West Balkán: valamennyi vádlott 2 év 8 hónapot kapott

Index

A TV2 riportja az elhunytak családtagjaival

2011. január 15-én a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen az engedélyezettnél jóval nagyobb tömegben három lány megfulladt és tucatnyian megsebesültek. A rendőrség nyomozása után négy férfit állítottak bíróság elé. A per tavaly novemberben kezdődött, és most született meg az elsőfokú ítélet.

Szerda délelőtt a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon 2 év nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte a West Balkán-ügy négy vádlottját, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért. Mindannyiukat két évre eltiltották a foglalkozásuktól.  Az ítélet szerint Sz. Győzőnek, K. Tamásnak, Cs. József Imrének és H. István Ferencnek le kell töltenie a büntetését. Az ítélet nem jogerős.

Zsúfoltság, pánik, szabálytalanságok

2011. január 15-én többezres, fiatalokból álló tömeg érkezett egy elektonikus zenei bulira a West Balkánba, de 23 óra után pánik tört ki, a tömeg kiáramlott a szórakozóhelyről, és három fiatal lány meghalt.

A rendőrség a tragédia után először öt embert vett őrizetbe (a hatodik gyanúsított szabadlábon védekezhetett). Akkor még foglalkozásköri vétséggel gyanúsították a felelősöket, majd súlyosbítoták a nyomozás gyanúját, amikor kiderült, hogy a három halálos áldozat mellett tizennégyen zúzódásos sérüléseket szenvedtek, így már halálos tömegszerencsétlenség okozása alapján folyt az eljárás.

Az azóta már bezárt West Balkánnak nem volt működési engedélye, csak nyilvántartásba vételi számot kapott, így legfeljebb háromszáz fő részvételével, este 10-ig tarthatott volna rendezvényt, ehhez képest legalább 2500-an jelentek meg a tervek szerint jóval tovább tartó bulin.

Nem vállalták a felelősséget

K. Tamást, Cs. József Imrét és H. István Ferencet halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolta meg a Fővárosi Főügyészség, de az egyikük számláján magánokirat-hamisítás is szerepel. Az elsőrendű terhelt Sz. Győző, a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetője adta bérbe a korábban a Nyugati téren lévő mulatót K.Tamásnak és Cs. Józsefnek, a tragikus véget ért rendezvény, a Noise Night Life szervezőinek.

A 37 éves Sz. Győző volt a szabadlábon védekező vádlottak közül az egyetlen, aki hajlandó volt vallomást tenni. A közgazdász végzettségű férfi állítása szerint ma is vállalkozóként dolgozik, de vagyona nincs, még azt az autóját is eladta, ami a nyomozás alatt még megvolt, és mindössze havi 100 ezer forintot keres. Korábban büntetve nem volt. Vallomása elején közölte: nem ismeri el bűnösségét.

A szervezők a történtekért nem vállalták a felelősséget, sőt több vádlott társai felelősségére is célzott, de sajnálkozását kifejezve minden ügyvéd és vádlott felmentést kért. Ezért a bűncselekményért a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A korábban előadott védőbeszédek szerint részben bűncselekmény, részben bizonyítékok hiányában kellene felmenteni vádlottakat.

A védők között akadt, aki szerint vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a politika „kezelésbe vette” az ügyet, de arra is rámutattak, hogy a West Balkán működését sem az önkormányzat, sem a tűzoltóság, sem a rendőrség nem kifogásolta a tragédia előtt, szabadon működhettek, a vádlottak pedig nem követtek el olyan szakmai szabályszegéseket, amelyek közvetlenül a tragédiához vezettek volna, ezért a felmentésük indokolt.

Forrás: Index

10 hozzászólás “West Balkán: valamennyi vádlott 2 év 8 hónapot kapott” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Jó nagy baromság volt ezt a négy embert bűnbaknak kiáltani ki.
    Nincs az eszköz, amivel a megvadult csordát, a szakadék előtt meg lehet állítani. A pánikba eset, a zenétől megszédült fiatalok megállítására sem volt eszköz.
    Az épület már magában a megtervezése pillanatában sem tartalmazott olyan eszközt, ami alkalmassá tette volna veszély esetén, a bepánikolt tömeg önpusztító hatásának megakadályozására.
    Bizonyított tény, hogy kinn a szabadban egy sima téren, valamitől egy irányba megriadó tömeg is hasonlót képes produkálni, mint történt az a végzetes helyen. A meginduló tömegben az eleső embereken a tömeg simán átgázol.

  2. Jeniszej szerint:

    Ha valaki bűnős lehetett az maga a pánikba esett “tömeg” volt. 🙁

  3. Gordon szerint:

    “legfeljebb háromszáz fő részvételével, este 10-ig tarthatott volna rendezvényt, ehhez képest legalább 2500-an jelentek meg a tervek szerint jóval tovább tartó bulin”

    Ezért a büntetés.

  4. Dr. grün szerint:

    A Rendőrség pedig a szórakozóhely helyett a korrupt társakat figyelte titokban, hogy véget tudjon vetni a bűnözéssel való korrupt összefonódásuknak, mutyijaiknak!
    Ilyenkor pár ember nem számít!
    Majd ezért is megbüntetnek valakit?!

  5. Tóth Kati szerint:

    Nagyon kevés.

  6. Jeniszej szerint:

    West Balkán működését sem az önkormányzat, sem a tűzoltóság, sem a rendőrség nem kifogásolta a tragédia előtt, szabadon működhettek.
    A rendőrséget megértem, hogy mivel volt elfoglalva.
    A tűzoltóság és az önkormányzat, ahol szakértők is tanyáznak, azért időbe bezárathatta volna azt az épületet, ahol a fiatalok a zenétől extázisba, pánikba kerülhettek, és csak “szűk menekülési útvonal volt biztosítva részükre. Ott a lépcsőn azt hiszem még a háromszáz embernek sem volt elégséges menekülési útvonala.

  7. nagyapó szerint:

    Jeniszej! Én másképp látom. Azok a felelősek, akik az engedélyt kérték. Az ők felelőssége volt, hogy ne legyen több 300 embernél. Ők az oka 3 ember halálának, még egyszer, meghalt 3 ember. Az ítélet olyan gyenge, mint a Cozma gyilkosságnál.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  8. Jeniszej szerint:

    „West Balkánnak nem volt működési engedélye, csak nyilvántartásba vételi számot kapott, így legfeljebb háromszáz fő részvételével, este 10-ig tarthatott volna rendezvényt.”
    Azt mondja a Fater furcsa, hogy emberek látnoki képességekkel rendelkeznek, és tudni vélik, hogyha a buli 10-ig tartott volna, és csak háromszázan jöttek volna lefelé a lépcsőn akkor a tragédia nem következett, volna be.
    Talán háromszázan be sem fértek a lejáratba, nemhogy kétezer ötszázan.
    Tudomásul kellene venni, hogy a tragédiáért maguk, – a zenétől önkívületben lévő „tömeg” tehet.

  9. Jeniszej szerint:

    nagyapó!
    A két ügy nem hasonlít egymásra. Az egyik gyilkosság, – amit gyilkos követett el!
    Ez a jelenlegi legfeljebb szerencsétlenség, amit maguk a le, fel tolakodó tömeg követett el.

  10. Jeniszej szerint:

    A Nyugati tér és környéke azt mondja a Faterom nagyon, jól be van kamerázva! 🙂
    Alapból a több ezres tömeg láttán a rendőrségnek mindentől függetlenül a gyors mozgású csapatát a helyszínre kellett volna vezényelni.
    Nem normális dolog, hogy ott a nyugati előtt ekkora tömeg rendőrségi felügyelet nélkül maradjon.
    Ha időben érkeznek talán a sokaságot, szétkergethették volna még időben.
    A több ezres tömegnek nem volt helyfoglalási engedélye, mint kiderült a tudósításból.
    A több ezres tömeget már az utcán fel kellett volna oszlatni, – gondolom

Itt lehet hozzászólni !