“Csepeli Baywatch”, avagy életeket menthet a bemutató

Csepel.hu

Fotók: Bede Orsolya

A világon minden második percben vízbe fullad valaki – tudatja a MEVSZ, azaz a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség egyik közleményében.

Július 1-jén Szigetszentmiklósnál egy 15 éves fiú lett a Duna áldozata, ezért (is) határoztak úgy kerületünkben, hogy meg kell próbálni megelőzni a hasonló tragédiát.

Pataky Zoltán az MEVSZ elnökségének tagja, összefogva a Csepeli Öttusa és Vízi Sportok Egyesületével, (akik nemrégiben nyertek felvételt a szakszövetségbe) első alkalommal hívta életre azt a bemutatót, melyet a katasztrófavédelem munkatársainak segítségével tartottak július 10-én a Csepeli Tanuszodában.

Az uszodában az oktatáson éppen résztvevő csoportnak tartott előadást -először szóban- Konkoly Zoltán a katasztrófavédelem munkatársa, majd kollégáival – többek közt Mándoki Lászlóval a Fővárosi Katasztrófavédelemi Igazgatóság Búvárszolgálatának Rajparancsnokával- a medencében tartottak bemutatót arról, hogy mit és hogyan kell tenni a vízben bajba került embertársainkkal.

A mentési gyakorlatokba később a gyerekek is bekapcsolódtak, és próbálták minél szakszerűbben megvalósítani a szakemberek által bemutatott mentési akciókat. Pataky Zoltán elmondta: szeretnék, ha ezeket a mentési gyakorlatokat minden úszás-oktatásban résztvevő gyereknek be tudnák mutatni a jövőben, amelyben számítanának a kerületben működő tanintézmények, egyesületek közreműködésére is. „Elsődleges cél természetesen a vízi balesetek elkerülése, aki azonban kedvet kap a mentési gyakorlatok további elsajátítására is, később akár úszómesterként is tudja majd kamatoztatni megszerzett tudását”- tette hozzá a bemutató ötletgazdája.

Légrádi Gábor- csepel.hu

3 hozzászólás ““Csepeli Baywatch”, avagy életeket menthet a bemutató” bejegyzésre

  1. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Szeretnék e témában egy kiegészítést tenni, melyre büszkék lehetnénk.
    Pataky Zoltán ezt a bemutatót nem első alkalommal hívta életre, hanem már sokadszorra.

    Az igazság az, hogy vízből mentés bemutatót, és egy kiadványt is, országosan először nem a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség szervezett, hanem az akkor még létező Csepeli Tűzoltó Egyesület.
    1996 és 2000 között minden évben szerveztünk bemutatókat a volt napközis táborban, a Kis-Duna partján.

    Pataky Zoltán akkor még a Fővárosi Tűzoltó parancsnokság búvárszolgálatánál volt búvár itt, Csepelen.
    A vízi-mentés bemutatókat néhány csepeli gyermekhalál kapcsán dolgoztuk ki, és a nyári Szüni-Dödő sorozatokban valósítottuk meg.

    Akkoriban országosan egyedülálló volt a bemutató, és az általunk megírt tájékoztató füzet egyaránt. Bár évekig, minden nyár elején kiváló beharangozókat kaptunk a különböző TV-k-től és más médiumoktól, saját erőnkből a továbblépésre már nem tellett.
    Ez az anyag még ma is hozzáférhető, és korszerűsített formában, képekkel kiegészítve még ma is hiánypótló lehetne.

    Az egyesület a bemutatók résztvevőinek saját erőből gyártotta le az A5-ös formátumú, cca 20 oldalas kis füzetet, melyet minden jelenlevő gyermek megkapott.
    Sajnos, az akkori önkormányzat nem ismerte fel ennek a lehetőségét és presztízs értékét, így az előadás és a kiadvány az egyesület megszűnéséig volt csak elérhető, s folytatása nem lett.

    Üdv menyus

  2. alterego szerint:

    Régóta tervben van egy ilyen tanfolyás nálam, de azzal rémisztgettek, hogy a Nánásinál kell a Dunában gyakorolni, az meg igen gusztustalan. Persze mikor befordultak a kenusok a vízbe, beugrottunk értük. 🙂

  3. Dr. grün szerint:

    Miért kell egy kenusért beugrani?!
    Addig be sem térdelhet amíg nem tud úszni!
    Csapó Gyurit egyszer Siófokon nem engedték a yardok beugrani egy fuldoklóért azzal, hogy tud maga úszni?!
    Egy kétméteres, százötven kilós vízilabdázót, akin két hasonló kollégája csüng és még a feje mindig kinn a vízből?!

Itt lehet hozzászólni !