Pénztárcagyilkos beiskolázás

Magyar Hírlap

Pénz

Gondok lehetnek szeptemberben a tankönyvellátással, mert még nem készültek el az oktatási minisztérium tulajdonában lévő Educatio Kht.-nál az úgynevezett kompetenciaalapú programcsomagok. Az iskolák most kezdték el megrendelni helyettük a hagyományos tankönyveket, a kiadók viszont már elküldték a nyomdáknak megrendeléseiket, így nem biztos, hogy le tudják szállítani a tanév kezdetére a szükséges mennyiséget.

Nehéz időszak az iskolakezdés a nagycsaládosok életében annak ellenére, hogy még van tankönyvtámogatás – mondta lapunknak Kormosné Debreceni Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szociálpolitikai ügyvivője. A legdrágább nyelvkönyvek már nem férnek be az állami normatívába, ezeket a szülőknek kell kifizetniük. A nagycsaládok számos módszerrel próbálják meg csökkenteni a kiadásaikat, a testvérek egymástól “öröklik” a tankönyveket, a ruhákat. Az iskoláztatás azokban a családokban a legnagyobb teher, ahol a gyerekek egyetemre, főiskolára járnak, mert a szülők elvesztik az utánuk igényelhető adókedvezményt, és a családi pótlék sem jár már.

Az idén szeptemberben egy elsős diák beiskolázása harminc-negyvenezer forintjába is kerülhet a szülőknek. A középiskolákba lépőknek 15-20 ezer forint körül lesz csak a tankönyvcsomagjuk. Spórolni lehet ugyan az akciós tanszereken, ám a gyermektársadalom is szigorúan ítéli meg a csoporton belüli elhelyezkedésben, hogy ki jár 99 és ki 999 forintos színes ceruzákkal az iskolába. A tankönyvek ára az idén hat-hat és fél százalékkal emelkedett, viszont az állami normatíva egy fillérrel sem növekszik a tavalyi tizenegyezerhez képest.

“A súlykorlát már sokadlagos, a szülők anyagi lehetőségei és a normatív támogatás változatlansága viszont elsődleges szemponttá vált a tankönyvcsomagok összeállításánál” – mondta lapunknak egy dunántúli kisváros iskolájának igazgatója. Alsó tagozaton az iskolatáska nem lehet három kilogrammnál nehezebb, a tankönyvlista pedig tízezernél drágább. Ennyi a normatív támogatás.

“A kiadók nem használták ki a miniszteri rendelet által engedélyezett maximális áremelést, amelyet az előző évi ipari termelői árindexhez kötnek” – mondta lapunknak Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke. Úgy gondolja, ha az árak követnék az előállítási költségek emelkedését, akkor 10-15 százalékos emelésre lenne szükség. Szerinte a tankönyvrendelések rendjének megváltoztatása miatt problémák jelentkezhetnek. Az oktatási tárca februárban arra kötelezte az iskolákat, hogy számítógépes rendszeren át először az Oktatási Hivatalhoz küldjék el rendeléseiket, amit utána továbbítottak a kiadóknak. A hálózatnak több hibája volt, így előfordult, hogy az iskola igénye kétszer érkezett meg a kiadókhoz. Ballér Judit úgy vélte, megkérdőjelezi a közoktatási rendszer hitelességét, hogy amíg a tankönyveseknek kötelező volt a számítógépes rendszer használata, addig a szaktárca tulajdonában lévő Educatio Kht. által készített kompetenciaalapú programcsomagok esetében papíron kell rendelniük az iskoláknak. Ráadásul júliusban értesítették az intézményeket, hogy az 560 beígért új kiadványból csak 18 készült el és rendelhető. Az árakról pedig annyit közölt a tárca háttérintézménye, hogy minél kevesebbet rendelnek, annál drágább lesz. A normál tankönyvek háromszorosába kerülnek a kompetenciaalapú könyvek. Ballér Judit elmondta, hogy az Educatio kiadványai nem is szerepelnek a tankönyvjegyzékben, holott az idei évtől csak az itt szereplő kiadványokból lehet tanítani.

Forrás: Magyar Hírlap

Egy hozzászólás “Pénztárcagyilkos beiskolázás” bejegyzésre

  1. topikos8 szerint:

    Gyurcsány fiát most miért hagytátok ki? Minden nap egy Gyurcsány fiút buktató cikk a napi penzum, vagy már felhagytatok ezzel a szemét szélsőjobbos, család-és emberellenes projekttel?

Itt lehet hozzászólni !