kell bratyiznia, hogy véletlenül elvtársi csókot adott. Biztos vagyok benne, hogy ez a tudatalattijából tört fel, már ha valóban így történt.

  17. Papi szerint:

    baniko21
    Bubus az előbb utalt gyurcsánynak hasonló kézcsókjára arról miért nem jut eszedbe a hűbérúr effektus? A Miska biztos lányos vagy sokkos zavarában smacizta le a bárónőt. De félre a tréfát a minimál bér duplájára emelésénél az egyszerű falusi ember a dupláját kapta ha jól tudom. A 2002 – es bukással kapcsolatban nekem ugy rémlik éppen az MSzP volt aki kígyót békát kiabált és csalt a választásokon. Talán nem ők vitték a csőveseket egyik szavazó helységből a másikba? 2006 is csalással nyertek majd meg süketültünk a dübörgő gazdaságtól. Jó lenne grál és Kovács Ernő ha előbb a saját portátokon tennétek rendet és csak utána beszélnétek. Kovács Ernő te amikor Csepelről volt szó nagyon reális voltál most miért nem vagy az?

  18. baniko21 szerint:

    Papi!
    Légy őszinte! minimálbérből vagy annyi nyugdíjból meg lehet élni ha
    teszem fel egyedűl vagy? Telik a rezsire, kajára, gyógyszerre?
    A Gyurcsány nem szívügyem. Lehet, hogy ő is kapott csókot a kezére.
    Mind a kettő szerencsétlen szituáció. A kegyelmes, tekintetes, stb urak-
    nak járt ez ki. Valahogy nekem nagyon visszatetsző bárkivel is történik
    meg. Ezzel azért remélem egyetértünk? Üdv.

  19. Papi szerint:

    baniko21!
    A minimálbér éhen pusztulni sok megélni kevés. Ez nem vitatéma ebben igazad van. De mégis egy jobb közép konzervatív párt (amely állítólag nem törődik az emberekkel) az emelte a duplájára. A nagy bal oldalinak mondott paszop (egy-két blogoló után szabadon) erélyesen tiltakozott ellene.
    A kézcsókkal kapcsolatban nekem is vissza tetsző dolog és csak azért mondtam gyurcsányt mer bosszant, hogy arra nem akarnak emlékezni.
    Kézcsókot csak úgy tudom elfogadni ha férfi adja nőnek. Üdv pénzügy miniszter. biztos sikeresebb lenél mint a mostani.

  20. baniko21 szerint:

    Papi!
    Gondolom, hogy tudod miért mondtam azt, hogy az Mszp nem baloldali
    párt. Semmi köze nincs a baloldalhoz. Én szégyelném magamat a he-
    lyükben, hogy jobboldalban több szociális érzék van, mint bennük. Nem
    tettek ezek a világon semmit, hogy bizonyítsák a baloldaliságukat.
    Mondani pedig a messziről jött ember azt mond amit akar. A kézcsók
    stimmel. Képzeld el, hogy a minimálbéren dolgozó embereknek mennyi
    nyugdíja lesz majd? Öregségükre is csóró nyomorult emberek lesznek
    ha megérik. Jó kis sperpektíva !

Itt lehet hozzászólni !