Demszkygrád: a népességfogyás a második legnagyobb volt a világon

Csepel.info, Index

A New York-i Business Insider üzleti portál sorrendbe állította a világ leggyorsabban zsugorodó nagyvárosait. Miközben ugyanis világszerte gyorsulnak az urbanizációs folyamatok, sok olyan város akad, amelynek csökken a népessége.

A 28-ös listán 18 város tartozik a volt Szovjetunióhoz. Meglepetésre felkerült ugyanakkor Róma (27) és Milánó (26) is, valamint Prága (21), Torino (17) és Szöul (14).

A tíz leggyorsabban fogyatkozó város közül hét fekszik a volt Szovjetunió területén. Ide tartozik viszont a dél-koreai Busan (8) és a libériai főváros, Monrovia (7) is, valamint Budapest (2).

A magyar főváros népessége az 1990-es 2,05 millióról 2010-re 1,7 millióra csökkent. A cikk szerint ugyanakkor ezen a szinten nagyjából megáll a város népessége, mert a becslések 2025-re 1,71 millió lakossal kalkulálnak.

Budapest teljes, becsült népességzsugorodása 1990-2025 között 14,86 százalék. A térségben a következő, gyorsan fog város Bukarest (19), de ez az arány ugyanerre az időszakra ott csak 3,77 százalékos.

A budapesti népesség változásáról már többször megállapították, hogy egyrészt összefügg az országos demográfiai trendekkel, ugyanakkor az agglomerációba irányuló kiköltözés az elmúltt időszakban jelentősen lelassult, sőt, lassan meg is fordul. Budapestnél a nagyvárosok közül az egész világon csak az egymilliós ukrajnai Dnyepropetrovszk lakossága csökken gyorsabb ütemben: ott a ráta 16,87 százalékos.

Forrás: Index

15 hozzászólás “Demszkygrád: a népességfogyás a második legnagyobb volt a világon” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    Már megint sikerült egy pártatlan cikket undorítóvá tenni.
    Remélem, hogy legalább jól megéltek belőle.
    Az, hogy a felel valahogy lemaradt, már prémiumot ér.

  2. Ejj... szerint:

    Cigányok munkálkodnak, késeltek a mobiltelefonért… Csepelen is.

  3. Nemmondommeg szerint:

    Ejj
    Fontosabb az a hír, hogy betörték az újságíró noziját, minthogy nyakon szúrták szerencsétlen srácot a mocskok.

  4. admin szerint:

    Nemmondommeg: engedjétek meg, hogy a felsoroltakon kívül más híreket is megjelentessünk. Mindkét hír megjelent ugyanis valamilyen formában itt a Csepel.info-n, és éppen most tesszük fel a Tények beszámolóját is a késelésről.

  5. Nemmondommeg szerint:

    admin.
    Most nem a csepel.info -ról beszélek, hiszen itt megjelent, hanem a tv médiára utaltam.

  6. szigetország szerint:

    Szerintem nem baj, hogy csökkent Bp népessége.

    A megalomán Demszky hirdette, hogy “világvárost építünk”, helyette sokkal jobb lett volna “élhető várost” építeni. Nem sikerült neki…

  7. Dr. grün szerint:

    Lemond alpolgármesteri címéről Varga Tamás, Siklós fideszes alpolgármestere, mert külföldön kapott munkát.
    “A Fidesz siklósi csoportjának vezetői feladatait is ellátó politikus a siklósi elnöki posztról is lemond, de a siklósi képviselői mandátumát egyelőre megtartja. Kijelentette ugyanakkor: nem fog visszaélni azzal, hogy a törvény szerint évente elég csak egyszer megjelennie valamelyik testületi ülésen ahhoz, hogy a mandátumot ne veszítse el.”

    El lehet menni, majd hat év múlva fogtok még könyörögni, hogy visszaengedjünk benneteket! 🙂

    http://hetivalasz.hu/itthon/nem-o-az-egyetlen-fideszes-aki-inkabb-a-kulfoldet-valasztja-56200

  8. "?!" szerint:

    Hazánk fővárosának a neve nem “Demszkygrád”, és nem “Tarlósgrád”, hanem BUDAPEST!!!

    Ennek a bejegyzésnek az eredeti címe pedig az Indexen: “A budapesti népességfogyás a második a világon.”
    Tehát ismét egy tendenciózus cím-hamisításnak vagyunk a szemtanúi!

    Véleményem szerint, két évvel az önkormányzati választások után csak a mindig tendenciózusan hazudozó Demszky-fóbiás notórius csalók nevezik Budapestet “Demszkygrád”nak, és azok akik el akarják feledtetni, hogy a saját pártjuk folyamatosan mindent megtett Budapest ellehetetlenítése érdekében (különösen kormányzati pozícióban) csak azért, mert a budapestiek többsége nem az Ő jelöltjüket választotta meg az előző választásokon főpolgármesternek!

  9. Zoli049 szerint:

    A képlet egyszerű.
    A város magja élhetetlen, a külterületeken már minden zöldterület letarolva, belakva, még a szántóföldeken is lakóparkok. Meg van mindenki, csak sokan a mesgyén kívül. 🙂

  10. nagyapó szerint:

    És a szoci Csepel miért fogyott? Talán, mert egyesek túlságosan meghíztak, így másoknak szűk lett a hely?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Vátesz szerint:

    Budapestet anno Demskine-nek (Demszkyné-nek) kellett volna elnevezni, mert maga Demszky nyilatkozott arról, hogy az az igazi felesége! Merthogy a négy feleségét nem tudta számontartani. A hűtlen feleségtől Berlinbe menekült, s onnan köpködött vissza.
    Örvendetesnek nem nevezném, de a fogyás mellett szaporodott is Budapest, sőt Csepel is (sic!) segílyesekkel!

  12. felix szerint:

    Szemétláda!
    Csepel azért fogyott, mert a szerszámod már nem ér semmit.
    Bár lehet, hogy a billentyűket azzal nyomkodod.

  13. maminti szerint:

    Mi a gond, nem értem, ez egy jó hír. Egyáltalán nem normális, hogy a városok rákos daganatként burjánzanak, a vidék meg kihal. Aztán a sok városlakónak a fele munkanélküli, egyre több a csöves, az élelmiszert meg nincs aki megtermelje. Ez a folyamat világszerte. Ez a központi hatalom érdeke, a városlakók mindig kiszolgáltatottabbak a munkáltatóknak, a bankoknak, stb. A magyarnak több esze van, (egy részének) élelmesebb, ha a városban nincs normális lehetősége, leköltözik vidékre és megtermeli a magáét, sokan csinálják ezt, nagyon helyesen.
    Aztán azt se felejtsük el, hogy a városból kiköltözők nagy része (a hülyébbek) az agglomerációs “lakóparkokba” költözik, Amerikában ezek a város részét képezik, nézzék meg mondjuk Los Angelest, több, mint kétszer akkora, mint Budapest, se vége, se hossza. Kb mintha Budapesthez hozzácsapnák még fél Pest megyét. S közben nem élnek benne kétszer annyian, mint Budapesten.
    Milyen érdekes hogy más szempontból is vizsgálható ugyanaz a dolog, és egész más eredményre jutunk nem?

  14. Dr. grün szerint:

    félix!
    Azért még a Radetzky marsot elveri a Vén PöcS! ))) 🙂 (((

  15. J szerint:

    2 éve még hallottam olyan híreket, hogy be kell vonni az agglomerációt is Bp-be, így kialakítva egy óriás várost, hogy a régióban ne maradjunk le versenyképességben.
    Csak azt nem értem, ez hogyan növelné a versenyképességet.

Itt lehet hozzászólni !