Ma van az eltűnt gyermekek világnapja

Csepel.hu

2004 óta május 25-én tartják az 1979-ben New Yorkban eltűnt hatéves kisfiú és társai emlékére az eltűnt és bántalmazott gyermekek világnapját.

Ebből az alkalmából szakmai eseményt rendezett a csepeli önkormányzat és a Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény május 24-én a Családsegítő Közösségi Házban.

Kitzinger Adrienn önkormányzati sajtóreferens megnyitójában hangsúlyozta, hogy a veszélyes eltűnések megelőzése érdekében össze kell fogni az oktatási és szociális területeken dolgozóknak, a hatóságoknak és a rendőrségnek egyaránt.

2011- ben 41 gyermek eltűnését jelentették be a csepeli rendőrkapitányságon: közülük 22-en családból, 19-en pedig gyermekotthonból tűntek el. Idén 9 esetet regisztráltak, melyből minden gyermek előkerült – közölte előadásában Kovács-Vass Andrea rendőr főhadnagy, a kerületi Bűnüldözési Alosztály körözési előadója. Továbbá elmondta, hogy általában 14 éves kortól 80-90%-ban inkább a lányok elszökése a szembetűnőbb. A rendőrség munkatársai legtöbbször közterületeken (utcán, plázákban, szórakozóhelyeken) találják meg őket. Gyermekkori eltűnéseik hátterében sokszor állhat családi erőszak vagy válási gyermekelhelyezés – ismertette a rendőr főhadnagy.

A csavargások hátterének lélektani tényezőit Fegyverneki Edit, a Csepeli Nevelési Tanácsadó pszichológusa foglalta össze. A lógás, csavargás, iskolakerülés és szökés fogalmainak különbségét és egybefonódását taglalta előadásában. Felhívta a figyelmet arra hogy az eltűnések okai többnyire a családban (örökbefogadás, túlkorlátozás), az iskolában (bukás, beilleszkedés) és a személyiségben is keresendők lehetnek. A pszichológus szakmai tapasztalataiból merítve egy iker testvérpárnak szüleikhez, gyermekotthonhoz, iskolához, baráti társasághoz fűződő kapcsolatrendszerét vázolta fel. Lényegi elemként a csavargások elkerülését a megfelelő kapcsolat kialakításában jelölte meg.

A csepeli programon bemutatkozott a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársa is. Senkár Éva előadó ismertette gyermekközpontú, felelősségteljes és bizalomra épülő együttműködő munkájukat. A Kék Vonal ifjúsági és gyerek telefonját (116111) a nap 24 órájában, anonim módon felhívóknál elsődleges feladatuk az önkénteseknek a kétségbeesett gyermek megnyugtatása és az érzelmi támasz adása.

2007 óta a 116000 hívószám az eltűnt gyerekek európai segélyvonala.

Antal Zsuzsa- csepel.hu

Egy hozzászólás “Ma van az eltűnt gyermekek világnapja” bejegyzésre

  1. Zoli049 szerint:

    “Kitzinger Adrienn önkormányzati sajtóreferens megnyitójában hangsúlyozta, hogy a veszélyes eltűnések megelőzése érdekében össze kell fogni az oktatási és szociális területeken dolgozóknak, a hatóságoknak és a rendőrségnek egyaránt”

    Szakember, mint Incze Zsuzsa. 🙂 Ő komolyan is gondolja!

Itt lehet hozzászólni !