Vérben dagonyáznak a kereskedelmi tévék

MTI, Index

Hírösszefoglalóik csaknem felében bűncselekményekről, katasztrófákról, balesetekről vagy bulvárhírekről számolt be az RTL Klub és a TV2 tavaly – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tanulmányából, amely a testület honlapján olvasható.

A médiatörvény a jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) televíziók és rádiók esetében 2012-től éves arányban legfeljebb a hírműsorok időtartamának 20 százalékában teszi lehetővé bűnügyi hírek bemutatását. A TV2 ezt 1,4 százalékkal lépte túl tavaly, a hatóság azonban még nem indíthatott eljárást emiatt, mivel a vizsgált időszakban a szolgáltatók még nem kapták meg a JBE minősítést.

A honlapon közzétett tanulmányból kiderül az is, hogy a közszolgálati csatornákon vagy a kereskedelmi rádiókban nagyobb hangsúlyt helyeznek a közéleti tájékoztatást szolgáló hírekre, míg a két nagy országos kereskedelmi televízió hírkínálatában nagy arányt tesznek ki az úgynevezett azonnali hatást kiváltó hírek, vagyis a természeti katasztrófák, balesetek, gyilkosságok. Ezek ott előfordulásukhoz képest különösen nagy arányban szerepelnek.

Az RTL Klubon ezen hírek aránya több mint 41 százalék volt tavaly, míg a TV2-n az 52 százalékot is meghaladta. Az M1 Híradójában ugyanakkor kevesebb mint 30, a Duna közszolgálati televízióban 16 százalékos volt.

A tanulmány szerint aggodalomra ad okot, hogy a magyar bűnözésről festett kép torz, hiszen például a gyilkosságok hírösszefoglalóban mért megoszlása kétszázszorosa a tényleges előfordulásuknak. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a közszolgálati hírműsorok, illetve a kereskedelmi rádiók nem csatlakoztak teljes mértékben ehhez a trendhez.

A médiatanács célja hogy a meghatározott kvóták betartására ösztönözze a JBE-televíziókat, és hogy a felhívja a figyelmet az ezzel kapcsolatos problémákra. A testület a televíziók jogkövető magatartásának előmozdítása érdekében hozza nyilvánosságra a hatósági elemzések tapasztalatait bemutató tanulmányokat.

Forrás: MTI, Index

15 hozzászólás “Vérben dagonyáznak a kereskedelmi tévék” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Vásárolgatott a gyilkosság után a táli elkövető?

    Ismerős ez valahonnan…
    A csepeli MSZP politikusa nem szintén ezt csinálta a szomorú események után?

  2. Dr. grün szerint:

    Gordon!
    “Vérben dagonyáznak a kereskedelmi tévék”
    Ebből semmi másra, csak a két és fél éve, két hét alatt rendbe tett ország közrendjére lehet következtetni!
    Csak a cocik nem irtják egymást elég szaporán?! Sőt, rossz nézni, mintha egyre többen lennének!
    Remélem lesz ez még jobb is! Már mint a zelkövetésszám!
    Nem állhat meg a fejlődés! ))) 🙂 (((

  3. Tóth Mária szerint:

    Valaki? nagyon találóan fejezte ki magát:”sóval behinteni mindkettő csatornát”. Hááát, minimum!

  4. ebihal szerint:

    Igazatok van! Ez nem a való világ! Nem is kell tudni róla! /Amiről nem tudsz, az nincs is!/
    Hallgassunk Nyirőt, tanuljunk rovásírást!

  5. hitetlen szerint:

    Szegény gyerekek! Onnan veszik a ” jó példát ” hogyan kell megkínozni, kinyírni az elesettebbeket, az időseket, stb., stb. És az a sok gyilkolászos film, na az is ” jót tesz “.
    Csak így tovább !!! Ez ám a fejlődés iránya. Szép kilátások. 🙁

  6. Té-Gé szerint:

    Egyszer ennyi a bűncselekmény, akkor ennyi a bűncselekmény és ilyen fajsúlyúak, akkor nem kell a szőnyeg alá söpörni ,attól még megtörténtek. Államosítani kell a két tv-t, én úgy sem nézem. 🙂

  7. robi szerint:

    A kereskedelmi tévékből hiányoznak a tüntetésekről “objektív” tudósítást bemutató híradósok.

  8. Té-Gé szerint:

    Érdekes ez a firka a tv2-ről, mert nagyon kormánypárti megfelelési kényszere van a híreinek.

  9. Té-Gé szerint:

    robi, a Tvrtko gyerek is volt már minden, gondolom nem akar még egy kokit azért nem megy ki?! 🙂

  10. guriga szerint:

    Mentálisan beteg emberek szerkesztik a Hírösszefoglalóikat a kereskedelmi hírszerkesztők.
    Nem is nézem egyiket sem!!!!!!!!De még a műsorukat sem nézem.Hányinger a sok nyálas sorozatuk,meg a sok sok sok reklám.Ha rajtam múlna éhen döglenének…….

  11. ebihal szerint:

    guriga!
    Honnan tudod, ha nem nézed?

  12. guriga szerint:

    ebihal szerint:
    Onnan,hogy a feleségem nézi a másik szobában…………………………………:((((((((

  13. maminti szerint:

    Tóth Mária: ez a Jobbik megoldási javaslata. :o) Most a Fidesz van 2/3-os kormányzati pozicióban: tehetne lépéseket.

  14. Retnak szerint:

    Tényleg sok a vérből és nem is tudom, hogy nem véletlenül-e? Lehet, hogy tudatosan gyűjtik és egyszerre tálalják ezzel is sokkolva az embereket. De az már tényleg több a soknál, hogy egy riporton belül kétszer-háromszor is elmondják ugyan azt. Egyszer a riporter, azután a szemtanu (sokszor ez a komikum a tragédiában) és a meglehetősen bikkfanyelvzetű rendőrségi szóvivő is.

  15. udvarhelyi andrás szerint:

    Tisztelt vitatkozók! A hír sajnos igaz. Valóban túl sok a vér és bűncselekmény a tévében. A káros az, hogy ez befolyásolja az egyén biztonságérzetét. A tudomány szerint van szubjektív és objektív biztonságérzet. A tévé oly sok bűnt közvetít, hogy az emberek egy része félni kezd és azt hiszi, rosszabb a közbiztonság, mint amilyen. Persze, minden bűncselekmény “kellemetlen”, de van a közrendnek egy tűréshatára, ami még lehetővé teszi a mindennapi életet. Nekem erről mindig Karinthy Frigyes jut szembe, aki kb. ezt írta: megy egy ember az úton, arra megy egy gyilkos úr, és leszúrja. Az áldozat boldog mosollyal haldoklik és azt lehelli. jaj, de jó, ma csak én haltam meg. Nos, akárhogy is van, az embernek védekeznie kell a tévé erőszakja ellen, és ezt csak úgy teheti, ha nem hagyja kiszolgáltatni magát, sem a sajtó irányította médiabefolyásnak, és kevesebbet néz tévét. Azt csak a magam tapasztalatából tudom, hogy például olvasni is lehet a tévé helyett vagy egy jó társaságban beszélgetni. Tévézzünk, csak mértékkel, és mindig kételkedjünk, akármilyen híreket hallunk, és azt a kérdést együk fel, kinek az érdeke. De amíg a nézettség a bűnügyi műsorok szerkesztőit erősítik meg, addig néznünk kell. végül is a nézők befolyásolhatják a tévé szerkesztőit. Mert az újságírók is befolyásolhatók. Most meguntam az írást, megyek tévét nézni. Baráti üdv. u.a. segédfogalmazó

Itt lehet hozzászólni !