Cseh László ezüstérmes 200 pillangón – Döntetlen az ausztrálok ellen

Index.hu, Inforadio.hu

Cseh Laci

Fotó: AFP, Index.hu

Cseh László 1:52.70 perces Európa-rekorddal ezüstérmet szerzett 200 m pillangón a pekingi olimpián. A számot ismét világcsúccsal nyerte az amerikai Michael Phelps. A második százon a magyar úszó gyorsabb volt riválisánál.

A 400 méter vegyesen második magyar versenyző a hatos pályán úszott, harmadikként ért a falhoz 50 méternél, 100-nál negyedikként fordult, 150-nél már ismét harmadik volt. Phelps kivált a mezőnyből, mögötte azonban hatalmas harc folyt a dobogóért.

Csehnek a japán Macuda Takesi és az egyes pályán úszó új-zélandi Moss Burmeister volt a legnagyobb ellenfele. A hajrában a magyar klasszis elhúzott tőlük, s az országos csúcsot itt Pekingben már harmadszor megjavítva, 1:52.70-es Európa-rekorddal csapott célba.

A számot Michael Phelps 1:52:03-as világcsúccsal nyerte.

Cseh a táblára felnézve kétszer is boldogan csapott a vízbe, s fogadta japán riválisa gratulációját, miközben Phelps tőle szokatlanul lihegett a kötélen.

A magyar úszó a verseny után elmondta, elégedett és boldog, mert nagyon élvezte az úszást, úgy érzi, érdemes erőltetni ezt a számot. Cseh még egy számban érdekelt az olimpián, a szerda délutáni programban – magyar idő szerint 14:17 órakor – a 200 m vegyes előfutamában áll rajthoz.

Forrás: Index.hu

Peking 2008 percről percre az Indexen

Cseh László: “Összekaptam magam”

“Szerintem minden sportoló életében kellenek hullámvölgyek, hogy észhez térjen. Én is összekaptam magam és igyekeztem keményen készülni” – mondta a 23 éves úszó, aki az olimpia előtt még csak titkon remélt érmet 200 m pillangón.

“Amikor eldöntöttük, hogy ebben a számban is indulok, még csak valahol mélyen reménykedtem a dobogóban, de a realitás a döntőbe kerülés volt. Az ob után azt gondoltam, ha az időmön még sikerül javítani, minden megtörténhet, itt Pekingben pedig az eredmények alapján már láttam, hogy egy érem összejöhet” – árulta el Cseh, aki a júliusi ob-n elért 1:56.56 perces országos csúcsát 1:52.70-re javította.

A két ezüst után 200 m vegyesen is az éremesélyesek közé számít, annak a számnak a döntőjét pénteken rendezik, de az előfutamok már szerdán elkezdődnek.

“Most elég gyors regenerációra lesz szükségem, mert délután már úszok. Jön egy nagy masszírozás és egy nagy alvás, mert az a legfontosabb, hogy pihent legyek. Arra is figyelnem kell, hogy az elő- és középfutamban ne adjak ki mindent magamból, s a fináléra tartalékoljak. A minimális cél, hogy a legjobb időmet ússzam meg. De egy ilyen pillangó után lehet, hogy meg se kottyan az első 50, aztán bármi lehet.”

Forrás: Inforadio.hu

Döntetlen az ausztrálok ellen

A magyar női vízilabda-válogatott 7-7-es döntetlent ért el Ausztrália ellen a pekingi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Óvatos játékot hozott az első negyed a csoportrangadón. Az első nagy helyzet Drávucz Rita előtt adódott, de védője az utolsó pillanatban meglökte a könyökét, és így elszállt az esély.

Az ausztrálok ellenben, az ellentámadásból, a rutinos Nikita Cuffe révén. Szerencsére hamar jött az egyenlítés: Drávucz Rita másodszorra már gólt lőtt, szép ejtéssel. A negyed hátralévő percei óriási csatát hoztak, sajnos, több magyar emberelőny is kimaradt, nem született újabb gól.

Az ausztrálok a második negyedben kapták meg a második előnyüket, Beadsworth azonban fölé lőtt. Az ellentámadásból Primász Ágnes ötméterest harcolt ki. A labdát Drávucz Rita a bal alsó sarokba vágta (2-1).

Két góllal is elmehetett volna a magyar csapat, de tiszta helyzetben Pelle Anikó a kapu fölé lőtte a labdát. Az ellentámadásból viszont kiegyenlítettek az ausztrálok, Rebecca Rippon középről, tiszta helyzetből lőtt a kapuba.

Sok hibával támadott mind a két csapat, a magyar lányok a második negyedben, például, nem tudtak akciógólt szerezni. Elsősorban távoli lövésekkel kísérleteztek, de vagy a célzással, vagy a lövőerővel gond volt. Az ausztrálok sem remekeltek.

A harmadik játékrészben 3 perc 40 után esett az első gól: a meccs folyamán először, az ausztrálok kerültek előnybe. A csapatkapitány, Melissa Rippon lőtt a jobb oldalról, emberelőnyből, a magyar kapuba.

Ő volt ezeknek a perceknek a főszereplője: a következő ausztrál támadásból is gólt lőtt, ezúttal távolról, a jobb alsó sarokba küldte a labdát (2-4). Valkay Ágnest a legjobbkor szállta meg az ihlet: csodálatos gólt ejtett.

Utána Kisteleki Dóra két jó lövéssel jelentkezett – de nem elég jókkal. Az egyiket az ausztrál kapus védte, a másik a lécről kipattant. Ausztrál előnnyel zárult a harmadik negyed.

Remekül kezdődött ellenben az utolsó: Zantleitner Krisztina alig fél perc alatt ötméterest harcolt ki, amit Valkay Ágnes gólra váltott. Mi több, az ausztrál ellentámadás kapufája után Drávucz Rita megúszott, s a pontosan érkező labdát átejtette az ausztrál kapuson (5-4).

Sajnos, az ellenakcióból Rebecca Rippon szép ejtéssel kiegyenlített, a Rippon nővérek négy gólt szereztek az addigi öt ausztrál találatból. Még szerencse, hogy féltestvérük, Kate Gynther alig kapott szerepet. Kár, hogy helyette Bronwen Knox betalált: megint az ausztrálok vezettek (5-6).

Mi több, Knox utána belőtt egy ötméterest, úgy tűnt, elment a hajó. Ám Pelle Anikó szépített, felcsillant legalább az egyenlítés esélye. S aztán végre kiélezett helyzetben nem remegett meg egy magyar keze: négy másodperccel a vége előtt, emberelőnyből Pelle Anikó újabb góljával kiegyenlített (7-7).

A magyarok pénteken a görögökkel küzdenek meg.

Forrás: Inforadio.hu

Egy hozzászólás “Cseh László ezüstérmes 200 pillangón – Döntetlen az ausztrálok ellen” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !