„Levágtuk a sárkány fejét”

Elképesztő bejelentést tett Pintér: Beszélni kezdtek a régi DNS-ek

Forrás: Heti Válasz

Sorban csaptak le az alvilág vezetőire

Azokat juttattuk rács mögé, akik az elmúlt húsz évben a legtöbb erkölcsi és anyagi kárt okozták Magyarországnak – mondja Portik Tamás és Vizoviczki László elfogásáról Pintér Sándor belügyminiszter. Interjú a ma utcára került Heti Válaszban!

Az első júniusi napra virradóra „begyűjtötték” a Hajógyári-sziget mulatóit működtető Vizoviczki Lászlót; július közepén 13-16 évvel korábbi merényletek felbujtójaként azonosították az olajmaffiózó Portik Tamást; az augusztus pedig már a korrupcióval fertőzött rendőri egységek átszervezéséről, illetve megyei kapitánycserékről szólt. Mivel kívülről úgy tűnt, a kormányban Pintér Sándorra osztották a nyarat, a Heti Válasz összegző interjút kért a belügyminisztertől.

Az 1990-es évek második felében olyan súlyú emberölések történtek, hogy „mindenképp pótolni kell az elmaradt rendőri tevékenységet” – indokolja Pintér, miért épp most aktivizálta magát a rendőrség a fenti ügyekben. Arra a kérdésre, hogy a politika akarta-e, hogy elmaradjon a rendőri tevékenység, a belügyminiszter leszögezi: „A felderítés maradt el. Talán nem volt kellő szakmaiság, nem volt kellő technika vagy szerencse. Nem a rendőrség pártpolitika-semlegességével van baj, én ebben húsz éve bízom. Ettől függetlenül igaz, hogy bizonyos pártok hagyományosan nagyobb hangsúlyt fektetnek a bűnüldözésre, másoknak pedig ez kevésbé fontos. Az is lehetséges, hogy némely párt nem úgy állt hozzá az olajbűncselekményekhez – nem annyira a bűnüldözéshez, mint inkább magához a tevékenységhez -, ahogy egy parlamenti erőnek illett volna.”

Pintér az interjúban megerősíti, hogy a rendőrség gyanúsítotti és tanúvallomások, továbbá a bűnügyi technika fejlődésének köszönhetően jutott eredményre. „Nem új tárgyi bizonyítékokról van szó, a régiek »mondanak« többet. Noha a magyar Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet éllovas volt a DNS-vizsgálatokban, másfél évtizede még nagyon szűken lehetett ezeket alkalmazni. Vannak olyan személyek, akiknek most azonosították a DNS-ét a bűnelkövetéshez használt tárgyakon” – tudjuk meg a tárcavezetőtől.

Végül is mekkora hányadát vágták le a hazai szervezett alvilágnak? – tudakoljuk Pintértől. „Azokat juttattuk rács mögé, akik az elmúlt húsz évben a legtöbb erkölcsi és anyagi kárt okozták Magyarországnak” – állítja.

Arra a kérdésre pedig, hogy „kollektív bűnösség” miatt ítélték-e teljes átalakításra a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályait, a miniszter leszögezi: „Nem állítom, hogy mindenki bűnös. De vajon milyen a szakmai teljesítménye annak a csoportnak, amely mellett egy Vizoviczki ki tudott nőni? Mindez nem három-négy vezető felelőssége.”

Hogy melyik, a közelmúltban rács mögé juttatott maffiózóval találkozott személyesen Pintér Sándor, illetve miként vélekedik az MSZP és az olajmilliárdok illetve Portikék és a titkosszolgálatok kapcsolatáról, kiderül az augusztus 30-i Heti Válaszból. Lapunk digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Forrás: Helyi Téma

2 hozzászólás “„Levágtuk a sárkány fejét”” bejegyzésre

  1. krapulax szerint:

    csak így tovább.

  2. Gustavo Thoeni szerint:

    Ez csak a jéghegy csúcsa.
    Jó lenne mélyebbre is kotorászni.

Itt lehet hozzászólni !