A föld alá megy a HÉV Budapesten?

Egy nap a városban blog, Népszabadság

A gödöllői HÉV a kettes metró alagútjában a belvárosig járna, a csepeli és a szentendrei HÉV-et pedig a föld alatt kötnék össze, s ezzel gyakorlatilag egy ötödik metróvonal jönne létre – legalábbis ilyen elképzelések körvonalazódnak az Egy nap a városban blog szerint.

A gödöllői HÉV-vonalat összekapcsolnák a kettes metróval, így az agglomerációból érkező utasoknak nem kellene az Örs vezér terén átszállniuk, hanem közvetlenül a belvárosba utazhatnának – egyebek mellett efféle tervek előkészítését kezdte meg a Budapesti Közlekedési Központ az Egy nap a városban blog birtokába jutott dokumentumok szerint.

De ez még korántsem minden. Az elképzelések része, hogy a föld alatt összekötnék a csepeli és a szentendrei HÉV-et is, és ezzel gyakorlatilag egy ötödik metróvonal létesülhetne a fővárosban. A blog szerint ezeket az elképzeléseket szerdán ismerteti Tarlós István főpolgármester.

Mindez korántsem egyszerű feladat, ráadásul igen sokba, több százmilliárd forintba kerül, de a költségek nagy részét az Európai Unió támogatná. A gödöllői HÉV „metrósításának” ugyanis feltétele a pálya felújítása, olyan kocsik beszerzése, amelyek az alagútban is használhatók, s természetesen az összeköttetést is meg kell teremteni a két vonal között.

A másik projekt, a csepeli – illetve ráckevei – és a szentendrei HÉV összekapcsolása is elég bonyolult dolog. A vágányokat a Rákóczi hídnál a föld alá kellene venni, majd a Duna alatt fúrt alagúton át lehetne összekötni a szentendrei HÉV-vel.

Ez azt jelentené, hogy mindkét irányból közvetlenül – átszállás nélkül – megközelíthetővé válik a Boráros tér, a Kálvin tér, az Astoria, a Liszt Ferenc tér, a Nyugati pályaudvar és a Margit híd pesti hídfője. A blog szerint a Duna alatt gyalogos-aluljáró is létesülne, amelyen keresztül Újlipótvárosból a Margitszigetre lehetne átsétálni.

Mindehhez járulékos fejlesztések kapcsolódnának. A soroksári HÉV-et elterelnék a pesterzsébeti lakótelepek felé, és a vonalat Csepelen is meghosszabbítanák, hogy az utasoknak kevesebbet kelljen gyalogolniuk, mint ma. Ha pedig a Rákóczi és a Petőfi híd között megszűnne a felszíni vágány, a Nemzeti Színház környékén a Dunáig terjeszkedhetne a parkosított terület.

nol.hu

38 hozzászólás “A föld alá megy a HÉV Budapesten?” bejegyzésre

  1. Gustavo Thoeni szerint:

    A 4-es metró miatt is leálltak fontos fejlesztések, mert az elvitte a pénzt.
    Ebbe belerokkan a főváros.

  2. lolka szerint:

    Akkor a gerinc útnak annyi… ami épült az is hiába. A föld alatt eljutunk egész a mennyekig…(ezt azért minden ciklus megígéri…akarom írni megismétli…jól betanult szöveg)…és ha elkészül egy bringaút a sapkánkat dobáljuk örömünkbe…”Ebbe belerokkan a főváros.”…ha az nem is, de az EU lehet…

  3. hajós szerint:

    Álmodozni lehet, ez is biztos megvalósul – a következő évszázadban.

  4. Schneider Ádám szerint:

    ötévente előveszik ezeket a terveket, megmutogatják, aztán visszateszik a fiókba.
    ásít.

  5. robi szerint:

    Megy a néphülyítés ezerrel, miközben a napi közlekedés biztosítása is komoly probléma.

    Tudom, az utóbbi tolvaj komcsik miatt…..akiket Pista bácsiék jó pénzért szaktanácsadóként alkalmaznak és megfogadták, hogy nem számoltatják el.

  6. xy szerint:

    koncentráljunk a gerincútra egyelőre és arra, hogy mi az a vakarászás, ami most zajlik? mire várunk??
    kiemelt projekt lehetne mondjuk annak II. üteme is, különben tényleg előbb lesz 5-ös metró, mint az.

  7. Schneider Ádám szerint:

    a kérdés jó!

  8. nagyapó szerint:

    Ha az 5-ös metrónak nevezett vonalon elővárosi villamos járna (Combino, hannoveri), nem vágná ketté Csepelt, lenne átjárás K-NY irányban.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  9. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    De ha például helikopteres légihidat létesítenének a csepeli víztorony és a Borárus tér között észak-déli irányban is jelentősen javulna a zátjárás!
    Itt még a zéletszínvonallal való ütközés is kizárt, nem úgy mint a metrónál!
    Merjünk már nagyot álmodni! ))) 🙂 (((

  10. loastman szerint:

    A Közösségi közlekedés akkor lesz csak teljesen a béka segge alatt, ha mindent a föld alá visznek 😆

  11. Dr. grün szerint:

    ” A Rákóczi-hídnál a föld alá vinnék a szentendrei HÉV-et, áthaladna a belvároson, majd a budai oldalon összekötnék a szentendrei HÉV-vel – így nézne ki a tervek szerint az ötös metró.”
    Idefigyeljenek emberek!
    Nos, ezt nevezik átbaszásnak!
    A szentendrei HÉV-et összekötnék a szentendrei HÉV-vel a Lágymányosi hídnál?!
    Biztos, hogy én vagyok a hülye?!

  12. Jeges mosoly szerint:

    Biztos!!!

  13. Dr. grün szerint:

    Bocs a linket megint lehagytam!
    Tiszta nagyapó leszek már agyilag! ))) 🙂 ((( http://hvg.hu/itthon/20120814_otos_metro_reszletes_tervek

  14. Dr. grün szerint:

    Jeges mosoly!
    Azt minek neveznéd aki csak azért hozza be a szentendrei HÉV-et a Lágymányosi hídig csak azért, hogy összekösse a szentendrei HÉV-vel?!Szakembriónak?! ))) 🙂 (((

  15. Vátesz szerint:

    A sok bevásárló központtal elszívták a vásárlóerőt a belvárostól. A gödöllői HÉV-vel sem érdemes bemenni a város közepébe, az Örs vezér téren mindent meg lehet venni! Már a zsidók is városon kívüli lakóparkokban gondolkodnak. Kik maradnak a város közepén? A cigányok! Azok meg lepusztítják, aztán lehet bontani, s lesz Budapest helyén egy nagy zöld erdő! Tetszik érteni, Grünwald! 😉

  16. Vitéz Nagybányai szerint:

    Ez megint egy tipikus gumicsont.
    A mostani metrót sem tudják befejezni, de valami kretén kigondolt egy újabb dolgot ami nem lesz megvalósítva, de a tanulmányra fel lehet venni egy csomó pénzt.

    Nem kell a parasztvakítás és a papírpocsékolás, oda kell lökni a pénzt tanulmány nélkül annak akinek szánják.

  17. J szerint:

    Olcsóbb lenne kivinni a Csepeli hévet Tökölig a Halásztelki oldalon és ott becsatlakozhatna a másik hévhez, mint megint alagutat ásatni méterenként 100 milliókért.

  18. jön a vonat szerint:

    ne hasonlítsuk a 4-es metróhoz, mert az eleve egy szar.
    1. kisforgalmú metrónak tervezték, és az is lesz.
    2. ebből adódóan nem is fog megtérülni.
    3. talán ha a bosnyák után a felszínen még elmenne a pólusig.

    nem kell a metrókat minden áron a föld alatt vezetni, elég a sűrűn lakott területeken.

    szerintem ahogy kész a 4-es, bele kell kezdeni a kövekezőbe, mert az munakahelyeket termet, élénkíti a gazdaságot. persze saját magunk kéne építsük, és nem franciák meg németek.

    ami a hévet/5-ös metrót illeti: előbb hosszabítsák meg talán a temetőig vagy az auchanig, ott új intermodális csomópontot létrehozva. a 138-as is az auchan melletti végálomásról indulva közlekedne mondjuk eteléig, sárgabuszok is ott állnának meg.
    ha ez meg van, és a gerincút is kész, akkor a csepel bevárosi szakaszon be kell ásni a hévet a kéreg alá, mert addig a rákóczi őt teljesen halott, amíg fent közlekedik.

    ha ez meg van, akkor lehet elgondolkodni a szentendrei hévvel való összekötésről.

  19. jön a vonat szerint:

    és pont azért kéne elszakadni BP-től, és megyei jogú városként a Pest megyei megyeszékhely(ami most szintén Bp) címre pályázni, hogy mi magunk döntsünk a befolyt adók elköltéséről (lóf@sz forrásmegosztás nem kell), helyi fejlesztésekről stb stb.

    csepel-miklós közti határt is kell igazítani: az M0 legyen a határ a két település között, ha maradunk Bp kerülete, ha függetlenednénk.

    észak és dél csepel beépülésével a lakosság jelentősen megnőne, így az adóbevételek is. 20-30 éves távlatban, észak-csepelen tömbházas, délen zöldövezeti beépüléssel Csepel az ország 3. legnagyobb városa lehetne.

    saját erőmű,saját kikötő, saját ipari negyed,autópálya, duna, reptér a közelben: vétek nem élni ezekkel az adottságokkal,és hagyni, hogy a belvárosi semmirekellők lesajnált, elfeledett kerületként kezeljenek.

    pest megye székhelyeként olyan intézmények kerülhetnének ide, mint a megyei bíróság, ügyészség, közgyűlés stb stb.

  20. lolka szerint:

    Jó, jó, csak a saját dolgokkal egy kicsit óvatosabban…(erőmű, kikötő, stb.) egyenlőre a nyomorunk a sajátunk…

  21. Jeges mosoly szerint:

    Grün!
    Nem mondom én, hogy ezek nem idióták. Teljesen azok! Handabandáznak összezagyválnak mindent, hazudoznak. Csak most én sem tudtam egy olcsó poént kihagyni, mint ahogy te naponta többször is megteszed.

  22. Zoli049 szerint:

    Ejjha.
    Merjünk nagyot álmodni? Valaki mer egy tanulmányt írni, jó pénzért, ez erről szól, semmi másról!
    Az utolsó két bekezdés meg ellentmondás, azaz a hülyék meg a túloldalon járnak! 🙂

  23. benfentes szerint:

    félig jók az infók, a BKK elképzelése szerint a 2-es metro a Pillangó utcánál fedett beton vályuban fut tovább az Örs vezér térre (alá) és gödöllői HÉV ként megy tovább. Ez tuti.

  24. Zoli049 szerint:

    benfentes!
    Nem kellene Londont, vagy Bacelonát majmolni, túl nagy falat lesz! 🙂

  25. benfentes szerint:

    Zoli049 te melyik tv-t nézed? Nem a véleményemet mondtam, egy tényt közöltem, hogy te mint olvasó kicsit tájékozottabb legyél. Ez neked így jött le? Olvasd el még1x.

  26. Zoli049 szerint:

    De mi benne a tuti?
    Más járművet igényel egy zárt alagút és egy felszíni pálya.
    Egyelőre a pályát kellene a metróban felújítani és a kocskat lecserélni.
    Ebből nem lesz mostanában semmi.

  27. Jeniszej szerint:

    🙂 ))) 😀 (((( )))) 😀 (((( )))) 😀 ((((

  28. Vátesz szerint:

    Ideje lenne felébredni! A zsidók kétmillióan akarnak a jövőben itt élni, ehhez elég hatmillió magyar segédszemélyzetnek. Csak azt nem értem, hogy jön ez össze azzal a roma elképzeléssel, hogy ők meg többségbe jutnak?
    Az egész jövőtervezés kalap szart sem ér, ha nem tudjuk, kinek építik a metrót meg a többi infrastruktúrát a mi pénzünkből! Amennyiben erre az országra a jövőben másnak fáj a foga, akkor éljünk fel mindent, a helyét meg hintsük fel sóval! Ha a miénk nem lehet, a másé se legyen!

  29. Jeniszej szerint:

    Épül a gerinc út.
    A bakterház alapjai sehol!
    A kész kerékpárút melletti gazos legelő várja már a vasútbiztosító bakterház gazdasági udvarának tehénkéit. 🙂

  30. Jeniszej szerint:

    Más!
    A Faterom javaslata, hogy az útszéli fák pótlására ne kiszáradt csemetefákat ültessenek a Csepeli Kertészek. 🙂
    Azt monya az Öregem, hogy a HÉV végállomással szembeni oldalon az idén kiültetett “kivénült tájidegen csemetefák” egytől egyig elszáradtak. 🙁
    Érdemes volna az Öregemre hallgatni, hogy költség kimélés és tájvédelmi szempontból öshonos sudárjegenyefákkal volna inkább pótólni az útszéli fasort.
    Az Öseink tudták ezt!

  31. Jeniszej szerint:

    Mennyibe került egy útszélre kiültetett kiszáradt “gyökeres” tájidegen csemetefa a csepeli adófizető állampolgároknak?
    Tudja valaki a darab árát? Volt versenykiírás ebben a témában? Vagy netán haveri alapon ment a téma?
    🙂 A Fater fél, hogy a nem megfelelően kiválasztott fák gyökerei majd betörnek a HÉV- METRÓ alagutakba és a belógó „gyökerek” lehetetlenné teszik a szerelvények biztonságos közlekedését.

  32. Jeniszej szerint:

    A Faterom mániájává vált, hogy számolja Csepel útjai mellé a frissen kiültetett kiszáradt „gyökeres” fákat.
    (A fegyvergyáros nevére átkeresztelt úton 38db. száraz csemetefát számolt az Öregem, de lehet,hogy több van mert elég rossza Faternak már a szeme.)
    Szeretné megtudni, hogy mekkora kár érte a közös csepeli kasszát a rossz csemete faválasztás következtében.
    A Faterom egy hozzáértő kertésztől megtudta, hogy a földlabdával kiültetett nem tájidegen csemetefák elhalálozási aránya majdnem nullának kellene lennie”!
    A kertész azt is mondta, hogy az ilyen fákat közmunkásokkal locsoltatni is szokták időnként. Igaz az, hogy aszfaltot locsolták és az mégsem hajtott ki.
    Ki érti ezt? 🙂

  33. lolka szerint:

    Ha lenne kedvem, de nincs vissza keresni, hogy nagy dérrel-durral mennyi facsemete lett elültetve. Sajnos én is azt látom a lakótelepünkön, hogy kb. minden ötödik kiszáradt…Bizony azt is látom, hogy a füvön már csapást csinált az a kisteherautó, ami a kutyaszart elszállítja rendszeresen. Ha ez a teherautó úgy közlekedne, hogy egy ezerliteres műanyag tartály lenne rajta és a fákat locsolná…bele sem tudok gondolni a következményekbe. A Kikötő úton elszomorító a fa kiszáradás…

  34. Jeniszej szerint:

    A június 28-i Képviselő-testületi ülés
    Siemens Zrt. által kivágott 256 db fa kötelező pótlása helyett Csepel inkább a pénzbeni megváltás választotta. És ezt mindenki megszavazta, kivéve az LMP-t. Valóban jól jön az a 9 728 000 HUF, de hogy ebből faültetés mikor lesz és lesz-e egyáltalán, az kérdéses. Bár Polgármester úr jelezte, hogy az összeg kötött, tehát nem lehet akármire felhasználni, hanem csak faültetésre, azért kíváncsian várom mikor és hol fognak fákat telepíteni 9 728 000 HUF értékben.
    😉

  35. Jeniszej szerint:

    csepel.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2470:akacok-platanok-harsfak-a-csepeli-hirmondo-cikke&catid=1:h
    Akácok, platánok, hársfák- a Csepeli Hírmondó cikke:

  36. Jeniszej szerint:

    A fák kiválasztásánál több fontos szempontot, többek között a várostűrő képességet, a termőhelyi viszonyokat, a forgalmat, az utca méretét és a vezetékek elhelyezkedését is figyelembe veszik. ))) 😀 (((
    A főkertész elmondta: 2011-ben sok faültetéssel kapcsolatos lakossági kérés érkezett, melyeket kivétel nélkül teljesítettek, ha a terület adottsága lehetővé tette. Tavaly gömbakácokkal népesítették be az Erdősor utcát, a Duna-parti területeken platánokat helyeztek el, és zöldebbé vált a piac parkolója és a sétányok bizonyos területei is.

  37. Jeniszej szerint:

    Az biztos, hogy a kiszáradt fák már soha nem fogják elérni a vezetékeket, tehát a választás remek volt. 🙂

Itt lehet hozzászólni !