Amikor a szocialisták majdnem kirobbantották az atomháborút – 50 éve zajlott a rakétaválság

„Szemtől szembe néztük egymást, és a másik egyszer csak pislogott.” /Dean Rusk amerikai külügyminiszter/

Rubicon, Csepel.info

1954. február: az USA első hidrogénbombája, a Bikini-atollon felrobbantott Castle Bravo a tervezett 6 helyett 15 megatonnás hatóerejűre “sikerült”, aminek következtében a hasadványtermékek a vártnál jóval nagyobb területen szóródtak szét, és a teszt résztvevői, sőt, kívülálló polgári személyek is jelentős sugárdózist kaptak  (Forrás: Posztinfo)

1962. október 14-én robbant ki a kubai rakétaválság, miután amerikai kémrepülőgépek felvételei alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Szovjetunió nukleáris töltetek befogadására alkalmas rakétákat telepített a karib-tengeri szigetre. A váratlan offenzív lépés komoly konfliktust eredményezett a két nagyhatalom között, Kennedy amerikai elnök és Hruscsov pártfőtitkár azonban végül tárgyalásos úton rendezték a vitát, ezzel pedig megelőzték egy nukleáris világháború kirobbanását.

Kuba az Egyesült Államok védelme szempontjából mindig is kulcsfontosságú volt, amit kiválóan mutat, hogy Washington az 1898-as spanyol–amerikai háború után számos módon – például a Platt-nyilatkozattal – korlátozta az új állam szabadságát, és máig katonai bázist tart fenn a szigeten. Az amerikaiak számításába ugyanakkor 1959-ben „hiba” csúszott, Fidel Castro ugyanis egy sikeres forradalom – és polgárháború – után elüldözte Fulgencio Batistát, és egy szocialista rendszert épített ki. Az Egyesült Államok először a jelentős kubai vállalatok államosítása nyomán került szembe Castróval, hamarosan azonban a diktátor külpolitikai orientációját is komoly kockázati tényezőnek ítélte meg, ezért a hatvanas évek elején a CIA titkos programot indított az országba érkező politikai menekültek kiképzésére. Kennedy elnök 1961 áprilisában aztán a tettek mezejére lépett, ekkor ugyanis a kubai emigránsok – CIA-támogatással – megkísérelték megdönteni Castro uralmát, a Disznó-öbölbe tervezett partraszállásuk azonban csúfos kudarcot vallott.

A támadással – amellett, hogy a hidegháborús szuperhatalmak viszonyát a mélypontra vitte – az Egyesült Államok éppen azt érte el, hogy Castro még szorosabbra fűzte viszonyát a Szovjetunióval, és katonai támogatást kért Moszkvától. Hruscsov természetesen nagyon segítőkésznek bizonyult a kubai diktátorral szemben, hiszen a karib-tengeri sziget mindössze 90 mérföldre feküdt az amerikai partoktól. 1961 során a Szovjetunióban nagyarányú rakétagyártás kezdődött, a konfliktust megelőző hónapokban pedig katonai tanácsadók hada, és számos gyanús rakományt szállító hajó érkezett Kuba kikötőibe. A szervezkedésről az Egyesült Államok híres U–2-es kémrepülőgépei révén viszonylag hamar tudomást szerzett, ám sem Kennedy, sem Robert McNamara védelmi miniszter nem gondolta, hogy a Szovjetunió hajlandó lesz véghezvinni egy ilyen kockázatos és provokatív lépést.

Az amerikai politikusok végül tévedtek, Hruscsov pedig mint a rakétaválság fő felelőse vonult be a történelembe, holott a két szuperhatalom biztonságpolitikai helyzete a látszólagosnál sokkal összetettebb volt: tény, hogy a kubai rakéták rendkívüli fenyegetést jelentettek az Egyesült Államok számára, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Washington – Nagy-Britanniában és Törökországban elhelyezett arzenáljával – szintén képes lett volna komoly csapást mérni riválisára. A szovjet lépés tehát sok szempontból inkább válaszlépés volt, amire Hruscsovot az állampárt keményvonalas politikusai egyébként is régóta ösztönözték.

Kémrepülőgépeinek köszönhetően az Egyesült Államok augusztus vége óta információval rendelkezett arról, hogy Kuba „készül valamire”, ám a nyugtalanító rakétaállásokról Kennedy még ekkor is úgy vélte, hogy azok a sziget védelmét szolgálják majd. Sajnos jóhiszeműségét a titkosszolgálatok értesülései nem erősítették meg, a CIA ugyanis szeptember 27-én arról kapott hírt, hogy Castro nukleáris töltetekkel rendelkezik, az október 14-én készített kémfelvételek pedig olyan föld-levegő rakétákat örökítettek meg, melyek képesek voltak azokat célba is juttatni. A Szovjetunió az amerikai partoktól 90 mérföldre közepes hatótávolságú – többek között R–12 Dvina típusú – fegyvereket telepített, melyek akár több ezer kilométer távolságban fekvő városokat is el tudtak pusztítani. Ezzel egyértelművé vált, hogy a leleplezett fegyverkezés nem – csak – a védelmet szolgálja. Az október 14-i felfedezéssel kezdetét vette a hidegháború történetének legforróbb két hete, melyet később kubai rakétaválságnak neveztek el.

A konfliktus első hete természetesen úgy zajlott, hogy arról az Egyesült Államok biztonságáért felelős tábornokokon és Kennedy elnökön kívül senki – egyetlen a NATO-tagállam vezetője – sem tudott. Mindeközben az U–2-esek újabb „kirándulásai” nyomán világossá vált, hogy Kubában legkevesebb négy szovjet rakétasiló vár egy esetleges tűzparancsra, vagyis az amerikai nagyhatalom olyan hátrányba került, amit a Mexikói-öböl környékén mozgósított csapatokkal nem lehetett kiegyenlíteni. A CIA és a hadsereg vezetői hosszú napokon keresztül ostromolták Kennedyt azért, hogy indítson inváziót, vagy megelőző légicsapást a Szovjetunió és Kuba ellen, az elnök azonban – szerencsére – kitartott a békés megoldás mellett, mivel rettegett egy esetleges nukleáris háború kitörésétől.

A rakéták hatótávolsága – A Szovjetunió szinte a teljes USA-ra nukleáris csapást mérhetett volna

A katonai vezetők végül annyit ki tudtak csikarni belőle, hogy egy esetleges összeütközés után szabad kezet adjon a hadseregnek, de mint látni fogjuk, később ezt az ígéretét sem váltotta be. Miután Kennedy számba vette a lehetőségeket, október 21-én a briteket, majd az egész világot tájékoztatta a fennálló konfliktushelyzetről, másnap pedig televíziós beszédet tartott, mellyel az Egyesült Államok polgárait igyekezett megnyugtatni a pattanásig feszült helyzetben. Ugyanezen a napon, október 22-én az amerikai haditengerészet blokádot vont Kuba köré, melynek megsértése casus bellivel ért volna fel; túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világ lélegzet-visszafojtva figyelt, hiszen a harmadik világháború kitörése egy karnyújtásnyira tűnt.

Kennedy előbbi lépése végül bölcs választásnak bizonyult, ugyanis a nyilvánosság bevonásával a felek kimozdultak a kialakult patthelyzetből, bilaterális úton és az ENSZ-ben pedig a két szuperhatalom hamarosan kommunikációra kényszerült. Ez a párbeszéd már-már etikettszerű vádaskodással kezdődött, mely során az amerikai fél „félrevezetéssel” vádolta meg a Szovjetuniót, Hruscsov pedig azzal vágott vissza, hogy Kennedy provokálta Moszkvát, mivel így akarta növelni csökkenő támogatását. Néhány nap után, október 26-án aztán a szovjetek felajánlották, hogy lebontják a Kubában kiépített rakétaállásokat, amennyiben az Egyesült Államok garantálja, hogy nem próbálja megváltoztatni az ország szocialista berendezkedését.

Egy nappal később, 27-én Hruscsov egy második ajánlatot is küldött, melyben már a Törökországban fenntartott amerikai rakétabázisok megszüntetését is követelte. Bár ezen a napon egy U–2-es kémrepülő lelövése és egy másik elfogása nyomán a két nagyhatalom majdnem hadiállapotba került, Kennedy – a kardcsörtető tábornokoknak ellentmondva – nyilvánosan elfogadta a pártfőtitkár első ajánlatát – öccse, Robert Kennedy pedig a kulisszák mögött beleegyezett a második feltételeibe is. Október 28-án Hruscsov bejelentette a rakéták hazaszállítását, ezzel a válság gyakorlatilag véget ért.

A két szuperhatalom vezetői tehát – valószínűleg a lehetséges következményektől elborzadva – végül a kompromisszumos megoldást választották, egyúttal pedig vérontás nélkül véget vetettek a hidegháborús időszak legforróbb konfliktusának. Paradox módon Kennedy és Hruscsov megegyezését utóbb mindkét oldal politikai és katonai vezetői elégedetlenül fogadták: Curtis LeMay tábornok például az amerikai történelem legnagyobb vereségének nevezte az alkut, a szovjet pártfőtitkár pedig négy évvel később pozíciójával fizetett azért, mert nem volt hajlandó beleugrani egy, az egész emberiség pusztulásával fenyegető esztelen háborúba.

Tarján M. Tamás- rubicon.hu

Kapcsolódó:

A kubai rakétaválság története

60 hozzászólás “Amikor a szocialisták majdnem kirobbantották az atomháborút – 50 éve zajlott a rakétaválság” bejegyzésre

  1. attila szerint:

    “a szocialisták majdnem kirobbantották az atomháborút”
    😀
    miért nem mindjárt az mszp vagy gyurcsány?
    Értem én, hogy ezt az oldalt a fidesz pénzeli, de nem lehetne ugyanezt némi józan ésszel és méltósággal csinálni?
    Kontraproduktív: én pl. csepeli fejlesztési hírekért járok ide de amint átadják a gyorsforgalmit törlöm az emlékeimből a csepel.infot. Biztos megéri így csinálni?

  2. robi szerint:

    Egyik kutya, másik eb.
    A többi csúsztatás.

  3. Té-Gé szerint:

    Gyerekek, mert hozzám képest azok vagytok. Ne hazudozzatok össze-vissza, gusztustalan ez az írás. Milyen szocik? Menjetek már a picsába ezzel a hazug szemét fröcsögéssel. Mindkét fél megérte a pénzét és hozzáteszem, ki találta ki a fegyvert? Ugyanolyan ferde és beteg eszme volt a hidegháború mindkét félnél. Most ti ugyanazt csináljátok a saját népetekkel.

  4. Dr. grün szerint:

    Régi szép idők!
    Kirándulásainkon akkoriban zengtük a dalt üde mámoros ajakkal, hogy:
    “Mi-mi-mi-mi-mi-mi-mi, mi-mi-mi-mi-mi-mi-mi, mit akar a Kennedy úr csinálni?!”
    Vagy az a vicc, hogy Kennedyné csupa kellem, csupa báj! Nyinocska pedig csupa picsa, csupa háj!
    Akkor hol van még Lumumbaszásáról vagy a Faszabububuról, esetleg a Csombéról kialakult középiskolai pol-beat fesztivál?!
    “Hallgass piszkos Csombe,
    a szar borícsson be.
    A papucsom hozd,
    Bújj az ágy alá!”
    A franc akart a nagyok dolgába avatkozni! Pedig egy békamenet biztos sokat tett volna! Meg ők is tettek volna ránk! ))) 🙂 (((
    Köszönöm a zemlékeztetőt kedves Csepel.info, aki büszke arra, hogy a WordPress hajtja! 🙂

  5. Gordon szerint:

    “Egyik kutya, másik eb”?

    Azért azt ne felejtsük már el, hogy a SZU rabláncon tartotta fél Európát…
    Csak 9 évvel vagyunk Berlin, és 6 évvel Magyarország után.
    A fal is még újdonság.

    Érdemes lenne egy kicsit elmélyedni a történelemben…

    “1961 nyarán az NDK népességvesztése már havi 30 000 fő (!) fölé ugrott. Az NDK kormányán növekedett a nyomás, hogy az állam demográfiai összeomlását a berlini belnémet határ lezárásával akadályozza meg.

    Walter Ulbricht 1961. június 15-én egy nyugatnémet újságírónő kérdésére tagadólag válaszolva („Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten”, azaz „Senkinek sincs szándékában falat építeni”) először használta a „fal” kifejezést.

    A műszaki határzár építéséhez Ulbrichtnak azonban szüksége volt Hruscsov szovjet pártfőtitkár beleegyezésére. Az engedélyt Ulbricht a Varsói Szerződés tagállamainak augusztus 3. és 5. közötti moszkvai konferenciáján próbálta meg megszerezni.

    Augusztus 12-én a keletnémet pártvezetők értekezletén Ulbricht közölte, hogy az egyre nagyobb méreteket öltő menekültáradat miatt szükségessé vált – egy nem pontosan meghatározott napon, de 14 napon belül – a berlini belnémet határ lezárása.”

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Berlini_fal

  6. Dr. grün szerint:

    “Azért azt ne felejtsük már el, hogy a SZU rabláncon tartotta fél Európát…”
    A másik felét pedig a zUSA!
    Az aranylánc is lánc, mégis havi 30 000 ember választotta! 🙂

  7. admin szerint:

    Kedves attila!

    Sokszor kommunistázással vádolnak minket. Ezt most szerettük volna elkerülni.
    De megkérdezzük: Ha kommunistát írunk szocialista helyett az jobb?

    A bejegyzés címe világos, egy 50 évvel ezelőtti eseményről szóló cikket közöltünk (a forrás szokásos megjelölésével), melyet nem mi írtunk és alapvetően történész szakmai kérdéseket boncolgat. Kiemeli például az amerikai hadvezetés háború pártiságát. Átvehettünk volna olyan cikket is, melyben ez a tény kevésbé van kiemelve – de pont az egyoldalúság elkerülésének szándéka végett nem tettük.

    Reméljük, hogy a fent tárgyalt világpolitikai hangulat soha nem tér vissza. Aki átélte és józanul gondolkodik, az nem kívánhatja vissza (a fiatalabbaknak meg nem szabad elfelejteniük, hiába már “csak történelem” számukra).

    A továbbiakban nem beszéltünk a hazánkban az előző politikai rendszerben titkosan tárolt szovjet atomfegyverekről, a tervezett román atombombáról, és a “béketábor” hasonló mára homályba merülő ügyeiről… Elismerjük: sokmindenről lehet még írni, lehet, hogy közölni is fogunk valamit ezekben a történelmi-politikai kérdésekben.

    A kerek évforduló miatt több sajtótermék is foglalkozott a kérdéssel, sőt még a jelenleg zajló amerikai elnökválasztási kampányban is vitatémaként merült fel.

    Az esetleges “áthallásokról” nem tehetünk, az politikatörténeti kérdés (de azért nagyjából “világos”, hogy miből mi lett mára, még ha egyes politikai szereplőknek kellemetlen is a múlt…).

    A továbbiakban is beszámolunk a Csepelt érintő fejlesztési és egyéb hírekről, de oldalunk szerkesztésének jogát (melyet egyébként nem kevés idő és energia ráfordításával térítésmentesen végzünk immáron fél évtizede) továbbra is fenntartjuk.

    Reméljük, hogy továbbra is hűséges olvasónk maradsz.

    Üdvözlettel:
    Csepel.info csapata

  8. admin szerint:

    Ezt a cikket nem találtuk meg.
    Mindjárt kitesszük lábjegyzetben.

    Üdvözlettel:
    Csepel.info csapata

  9. Dr. grün szerint:

    A magyar tv nézők százezrei lájkolták az interneten Hruscsov bátor kiállását a szoci, komcsi, zsidó esetleg demokratikus elvek mellett! (nem megfelelő kifejezés törlendő)
    Bár egyes amerikai körök tiltólistára tették a cipőjét mint vegyi-fegyvert?! ))) 🙂 (((

  10. Gordon szerint:

    Ez a fotó sokmindent elmond a ruszki vezetésről.
    Kár volt felépíteniük a falat a “szabad világuk” határára.
    Lejáratták vele magukat… meg azzal is amit ’56-ban és utána pont kb. ’62-ig nálunk műveltek (tömeges kivégzések, bebörtönzések).

    A ’20-as években még sok nyugati baloldali hitt a “szép és jó Szovjetunió” mítoszában.
    Ez a ’60-as évekre sem szűnt meg teljesen, de jelentősen visszaszorult.

  11. Királyerdei szerint:

    A “lájkolók” mehettek volna kifele a francba a szovjetszkaja ármijával.

  12. attila szerint:

    admin: “A bejegyzés címe világos,”

    nem az, hiszen a mai politikai közbeszédben a “szocialisták”-at (a “szocik” rövidítéssel) csak a mai mszp-re használják. Ennél bármilyen más cím jobb lett volna.

  13. Gordon szerint:

    A DK nem szocialista?

    Persze tudom: nagytőkés vadkapitalista vezére miatt…

  14. attila szerint:

    admin: “Az esetleges “áthallásokról” nem tehetünk,”
    ép ésszel 2012ben nem lehet összekapcsolni az mszp-t a kubai rakétaválsággal. Akkor van “áthallás” ha ilyen szerencsétlen a címválasztás

  15. krapulax szerint:

    azért az amerikaiaknak is akadt már itt olasz- és törökországban némi atomtöltetű rakétája, amire válaszként érkezett kubába az oroszoké.
    és ezer szerencsénk hogy hruscsov és kennedy látta mi lenne a következménye ha elszabadulnának a fegyvereik.
    lásd hruscsov levele kennedyhez:

    You and I should not now pull on the ends of the rope in which you have tied a knot of war, because the harder you and I pull, the tighter the knot will become. And a time may come when this knot is tied so tight that the person who tied it is no longer capable of untying it, and then the knot will have to be cut. What that would mean I need not explain to you, because you yourself understand perfectly what dreaded forces our two countries possess.

  16. Gordon szerint:

    Az MSZMP (nem az első…) a semmiből lett?
    Holt volt már akkor a padláslesöprés és hiánygazdaság?
    Hol volt már a szovjetek behívása?
    Hol volt már a csepeli melósok véresre verése, a változást akarók bebörtönzése?

    Az MSZP a semmiből lett?
    Hol volt már akkor az 1984-es államcsőd.
    Holt volt már az IMF behívása?
    Hol volt már a március 15-ére emlékezők megverettetése és a frissen fellépő ellenzék bebörtönzése?

    A DK a semmiből lett?
    Hol volt már akkor a 2009-es államcsőd?
    Hol volt már az IMF behívása?
    Hol volt már a 2006-os vérvörös október 23., mikor véresre verték a békés emlékezőket és ellenzéki politikusokat?

    Még hányszor játszák el, hogy “megújúltak”, hogy “mások lettek”, hogy “demokraták”, miközben 25 – 50 évente csődöt (vagy csőd közeli helyzetet), valamint véresre vert embereket hagynak maguk után miközben nevet és köpönyeget váltanak.

  17. Gordon szerint:

    A különbség az, hogy Olaszország és Törökország szabad ország volt.
    A NATO sem egyenlő az oktrojált VSZ-szel.

    ’48-’49, ’53, ’56, ’68 és ’81 után nincs miről vitatkozni.

  18. joságos szerint:

    T.Gordon!
    Kuba nagyon messze volt már akkor is europától,így az NDK-tol is. 1962 pedig minden más állítással szemben 1961 után és 1963 előtt volt. Ezt nem árt ha maga is megjegyzi.

  19. ebihal szerint:

    Gordon!
    Te szemezgetsz a történelemből a magad elgondolása szerint, és megpróbálod eladni igazságnak!

  20. lolka szerint:

    Ahogy itt a “Gordon”-t olvasgatom, hát többet nem fogom…(azt szokták mondani:”köti az ebet a karóhoz”…vagy azt, hogy: “fújja a magáét, mint a pereces”)…

  21. Gordon szerint:

    Lolka úgyse fogja tudni megállni, hogy ne olvassa Gordont.
    Mert mindenki Gordont olvassa…

    ebihal! 12:34-em minden felvetése témába vág. Korszakok szerinti mintavétel 3 témában (pénzügyi helyzet, külföldi “segítég” a magyarországi eetársaknak, belső terror).

    Két éve szabadon, rettegés nélkül emlékezhetünk 1848-ra, aug. 20-ra, ’56-ra.
    És ez jó.

  22. robi szerint:

    Megy a történelem hamisítás ezerrel. hiába, a bértollnokoknak semmi nem drága.

    Egyenlőre az tény, hogy mi támadtuk meg a SZU-t. Utána szoptunk 50 évet. Így járnak a vesztesek.
    Nem hívta őket senki, mert Jaltában a győztes hatalmak felosztották a világot. Jöttek maguktól.
    Hiszen megnyerték a honvédő háborújukat az őket megtámadó esztelen kalandorokkal szemben.

  23. Dr. grün szerint:

    Gordon!
    Ha egyszer az EGO-dról visszazuhannál a zIQ-da egy orvoscsoport túlórázna rajtad a traumatológián! ))) 🙂 (((

  24. bélabá szerint:

    Zsírsertés EGO…….. 🙂
    Inkább pihenj le röfi, mert nem fogod bírni a birkamenetet, és a végén nagyapónak meg manitunak kell hazahozni, tényleg tollas szerkóban odaengedi manitut a TEK?…….. 🙂

  25. Királyerdei szerint:

    Figyuzz Robi!
    A lengyelek is megtámadták a SZU-t?
    Aztán ugyanarra a sorsra jutottak,mint mi?
    Na,mehecc vissza a kispályások közé trinyózni!
    Jobb.ha nem nyomod itt a kádárista moslékot.

  26. ugró mókus szerint:

    Királyerdei!
    Figyu nem a lengyelek,hanem az oroszok támadták meg,közösen a náci Németországgal Lengyelországot.Amikor mi neki mentünk az oroszoknak a szlogen az volt”A magyar haza a Don mellett dől el” hát el is dőlt rendesen.Meséld el mi a faszt kerestünk ott.Az olaszok meg a spanyolok ott hagyták a nácikat,mint Szent Pál az oláhokat.Na most menj trinyózni.

  27. ugró mókus szerint:

    Szegény lengyelek a Molotov-Ribentrop paktumnak köszönhetik a sorsukat.A művelt Európa hol volt akkor amikor amikor a két horda megtámadta a független államot.Csak néztek ki a fejükből a barmok.Tényleg mit kerestünk mi a Donnál?

  28. ugró mókus szerint:

    Azok a a dokumentumok amik szépen lassan szivárognak ki a volt Szu-ból ill Németországból bizony azt támasztják alá,hogy a vonatrablónak joga volt lerohanni Lengyelországot.

  29. Királyerdei szerint:

    A balti államok is örömmel csatlakoztak a csajkás-kolhozos barmokhoz?
    A déli moszlem államok is?Besszarábia?Karélia?Mind “szovjet” akart lenni?
    Akkor mit is kerestünk arrafelé?
    Esetleg a kolhoz és a csajka nélkülözését?
    Ha már annyira “tárgyilagos” akarsz lenni
    Mit kerestek a ruszkik,a kelet-németek,a kubaiak Angolában?
    Vagy Mozambikban?

  30. Királyerdei szerint:

    Tehát minden kiszivárgott dokumentum a nagy CCCP-ből igaz volt?
    Akkor figyuzz ide:

    http://karpatiharsona.info/images/stories/file/upload_documents/Auschwitzi%20statisztika.pdf

  31. Dr. grün szerint:

    Királyerdei!
    Kb. annyit kerestek mint a mieink Afganisztánban!
    Az ilyesmit jól meg kell fizetni! Veszélyesebb mint itthon díszőrséget állni a szent koronánál!

  32. ugró mókus szerint:

    Királyerdei! A Molotov-Ribentrop paktum dobta oda ezeket az országokat a vonatrablónak
    és ebben a náci Németország ugyan olyan ludas meg a művelt Európa.Köszönöm megnéztem nem rossz statisztika,csak hazugság.Légyszíves küldd el Németországba is. Akkor most légyszíves nézd végig a youtubon a Szovjet sztori című dokumentum filmet Edvin Snore rendezésében.

  33. Dr. grün szerint:

    Mi lesz akkor?
    “Valóban, mi lesz Orbán úr, ha a még mozgósítható rajongói is rádöbbennek, mindössze játékszerei voltak egy piszkos játszmának, az utóbbi évek legnagyobb hazugságaival ön csapta be őket?!”
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=594205

  34. ugró mókus szerint:

    Királyerdei! a Birodalmi Biztonsági Hivatal aktá is jóval több elpusztított ártatlant tart nyilván.Na most akkor mi az igaz.

  35. felix szerint:

    A történelem nem a II. világháborúval kezdődött.
    Talán van annak is történelmi háttere, hogy holt tudtak hatalomra jutni a kommunisták.

  36. mind_the_gap szerint:

    attila: maxi respect, engem is csak a “közlekedés” érdekel.
    Propagandát scrollozom…

  37. "?!" szerint:

    Mesélj kedves Admin! Akarom mondani: Tetves Admin!

    “attila” megjegyzéseire, hogy volt pofád 10:25-kor azt válaszolni, hogy: “A bejegyzés címe világos, egy 50 évvel ezelőtti eseményről szóló cikket közöltünk (a forrás szokásos megjelölésével), melyet nem mi írtunk…”?!

    Ha lenne bennetek egy szikrányi becsület, akkor a bejegyzést az eredeti címével közöltétek volna, amely cím az alábbi:
    “1962. október 14. A kubai rakétaválság.”

    Ezt a címet cseréltétek Ti le az általatok kitalált címre, és ez azt bizonyítja, hogy Ti is ugyanolyan véresszájú bértollnokok vagytok mint azok a mindkét oldalon megtalálható szarháziak, akik annak idején nagyon szerettek volna abból a válságból világháborút generálni!

    Azért háborít, fel hogy macskajancsi bértollnokok napi politikai játszmájukhoz használják fel az akkor történteket, mert én is azok közé tartozom, akik azokban a napokban teljes harckészültségben várták a szinte biztos halállal végződő bevetésüket!

    Józanul gondolkodó átélőként egyetértek viszont a 10:25-ös írásotoknak azzal a részével, amelyben azt írtátok, hogy “Reméljük, hogy a fent tárgyalt világpolitikai hangulat soha nem tér vissza. Aki átélte és józanul gondolkodik, az nem kívánhatja vissza (a fiatalabbaknak meg nem szabad elfelejteniük, hiába már “csak történelem” számukra)!
    Kár volt az itt idézett gondolatotokat elrondítani napi politikai haszonszerzés céljából kitalált hazug címmel!

  38. felix szerint:

    Hiába no.
    A becsületből nehéz megélni.
    Mi az a kis címecske, ha érte jön a pénzecske?

  39. admin szerint:

    Kedves “?!”!

    Ezt a közönséges stílust egyetlen oldalon sem tűrik el a moderátorok. A következő ilyen hangnemű hozzászólás után repülsz a fórumról.

    Üdvözlettel:
    Csepel.info csapata

  40. Dr. grün szerint:

    félix!
    Figyeld meg ezt!
    “A jelenlegi adózás szerint minél többet keres valaki, annál több adót is fizet, hiszen egyazon adókulcs vonatkozik mindenkire. Az MSZP azonban nem ért egyet az arányos adózással, és azt ismét a “progresszív” vagy büntető adózással cserélné fel. Eszerint minél többet és magasabb színvonalon dolgozik valaki, annál jobban büntetnék, és minél kevesebbet dolgozik, annál jobban jutalmaznák.”
    http://csepel.info/?p=22404#comments

    Ha ezt a fenti szöveget megtalálod ebben az alábbi linkben, akkor tiszteletem!

    Elkészült az MSZP gazdasági programja
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=593452

  41. hajós szerint:

    Hiába játszod itt az eszed admin, könnyű átlátni a szitán. Az egyetlen oka, hogy ezt a cikket beraktad ide, az, hogy üss megint egyet a szocialistákon, vagyis az MSZP-n.

  42. robi szerint:

    Kit akart megvezetni admin a cikk címének meghamisításával?

    Az egykori elemző ellenzéki fórum lement a bulvárlapok alá.

  43. felix szerint:

    Ez egy megélhetési fórum.
    Becsületükre legyen mondva, hogy a látszatra sem adnak, mert tudják, hogy szemétláda/nagyapó/ és Gordon figyel.

  44. Gordon szerint:

    Végülis… tényleg a szocialista tábor élcsapata idézte elő a feszkót…
    Nem szabad leírni az igazságot?
    Nem akarok cenzúrát.

  45. felix szerint:

    Gordon!
    Persze, hogy nem akarsz cenzúrát, mert így szabadon hazudhattok.
    Ez rendben is van, csak akkor nem kell a portálnak elfogulatlanságra hivatkoznia, bár a hazugságba ez is belefér.
    Az igazságot le szabad írni, így semmi akadálya, hogy legalább egyszer megtedd.

  46. joságos szerint:

    Csak a rend kedvéért! A kubai rakéta válság nem a szocialisták műve volt. Az a válság a világ akkor két legerősebb nagyhatalma közt robbant ki: Aki provokált: A világ 2. számú nagyhatalma a Szovjetunnió volt. Márpedig tisztelt admin a SZU. nem szocialista hanem kommunista államnak nevezte magát. Ha vennének egy kis fáradságot és utána néznének akkor önök is tudnák, hogy 1959-től a SZU a kommunizmust építette és ezt Ny. Sz. Hruscsov az akkori médiákban be is jelentette. Az USA volt az akit provokáltak. Ő viszont a világnyugati oldalának volt a vezetője. Sértődni, fenyegetni persze lehet de ettől még önök azok akik pontatlanul és pongyolán közölnek le dolgokat.

  47. Manitu szerint:

    Csak a rend kedvéért: a szocialisták jogfolytonosak a kommunistákkal. Az MSZP az MSZMP jogutódja, az meg az MDP-é: ők a vagyon, de tömeggyilkosságok elkövetőinek is a jogutódjai. Persze nem az MSZP a kubai válság felelőse, de a komcsik azok komcsik.

    Nem véletlen, hogy az MSZP-ben nem erkölcstelen sem a lopás sem a gyilkosság.

  48. Királyerdei szerint:

    A rend kedvéért:

    http://cdn-media.nationaljournal.com/?controllerName=image&action=get&id=11608&format=mGallery

    Mi is van a táblára írva Hruscsovék előtt?

  49. Gordon szerint:

    Kommunista… szocialista…

    Ez játék szavakkal.

    Nevüket váltogathatták, de a tábor egy és ugyanaz volt. Mindegy minek nevezte itt-ott magát. Kilépni a táborból nem lehetett, demokratizálni nem lehetett, a gazdasági hanyatlást megakadályozni nem lehetett. a nyolcvanas évek hanyatlása rávilágított, hogy a rendszer életképtelen.

    Felesleges ezt túlvariálni.

    Viszont érdekes, hogy a nemzetiszocialista kifejezést is betiltották…

    (és a fentiekben is cenzúrát követelnek, mert rettegnek az igazságtól)

    Végre elszámolhatnának a múltjukkal.

  50. robi szerint:

    T. Gordon!
    A feltót is elszámoltatták oszt mi lett belőle?
    Szegény kormánybiztos vele szemben minden perét be bukta. Inkább átnyergelt a dinnye és alma projektbe.

    Saját magától senki nem fog elszámolni, ha képtelenek rá, akiknek az lenne a dolguk.
    Tőlük kérd számon.

  51. robi szerint:

    jav: fletót

  52. felix szerint:

    Gordon!
    Akkor a FIDESZ még mindig SZDSZ?

  53. joságos szerint:

    T.Manitu! Ön most is félre beszél! kíváncsi vagyok, hogy egy nyugat európai szocialista politikus mit szólna ahoz ha le kommunistázná? Amúgy a kubai válsághoz az MSZMP-nek semmi köze sem volt. Ám ha maga ezt másként tudja rajta mondja el.
    T. Királyerdei! Hruscsovék előtt az ország nevét feltüntető tábla van. 1962-ben Magyarország hivatalos neve Magyar Népi demokratikus Népköztársaság volt. De ettől még a vezetés nem volt demokratikus. A kormány az ország államformáját PROLETÁRDIKTATÚRA- ként határozta meg. Vezetőink pedig kommunistának nevezték magukat holott az MSZMP /Magyar Szocialista Munkás Párt/ nem tartalmazza a kommunista szót. Ernyit arról a tábláról ami Hruscsovék előtt van.

  54. Bugi szerint:

    Jóságos: a magyarországi szocialisták mind kommunisták voltak, a nyugatiak nem.

  55. joságos szerint:

    T.Gordon! Maga szerint Kína milyen gazdasági mutatókkal rendelkezik? Mi társadalmi formája? Végül;Ő kért tőlünk kölcsönt vagy mi kértünk tőle?

  56. joságos szerint:

    T Bugi. Csak ahoz szóljon hozzá amihez ért is! Pl; felmosás, takarítás, szemetelés.

  57. felix szerint:

    Bugi! hétfő 21-19
    Nézz utána, mert nem igaz.

  58. "?!" szerint:

    Hű-ha, kedves admin!

    Most látom csak, hogy mennyire mellre szívtad a vasárnap 22:09-kor neked címzett jogos kritikámat.

    Képzeld el, hogy mi lenne, ha Ti is repülnétek minden esetben, ha azzal sértitek meg az itt fórumozókat, hogy gátlástalanul a szemükbe hazudtok, mint tettétek ennek a bejegyzésnek a címadásával!

    Az igazam bizonyításaként a figyelmedbe ajánlom a fenti bejegyzésetek néhány sorát:

    “Egy nappal később, 27-én Hruscsov egy második ajánlatot is küldött, melyben már a Törökországban fenntartott amerikai rakétabázisok megszüntetését is követelte. Bár ezen a napon egy U–2-es kémrepülő lelövése és egy másik elfogása nyomán a két nagyhatalom majdnem hadiállapotba került, Kennedy – a kardcsörtető tábornokoknak ellentmondva – nyilvánosan elfogadta a pártfőtitkár első ajánlatát – öccse, Robert Kennedy pedig a kulisszák mögött beleegyezett a második feltételeibe is. Október 28-án Hruscsov bejelentette a rakéták hazaszállítását, ezzel a válság gyakorlatilag véget ért.”

    Tehát az idézett részletből magad is láthatod, hogy ennek a bejegyzésnek az átcímkézése során úgy viselkedtetek mint az árulkodó óvodás, aki azzal a mondattal akarja a másik félre hárítani a felelősséget, hogy “Óvónéni, az úgy kezdődött, hogy a Pistike visszaütött”!

    Az ugyanis vitathatatlan tény, hogy előbb az USA telepített az SZU határainak a közelébe (pl.: Törökországba) atomfegyvert hordozó rakétákat, továbbá hajtotta végre a Kuba ellen indított, de meghiúsult Disznó-öböl beli inváziót, valamint küldött U-2 tipusú kémrepülőgépeket a SZU területe fölé, és ezekkel a lépéseivel provokálta ki a Kubába történő orosz rakétatelepítést. Azaz, az USA generálta a rakétaválságot!

    A bejegyzésetekből idézett szöveg is bizonyítja, hogy a válság akkor szűnt meg amikor Robert Kennedy tárgyalásai után előbb eltávolították a SZU határai közelébe telepített amerikai rakétákat, és cserébe az orosz rakétákat is hazaszállították Kubából!

    A vitánk tanulsága az legyen, hogy ne tegyetek fel olyan bejegyzést, amely bejegyzés szövege saját maga cáfolja meg a Ti állításotokat!

    Ami pedig azt a fenyegetésedet illeti – hogy repülni fogok – közlöm, hogy tegnap repültem, de nem Te általad említett átvitt értelemben, hanem repülőgéppel.
    Tehát engem nem érdemes a repüléssel fenyegetni!

    Üdvözlettel: “?!”

Itt lehet hozzászólni !