Rendkívüli kongresszuson erősíti meg magát Gyurcsány – utolsó esélyt adott a rettegő SZDSZ-nek?

MTI, Mno.hu

Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke kezdeményezi a párt rendkívüli kongresszusának összehívását – jelentette be a párt mai frakcióülésén. A pártelnök szerint a helyi szervezeteknek állást kell foglalni a kialakult helyzetben, hogy mit tegyen az MSZP. Gyurcsány szerint akár a parlament feloszlatása és az új választások kiírása sem lehetetlen.
Zsarol, fenyeget és elrettent – vonták meg a mérleget politológusok Gyurcsány hétfői kongresszusi bejelentésével kapcsolatban a Magyar Nemzet Online-nak. A Nézőpont Intézet szerint a fórum összehívása Gyurcsány rendkívül nehéz helyzetét mutatja, míg a Political Capital úgy véli: a legtisztább helyzetet az előre hozott választások jelentenék. 

Az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívását kezdeményezi a keddi elnökségi ülésen Gyurcsány Ferenc pártelnök – legalábbis ezt jelentette be a frakció mai ülésén Nyakó István szóvivő közleménye szerint. Erre azért van szükség a szocialista pártelnök szerint, mert a jelenlegi magyar politikai helyzetben rövid időn belül átrajzolódhat a politikai térkép az SZDSZ magatartása miatt.

Gyurcsány úgy véli, az SZDSZ-szel kötött évtizedes szövetség fenntartása továbbra is érdeke lenne Magyarországnak, de most úgy tűnik, hogy az SZDSZ elnöke ezt a stratégiai szövetséget fel kívánja mondani. Ebben a helyzetben – Gyurcsány értékelése szerint – három lehetséges lépése van az MSZP-nek. Az egyik lehetőség, hogy – egyetértve a Fidesz álláspontjával – feloszlatják a parlamentet és új választásokat írnak ki. Az MSZP elfogadhatja Fodor Gábor ultimátumát, és a jelenlegi kormány helyére egy új kormányt állíthat. A harmadik út pedig az, hogy a jelenlegi kormányt támogatva megkísérelnek új társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához, és megkísérlik végrehajtani azt.

A döntés Gyurcsány értékelése szerint hosszabb távra meghatározhatja az ország jövőjét és benne a baloldal, illetve a balliberális oldal jövőjét, éppen ezért közösen akar a párt tagságával az alternatívák között dönteni. Ebből a célból a keddi elnökségi ülésen kezdeményezi az MSZP rendkívüli kongresszusának 2008. szeptember 27-re történő összehívását.

Gyurcsány kérni fogja, hogy valamennyi szervezet vitassa meg a kialakult politikai helyzetet, demokratikus vitában foglaljon állást arról, hogy a lehetséges irányok közül melyiket támogatják, és adjon mandátumot küldötteinek ezen álláspont kongresszusi képviseletére.

Forrás: MTI, Mno.hu
Gyurcsány utolsó esélyt adott a rettegő SZDSZ-nek

Zsarol, fenyeget és elrettent – vonták meg a mérleget politológusok Gyurcsány hétfői kongresszusi bejelentésével kapcsolatban a Magyar Nemzet Online-nak. A Nézőpont Intézet szerint a fórum összehívása Gyurcsány rendkívül nehéz helyzetét mutatja, míg a Political Capital úgy véli: a legtisztább helyzetet az előre hozott választások jelentenék. Gyurcsány megpróbálja átvenni az irányítást, és azt is szem előtt tartja: ha buknia kell, akkor olyan „hősként” távozzon, akinek később van visszaútja a hatalomba.

Gyurcsány nyomás alá akarja helyzeni az SZDSZ-t a rendkívüli kongresszus összehívásával – mondta el Kiszelly Zoltán az MNO-nak. Ismert: Gyurcsány Ferenc hétfőn bejelentette, hogy szeptember 27-re kezdeményezi az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívását. Kiszelly Zoltán úgy véli, legalább három forgatókönyv kínálkozik a szocialisták számára a kialakult helyzet megoldására. Egyrészt könnyen a politikai süllyesztőben találhatja magát az SZDSZ, ugyanis – a politológus szavaival élve – ha az MSZP végképp besokall a törpepárttól, és a Fidesszel támogatja a parlament feloszlatását az előre hozott választások érdekében, „akkor egy életre megszabadulhat az SZDSZ-től”. Ennél nagyobb lehet az esélye annak – folytatja a politológus –, hogy Gyurcsány lemond a miniszerelnökségről, és utat enged egy új kormánynak, amely lehet „szakértői vagy politikai” is. Erre akkor lehet esély, ha Gyurcsány lát garanciákat arra, hogy később visszatérhet a hatalomba. Egyik feltétele, ha a szocialista párt elnöke marad – tette hozzá az elemző. Eshetőség az is, hogy sikerül szavazatokat szerezni, és átmegy a költségvetés.

Gyurcsány időt nyerhet

A kongresszus összehívása a pártelnök-miniszterelnök rendkívül nehéz helyzetét mutatja, mégis inkább a túlélésre utal, mintsem a bukására – állítja az MNO-nak Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet kutatásvezetője szerint több okból is kedvező a meghirdetett fórum Gyurcsány Ferenc számára: egyrészt a kongresszussal időt nyer, a következő két hétben Gyurcsány megoldási javaslatairól szól majd a vita, s nem az ő távozásának szükségszerűségéről. Másrészt – folytatja Mráz Ágoston – a párttagság várható szimpátiája megerősítheti a pártelnök-miniszterelnök pozícióját az MSZP-n belül. Az „alternatíva nélküli” Gyurcsány mögött biztosan felsorakozik az MSZP színe-java – véli. A kongresszus így segíthet a nyilvánosságban nem ismert, de létező belső ellenzék felőli fenyegetés elhárításában.

A pártelnök megerősítése és a következő két hét vita lehetősége után a kongresszus stratégiai döntése erős legitimitással bír majd. Nem kétséges: Gyurcsány érdeke a kormány megmaradása – fogalmaz az elemző és úgy véli, a másik két forgatókönyv inkább elrettentésként szolgál.

Egy „új kormányt” Gyurcsány erős pozíciója miatt aligha támogatna a kongresszus, a miniszterelnöki bukás a jövő februári pártelnöki újraválasztását is fenyegetné. Az előre hozott választások meglebegtetése pedig fenyegetés az MSZP egzisztenciális okokból aggódó képviselői és a párt kiesésétől joggal tartó SZDSZ felé – fejti ki Mráz. Végül figyelmet érdemel a kongresszus időpontja is, amely egy napra esik az MDF elnökválasztásával; így Gyurcsány folytatáson alapuló forgatókönyve az SZDSZ mellett a belső kampány terhétől felszabaduló MDF-től, vagy egyes képviselőitől is remélhet támogatást.

Az SZDSZ utolsó esélye

Nem olyan ember, aki hagyja, hogy döntsenek róla, aki elviseli, hogy tárgyalások, alkuk „tárgya” legyen – véli Fricz Tamás Gyurcsány kezdeményezésről. Át akarja venni az irányítást – tette hozzá a politológus, aki szerint Gyurcsány dupla vagy semmit játszik. Fricz nem lát esélyt az adó- és a költségvetési törvények átcsusszanására, mivel az MDF egységesnek tűnik ebben a kérdésben, az SZDSZ-ből pedig két-három főre lenne szükség a megszavazáshoz, ám ennek is kicsi az esélye. Fricz Tamás szerint Gyurcsány egy utolsó esélyt adott az SZDSZ-nek, a törpepártnak pedig már ezen a héten elő kell állnia azzal, voltaképpen mit is akar.

Egy előre hozott választás könnyen az SZDSZ végét jelenthetné a közvélekedés alapján, ám ezzel kapcsolatban Fricz megjegyezte: egyáltalán nem biztos, hogy kihullanának a parlamentből, a párt „belső felmérései” szerint van esély a küszöb átugrására. Vagyis az SZDSZ-nek nem kellene félnie – állítja a politológus. Mint mondta, a kongresszus célja lehet az is, ha nincsen megegyezés az MSZP-SZDSZ tandem között, akkor akár maga Gyurcsány is kezdeményezheti a parlament feloszlatását, így egyfajta „hősként” jelenhetne meg a közvélemény előtt, aki a változások élére állva „fényezhetné magát”, politikai tőkét kovácsolva a bukásából a későbbi visszatéréshez.

Az SZDSZ történelmi hibát követne el akkor, ha engedne a zsarolásnak – állítja Fricz Tamás, és mint mondta, össze kellene ülnie az ellenzéki pártoknak, hogy megegyezzenek a parlament feloszlatását illetően. Ezzel kivehetnék a kezdeményezést Gyurcsány kezéből – tette hozzá.

PC: a rögtönzés az úr

Értelmetlen találgatni, hogy mi lesz a kongresszus eredménye, mivel egy olyan politikai szituációban vagyunk, melyet szinte kizárólag a rögtönzés, a taktikázás határoz meg és jól láthatóan még a legfőbb szereplők sem tudják a következő lépésüket – állapítja meg az MNO-nak Juhász Attila. Annyi a szeptember 27-ei időpontból megállapítható – folytatja a Political Capital kutatási igazgatója –, hogy Gyurcsány Ferenc még az adótörvényekről szóló parlamenti szavazások megkezdése előtt szeretné megerősíteni saját pártján belüli támogatását, ennek megléte ugyanis alapvető feltétele annak, hogy megpróbálja keresztülvinni javaslatait a parlamenten. Ha nincs egyértelmű támogatottsága személyének és programjának, akkor értelmetlen lenne megvárnia a parlamenti leszavazás kudarcát, ha viszont a támogatottság felmutatható a kongresszuson, akkor az arra is alkalmas, hogy az SZDSZ egyes képviselőit elbizonytalanítsa – fejti ki Juhász Attila. Az eddigi tapasztalatok alapján a helyi szervezetek feltehetően a miniszterelnök mellett állnak, hiszen néhány alapszervezettől eltekintve minél lejjebb megyünk a pártban, annál erősebb Gyurcsány Ferenc támogatottsága. Önmagában az a tény is ezt valószínűsíti, hogy a kormányfő kezdeményezte a kongresszus összehívását.

A három megoldás közül egy új MSZP–SZDSZ-koalíció az eddigi tapasztalatok alapján könnyen vezethetne éppolyan konfliktushoz, mint eddig, hiszen a két párt közötti vita nem pusztán Gyurcsány személyéről szól. Az új Gyurcsány-program parlamenti támogatásának megszerzése stabilizálná ugyan a jelenlegi kisebbségi kormányt – fogalmaz az elemző –, de ez igen törékeny parlamenti támogatottság, a politikai környezet pedig állandó instabilitást jelentene a kormány számára. Juhász Attila úgy véli: a legtisztább helyzetet nyilvánvalóan az előre hozott választás jelentené.

Forrás: Mno.hu

11 hozzászólás “Rendkívüli kongresszuson erősíti meg magát Gyurcsány – utolsó esélyt adott a rettegő SZDSZ-nek?” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Gyurcsány max. ijesztegetni fogja a szocikat azzal, hogy lemond, ami esze ágábán sincs. Mostanra olyannyira kiherélte a pártját, hogy valóban a vezére lett, nincs is egy önálló gondolat sehol. Bármennyire is tönkretette az országot, a pártjában még ennél is nagyobb pusztítást végzett.

  2. grál szerint:

    Bubuska, nem csinált mást Gyurcsány csak tanult Orbántól. Fideszben Orbán a nagyvezír, ami mond, utasít az szentség. Bebetonozva osztja az észt az a dakota félisten. Akkor miről is beszélünk??????

  3. Laja szerint:

    grál? Te tagja vagy a Fidesznek? Nem hiszem. Akkor amit állítasz, azt csak a te (szerény)gondolatod. Viszont beírásaid alapján biztosan állíthatom, hogy az MSZP tagja vagy. Egy komcsi vagy.

    És mi ez a cigány gyűlölet az MSZP-ben? Egyébként már rég lehullott a lepel arról a kampányban előhozott hazugsáról, hogy OV a kissebbséghez tartozik.

    Miért utálják a szocik ennyire a ciágnyokat? Magyarázd már el légyszíves. Köszi előre is.

  4. infósferi szerint:

    Nem bánom, naponta 3-szor tarthat magának rendkívüli kongressust, az övéit bolondíthatja napestig, de az ország vezetésére ettől még alkalmatlan marad. eddig azt mondta éveken át(nyugdíjasai nagy örömére), hogy nincs gond? Ma már kialakult helyzetről beszélt.
    Ki alakította így? Azt a jó kis koalíciót csak nem azorbán tette tönkre?

  5. miska72 szerint:

    ” Mert mit akar a NÉP” ( “Azt Bameg, hogy menny a picsába.”)

  6. baniko21 szerint:

    Laja kedves!
    Én sem vagyok Fidesz tag, meg MSZP tag sem! A Grállról sem feltételezem, hogy MSZP tag lenne. Miből gondolod, hogy az MSZP
    utálja a cigányokat? Csepelen MSZP vezetés van, és mégis itt vannak,
    sőt szaporodnak. Egyébként szelektív emlékezeted van a Fideszt ille-
    tően, Ott sem arany mind ami fénylik! (egynémely epizód ott is előfor-
    dult!) Engem személyszerint az sem zavart, hogy az Orbánról dakota
    származást emlegettek. Attól, hogy valaki cigány, még lehet tisztessé-
    ges is. Akár miniszterelnök, akár kőműves mellett segédmunkás.
    Érted: a lényeg a tisztesség!

  7. Papi szerint:

    baniko21
    Jó a meglátásod sok mindenben de nem teljes. A csepeli polgármester ahogy bennünket magyarokat úgy a cigányokat sem veszi ember számba.
    Egyébként ami az “epizódokat” illeti valóban ott sem csak angyalok vannak de míg a Fideszben azonnal kizárják a delikvenst addig nekem úgy tűnik, hogy az MSzP-nél ez nem történik meg. Az első (Medgyessy – gyurcsány idején volt egy Államtitkár akinek az volt a feladata, hogy a Fidesz 4 év alatt elkövetett törvénytelenségeit feltárja és feljelentse. Nagyon keveset talált míg az utóbbi 6 évben szinte minden napra jut egy MSzP – khk (szdsz) botrány.
    Hogy is mondta őn – Érted: a lényeg a tisztesség!
    Sajnos az MSzP vezetéséből pont ez hiányzik.

  8. baniko21 szerint:

    Papi!
    Még a rémálmaimban sem jelenik meg az a szó , hogy tisztesség, ha
    az MSzp-re gondolok. Egyébként nem izgat, hogy a jelenleg a parlament-
    ben levő pártok közül mi derülhet még ki. Holló a hollónak nem vájja ki
    a szemét! Büntetlenül minden gazemberséget meg lehet úszni. Papi hidd
    el, egyiknek sem fogom a pártját, mert az előzőekben leírtak szerint
    azt a szót ezek a politikai pártok nem is ismerik. Meg kellene nekik taní-
    tani.

  9. Kovács Ernő szerint:

    Forza Gyurcsány! Ha ő megy, akkor én is megyek!

  10. Papi szerint:

    baniko21!
    Ellőszőr is köszönöm, hogy megtisztelsz a tegezéssel. Másodszor nem kell mindent elhinni amit a média nagyobb része hazudik. Meg ismétlem 4 éven keresztül próbálták bemocskolni a Fidesz kormányt nagyon kevés sikerrel. Természetesen ott is volt (van) szemét ember, de hidd el ezeket ha felbukkannak kizárják. A politika soha nem a Grál lovagok terepe volt. De, és ez nagyon fontos amíg az MSzp – khk (szdsz) nem a magyar érdekeket vette figyelembe addig azért a Fidesz figyelt a magyar érdekekre. Ezen azért jó lenne elgondolkodni.
    Kovács Ernő!
    Minden “gonoszkodás” ellenére te ne menny el ezt hagyd meg annak a gazember gyurcsánynak. Te jó csepeli vagy kár lenne érted.

  11. csollány szerint:

    Hétfőn este végig hallgattam at ATV Sajtóklub balos újságíróinak elemzését, mi lesz Gyurcsánnyal és pártjával. Egy órán keresztül egy szót sem ejtettek az ország gazdaságáról, az elmúlt évek “feljődéséről”, a hétköznapi emberek sorsáról – pl. milyen jövő vár a ma minimálbéren tengődőre stb. Most akkor siratnunk kéne azokat, akik az 1-2 %-os GDP bajnokai? Akik most éppen egymást fojják egy kanál vízbe?

Itt lehet hozzászólni !