A szocialisták és a parlamentarizmus

GFG Blog

Van egy példa.

A példa arra jó, hogy illusztráljon. Nem a példa tehát a fontos, hanem az, amit illusztrál: a szocialisták parlamentáris eljárásokhoz fűződő viszonyát maga a címben szereplő politikai alakulat karikírozza ki.

Fussunk neki távolabbról.

A politika ősrégi kérdése: vajon az intézmények vagy a személyek a meghatározóak a politikában?

Akik az intézményekre és eljárásokra hivatkoznak, azok egyszerre vallják, hogy ezek értékeket jelenítenek meg, például a jogállamiság, a demokrácia alapértékének megtestesülései, másrészt, hogy ezek az intézmények üresek vagy objektívek, amit egyben politikai erénynek is tekintenek, abban az értelemben, hogy azok mentesek az emberi szenvedélyek gonosz motívumaitól.

De mi van akkor, ha a demokratikus eljárásokra hivatkozás csupán egy politikai eszköz. Az a funkciója, hogy a politikai szándékot jogi normativitásnak álcázza, hogy a személyek elköteleződését és nyers politikai motívumait az intézmények és az eljárások objektivitása mögé rejtse el.

Gondolhatnánk akár az éhségsztrájkoló Tűzoltó Riberra esetére is, aki a kormány egyik törvényjavaslatára heroikus drámával válaszol. A morális kiállás az immorálisnak tartott kormányzati magatartással szemben akár példamutatásul is szolgálhatna, ha fennállnának a feltételek. Például az illető személyes hitelessége és a tett figyelemhívó jellege által középpontba helyezett kár, a demokrácia összeroppanása.

Ám a demokratikus eljárások tekintélyét éppen a demokratikus eljárások védelmében fellépők kezdik ki.

Jól mutatja mindezt a választási eljárásról szóló törvény vitája. A szocialisták szerint a kormánypárt ismét nekiront a demokratikus intézményeknek és eljárásoknak, a benyújtott törvénytervezettel megint csak a demokrácia és a jogállam került veszélybe. Vagyis, mivel a Fidesz veszélyezteti a demokráciát, ezért önálló érdemi javaslattal nem szólunk hozzá a vitához. Paródiával viszont igen.

Vegyük észre, miközben a szocialisták a demokratikus eljárásokat igyekeznek védeni, aközben azok tekintélyét rombolják.

A szocialisták egyik képviselője, Szanyi Tibor energiát és fáradtságot nem kímélve sorban nyújtja be a parlamenti vitához gúny-javaslatát és módosításait. Az előzetes választási feliratkozásról és az előzetes választási regisztrációról szóló önálló törvényjavaslatában például ilyeneket ír: „Feliratkozni a kormány átal rendeletben kijelölt, kormánypárti színekben megválasztott polgármester irodájában lehet. A feliratkozás nyilvános. Kormánypárti szavazó kitörölhetetlenül nyomo(r)t hagyó tintával iratkozik fel.” Vagy: „Az előzetes választási regisztráció joga sem illeti meg azt, aki (a) a konzultációs kérdőívre adott válaszában csúnyán írt, (b) vissza sem küldte a konzultációs kérdőívet, (c) a kérdőívvel befűtött vagy azt más módon méltatlanul használta fel, illetőleg, (d) sértődött panelproli, nyugger, vagy (e) éhezik”, és így tovább. Szó van még „Orbán álságos kegyéből magyar állampolgárságot nyert személyekről”, illetve olyanokról, akiknek „Orbán Viktor iránt érzett hálájuk könnyei eláztatták a papírost” (lásd még: Szanyi nyolc módosító javaslatát, például: ez, vagy ez). Az általános indokolásnál azonban szinte kívétel nélkül ott szerepel a „fejlett és valódi demokráciákra” való hivatkozás. A szocialista párt képviselője nem először űzött gúnyt a parlamentarizmusból: 2011 decemberében például az „oszt jó napot” formulával operáló K-alaptörvényt terjesztett be az Országgyűlés rendszeres ülésezésének meghatározására, és a heroikus demokráciaféltő akcióiról elhíresült DK is élt már ezzel az eljárással, az elmúlt évben törvényjavaslat formájában egy egyezményes koordinált világidő bevezetését indítványozta az ellenzék jogainak megvédésre.

Nem kétséges, a gúny is lehet politikai fegyver. A példa azonban mégis további kérdéseket vet fel. Vajon a demokratikus eljárások mellett elkötelezettek, amikor a személyében arcul köpött emberi faj nevében gúnyt űznek a demokratikus eljárásokból, vajon nem éppen egy általuk védendőnek tekintett értéket, a parlamentarizmust ássák-e alá? Vajon ezzel az eljárásukkal nem kerülnek-e szembe saját előfeltevéseikkel: miközben védenék, aközben rombolják a demokratikus eljárások tekintélyét? Vajon hogyan viszonyul mindez a politikai képviselettel járó felelősség elvéhez? Vajon a demokratikus eljárásokra hivatkozás nem személyes (politikai életben maradás) és pártérdekekeik (a saját politikai haszon maximalizálása) elleplezését jelenti csupán?

És vajon mit mondana minderre, különösen az utolsó kérdésre, Tűzoltó Riberra?

gfg.blog.hu

48 hozzászólás “A szocialisták és a parlamentarizmus” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Fontos csepeli ügyként itt is megismétlem azt a kérdést, hogy: “vajon mikor fejeződik be a 45 napirendi ponttal meghirdetett, ma 17:00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés, amelyen – a ma délben frissített meghívó szerint – összesen 45 napirendi pont gondos és részletes megtárgyalását kell elvégezni és a több mint 100 határozatot kell hozni”?

    Aki legpontosabban eltalálja a testületi ülés befejezésének az időpontját, annak az egészségére iszom egy pohár vizet!

  2. Gordon szerint:

    Hát ez az!

    Mióta iszol te vizet!? 😀

  3. felix szerint:

    Sajnálom, hogy a szocilisták a FIDESZ korábbi módszeréhez nyúlnak, bár az igaz, hogy új szemétséget a tárgyban nehéz kitalálni, mart a fiúk nagyon szorgalmasak voltak.

  4. "?!" szerint:

    Gordon!

    Ne komolytalankodj egy ilyen “rémesen komolyan kezelt” csepeli ügyben, hanem inkább próbáld kitalálni, hogy mennyi idő alatt lehet 45 napirendi pont (közöttük a kerületi költségvetés első félévi teljesülését, a Csepeli Strand 1 évre történő bérbevételét, stb.) gondos megtárgyalását elvégezni és több mint 100 határozatot meghozni”?!

    Ha eltalálod a testületi ülés befejezésének az időpontját, akkor azt az áldozatot is vállalom, hogy a Te egészségére igyak meg egy pohár vizet!

  5. Gordon szerint:

    Tipp: 21.30-kor lesz vége.

    Majd igyál még egy pohárral és a másodikat fogd rá a Fideszre!

  6. felix szerint:

    Szerintem 21,00-kor mert alaposak.

  7. Gordon szerint:

    Az a baj az emeszpével, hogy az ő csapatuk mióta különböző neveken létezik jelentős részt nem volt demokrata, nem tisztelte az alapjogokat, leköpte és meglopta a nemzet jelentős részét.

  8. felix szerint:

    Meg Gripent vett és baltás gyilkost árult és a médiahatósága a demokrácia legnagyobb dicsőségére három jogerős bírósági ítéletre szarik.
    Ellopta a vörös iszap károsultak javára gyűjtött pénz jelentős részét és a MANYUP. milliárdjait.
    Gordon a demokráciát szádra ne vedd!!!

  9. kozma53 szerint:

    Hááááát félix nagyon igaza van.

  10. kozma53 szerint:

    Bocsánat igazad van félix.

  11. Gordon szerint:

    Féliksz idekopizta a marhaságait. Nem hogy igaza nincs, de kifejezetten hazudós.

    Milyen gripen ügy?
    (Lehet menni reklamálni Bécsbe…)
    Milyen vörösiszap ügy?
    (Lehet menni gyurcsány volt üzlettársához…)
    Milyen manyup?
    (Lehet menni az államot eladósítókhoz…)
    Milyen baltás árulás?
    (Lehet menni az azeri elnökhöz…)

    Mi köze ennek a demokráciához!?

    Ha példát hozol, akkor annak legyen létjogosultsága.

    Az alábbi felvetések viszont jogosak:

    “A példa azonban mégis további kérdéseket vet fel. Vajon a demokratikus eljárások mellett elkötelezettek, amikor a személyében arcul köpött emberi faj nevében gúnyt űznek a demokratikus eljárásokból, vajon nem éppen egy általuk védendőnek tekintett értéket, a parlamentarizmust ássák-e alá? Vajon ezzel az eljárásukkal nem kerülnek-e szembe saját előfeltevéseikkel: miközben védenék, aközben rombolják a demokratikus eljárások tekintélyét? Vajon hogyan viszonyul mindez a politikai képviselettel járó felelősség elvéhez? Vajon a demokratikus eljárásokra hivatkozás nem személyes (politikai életben maradás) és pártérdekekeik (a saját politikai haszon maximalizálása) elleplezését jelenti csupán?”

  12. Manitu szerint:

    Felix azt sem tudja, amit még a Népszabadság, az MSZP pártújsága is kénytelen volt ma elismerni: nincs Gripen ügy.

    http://nol.hu/kulfold/gripen-kenopenzek__nincs_magyar_szal_az_osztrak_vadiratban

  13. Gordon szerint:

    Szegény ezt nagyon benézte. (Nem az első és nem az utolsó eset…)

  14. felix szerint:

    Gordon!
    Akkor nézzük okostojás.
    Gripen: Minden javaslat ellenére Orbán egyedül döntött a fegyverzet nélküli vadászgépek mellett. Mondom egyedül.
    Vörösiszap: Nem Gyurcsány üzletfele nyúlta le a civilek által a károsultak javára gyűjtött pénzt. Ne nézd hülyének a tieidet, már mondtam.
    Azt ne akard bemesélni senkinek, hogy ekkora marhaságot ellenszolgáltatás nélkül követ el a kárpátmedence géniusza és megint minden hozzáértő javaslata ellenére.
    Amit te hoztál azt a helyetekben nem lett volna pofám leírni.
    Annyira rövíd az eszed, hogy nem emlékszel amikor a FIDESZ egyik képviselője a településének szinte minden utcája érdekében módosító javaslatott adott be a költségvetési vitában stb. /több mint 3000 módosított adtatok be emlékeim szerint./
    Mondom az MSZP. balga módon csak másol ebben.

  15. felix szerint:

    Manitu!
    Te szerencsétlen!
    KI a fenét érdekel a Népszabadság?
    Árnyékon vagy, de nagyon.
    Egy indián legalább a nyomolvasáshoz értsen.
    GORDONNAL EGYÜTT BENÉZTÉTEK!!!

  16. felix szerint:

    Apropó Gordon!
    A Szabad kikötő ügyében nem mertél nyilvánosan benyalni uraidnak, de ellent mondani sem, így lapítottál mint szar a fűben.
    Ez a te demokráciád, mert jogod van hazzá.

  17. csapos szerint:

    Írásjel kérdése teljesen jogos http://csepel.info/?p=21943#comment-137864 !!!

    Látom, a bennfentes admin, Gordon, Manitu már nagyon csóró: egy tisztességes válaszra sem futja a készletből.

    Ennek ellenére én is kérdezek: A négy díszpintyen (Németh-Borbély-Morovik-Ábel) kívül a Fidesz-frakcióból lesz valaki, aki Németh Szilárd jelenlétében ki meri nyitni a száját, képes vitatkozni a szocialistákkal, vagy Fidesz-szokás szerint összecsinálják magukat, és csak Németh császár parancsára nyomják az igen-gombot kétszázszor?

  18. "?!" szerint:

    “Nagyon kedves” Manitu, és “szörnyen kedves” Gordon!

    A Gripen ügynél sokkal egyszerűbb és Csepel közelebbről érintő ügyben vagyok kíváncsi a véleményetekre.

    Számotokra mit jelentenek a Csepeli Önkormányzat költségvetésének első félévi teljesítéséről szóló beszámolóban megjelent alábbi száraz tények?

    Kerületi felújítások mindösszesen:
    2012. évi előirányzat: 1.061.275 eFt.
    Teljesítés 2012. 06. 30-ig: 26.909 eFt. (2,53 %-os teljesítés)

    Kerületi beruházások mindösszesen:
    2012. évi előirányzat: 2.558.172 eFt.
    Teljesítés 2012. 06. 30-ig: 197.058 eFt. (7,7 %-os teljesítés)

    Egyéb felhalmozások mindösszesen:
    2012. évi előirányzat: 87.843 eFt.
    Teljesítés 2012. 06. 30-ig: 63.720 eFt. (ebből gépkocsi vásárlás 38.737 eFt)

    Meséljetek fiúk, hogy miért alakultak így a számok!
    Azért mert kurva jól takarékoskodtatok, vagy azért, mert csapnivalóan szarul dolgoztatok az első félévben, vagy csak szarul terveztetek?!

    Gordon!
    Ne azzal gyere, hogy nem értek a költségvetéshez, mert ez hozzád nem illő nagyon sovány válasz!

  19. felix szerint:

    “?!”
    A felsoroltakban mennyi az Uniós pénz?

  20. felix szerint:

    Eltűntek a fiúk,lejárt a munkaidő.

  21. Manitu szerint:

    Agyhalott írásjel: nyugtával dícsérd a napot. Bár te nem fogod, mert a száraz tényeket nem érted meg a leginkább.

  22. Dr. grün szerint:

    Indiánfing!
    Akkor, ha jól figyeltem megvan a egy évre jutó egy “manitu” megtakarítás időarányos része!
    Így kell spórolni! Gratulálok! ))) 🙂 (((

  23. felix szerint:

    Úgy néz ki, hogy lassan ki/meg/világosodik, kik húzhattak hasznot a baltás gyilkos üzleti együttműködésből.
    Lehet találgatni.

  24. bonifác szerint:

    Én sajnos nem vagyok elég vájtfülű, hogy e zagyva társalgásból értsek valami: de Szanyi
    “kapitány” hibbant nyilatkozatai nem érnek meg még egy fél misét sem..Következtetés:
    nincsen olyan hülye ember, aki legalább hazudni nem tudna. (Akinek nem inge )

  25. felix szerint:

    ÁÁÁÁ DEEE HOGGY

  26. felix szerint:

    Kedves Bonifác.
    1. Ha nem vagy elég vájt fülű akkor honnan veszed, hogy zagyva?
    2. A hazugság elkövetéséhez tudni kell az igazságot.
    Tehát aki nem tudja azaz hülye, hazudni sem tud.

  27. felix szerint:

    Bocsi a hülyéről lemaradt az idéző jel.

  28. Gordon szerint:

    Ha nem kommentelek pár órán át máris elvonási tünetei lesznek az elvtársaknak. Ennél nagyobb elismerés nem kell.

    Ez a helyzet.

  29. Gordon szerint:

    felix szerint:
    2012. szeptember 27., csütörtök – 16:47

    “Eltűntek a fiúk,lejárt a munkaidő.”

    Megjegyzem: sokaknak lejár már ekkor a munkaidejük.

    De persze van aki soha nem dógozik… ugye félX!?

  30. felix szerint:

    Gordon!
    Tudod amikor még nem voltam nyugdíjas nekem nem adatott meg az, hogy megéljek a munkahelyi szórakozásból.
    Most meg az nem adatik meg, hogy megéljek a nyugdíjamból.
    Kénytelen vagyok ma is adózni az államnak és finanszírozni a te játszadozásodat abban az esetben ha netán közpénzből élnél.

  31. felix szerint:

    Amúgy nem hiányzol csak feltűnt a dolog.

  32. Gordon szerint:

    Azt hittem, hogy a nyugdíj előfeltétele a hosszabb-rövidebb munkaviszony.
    Nem értem, hogy ha a fentiek igazak, akkor te mire kapsz nyugdíjat.

  33. Gustavo Thoeni szerint:

    Színjáték az egész! Az mszpések kijelentették, összefognak a Fidesszel, ha a Jobbik nyer.
    Egyik sem akar odaengedni senkit a húsosfazékhoz. A háttérben már minden le van játszva.
    Néha azért a választópolgár is okozhat meglepetést. Itt az ideje.

  34. felix szerint:

    Gordon!
    Valamivel több mint negyvenkét év elé hosszúnak tűnt, főleg úgy, hogy 1982-töl 2000 ig általában két állásban dolgoztam, hogy a nejem betegsége ellenére feltudjak nevelni 3 gyermeket. kettőnek közülük még diplomát is sikerült szereznie.
    A nejemet ma is ápolom.
    ÉS TE KÖZPÉNZBŐL SZÓRAKOZOL?

  35. szigetország szerint:

    felix!

    “kettőnek közülük még diplomát is sikerült szereznie.”

    Mennyiéret vetted őket?

  36. felix szerint:

    Szigetország!
    Nem otthon jársz.
    EZ EGY MÁSIK CSALÁD

  37. robi szerint:

    Szerencsére a demokráciával a mai rezsimnél nincs gond.

    A Parlamentben a döntéseit széles körű társadalmi vitákat követően, a lakosság tömegeinek maximális támogatottságával hozza meg.
    Példának említeném a választási regisztráció bevezetését.

    Nem, nem vagyok részeg….csak úgy gondolom, a komédiához humor is kell.

  38. "?!" szerint:

    “félix”!

    Tájékoztatlak, hogy megittam az egészségedre egy félpohár vizet, mert Te találtad el legpontosabban a tegnapi képviselő-testületi ülés befejezésének az időpontját.

    Annak köszönhetően, hogy a 47 napirendi pont megtárgyalása során a “néma leventék” egyszer sem szólaltak meg, a 17:00 órakor kezdődött testületi ülést a polgármester 20:30-kor zárta be!

  39. "?!" szerint:

    “felix” kérdezte tegnap 16:38-kor:
    A felsoroltakban mennyi az Uniós pénz?

    Válasz: Semennyi!

  40. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x írásai kissé zavarosak. Most nyugdíjas, vagy nem? Ha nyugdíjas, milyen adót fizet? Ha nyugdíj mellett dolgozik, akkor a nyugdíj nem, csak a plusz adózik 16 %-kal (nem úgy, mint a szocik alatt, amikor összevonták, s magasabb sávban adózott).
    Viszont sajnálom nejét, akit, amint hazudja, munka mellett ápol, de a “munka mellett”, egész nap lóg a hálózaton és hülyeségeket, időnként trágárságokat írogat.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  41. nagyapó szerint:

    “A szocialisták egyik képviselője, Szanyi Tibor energiát és fáradtságot nem kímélve sorban nyújtja be a parlamenti vitához gúny-javaslatát és módosításait. ”
    Ezért küldték a parlamentbe az eetásak? Ezért kap fizetést?
    Nem csepeli ez a Szanyi?
    Törött gerincű írásjel megírhatná!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  42. felix szerint:

    Szemétláda te tényleg ennyire hülye vagy?
    Neked zavaros a legegyszerűbb dolog is.
    Ez után az unokádnak írom, amennyiben több mint 3 éves és szán rád 3-4 napot akkor talán meg tudja értetni veled.
    Rendes öregségi nyugdíjas vagyok és mellette vállalkozó.
    Amikor van munkám dolgozom és a kórházból kedden hazahozott feleségemet ápolom.
    Hazudni meg az hazudik aki téged normálisnak mond.
    Az adómat a könyvelőm számolja ki és nem én. Utalom azt amit mond.

  43. Gordon szerint:

    “17:00 órakor kezdődött testületi ülést a polgármester 20:30-kor zárta be”

    Akkor 3 és fél órás ülés volt. Elég hosszúnak tűnik.

    Mi lett volna ha mindenki a hajlott gerincű “?!” -hez hasonló rosszul megírt értelmetlen hozzászólásokat tesz!?

    Gondolom még mindig tartana az ülés.

  44. felix szerint:

    Még annyit te pofátlan!
    Nézz utána hogy mivel jár a B12 vitamin hiány és azután pofátlankodj más bajával.
    Van egy szint amit még 0 IQ val sem lép át egy ember, neked sikerült.

  45. felix szerint:

    “?!”
    Neked is egészségedre.
    Gondoltam, hogy 45 csip- csúp kis ügyecskével csak nem babrálgatnak el annyi ideig.

  46. felix szerint:

    Kemény 4.7 perc napirendenként a szavazásokkal együtt valóban soknak tűnik.
    Mondhatnám gépies……………..

  47. felix szerint:

    Itt a ragyogó alakalom arra, hogy Szanyit plágiumon kapják.
    FIDESZ módszert használ forrás megjelölés nélkül.

Itt lehet hozzászólni !