Fontos tudnivalók a szennyvízcsatornázásról

Csepel.hu

A csepeliek részéről nagy érdeklődés övezi a nemrég indult szennyvízcsatornázást, ezt mutatja a június 21-i lakossági fórum résztvevőinek száma és aktivitása is. (Az eseményről cikkünk itt olvasható.)

A jelentős volumenű és régen várt beruházás kapcsán számos gyakorlati, akár pénztárcát is érintő kérdés merült és merül fel. Soron következő cikkünkben – segítve az érintett lakosok eligazodását – a házi rákötéshez és a kivitelezéshez kapcsolódó több fontos kérdésre is válaszolunk.

Pontosan mi épül a szennyvízcsatornázás keretében?

A csepeli szennyvízcsatornázás keretében összesen több mint 54 kilométernyi szennyvízcsatorna épül meg a kerület még csatornázatlan részein. A fejlesztésnek köszönhetően mintegy 3500 háztartás kapja meg a lehetőséget, hogy csatlakozzon a korszerű szennyvízhálózathoz. A projekt fontos eleme emellett a Vas Gereben utcai szivattyútelep teljeskörű megújítása, illetve egy 6,5 kilométer hosszú szennyvíz nyomóvezeték-pár kiépítése is. Ezek a már korábban elindult fejlesztések együttesen teszik teljessé Csepel szennyvízhálózatát és szükségesek ahhoz, hogy a kerület szennyvize a Duna helyett a Vas Gereben utcai szivattyútelepről immár a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre jusson. Fontos tudni, hogy a megújuló szivattyútelep és a nyomóvezeték-pár megfelelő működése, sikeres próbaüzeme a feltétele a lakossági rákötések elindulásának.

Hogyan csatlakozhatnak az érintett háztartások a szennyvízcsatornához?

A beruházás keretében lefektetik az utcai gerincvezetéket, illetve ahhoz kapcsolódóan a telken belül a telekhatártól számított egy méterig építik ki a házi bekötőcsatornát (ez köti össze a házi szennyvízhálózatot az utcai vezetékkel), melyet egy úgynevezett tisztítóaknával zárnak le. Fontos kiemelni, hogy a házi bekötőcsatorna az ingatlantulajdonos és a kivitelező egyeztetése során meghatározott helyre épül, ha a műszaki feltételek erre lehetőséget adnak. A házi bekötőcsatornára történő rácsatlakozás megterveztetése és kiépítése azonban már az ingatlantulajdonos feladata. Amikor az adott utcában kiépült a gerinccsatorna, és a házi bekötőcsatorna is elkészült, már érdemes elkezdeni a csatlakozás megterveztetését, majd következhet a tervek engedélyeztetése a Fővárosi Csatornázási Művekkel (FCSM). A rákötésre azonban csak a közcsatorna üzembe helyezését követően kerülhet sor, ennek időpontjáról az FCSM külön, névre szóló értesítőt küld az ingatlantulajdonosoknak.

Hogyan történik a házi bekötésekkel kapcsolatos egyeztetés?

A kivitelező illetékes munkatársai – akik az alábbi fényképes és pecséttel ellátott igazolvánnyal rendelkeznek – a csatornafektetési munkálatokat megelőzően elkezdik személyesen felkeresni az ingatlantulajdonosokat, hogy a házi bekötőcsatorna helyéről egyeztessenek. Előfordulhat, hogy a tulajdonos éppen nem tartózkodik otthon, ebben az esetben a postaládákba juttatott lakossági értesítőn szereplő kivitelezői telefonszámot érdemes felhívni az egyeztetés érdekében.

Milyen segítséget kapnak a lakosok a házi rákötések kiépítéséhez?

A csepeli önkormányzat több eszközzel igyekszik segíteni a lakosságnak a házi rákötések kiépítésében. Egyrészt a CSEVAK (új nevén Csepeli Városgazda) szakemberei a rákötésekhez kapcsolódó műszaki kérdésekben állnak a csepeli lakosok rendelkezésére az ismert elérhetőségeken. Lehetőség van emellett arra, hogy az érintett háztartások a CSEVAK-tól rendeljék meg – önkormányzati garanciával – a házi szennyvízhálózat megtervezését és kiépítését. Ahogy arról már többször szó esett, a rákötések tervezésének, kiépítésének finanszírozása a háztartások feladata, ennek költsége nagyjából 100 és 200 ezer forint között mozog a csatorna hosszától és a terepviszonyoktól függően. Az önkormányzat azonban ebben is próbál segíteni, ezért több pénzintézettel is tárgyalásban áll speciális, könnyített kamatozású, forintalapú hitelkonstrukció kidolgozásával kapcsolatban.

Ikerházak esetében is egy házi bekötőcsatorna épül?

A házi rákötések kapcsán fontos tudni, hogy a projekt keretében az azonos helyrajzi számon található ingatlanok összesen egy házi bekötőcsatornát és egy tisztító aknát kapnak, a telken belüli elágazásokról a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk.

Hogyan kapcsolódhat a lakóingatlan az utcában megépülő vezetékhez, ha alacsonyabban fekszik, mint az utcaszint?

Előfordulhat, hogy a lakóingatlan az utcaszinthez – így a gerinccsatornához – képest mélyebb fekvésű. Minden ilyen esetet egyedileg vizsgál meg a kivitelező és az adott körülményeknek leginkább megfelelő műszaki megoldást valósítja meg törekedve a gravitációs beköthetőség kialakítására.

A fentieken kívül természetesen még számos további kérdés merülhet fel a szennyvízcsatornázás kapcsán. A kerület életében kulcsfontosságú fejlesztéshez kapcsolódó legfontosabb témákról a Csepeli Hírmondó hasábjain és a Csepel.hu oldalon rendszeres tájékoztatást adunk.

csepel.hu

10 hozzászólás “Fontos tudnivalók a szennyvízcsatornázásról” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    Örömteli,hogy nem kell közmű fejlesztési hozzájárulást fizetni,de ha már a telken belül van 1 m-re a tisztító akna, mi indokolja a 100-200 ezres tervezési és bekötési díjat???! Vagy nem mindegy mi a neve a gyereknek?

  2. Gordon szerint:

    Ha tudsz egy embert, aki ingyen megtervezi és meg is építi neked a tisztítóaknától a házig tartó részt, akkor kopizd be az elérhetőségét!

    Sokan örülnénk neki. Égnének a vonalak…

  3. ebihal szerint:

    Sok esetben érthetetlen, hogy miért kell 8-10 m cső lefektetéséhez tervet készíttetni
    és engedélyeztetni?De ha már így van, javaslom, hogy ne egyenként bízzanak meg
    egy belső gépészeti tervezőt, hanem 10-15 ingatlan, vagy akár egy egész utca, úgy
    általában olcsóbb!És természetesen ne csak egy tervezőtől kérjenek ajánlatot!

  4. csumpika szerint:

    Nekünk az emésztő kint van a kerítés tövében. Ha mellé teszik le a tisztító aknát, akkor kb 50 centi új cső kell. Erősen remélem, hogy ezért nem kérnek majd 80rugós tervezési díjat és nem számláznak 20ezres kivitelezési munkadíjat. De ha igen, hát akkor is inkább a csatornának fogunk örülni…

  5. Dr. grün szerint:

    csumpika!
    Ha ügyesen jelölöd ki, hogy hova lőjék be a csatlakozó-csövet és eltalálják a zemésztőt meg van oldva a bekötés! ))) 🙂 (((

  6. bélabá szerint:

    Gordonnak nem fizeti ki a fityusz?

    Dr. grün :
    Csak nehogy tele legyen éppen 🙂

  7. Dr. grün szerint:

    bélabá!
    Megtakarít egy plusz szippantást is! ))) 🙂 (((

  8. Felkai Péter szerint:

    Három éve épült ikerház egyik lakásában lakom, az én lakrészem egy saroktelken helyezkedik el. Ha képzeletben egy háromszöget tekintünk, a telekszomszédom emésztője a háromszög egyik szárán, a saját emésztőm a másik szárán helyezkedik el, a kettő távolsága legalább ötven méter. Amennyiben egy csatlakozást építenek ki, mindkét kertet fel kell ásni, és többször tizméter vezetéket kell a rákötés érdekében lefektetni. Számunkra a jó megoldás az lenne, ha két csatlakozást építenének ki, az emésztők kőzvetlen közelébe. Így néhány méter hosszú vezetékkel megoldható a rácsatlakozás midkét ingatlan részen. Véleményem szerint, ennek műszaki akadálya nincs. Megjegyzem a plusz becsatlakozás költségét hajlandó lennék megtéríteni, úgy érzem még így is jobban járnék. Várom szíves válaszukat

  9. admin szerint:

    Tisztelt Felkai Péter!

    A csatornázással kapcsolatban július elsejétől a 06-80-296-830-as zöld számon érdeklődhetnek telefonon, valamint rendelkezésre áll az info@eloduna.hu információs e-mail, ahová elküldhetik felmerülő kérdéseiket.

  10. Tisztelt csepeli Lakosok!

    15 év tervezői, kivitelezői csatorna üzemeltetői gyakorlattal vállalom a házi csatorna tervek elkészítését, kivitelezését (a rákötési engedély meglétét követően).
    Tel: 0630-8949-931

    Mosbontner Gábor tervező

Itt lehet hozzászólni !