A fűtési szezonnal együtt indul a kémények fokozott terhelése

Csepel.hu

Október 15-vel hivatalosan is elindult a fűtési szezon. A tüzelőberendezések átvizsgálása mellett a biztonság szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a kémények megfelelő állapotban legyenek.

Budapest területén a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. látja el a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást. A Társaság végzi az éves rendszeres kéményellenőrzést és szükség szerinti tisztítást, illetve a kémények feltételezhető üzemzavara (pl. a kéménydugulásból adódó égéstermék visszaáramlása, vagy szénmonoxid-érzékelő riasztása stb.) esetén is a FŐKÉTÜSZ szakemberei az illetékesek. A Fővárosi Kéményseprőipari vállalat a fűtési idényben hétvégenként hétfő reggelig ügyeletet tart fent, amely keretében segíti a veszélyhelyzetek megoldását. Az ügyeleti szolgálatról felvilágosítás szerezhető a 06 1 251 5000-es telefonszámon, illetve a www.kemenysepro.hu oldalon.

„A kémény potenciális veszélyforrás. A rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetők a lehetséges veszélyhelyzetek. Az élet- és preventív tűzvédelem érdekében a lakosság legfontosabb tennivalója, hogy tegye lehetővé az ingatlanba való bejutást, a kémény ellenőrzését. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűrése némi kellemetlenséggel jár az ingatlantulajdonosok, -használók számára, hiszen a vizsgálat idejére otthon kell maradni. Azonban azt a rövid időt, amit az ingatlanok többségében évente egyszer esedékes vizsgálat jelent, nemcsak törvényileg kötelező, de érdemes is erre áldozni. Az égéstermék elvezetők esetleges szabálytalanságai, illetve életveszélyes állapota annak használója mellett a környezetében élők életét és vagyonát is veszélyezteti.” – hívta fel a figyelmet Kovács Balázs, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója.

A kéményellenőrzés folyamatos közszolgáltatás, nem szezonális tevékenység

A kéményellenőrzést és a szükség szerinti tisztítást nem szezonális jelleggel végzi a közszolgáltató. A gáz tüzelés esetében előírt évi egy, illetve a szilárd tüzelés esetében előírt évi két vizsgálat és szükség szerinti tisztítás biztosítja a kémények megfelelő működését, így az egymillió fővárosi kémény ellenőrzését nem kell a fűtési szezonra korlátozni, hanem azt a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. munkatársai az év minden munkanapján folyamatosan végzik.

Intenzívebb időszak inkább a megrendelésre végzett szakvéleményezés területén jelenik meg. Az elavult, alacsony hatásfokkal működő készülékek lecserélését, a korábban feltárt kéményhibák javítását nem érdemes szeptember-októberre hagynia a tulajdonosoknak, hiszen a kéményseprő-ipari szakvélemények kiadása mellett számos más engedélyezési eljárást (építési engedély, gázterv stb.) végig kell járni ekkor.

A kéményseprő nemcsak szerencsét, hanem biztonságot is hoz

A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 27/1996. (X.30.) BM rendelet rendelkezik arról, hogy az ellenőrzési és a tisztítási munkákat rendszeresen azonos évszakban kell elvégezni, azaz a kéményseprő minden évben az év ugyanazon időszakában érkezik. A kéményseprők az ellenőrzés előtt legalább nyolc nappal plakát útján értesítik az ingatlantulajdonosokat a vizsgálat időpontjáról. Amennyiben zárva találják a lakást a meghirdetett időpontban, úgy értesítést hagynak a helyszínen a második vizsgálat időpontjáról.

A biztonságot mindenkinek meg kell fizetnie

A Fővárosi Közgyűlés 2012. július 1-jével módosította a közszolgáltatásra vonatkozó rendeletét (74/1997). A módosítás célja, hogy a kötelező közszolgáltatás teljes költségét ne kizárólag a jogkövető állampolgárok fizessék meg, hanem minden ingatlantulajdonos, azok is, akik korábban nem biztosították a közszolgáltatás teljes körű elvégzését. Amennyiben a közszolgáltató a második kiszállás során sem tud az ingatlanba bejutni, a közszolgáltatás díjával megegyező összegű pótdíjat köteles kiállítani.

A havi 162 Ft kompromisszumokat követel

Egy teljesen általános, egyedi működő kémény éves díja havi szinten mindössze 162 Ft-ot jelent, ezzel a kéményseprés az egyik legolcsóbb közszolgáltatás. Ahhoz, hogy a díjat ilyen alacsony szinten lehessen tartani, az ellenőrzést sormunka jelleggel kell végezni, azaz épületről épületre haladva, előre tervezett, ütemezett módon. Az ad hoc, nem tervezett munkavégzés jelentősen növelné a költségeket, és ezáltal a közszolgáltatás díját. A sorseprés ideje alatt, a két vizsgálati időpont között lehetőség van előre egyeztetett időpontra kérni az ellenőrzést, aminek többletköltsége a 2.982 Ft-os kiszállási díj. Az időpontot a területi kirendeltségeknél lehet egyeztetni telefonon vagy személyesen.

A hatóságok büntethetik, ha valaki nem engedi be a kéményseprőt

A második alkalommal is zárva talált lakásokat a közszolgáltató köteles átjelenteni az elsőfokú tűzvédelmi hatóságnak, az a katasztrófavédelemnek, aki 2013. január 1-jétől tűzvédelmi bírsággal jogosult büntetni az ingatlan tulajdonosát. A kéményseprőknek jogszabályban rögzített jelentési kötelezettsége van a katasztrófavédelmi kirendeltség, illetve az építésügyi hatóság felé abban az esetben is, ha életveszélyt állapít meg, vagy ha a korábban jelzett szabálytalanságot az ingatlan tulajdonosa nem hárítja el. A hatóságok ilyen esetekben is jogosultak a bírság kiszabására. Amennyiben egy életveszélyesnek nyilvánított kéményre gáztüzelésű berendezés van kötve, úgy azt a gázszolgáltató felé is jelentenie kell a közszolgáltatónak, ami a gázszolgáltatásból való kizárást is maga után vonhatja.

dr. Szűcs Panni

Kommunikációs és PR igazgató

BVK Holding Zrt.

csepel.hu

3 hozzászólás “A fűtési szezonnal együtt indul a kémények fokozott terhelése” bejegyzésre

  1. Gustavo Thoeni szerint:

    Ebből a hírből két tanulság van számomra:

    1.,Nem a Főkétüsz van az emberekért hanem az emberek a Főkétüszért.

    A kéményellenőrzést kizárólag a délelőtti órákban végzik, délután nem. Tehát sokaknak akiknek még van állása, szabadságot kell kivennie ahhoz hogy a “nagyságos” kéményseprő urakat beengedje, pedig az új Munka Törvénykönyve szerint délutános pótlék csak a 18 óra után végzett tevékenységért jár, tehát egyetlen fillérjébe sem kerülne a Főkétüsznek ha legalább a hét egyik napján délután is dolgoznának.(Mondjuk 12-18 között) Igaz így nagy valószínűséggel otthon találnának mindenkit és akkor fuccs a bírságnak.

    2., Sem az önkormányzat sem az állam nem akar semmit sem tenni – a már eredetileg is hibás, a jelenlegi előírásoknak nem megfelelő – kémények átalakításának a költségeinek csökkentésére. (A sokat szidott szocik még 25%-ot adtak bele). Mi lehet fontosabb mint a magyar emberi élet védelme egy magát magyarnak valló kormányzat számára?

  2. Té-Gé szerint:

    Gustavo Thoeni, a kémény ellenőrzés, gáztüzelésnél, főleg gyűjtőkéménynél lakótelepen szvsz minden lakásban felesleges, mert már csak szabványos – bélelt – kémények lehetnek üzemben. Ergo alsó és felső lakás elegendő. Amennyiben elmarad a főkétüsz ellenőrzés, főleg családi háznál, ott egy független ellenőr is végezhet áramlástechnikai mérést, igaz nem ingyenes az sem, de az legalább meg is nézi. Annyit a kéményfelújításokhoz, hogy 2010 óta a főváros továbbra is ír ki pályázatot, csak becses, szarevő kerületünk nem. 🙁 Csomagolnak most három épületet? Szabványnak éppen nem megfelelő – az EU-ban leállított “hungaroceles” technológiával?! Még annyi, hogy a fűtésszezon, mármint távhő, hogyan függ össze az egyedi tüzeléssel, azt nem értem?! Legfőképp, hogy a fiaméknál pénteken megy a fökétüsz, lakótelep.

  3. Kovács Lajos szerint:

    Tisztelt Té-Gé!

    Igaza van az egyedi fűtésű lakásokban mindenki akkor fűt be amikor akar, annak a távhőhöz semmi köze nincs.
    A másik a “független” cégek mérését, tudtommal nem fogadja el a Kéményseprő Kft. ezért ugyanúgy bírság jár.
    A cikk apropóját szerintem a közelmúlt halálos kimenetelű kéményes balesete adhatta.
    És végül, de nem utolsó sorban, számomra is megdöbbentő, hogy Csepel egyetlenegy fővárosi épületrehabilitációs projektben sem vesz részt, itt mutatkozik meg, hogy valóban ki is akar tenni valamit a kerület lakosságáért.

Itt lehet hozzászólni !