Bűn és büntetlenség

Indix, Port.hu

A film Biszku Béláról, az 56 utáni véres és kegyetlen megtorlások egyik irányítójáról szól. Biszku 1957 és 1961 között volt belügyminiszter, az MSZMP KB zárt ülésein többször felszólalt annak érdekében, hogy a bíróságok súlyosabb ítéleteket hozzanak valamint több fizikai megsemmisítést követelt. Szavait tettek követték, amelyik bíró nem engedelmeskedett, azt leváltották.

Miközben az országot rabláncra fűzték, a forradalom tizenhárom napjáért kivégeztek közel 300 embert, bíróság elé állítottak húszezret, miközben kétszázezren elmenekültek az országból. Sokkal kegyetlenebb volt a megtorlás, mint 1848-49-ért, mint 1919 után, vagy a II. világháborút követően összesen. Biszku Béla 1989 óta visszavonultan él és soha senkinek sem nyilatkozott korábbi tetteiről. A film alkotóinak sikerült őt megszólaltatni, megkérdezni tőle, hogy bánja-e és bocsánatot kér-e a történtekért.

18 hozzászólás “Bűn és büntetlenség” bejegyzésre

  1. Té-Gé szerint:

    Kimondottan Pünkösdi program! 🙂
    Főhajtásom a bunkóság előtt!

  2. nagyapó szerint:

    Kádár, Apró, Dögei, meg Biszku és még sokak kommunista gyilkosok, Magyarország szégyenei. És még vannak akik ünneplik őket.
    Várom grün vidám írását, meg a többi szoci értékelését.
    Té-Gé
    – pünkösdi jelző – kis kezdőbetű
    – a gyilkosok Pünkösdkor is gyilkosok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  3. Té-Gé szerint:

    OK! 🙂

  4. hajós szerint:

    Orbán méltó utóda Kádárnak.

  5. nagyapó szerint:

    hajós hülyesége olyan, mint a világegyetem. Végtelen és tágul!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. ebihal szerint:

    Hát kedves nagyapó, maga sem panaszkodhat!

  7. bonifác szerint:

    1) Kádár sem, Biszku sem egyedül gyilkoltak
    2)Sok -sok nyalonc segítette őket
    3)Néhány bírájuk is koptatja még a pulpitust, és buzgón ássák alá a demokráciát.
    4) Még cenzor is akad a Parlamentben
    5)Ezért tartunk még mindig itt. A bűnösöket büntetni,a párt felső vezetését örökre kizárni
    a politikából.
    Hajós eltárs biztos köztük lenne…Csak azt nem értem, az a 300 gyilkosság ami köztük
    van, mitől teszi őket egyenlővé? De ez a bolsi taktika: azzal vádolni meg másokat, amit
    ők követtek el, vagy el akarnak követni.Hajós Eltárs ! Merem remélni, azért nem
    túl sok követője van! Ők már nem változnak. -A kutya ugat, a karaván halad…

  8. Té-Gé szerint:

    bonifác!
    Még elszámoltatási kormánybiztos is van a Parlamentben közülük és sokan mások. 🙂

  9. nagyapó szerint:

    Keller et.-at már sajátjai is kiutálták, így nincs az országgyűlésben.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  10. Té-Gé szerint:

    Nem baj papi! 🙂 Van még ott egy ócska Kádári visszamaradt kis kopaszodó, HM lakáshoz kilóra hozzájutó exkomcsi. Kiegyezünk? 🙂

  11. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    “Várom grün vidám írását”
    Kérésed parancs!
    Két MSZMP-és tanakodik a fityusz székház előtt.
    Elftikém, vajon milyen lehet fityusznak lenni?!
    Lépjünk be és megtudjuk.
    No no, csak egyikünk!Majd elmondja másiknak!
    Bemegy, öt perc múlva kijön. A másik izgatottan kérdi
    Na milyen?! Mesélj hát!
    Befogod a pofád Te rohadt kommunista! 🙂

  12. Dr. grün szerint:

    Ejnye Béla bácsi!
    Ha nem lennél ilyen egyenes gerincű és hallgattál volna annyi sok jó elvtársadra, most akár korelnök is lehetnél a fityuszban!
    Nem sok változást vettél volna észre a társaságban! 🙂

  13. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Hatvan gyógyszert mostak ki Karsai gyomrából
    2012.05.26. 07:00

    Battonya
    Karsai József
    öngyilkosság
    polgármester
    Öngyilkosságot kísérelt meg Karsai József, Battonya polgármestere. A búzaégetéseiről elhíresült MSZP-s politikus hatvan darab gyógyszert vett be. Egy mezőn találtak rá, azóta kórházban ápolják.
    Karsai József, volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, battonyai polgármestert hétfőn egymillió forint büntetésre ítélte a bíróság, amiért 2008-ban békési dinnyetermesztőkkel blokád alá vette több felvásárló telephelyét. A termelők magasabb árakat akartak, ezért tiltakoztak többek között Simonka György pusztaottlakai polgármester telephelyénél is. A fideszes Simonka feljelentette Karsait, ebben az ügyben született most ítélet.

    Hogy van, polgármester úr?

    – Kimosták a vesémet, a gyomromat és a beleimet is. Ha a fiam nem kezd keresni, és fél órával később ér oda, akkor most nem beszélgethetnénk. Ötven Rivotrilt és tíz Xanaxot vettem be. Ez egy ökröt is leterített volna.

    Miért tette?

    – Meg akartam halni. Épp egy nyugodt hely felé tartottam, hogy végleg elaludjak, amikor összeestem a mezőn. Itt találtak meg. Kikészültem ettől a bírósági ítélettől, hogy ártatlanul ilyen súlyos büntetést kaptam. Ez egy diktatúra, fasizmus, és már két éve csinálják. Nem lehet itt élni, és erre akartam felhívni a figyelmet. Mártír akartam lenni, hogy végre térjen észhez ez a birka nép. Az ügyész és a bíró ellen is eljárást indítok. Nem tőlem vették el ezt a pénzt, hanem azoktól a gyerekektől, akiknek az étkeztetését támogatom.

    Karsai József még parlamenti képviselőként. Nem ez az első megdöbbentő lépése

    Nagyon elkeseredettnek tűnik. Megpróbálja újra?

    – Ezt kérdezte a pszichológus is, de egyszer volt Budán kutyavásár. Ha kiengednek, már nem dobom el az életem, inkább harcolni fogok. Frontális támadásba lendülök a kormány, a hazug igazságszolgáltatás és mindenki ellen. Rázni fogom a kolompot, hogy engem kövessenek.

    A beol.hu azt állítja, hogy felhívta az egyik munkatársukat és azt mondta: „ötven szem gyógyszert vettem be, lehet, hogy ezek az utolsó mondataim”. Miért telefonált?

    – Én nem hívtam senkit, talán valaki ott a többiek közül, amikor megtaláltak. Én a gyomormosás közben tértem magamhoz.

    A családja mit szólt a történtekhez?

    – Itt vannak velem. A feleségem és a barátaim. Haragszanak rám. Többek szerint méltatlanná váltam a polgármesteri hivatásra.

    Ez azt jelenti, hogy lemond?

    – Hétfőig megfontolom.

    Nem halálos adag

    Zacher Gábor toxikológus szerint ekkora mennyiségű nyugtató még nem halálos. Huszonnégy óra után súlyos és maradandó károsodás nélkül távozik a szervezetből, akár orvosi segítség nélkül is.

    – Sokkal inkább alkalmas figyelemfelhívásra, mint öngyilkosságra – tette hozzá a toxikológus.

  14. Mr. Absolut Dexter szerint:

    .. Elvek és buborékok

    Szerfölött megharagudott Debreczeni (Tinódi Lantos) József a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Gyurcsány pártvezér házi krónikása, a régi elvbarátaira. Különösen Mesterházy Attila MSZP-elnök csípi a szemét, ezért bánatát nyílt levélben tárta ország-világ elé. Ebben azt írja, fáj neki hogy a Magyar Szocialista Párt egy indítványának benyújtásához — ebben parlamenti vitanapot javasol — a Jobbik-frakció aláírását kérte, ugyanakkor nem kereste meg a DK képviselőit, hogy támogassák javaslatukat. Mint a jeles tollforgató írja: megdöbbentette az a felismerés, hogy ezzel a gesztussal azt a látszatot kelti az MSZP, hogy inkább működik együtt az antidemokratikus szélsőséggel, mintegy virtigli demokratikus — igaz frakció nélküli — párttal.

    Kiderült tehát, leginkább az fáj neki, hogy azt a pártot, amelyet személyesen erősít, és amelynek vezetői annyi értéket teremtettek ennek a hazának, egyenlőre nem hívják szövetségesnek ahhoz a háborúhoz, amelyet az MSZP akar levezényelni az Orbán-kormány leváltására. Pedig jó lenne ott lenni a húsosfazéknál, hiszen mint Mesterházy, a népszerű megmondta: tuti, hogy kétharmados győzelmet aratnak két év múlva, bátrabban lehet erre fogadni mint a Barcelona–Bázakerettye barátságos mérkőzésre, a dolog le van zsírozva. Ilyen és ehhez hasonló kijelentések piszkálják fel a párt derékhadának számító megfáradt nyugdíjasok adrenalinszintjét, hogy aztán szemük harci tűzben égjen, és vérnyomásuk az egekig szökjön. De mivel a Jókai utcában kiszámolták, mindenkire szükség van a fényes győzelemhez, ezért elhatározták, hogy körbehordják a véres kardot, egy zászló alá toboroznak minden formációt, hiába utálják azok körben egymást, egy jó hadvezér tudja, hogy az ember, ha harctérre megy, ne legyen finnyás. Így aztán szegfűs lobogó alatt ugyanúgy elfér jó Karácsony Gergő, a maga olajfacsemetéjével, a derék Szolidaritás, lánglelkű vezetőjével, Kónya Péter rendvédelmissel, az átütő Milla, apró csalással megválasztott Dopemanjével, a mostanában szigorúan demokratikus alapokon párttá alakult 4.K, és láss csodát, ha a pillanatnyi érdek úgy kívánja, hát a Jobbik is. De hát a cél szentesíti az eszközt, és ha baj lesz, még Árok Kornélt is behívják hangulatfelelősnek.

    Az MSZP, amelynek vezetői között még ma is számos, a harcban megfáradt, ám szeplőtlen múltú, feddhetetlen és nagy munkabírású mozgalmárt találunk, tehát nem finnyás, ha a Fidesz ellen kell indulni. Látszik a szegfű fiatal lovagjain, roppantul kell nekik (persze szigorúan az ország érdekében) a hatalom, mielőbb be szeretnék pótolni a négy szűk esztendőt. Elvek és morálok? Ugyan már, azok csak szép szavak, amelyek szappanbuborékként pukkannak szét. Lehet, hogy a kétharmados tervnek is ez lesz a sorsa?

    Forró Péter, Magyar Hírlap

  15. Mr. Absolut Dexter szerint:

    .. A tárcavezető az ügyben általa indított vizsgálat lezárulta után elmondta: 2006-ban Szekeres Imre akkori szocialista miniszter és Havril András akkori vezérkari főnök szóbeli utasítása alapján adták át az eszközöket a rendőrségnek. A könnygázgránátok, gránátvetők közül 106 gránát végül nem került vissza a honvédség raktárába; ezeket valószínűleg a rendőrök felhasználták. Hende Csaba megemlítette: a felhasznált eszközök forgalmi értéke 1,3 millió forint, ezt nem térítette meg a rendőrség. A vizsgálat eredményét a Honvédelmi Minisztérium (HM) a saját honlapján nyilvánosságra hozza – fűzte hozzá.Szekeres utasítására kaptak gránátot a rendőrök
    mno.hu
    Alkotmányellenesnek és jogsértőnek nevezte Hende Csaba honvédelmi miniszter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt, hogy a honvédség 2006 őszén fegyvereket és gránátokat adott át a rendőrségnek; az erről szóló jelentést megküldték az ügyészségnek.

  16. Mr. Absolut Dexter szerint:

    .. Közvád miatt felelhet majd a Wittnert sértegető Dániel

    Az ügyészség elé került Wittner Mária és Dániel Péter ügyvéd pere, az eljárás tehát már közvádas ügynek számít. Wittner Mária már nem vádlóként, hanem sértettként vesz részt a perben.

    Wittner Mária a tárgyalás időpontjára vár

    Közváddal is üldözik DÁNIEL PÉTER sértő szavait
    Átvette az ügyészség Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő és Dániel Péter ügyvéd perét.

    Ennek értelmében az eljárás már közvádas ügynek számít, és Wittner Mária már nem vádlóként, hanem sértettként vesz részt a perben.

    Idén márciusban Dániel Péter egy közösségi oldalon közzétett fotóra hivatkozva „primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prostinak” nevezte az országgyűlési képviselőt, aki ezért eljárást indított az ügyvéd ellen. Dániel Péter később ugyan elismerte, hogy durván fogalmazott, amikor Wittner Máriát minősítette, ám a képviselő nem állt el perindítási szándékától, és a jövőben sem kíván élni a békülés lehetőségével.
    „Dániel Péternek nem volt bátorsága megjelenni a meghallgatáson. Sok mindent le lehetett nyomni a torkunkon 1957-ben, de az ügyvéd úrnak most szembe kell néznie a következményekkel. Vállalnia kell a felelősséget azért, amit mondott” – nyilatkozta lapunknak korábban Wittner Mária.

    Az ügyben március huszonhatodikára tárgyalás előtti személyes meghallgatást rendeltek el, amelyen Dániel Péter nem jelent meg, így az új időpontot május tizedikére tűzték ki. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: „Fölöslegessé vált a békítő tárgyalás lehetősége, most már nem magánvádas eljárás folyik, jelenleg a tárgyalás időpontjának kitűzésére várunk.”

    Dániel Péter gyalázkodó kijelentéseiről utóbb kiderült, hogy alaptalanok, hiszen a fotó, amelyre hivatkozva véleményt nyilvánított, nem Wittner Máriát ábrázolta. A budapesti ügyvéd nem először választja szokatlan módját a véleménynyilvánításnak. Tavaly a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat egyik kifüggesztett példányán kaszinótojást nyomott szét, majd nem sokkal később a III. kerületi önkormányzat által kihelyezett alkotmányt paradicsomszósszal kente be.

    Jobbágyi Zsófia, Magyar Hírlap

  17. Jeges mosoly szerint:

    Igazán sajnálom, hogy nem sikerült az öngyilkosság.
    Bár lehet, hogy megint csak valami ingyen cirkuszt láthattunk.
    Javaslom, hogy próbálja meg a Jóska újra, de jóval több tablettát vegyen be.
    Biztos, ami biztos!
    Én drukkolok!

  18. bonifác szerint:

    Kedves “Jeges Mosoly!
    Nem illendő embertársunk halálát kívánni! Igaz, hogy gazember, de EMBER!!!
    Az a hibbant parikajancsi be akarja csukatni magát . Egész Európa erre vár! A cikkek már régen várják,hogy csattanjon a zárkaajtó.A fasiszta diktatúra végre kimutatta a foga
    fehérét! Sajnos hős helyett egy agyilag zokni fog a vádlottak padján ülni….
    Kíváncsi leszek, hogy fognak belőle mártírt csinálni….

Itt lehet hozzászólni !