Nyaralás felhők nélkül – a Csepeli Hírmondó összeállítása

Csepel.hu

Közeledik a nyár, a szabadságok időszaka. Akár hosszabb időre, akár csak néhány naposra tervezzük a kikapcsolódás idejét, nem árt időben megtervezni a pihenésre szánt időt. S bár az utazásokkal kapcsolatos panaszok száma aránylag csekély, érdemes odafigyelni a részletekre, mielőtt útnak indulunk. Így talán elkerülhetőek lesznek az apróbb-nagyobb kellemetlenségek.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője elmondta, hogy a kül- és a belföldi utazásokkal kapcsolatos panaszok száma összességében nem túl magas. Tavaly a megvizsgált beadványok bő egyharmadát találták jogosnak. A panaszosok többnyire arról számoltak be, hogy a külföldi szervezett utazás során a prospektusban leírt szolgáltatás vagy a szálláshelyről készült fénykép nem egyezett a helyszínen található szobával, a szálloda nem a leírásnak megfelelően nyújtotta a szolgáltatásait.

Kilátás a tűzfalra

De nézzük meg konkrétan, mivel csapják be leggyakrabban a turistákat! Panorámásnak, tengerre nézőnek hirdette meg egy iroda a külföldi panzió szobáit, de a helyszínen csalódás érte a turistákat, mert az ablakból a szomszéd épület ormótlan tűzfalára nyílt a kilátás. Egy másik esetben lenyűgöző környezetben található vidéki kúriára hívták fel az érdeklődők figyelmét, valójában azonban egy félbehagyott építkezés sitt-telepének lehangoló látványa fogadta a pihenni vágyókat. Panasz érkezett arról is, hogy a félpanzióban csak egy reggelit szolgáltak fel, egy másik helyen pedig a kedvezményes élményfürdőt 16 helyett csak 17 órától vehették igénybe. Egy turista házaspár alaposan meglepődött, amikor egy szálloda szaunájába belépve csupa meztelen embert pillantott meg, mert ilyen jelenetre nem készült fel. Az utazási iroda ugyanis elhallgatta, hogy a szaunát csak ruhátlanul lehet igénybe venni. Kellemetlen nyári élményben volt részük azoknak is, akiknek a légkondíció használatáért napi ezer forintot számoltak fel, noha előzetesen nem tájékoztatták őket a felárról.

Falusi szállások: kevés a panasz

És mire kell figyelni akkor, ha az utazási irodák gyanúsan olcsón kínálják útjaikat? Nem egy vállalkozó ugyanis egymás ára alá ígérget, ezzel azonban túl nagy kockázatot vállal és spirálba kerülhet, akár bele is roppanhat a túlhajtott licitbe. Tavaly számos nagyobb utazási iroda is csődöt jelentett. Vannak azonban intő jelek: mindenképpen ajánlatos gyanakodni, ha egy iroda irreálisan alacsony árakat kínál, és idő előtt kezd el akciózni. Mielőtt bármely utazási irodával szerződnénk, mindenképpen érdemes utánanézni interneten, hogy nem szerepel-e az adott iroda fogyasztóvédelmi fórumokon, illetve a békéltető testületek vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) feketelistáján.

A falusi turizmus terén kevesebb a panasz, mint a jelentősebb szolgáltatók esetében. Ennek egyik oka, hogy az olcsóbb falusi szállásoknál jobban odafigyelnek a vendégekre, bensőségesebb kapcsolat alakul ki a vállalkozó és a turista között. A falusi szállásadó ugyanis azt reméli, hogy vendége máskor is visszatér hozzá, s a megtévesztésnek a látszatát is kerülni akarja.

Mit tehetünk?

Fülöp Zsuzsa arra figyelmeztet, hogy az utazási szolgáltatatók néha elhallgatnak fontos információkat, vagy jobb színben tüntetik fel a szolgáltatásokat és a szálláshelyeket prospektusaikban, weboldalaikon. Nem árt tehát óvatosan olvasgatni a reklámokat! Az utasnak már a megérkezést követően érdemes jeleznie, ha elégedetlen a szolgáltatással. Ezt közölheti az utazási irodával, vagy az utazási iroda helyi képviselőjével. A panaszt az utólagos bizonyíthatóság érdekében tanácsos jegyzőkönyvben is rögzíteni, illetve szintén a bizonyítás érdekében fényképfelvételeket készíteni. Amennyiben a helyszínen nem sikerül a hiányosságot orvosolni, és az utas anyagi kárpótlásra tart igényt, akkor a hazaérkezés után kell felkeresni az utazási irodát.

Ha felmerül az utas félrevezetésének gyanúja, az NFH tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, vagyis megtévesztés miatt indíthat eljárást a vállalkozással szemben. Ha a panaszos és a vállalkozó között nem születik megegyezés, akkor az utas békéltető testülethez fordulhat, végső soron pedig bírósági úton érvényesítheti kárigényét. Tanácsként elmondható, hogy a turisták lehetőség szerint kellő körültekintéssel válasszák meg szálláshelyüket, illetve igyekezzenek ellenőrizni a szolgáltatásokat. Ebben segítségükre vannak a helyi civil fogyasztóvédelmi szervezetek. Ha pedig úgy érzik, hogy megrövidítették őket, panasszal fordulhatnak a hatóságokhoz, amelyek minden esetben kivizsgálják a sérelmeket.

Forrás: Csepel.hu

16 hozzászólás “Nyaralás felhők nélkül – a Csepeli Hírmondó összeállítása” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    “Az utazási iroda ugyanis elhallgatta, hogy a szaunát csak ruhátlanul lehet igénybe venni”
    Ha csak szmokingban és nagyestélyiben akkor meg azon problémáznának?! ))) 🙂 (((

  2. lolka szerint:

    “Egy turista házaspár alaposan meglepődött, amikor egy szálloda szaunájába belépve csupa meztelen embert pillantott meg, mert ilyen jelenetre nem készült fel.”
    -Rögtönözni kell, ledobni a ruhát és irány a szauna…

  3. nagyapó szerint:

    Erkölcs grün és lolka szerint.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. robi szerint:

    Aki szaunába jár, lehet, hogy sokkal tisztességesebb társához, mint aki vasárnap a templomba viszi a családját, hétfőn meg szállodába a titkárnőjét. Volt már rá példa a történelemben.

    A Blikk és a többiek – szerintem – évek óta jól megélnek a “köztiszteletben” álló, “erkölcsös” közéleti személyiségek szennyeseinek a teregetéséből.

  5. nagyapó szerint:

    robi! Az erkölcs tekintetében eltérnek nézeteink. Pl. az ember nem “viszi a templomba családját”, hanem elmennek. Az említett lehetséges története inkább a szocialista erkölcs kategóriába tartozik, bár állítólag volt néhány erkölcsös szoci, de őket elvtársaik ideggyógyintézetbe (vagy a GULAG-ra) utalták .

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. Té-Gé szerint:

    … és Horváthországban, ugyanennyiért biztos, hogy azt kapom, amit akartam.

  7. Té-Gé szerint:

    nagyapó nem járt még szaunában? 🙂

  8. Dr. grün szerint:

    Té-Gé!
    Egy idő múlva öntisztul a nagyapó! 🙂
    Két hajléktalan beszélget az aluljáróban.
    Egyik odaköszön egy katolikus papnak, akivel a legutóbb a segélyosztásnál ismerkedett meg!
    Dicsértessék!
    Mindörökké!
    Mi történt a kezével Atyám?!
    Megcsúsztam a szaunában és eltörött, majd áldást oszt és távozik.
    Kérdi a másik hajléktalan:
    Mi az a szauna?!
    Mit tudom én! Nem vagyok vallásos! ))) 🙂 (((

  9. Té-Gé szerint:

    Dr. grün!
    Szvsz templomban sem. 🙂

    “Köztudott, hogy a papok hisznek Istenben…
    Akkor miért van a templom tetején villámhárító?”

  10. robi szerint:

    nagyapót olvasva eszembe jut egy komcsi történet a múltból: amikor anno behoztak egy polgár pukkasztó nyugati filmet, előtte levetítették a pártközpontban, majd eldöntötték, hogy bemutathatják-e a mozikban?

    Úgy látszik, nagyapónak sem ajánlják a bulvárlapok olvasását, számára így makulátlanok maradnak a vakon imádott vezérei.

    Neveket nem mondok, nem ingatom meg hitében, amit beleneveltek.

  11. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2012. május 28., hétfő – 19:57
    “az ember nem “viszi a templomba családját”, hanem elmennek”-Igen vasárnap délelőttönként azért áll annyi autó a templomok környékén, mert mennek az emberek…pl. Béketér…
    -Azt meg viszont nem tudom, hogy egy szaunához hogyan kapcsolható az erkölcs. A gátlásosság, a prűdség, vagy a szégyenlősség inkább, esetleg a helyi szokások nem ismerete, de az erkölcsösség valahogy nem illik ide. A politikát még inkább nem ide valónak gondolom…de azért a beidegződött, már-már gépiesen használt záró mondatot minden kommentár nélkül ki lehet biggyeszteni, csak úgy a “nagyapó” után nem kell írni semmit…

  12. Dr. grün szerint:

    Nagyanyám mindig büszke volt, hogy a nagyapám Őt pendely nélkül nem látta soha!
    Már gyerekfejjel kíváncsivá tett, akkor az a kilenc gyerek hogyan magyarázható meg! 🙂
    Anyám! Mit húzzak fel a nászéjszakámra?!
    A térdeidet lányom, de azt a füledig!
    Keterum kenzejó…..!

  13. nagyapó szerint:

    lolka!
    – Valami gond van szövegértelmezésével. Az elmennek egy együttes akaratot mutat, ami nem függ a jármű milyenségétől. Lehet villamos, metró, helikopter, a lényeg a közös akarat.
    – Talán olvassa el még egyszer a cikk szaunáról írt részét. A házaspárral nem közölték, mi várható. Hasonlatos ez ahhoz, hogy valakit felvonulásra hívnak és rózsaszín parádén találja magát.

    robi! Ajánlom írásának újraolvasását, mielőtt elküldi, akkor talán valami értelme is lesz.
    A K.U.K. hadseregben volt az egységkapitány. Ő volt a leghülyébb. Ha ki akartak adni egy parancsot, vele elolvasatták, ha értette mehetett. Keressen egy egységkapitányt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  14. ebihal szerint:

    Egységkapitányt már nem kell keresni, megvolt!

  15. ebihal szerint:

    Javaslok elolvasni néhány 45 előtti születési anyakönyvet! Hihetetlen sok 16,17,18
    éves cselédlány szülte meg a “vallásos, hívő, keresztény, istenfélő stb./ gazduram
    kénye, kedvének gyümölcsét! Azután lehet szoci erkölcsözni!

  16. Dr. grün szerint:

    A zapám gróf, a fiam gróf én meg csak egy kocsis?!
    Nincs igazság a Földön! 🙂

Itt lehet hozzászólni !