„Hogyan őriztük meg… ” – pályázat legalább 40 éve házas házaspárok részére

Csepel.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága meghirdeti „Hogyan őriztük meg… ” című pályázatát olyan házaspárok részére, akik legalább 40 éve házasok.

A pályázati felhívás célja, hogy – hiteles történeteken keresztül – mintákat adjon a fiatalabb korosztálynak a házasság értékteremtő, értékeket megtartó, értékeket (meg)őrző intézményéről.

A pályázat kiírója olyan írásos pályaműveket vár, melyek bemutatják a fiatalabb generációk részére, hogy mi erősítette, erősíti a házasfelek közötti köteléket, mi segítette át a házaspárokat az érzelmi hullámvölgyeken, nehezebb társadalmi-történelmi időszakokon, mi tette a házasságot tartalmassá, az összetartozás-érzést magától értetődővé.
A pályázatokat 2012. augusztus 21-ig lehet benyújtani.

A pályázati felhívás és az adatlap letölthető innen.

csepel.hu

22 hozzászólás “„Hogyan őriztük meg… ” – pályázat legalább 40 éve házas házaspárok részére” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    A hosszú, boldog házasság titka nagyapám szerint:
    Sokat kell friss levegőn tartózkodni!
    Amikor nagyanyám veszekedni kezdett nagyapám kiment a friss levegőre, így élete nagy részét ott töltötte! ))) 🙂 (((

  2. Földhözragadva szerint:

    Hm, azért egy pályázat kiírásával nem lehet kipipálni a problémát, és azt a látszatot kelteni, hogy biza mi ezzel is foglalkozunk…:( Talán nem közgazdászoknak kellene a végszót adni? Emberi erőforrások minisztériuma…tegnap vót’ a tévében a Mátrix, ott volt erőforrás, biza…:)

  3. Jeniszej szerint:

    A Faterom fel van háborodva egy ilyen koszos ruházatú, koszos kezű “öreg kezek” látványán.
    Az öregekre nem jellemző hogy ilyen koszosan tengetik az életüket, – főleg azokra akik öreg korukra is megadatott, hogy szeretett párjukkal élhetnek.
    Ettől sokkal szebb képet is tanálhatott volna az Admin az “Öreg párokról”! 🙁

  4. Lora :) szerint:

    Hát az én szüleim ugyan még 40 éve nem házasok, de közelít felé 🙂
    Én az ő gyerekükként tudom mi a titka. Ami amúgy nem jó szó, hogy titka.

    Mindkettő csóróságból jött, mindkettő eldobta a kendőt a nyakából egyik se volt kisdobos. Várták a szabadságot, és összeadták azt ami épp volt nekik.
    Aztán dolgoztak, aztán előbb lakást vettek, aztán esküvő lett, aztán én, aztán meg szünet, aztán meg jött a Demokrácia.
    Nem tudták mi az, így nekivágtunk Bécsnek FÚÚÚ DE SZÉP SANYIIII VAGYOK, kaptam kólát meg banánt, hogy ne nyafogjak sokat, de akkor láttam először 20 különböző féle LEGO varit, meg barbie babát is – azóta minden évben kimegyünk karácsonyi vásárra csak úgy inni egy kávét, vagy sült gesztenyét zabbantani – EZ ÖSSZEKÖTI ŐKET, A TUDAT, HOGY ÉVENTE BÉCS, ÉS NOSZTALGIA 🙂 ÉS HOGY KORÁBBAN SEHOVA NEM MEHETTEK.

    Aztán valahogy minden más lett – már nem várni kellett valamire, hanem csak egyszerűen összespórolni rá a pénzt. Egyetemre iratkoztak be, diplomákat szereztek, több fizetésük lett, és versenyezni kezdtek, ha nem is szó szerint hogy melyikőjük ad át nekembelőle több tudást. így már általános alsó tagozatában úgy beszéltem, mint egy gimnazista 10.osztályos, diffúz, autonóm, kognitív disszonancia…és sorolhatnám- ÍGY EZ IS ÖSSZEKÖTÖTTE ŐKET, HOGY ENGEM IS MINDEN SULIBÓL AHONNAN BALLAGTAM ELKÍSÉRTEK ÉS SEGÍTETTEK.

    Apám volt katona, így igazi férfi, akire én mint a lánya is felnézek. tekintélye van előttem, meg egyáltalán, mai napig kéz a kézben mászkálunk és szájrapuszi van. Szóval férfiként meg még a nőt mint szót és mint jelenséget is tiszteli.
    Anyám állandó változásai hogy most ez legyen most az legyen, hozzájárult ahhoz, hogy Apám is jól érzi magát mind a lakásban, mind a telken, mind mindenütt, amit anyám keze díszített. A KÖZÖS DOLGOK, HA NORMÁLISAN VANNAK AZ ELEJÉN LEFEKTETVE, AKKOR SIKERES DOLOG LEHET BELŐLE. Én a szüleim végett látom ezt, hogy tud működni, ha van tisztelet, meg ici pici csöpp alkalmazkodás.

    Sokat tudnék még írni….Tudjátok elgondolkodom…..min?
    Azon hogy ezt is az emberiség nyakába akarják varrni, hogy mi miattunk emberek miatt van ennyi sok válás, meg szingliség.
    Hát nem….

    EZ HAZUGSÁG! Aki picit is gondolkodik tudja jól, hogy a felgyorsult világ, a modern technika, meg az egész világ a szemünk előtt, megváltoztatta az emberekben azt a képet, hogy valakivel 40 évig éljek. Annyi mindent zúdítottak a nyakunba, nem csoda hogy sokaknak nincs életútja, célja, ami ebben a világban hetente, meg havonta változik, meg újak születnek? Nem csodálom, hogy az ember az emberrel is ilyen kapcsolatot ápol…..

    Nincs már túl sok olyan ember, aki e világ kizárásával hosszú életű házasságban tud megmaradni, pedig én tényleg ezt kívánom mindenkinek!!!!

  5. Mari nénye szerint:

    Most ez dicsekvés? Panasz?

  6. Jeniszej szerint:

    Ejha!
    “így már általános alsó tagozatában úgy beszéltem, mint egy gimnazista 10.osztályos, diffúz, autonóm, kognitív disszonancia…és sorolhatnám-
    “Aztán dolgoztak, 🙂 aztán előbb lakást vettek, 🙂 aztán esküvő lett, aztán én, aztán meg szünet, aztán meg jött a Demokrácia.” 🙂

  7. Jeniszej szerint:

    “Tudjátok elgondolkodom” )) 😀 ((

  8. Jeniszej szerint:

    Lora 🙂 !
    “Mindkettő csóróságból jött, mindkettő eldobta a kendőt a nyakából egyik se volt kisdobos.”
    Óvodába jártak? 🙂 Mi volt a jelük az oviban. Nekem vitorlás hajó volt a jelem. 🙂
    Melyik országrész a csóróság? )) 😀 ((
    Gondolom a kirántott húst is ettek a Felmenőid Bécsben, – amikor kint jártak és megéheztek. – Gondolom az utána vagy előtte elfogyasztott kávé is finom volt , amelyre most nosztalgiával emlékeznek.

  9. Jeniszej szerint:

    Várták a szabadságot, és “összeadták” azt ami épp volt nekik. 😉

  10. Jeniszej szerint:

    Kedves!
    Lora 🙂

    “Sokat tudnék még írni…”

    Azt mondja a Fater írjál!
    Nagyon nagy élvezettel olvassa az Öregem.

  11. Jeniszej szerint:

    “Én az ő gyerekükként tudom mi a titka.”
    Nem érti a Faterom. – Ki az az “Ő” ?

  12. Jeniszej szerint:

    )))) 😀 ((((
    Ejha!
    “így már általános alsó tagozatában úgy beszéltem, mint egy gimnazista 10.osztályos, diffúz, autonóm, kognitív disszonancia…és sorolhatnám”
    Az Öregem nem is csodálkozik már azon, hogy ilyen töretlen volt a beszéded és előadásod fejlődése.
    “Aztán dolgoztak, aztán előbb lakást vettek, aztán esküvő lett, aztán én, aztán meg szünet, aztán meg jött a Demokrácia.”
    Gondolom a demokrácia jöttére már szüleidnek nem sok szüksége volt.
    Hiszen mindenük megvolt.
    Tanulhattak- (Te is)! Volt állásuk (neked is), szép esküvőjük, gyerekük, aki biztosan soha nem nélkülözött, mint sok mai gyerek. 🙂

  13. Lora :) szerint:

    Jeniszej!

    Csipkelődésnek érzem a sok feed-backet.
    Mivel nem voltak szüleik, a szüleimnek, akik nevelték volna őket. így értem a csróságot, mikor 3 napig nem tudott mit enni az anyám, és 1 zoknia volt egész hétre.

    ez jutott nekem: amit becsülettel elő tudtak teremteni. Tudod az én időmben amikor még volt jószomszédi viszony, bizony volt, hogy a kinőtt ruhákat én kaptam meg, és mi is továbbadtuk. Nem vezető beosztású szüleim vannak. Mai napig rabszolgák, és güriznek, hogy életben maradjanak, ami nem sírás, de a régi genereciónak az együtt eltöltött idő, amiben ugyan több szar volt és szenvedés, az idő megszépítette.

    A demokráciát azért várták, szóval a szabadságot, mert soha életükben nem voltak külföldön.
    Tudod sokan vagyunk még Magyarországon (az igaz lelkű nem szégyelli) olyan családok, akiknek egy ilyen 1989-es kiruccanás a MErkúrból felvett Wartburggal maga volt a Paradicsom….. és hogy útlevéllel átmehettél Nyugatra. Nekem is nagy szó volt. Néztem csak ki a fejemből, nem értettem a nyelvet, mert német volt, szépen felöltözött emberek, gazdag vásárlóutcák, fény, bőség, és az, hogy ott akkor már rég Szabadság volt.

    Én végignéztem a családban azt. hogy megnyomorodva (lelkileg) a reményt bennem látták, hogy talán én megismerhetem Európát.
    Fősikolára jártam, mellette dolgoznom kellett zsidóknak, aki kifizetni nem akart (egy koszos zsidó az én Hazámban!!!!) meg araboknak, törököknek, megalázkodtam a saját hazámban már akkor is ez volt, hogy ki tudjam fizetni a félévenkénti tandíjat, hogy jogosítványt szerezzek, hogy a nyelvtanárokat finanszírozzam. aztán igen bejártam Európa színesebb fejlettebb országait. És talán egyszer ha voltam szórakozni életembe úgy isten igazából.

    Van összehasonlítási alapom. Nagyon nagy hálával tartozhatok csak, hogy ott tartok most, ahol – és igen… mindenkinek olyan anya-képet és apa-képet kívánok mintának, mint az enyémé.

    Le lehet élni az életet együtt 40-50-60 éven át…. csak az embernek bíznia kellene elsősorban magában, ami a maiaknban nincs meg, mert példakép sincs a szemük előtt….
    Ha az ember le tud mondani dolgokról, előbb megismeri valódi énjét, mi mindenre lennénk még képesek???? Te jó ég!!!! 🙂

  14. Jeniszej szerint:

    Kedves!
    Lora 🙂
    Azt hiszem most utóbbi mondataid nyomán helyre, raktad a dolgokat.
    Örök igazság, hogy a dolgos szorgalmas becsületes emberek megtanulják értékelni egymást és a családot.
    Az biztos régebben akkor, amikor még TV sem volt, jobban összejöttek, beszélgettek egymással a család tagjai.
    Volt idejük esténkén “egymásra”. Nem ültek megüvegesedett szemmel a “fényláda előtt”, mellőzve a baráti családi kapcsolatokat.
    Ha vicces akarok lenni, azt mondom, Wartburggal kezdődött minden. Most a létbizonytalanságnál tartunk.
    Itt egy nagyon hosszú felsorolás következhetne ami talán rég jobb volt. Kicsit minden elromlott a világban. 🙂

  15. Mari nénye szerint:

    Jeniszej kedves! És ezt Te mind bekajálod?

  16. Mari nénye szerint:

    Ja és ne zsidózz feleslegesen, ha mostanság kezd is divatba jönni!

  17. Jeniszej szerint:

    Kedves!
    “Nem hiszékeny” Mari nénye.
    Mit is kajáltam be?

  18. Jeniszej szerint:

    Miért használ az emberiség különböző nevet, jelzőt társaira? – Mert ezek rászolgáltak tetteikkel?
    Miért utálja az egyiket jobban, mint a másikat?
    Miért van, hogy az egyik népcsoportnak van hazája? – és mindig is törekedett ara, hogy legyen.
    Miért van az, hogy a másik népcsoport nem is törekszik arra, hogy legyen hazája.
    Miért van az, hogy az egyik vagy másik népcsoport szétszóródva él másokkal együtt? – mert így előnyösebb nekik? – pl: Közös Európa.
    )))) 😀 ((((
    Azt monya a Fater látod fiam vannak még olyan emberek akik nem szeretik az ilyen vagy olyan kérdéseket, mert félnek, hogy rájuk sütik – a már közhellyé váló rasszista jelzőt. 🙁

  19. Jeniszej szerint:

    Van a népi közmondásoknak alapja? (Például:Járkál, mint zsidóban a fájdalom.)
    Ezek a közmondások, a megfigyeléseken alapulhatnak, vagy mi a fenén. ( mit jelent a “fene”?)
    A hétköznapi emberek hiedelmei ezek? tudományos megalapozottság mellőzésével?
    🙂

  20. Mari nénye szerint:

    Üdv a faternak!

  21. Jeniszej szerint:

    Kedvesek!
    A Fater sok rossz tulajdonságai mellett megérzi a kedves jó embereket is! 🙂

Itt lehet hozzászólni !