Ráckeve – Kikötő minden évszakban

Kiskegyed

Ráckeve a Csepel-sziget különleges városa. A vadakkal teli erdőktől ölelt, jó levegőjű település a Duna mentén Pest megye ékköve, finom falatokkal, különleges rendezvényekkel.

Szeptember közepén horgászok, halászok, borászok, vadászok, lovászok közös ünnepére várják a látogatókat a városba. Az Őszi Ászok Fesztivált 15-én és 16-án rendezik meg, szüreti felvonulással, bállal, halászléfőző-versennyel, íjász-bemutatóval, gyermekelőadásokkal, színpadi bemutatókkal. De látnivaló emellett is sok akad.

János vitéz kútja

Az Alföld felől, a millenniumi Árpád-hídon érkezhetünk a városba. Elődje 1896-ig egy karókra erősített „repülőhíd” volt, mert a révészek kötelekkel lendítették a bárkákat egyik karótól a másikig. Innen a főutcára jutunk, a szépen felújított házakhoz. Kiemelkedik a Régi Városháza, amely a múlt század első évében épült. Tűzjelző tornya ma pompás kilátást nyújt a városra és az Angyali-szigetre. Tiszta időben a budai hegyekre is. A Szent István téren a méltóságos királyszobor szomszédságában áll a bájos János vitéz-díszkút. A legenda szerint Petőfi Sándor költeményének hőse egy ráckevei ifjú volt, Horváth Nepomuki János huszártiszt.

Templom és kastély

A ráckevei Boldogasszony szerb templom a világ legkülönösebbjei közé tartozik, különböző stílusok egymásra épüléséből nyerte el mai alakját. A település másik fontos műemléke Savoyai Jenő herceg nevéhez fűződik. A törökök kiűzésében jeleskedő hadvezér itt kapott birtokot a császártól. Kastélya eredetileg a Dunára nyílt, de 1750 táján istállókkal zárták le a kertet. Parkja ma természetvédelmi terület, és álomesküvők színhelye. A legenda szerint, aki a nagy tölgyfa alatt mondja ki a boldogító igent, örökké együtt marad párjával.

Ráckeve látványossága a szerda és szombat délelőtti piac a Duna partján. A színes forgatagban minden kapható: élő csirkétől, különféle mézektől a könyvekig, ruhaneműtől a kosárig, virágtól a zöldségekig, hatalmas a választék. S közben lacikonyhák, sörözők és borozók kínálatát is kipróbálhatjuk.

Programok Ráckevén

A Kis-Duna-part velencei hangulatú. Élénk vízi élet folyik itt szeptember végéig, hajók, evezősök, csónakosok, fesztiválozók lepik el a Dunát. A Kis- és a Nagy-Duna-ág a horgászok paradicsoma is. Az Angyali-sziget csodás pihenőhely vendéglőkkel. Itt áll az egyetlen megmaradt vízi malom.

A Kiskegyed.hu teljes cikkét ide kattintva olvashatják el.

kiskegyed.hu

4 hozzászólás “Ráckeve – Kikötő minden évszakban” bejegyzésre

  1. krapulaxxx szerint:

    szép város csak ne lenne ott az a rengeteg ingyenélő büdös CIGÁNY!

  2. J szerint:

    “Jó levegőjű település”? Főleg ha Százhalombatta felől fúj a szél.

  3. Nagyapó szerint:

    Ezt a cikket nem szívesen osztom meg másokkal, mert esetleg téves információhoz jutnak.
    – „egy karókra erősített „repülőhíd” volt, mert a révészek kötelekkel lendítették a bárkákat egyik karótól a másikig.” A „repülőhíd” más, nem kellett hozzá emberi erő, nem karótól karóig úszott.
    – „..Savoyai Jenő herceg nevéhez fűződik. A törökök kiűzésében jeleskedő hadvezér itt kapott birtokot a császártól. „ A császártól MO-n nem kaphatott birtokot, mert a császár nem volt illetékes. Savoyai Jenő herceg a magyar királytól kapott birtokot.
    Ettől eltekintve a cikk kellemes.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. lolka szerint:

    Nagyapó szerint:
    2012. szeptember 14., péntek – 23:01
    -Le kéne már pihennie „ A császártól MO-n nem kaphatott birtokot, mert a császár nem volt illetékes.” az MO-n közlekedni szoktak amióta megépült nem birtokot osztani…hacsak nem veszik be a földtörvénybe…

Itt lehet hozzászólni !