Erzsébet-utalvány: Cigaretta és alkohol helyett élelmiszer, ruha, és tanszer a gyermekeknek

Akad olyan polgármester is aki ellenzi a szigorítást

HírTV, Magyar Nemzet, Heol.hu, Népszabadság, Csepel.info

Novembertől Erzsébet-utalványban kapják majd a rászoruló családok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, jövőre pedig a rendszeres szociális segély egy részét is így osztják majd az önkormányzatok, ha ezt a képviselő-testületek is elfogadják. Az utalványokat nemcsak élelmiszerre, hanem ruhára és tanszerekre is elkölthetik majd a családok.

A józsefvárosi polgármesteri hivatal családtámogatási irodájában igényelhetik a helyi rászorultak a segélyeket. Tízezer forint feletti rendszeres szociális segélyt hatszázan kapnak a körülbelül nyolcvanezer lakosú kerületben. Jövőre ötezer forintot Erzsébet-utalványban is kifizethet az önkormányzat, ha a képviselő-testület úgy dönt.

Ez az Erzsébet-utalvány más lesz, mint az eddigi juttatás. Nemcsak színében különbözik, hanem abban is, hogy élelmiszeren kívül ruhaneműre és tanszerekre is beválthatják majd a családok. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt már ősztől így kapják a jogosultak. Ez évente kétszer 5800 forintot jelent gyermekenként.

– Ezek teljes egészében Erzsébet-utalványra fordítódnak, és az önkormányzat juttatja majd el azokhoz, akik jogosultak rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre. Amikor a lánc befejeződik, és visszaváltják ezeket az utalványokat, akkor az üdülési szolgálat hozzájut ahhoz a költséghez, amibe ez számára került, illetve a forgalmazásból származó bevétel fogja annak az alapját adni, hogy a rászoruló gyermekek üdültetésben részesülhessenek – jelentette ki a Hír TV-nek Asztalosné Zupcsán Erika, az Emmi szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Hatvan támogatja és bevezeti

Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere maximálisan támogatja, hogy Erzsébet-utalványon is kifizethessék a szociális segélyt.

Augusztustól mindenképpen be fogjuk vezetni – közölte. – A városban már most is alkalmazunk egy úgynevezett Hatvan Kártyát, amelyhez kapcsolódik egy szociális kártya is, amit a helyi üzletekben használhatnak fel a rászorulók, egyetlen megkötéssel: alkoholos italt nem lehet vele vásárolni.

Kocsmáról kocsmára?

Az egyik észak-hevesi kis falu, Ivád vezetője másképp látja:  Ha lehetséges, akkor mi semmiképpen nem fogunk élni ezzel a lehetőséggel. Nonszensz, hogy a kormány még azt is meg akarja szabni, mit vásároljon a segélyből élő magyar lakosság. A következő lépés az lesz, hogy azt is megmondják, csak egy bizonyos élelmiszerlánc üzleteiben lehet majd elkölteni a pénzünket? Ivádon figyelembe vesszük a szükségleteket, hiszen gyógyszert például nem lehet Erzsébet-utalvánnyal vásárolni – fogalmazott Ivády Gábor polgármester.

Hasonlóan vélekedik Gulyás László, Füzesabony első embere is, aki szerint nem célszerű korlátozni, hogy “azt a kevés pénzt, amit kapnak, mire költsék el.” Úgy véli: nem szabadna azt feltételezni, hogy mindenki kocsmáról-kocsmára járva akarja felélni a járandóságát. Erzsébet-utalvánnyal csak bizonyos cégek bevételét növelnénk, közüzemi számlákat például nem lehet vele kifizetni – tette hozzá.

Nem lehet 50 óránál többet lógni az iskolából

Az Országgyűlés rögzítette azt is, hogy a következő tanévtől a gyermek életkorától és a család jövedelmi helyzetétől függetlenül nem jár családi pótlék akkor, ha a gyermek ötven órát igazolatlanul hiányzik az iskolából.

Ezzel újraszabályozták és egyszerűsítették az iskoláztatási támogatás szüneteltetésének szabályait, és az iskolalátogatási kötelezettség elmulasztása miatt mindenkit ugyanaz a szankció sújt. Megszűnik a támogatás felfüggesztésének jogintézménye, vagyis a családi pótlékot nem kell családtámogatási folyószámlára utalni, és visszamenőleges kifizetésére nincs lehetőség, ha a gyermek ismét iskolába jár.

A jövőben az iskoláztatási támogatás szüneteltetésének ideje alatt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak sem kaphatják meg a természetben nyújtott ellátást.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter indoklása szerint a módosítás előnye, hogy a szigorúbb büntetés a gyermekeket és családjukat jobban ösztönzi a tanulmányi kötelezettség teljesítésére, miközben az eljárásrend egyszerűsödik.

Ugyanakkor ma a támogatást csak akkor folyósíthatják újból, ha a gyermek egyetlen tanórát sem mulaszt igazolás nélkül. Az indoklás szerint így néhány perces késések is a családi pótlék megvonásának fenntartását okozhatják. A parlament ezen most úgy enyhített, hogy a jegyzőnek akkor kell kezdeményeznie a pótlék újbóli kifizetését, ha a gyermek ötnél kevesebb órát hiányzik igazolatlanul.

A jogszabály meghatározza továbbá a támogatott lakhatás részleteit. A 2013. január 1-jétől hatályba lépő támogatási forma a fogyatékkal élő embereknek, a pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegeknek, valamint a hajléktalanoknak biztosított ellátás, amely életkoruknak, egészségi állapotuknak és önellátási képességüknek megfelelően biztosítja a lakhatást, a mentálhigiénés segítséget, valamint szükség esetén az étkezést, az ápolás-gondozást és a fejlesztést.

A törvénycsomag rendelkezik arról is, hogy a jövőben újra jár a gyes – nemcsak a rokkantsági ellátásban, hanem – a rehabilitációs ellátásban részesülő kismamáknak is.

A szociális törvény módosítását 235 igen és 91 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

mno.hu, heol.hu, nol.hu

29 hozzászólás “Erzsébet-utalvány: Cigaretta és alkohol helyett élelmiszer, ruha, és tanszer a gyermekeknek” bejegyzésre

  1. csöves szerint:

    az utalványt sehol nem akarják elfogadni.

  2. Dr. grün szerint:

    csöves!
    Hozzám bárki hozhatja a zutálványát! 60%-os értéken átveszem és majd én megkeresem hol fogadják el!
    Annyit nekem is, neki is megér! 🙂

  3. nagyapó szerint:

    Ögyes, mondja Kohn…. !

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. loastman szerint:

    Aki azt gondolta, hogy nem fogják eladni az utalványokat, az nagyot tévedett…

  5. robi szerint:

    Egy világvége mögötti faluból hány km-t kell majd utazni a polgárnak egy beváltóhely megközelítéséhez?

  6. Zoli049 szerint:

    Eddig is eladták az utalványokat és 90%-on ment, most majd megy 80-on? 🙂 Ki járt jól? 🙂 Idióták…

  7. Gordon szerint:

    Egyetértek a módosítással. Felesleges idiótázni. A döntéshozók nem gondolkodhatnak a feketegazdaság logikája szerint. Ha csak pár száz gyerek kevésbé lesz emiatt éhes, akkor máris megérte. A közpénz egy része nem játékgépekbe kerül.

    A fenti balliberális hozzászólások tökéletesen megmutatják a balliberális oldal logikáját (haszon és nyereség mindenáron, az ember le van tojva).

  8. Gordon szerint:

    Megjegyzem: az alkoholisták és a segélyből élők népes tábora komoly szocialista szavazótábort jelenthetnek. Most kevesebb pénzük lesz piára.

  9. Zoli049 szerint:

    Gordon!
    Mikor jártál utoljára a vidéknek kikiáltott pusztulatban???
    Ne írj hülyeséget, ha nem látod élőben a való világot.
    1000-ből 1 nem fogja eladni a jegyeket!
    Játékgép? 🙂
    Vannak még akik 5 kilót bedobolnak havonta?
    Naív vagy! 🙂
    Erre is van kiskapu, tudtad??? 😀

  10. Zoli049 szerint:

    “(haszon és nyereség mindenáron, az ember le van tojva)”
    Igazad van Gordon!

    “Costa Concordia: hárítani akarják a felelősséget”

    “A Ronai and Ronai ügyvédi iroda összesen 200 millió dolláros kártérítésre perli a magyar károsultak nevében a hajótulajdonos céget” – tették hozzá.”

    “(haszon és nyereség mindenáron, az ember le van tojva)”

    (metropol)

  11. Gordon szerint:

    Zoli!

    A kiskapuid, a hazug részeges világod nem érdekel. Sokkal jobban látom a szomorú valóságot mint te. Nap mint nap találkozom vele, mert sokat járok olyan környékre. Látom a részegdisznókat fetrengeni és kéregetni. Látom a ragasztós zacskóból szippantgató lecsúszott szerencsétleneket. Látom a kéregetőket, a lézengő kölköket, és látom, hogy mekkora felháborodás van abból, hogy NEM lehet majd gépezni, mert utalvány lesz pénz helyett. Nesze neked… meg azt is látom, hogy a részegdisznók 99%-a maszopos vagy jobbikos.

    folyt.köv

  12. Gordon szerint:

    A segély nem arra van, hogy azt elgépezzék és eligyák a szülők. Minden gyermeknek az az érdeke, hogy az állam megnehezítse a piálást és gépezést. Kaját, ruhát, cipőt kell venni a gyereknek. Iskolába kell járnia. Ezek a legfontosabb alapelvek. A balliberálisok rég elfelejtették ezt. Ők lejárt szavatosságú honvédségi tésztát osztottak a szegényeknek kampánycélokból. Ők olyanok…

    A nemzeti kormány szerintem másképp gondolkodik és ezt jó látni. Aki pedig utalványokat vásárolgat a szegényektől az a hűvösben csücsülő (vagy épp oda tartó) elvtársak mellé való.

    Oda is fog kerülni, mint ahogy Deméék is megkapták első fokon azt amit megérdemelnek (2 életfogyt).

  13. Zoli049 szerint:

    MI???
    Annyit igyál, mint én!!! 😀
    A Jobbikos részegdisznóiddal meg egyet értek! 😀

    Nem keverni akarom a kását, csak a magyar mindent megold okosban, így felesleges a küzdelem. Tudod nem akarásnak nyögés a vége!

  14. Zoli049 szerint:

    Gordon!

    Alkoholra miért nem tesztek még 100% extraadót? TÁMOGATOM!!!
    Azt is, hogy a sörös vizet, a tablettásbort és a műanyag palackos feleseket is tiltsák be, csak a minőség legyen a polcon, Tescotól a CBA-ig!

  15. Gordon szerint:

    “Nem keverni akarom a kását, csak a magyar mindent megold okosban, így felesleges a küzdelem.”

    Értem. Ezt te vagy én még mondhatjuk is, de egy parlamentet nem azért választanak meg, hogy hátradőljön és azt mondja: nem csinálok semmit, mert az emberek olyanok hogy nem is érdemes.

    Valamit csinálni kell. Az irány szerintem helyes. Ha csak pár száz gyerek szülője lusta lesz ahhoz, hogy eladja az utalványokat és emiatt a gyerek 3 hét helyett csak 1 hétig koplal egy hónapban, akkor már megérte.

    Emellett az se lenne utolsó dolog, ha pár bodzaszedő nyerészkedő a hűvösben landolna.

  16. Zoli049 szerint:

    Értelek, csak eddig hány bodzaszedő uzsorás ül a sitten?
    Legyen 10? Maradt még kb. 2000?

    Én több helyen leírtam, hogy célzott jegyrendszer legyen, azzal nem lehet mutyizni.
    Kicsit szocreál, de nincs kiskapu. 🙂

  17. Gordon szerint:

    Zoli: “Alkoholra miért nem tesztek…”

    Hagyjuk ezt a többest. Nincs beleszólásom ebbe a kérdésbe, mert a parlament dönt.

    De azt azért nem is zárójelesen leírnám, hogy ha rajtam múlna akkor nem roskadoznának piától a boltok polcai ebben az országban.

  18. Gordon szerint:

    “célzott jegyrendszer legyen”

    Ötletelhetünk akár holnap estig is. Szerintem a parlament a helyes irányba tett egy lépést.

  19. Gordon szerint:

    Zoli049 szerint:
    2012. július 12., csütörtök – 22:32

    “Értelek, csak eddig hány bodzaszedő uzsorás ül a sitten?
    Legyen 10? Maradt még kb. 2000?”

    Elég sok uzsorást lekapcsoltak az elmúlt időszakban. Jelentős terjedelemben foglalkozott vele a sajtó. Hogy még hány lehet azt nem tudom megítélni, de a lekapcsolásokkal is végre a helyes irányba mentünk.

  20. robi szerint:

    Gordon már megint baromságot mondott: balliberális haszonról és nyereségről hadovált.

    Valaki elmesélhetné neki, hogy az utalvány mögött melyik párt érdekeltségéhez tartozó üzlethálózat áll? Kiknek a zsebébe vándorol az a pénz, amennyivel drágább ebben a hálózatban minden, mint a legolcsóbb multinál?

    Megj: TESCO nincs minden faluban.

  21. Zoli049 szerint:

    robi!

    Gordon nem feltétlen mond baromságot, Gordonnak ez fóbiája. 🙂
    Csak eldönthetné, hogy BAL, vagy LIBERÁLIS? 🙂

    Magyar “multi” sem biztos, csak a rablóbandi kisboltok.
    Ez az átmosott vasúti murva esete. 🙂

    Gordon!

    Írom, mint ballib, holott biztos nem bal, de mindegy, pimf!
    Azt ne gondoljátok ott a nagy nemzeti oldalon, hogy ti felszámoljátok az uzsorát, a jegymutyit, a szegénységet. Jobbléti államokban sem ment és a válság óta sem megy.

    Miért többes? Azért, mert vagytok ti, meg vagyunk mi és nektek valamiért így baromi jó, hogy a népesség kb 60%-át kirekesztettétek. Harc a húsosfazékért? 🙂

  22. Dr. grün szerint:

    “A DK egy új törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlésnek, amelyben indítványozta, hogy a KE, a ME, de a miniszterek, államtitkárok és országgyűlési képviselők tiszteletdíjából illetve illetményéből is 100.000 forintot minden hónapban kötelezően Erzsébet-utalványban adjanak ki. Ez jogos, de miért nem az egészet? – No meg ezt is illik szem előtt tartani a 47 ezres közmunkabér ismeretében:
    “Több minisztérium is összeállította vezető beosztású munkatársainak listáját és bérezésüket, miután az MSZP-s Nyakó István a “karcsúbb állam” koncepciójának megvalósulásáról érdeklődött a kormánytagoknál.
    A parlamenti honlapon közzétett válaszok szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban a hat államtitkár bére egységesen havi bruttó 997.200 forint, míg a hat helyettes államtitkár 897 500, illetve 972 500 forintot keres havonta.
    A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosnak, Varga Zsoltné Szalai Piroska Máriának – akinek munkáját kétfős titkárság segíti – a bruttó illetménye havi 747 900 forint.
    A vidékfejlesztési tárca tájékoztatása szerint a minisztériumban jelenleg hat államtitkár dolgozik – egységesen havi bruttó 997.200 forintért -, továbbá hét helyettes államtitkár – egyikük 747 900 forintért, a többiek 897 500-ért -, valamint egy miniszteri biztos, Szabó Csaba, akinek havi illetménye 747 900 forint.” – http://hvg.hu/itthon/20120713_fizetes_miniszterium

  23. Gordon szerint:

    Grün!

    A minisztériumi államtitkárok nem csak a kocsmába mentek be az életük során – többek között azért is lettek államtitkárok.

    Megjegyzem: egy normális országban a segély nem haladhatja meg egy minisztériumi államtitkár fizetését.

    De lehet, hogy ezt a balliberálisok ezt másképp gondolják. Tegyük hozzá: nekik sok esetben nem a tiszteletdíjuk a fő jövedelemforrásuk – lásd: Deme, Hunval, Hagyó… stb. ügyei.

  24. ebihal szerint:

    Gordon!
    Igazad van! Nemcsak kocsmába mentek, hanem a pártirodákba is, hol az MSZMP,
    hol pedig a FIDESZ irodáiba!

  25. Gordon szerint:

    És te invitáltad be őket?

  26. nagyapó szerint:

    Azért szörnyű ez a polgári/bal oldal. Nem fogadják/ták meg a szocik bölcs tanácsait. Ide jutottunk. 8+2 évig mondták/ják és nem tanulunk.
    Gordon! Iratkozzon be khon, ill. grün tanár úrhoz! Hátha tanul valamit. Én már öreg vagyok ehhez. Nem értem az újmarxizmust.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  27. ebihal szerint:

    Gordon!
    Mentek ezek maguktól is! Mikor, hol jártak jobban! Nem nagyon találsz 40-en
    felüli vezetőt a Fideszben, akinek ne lenne pártállami kötődése!

  28. Dr. grün szerint:

    ebihal!
    Olyan ez a többgenerációs fiatal demokrataság mint a zapáca aki most azzal dicsekszik, hogy más a nagymamája is apáca volt és az apuja tisztelendő bácsi! 🙂

Itt lehet hozzászólni !