Elfogyott a Tűzoltóság türelme – Azonnali bírság jöhet a panelházakban

Udvarias figyelmeztető levélben értesítették a lakókat a szabálytalanul tárolt tárgyak miatt – Nem vezetett eredményre

MTI, Msn.Mainap.hu, Blikk, Híradó.hu, Csepel.hu, Csepel.info

Fotó az újpesti paneltűzről – A tűzoltók nem tudták a folyosón át kihozni a lakókat, ezért a létrán kellett lehozni az embereket a hetedikről (MTI/Lakatos Péter)


Azonnali bírságra számíthatnak azok, akik éghető anyagot tárolva akadályozzák a társasházak kiürítési útvonalainak szabad használatát – mondta a Kossuth Rádióban Juhász Attila tűzoltó alezredes, a Dél-budai Kirendeltség vezetője. (Juhász Attila nemrég a Csepeli Hírmondónak is nyilatkozott a témában. A Csepel.hu erről szóló írását itt olvashatják.

A múlt heti IV. kerületi paneltűz oltását és a mentést nagyban nehezítette a menekülőútvonalakon kigyulladt limlom.

A korábbi gyakorlat, amikor udvarias figyelmeztető levélben értesítették a lakókat a szabálytalanul tárolt tárgyak miatt, nem vezetett eredményre – jegyezte meg.

Minden elégett az újpesti ház folyosóján

A tapasztalatok szerint nemcsak ruhásszekrényt, de festéket, sőt autógumit is elhelyeznek egyes lakástulajdonosok a kiürítési útvonalakon. Ezek a tárgyak nemcsak a mentés akadályozzák, de éghetőek – hívta fel a figyelmet.

Hosszú percekkel hátráltatják a tűzoltók munkáját a bezárt rácsok is, amelyeket a lakók a vagyonbiztonságuk miatt szerelnek fel, akár a folyosókra is. Juhász Attila ezért azt tanácsolta, a tulajdonosok legfeljebb a lakásajtó előtt helyezzenek el rácsot, a tűzvédelmi berendezéseknek azonban minden esetben hozzáférhetőnek kell lenniük.

csepel.hu

24 hozzászólás “Elfogyott a Tűzoltóság türelme – Azonnali bírság jöhet a panelházakban” bejegyzésre

  1. Vida Józsefné szerint:

    Tisztelt Juhász Attila Úr!

    Maximálisan egyetértek az interneten megjelent cikkel, hogy elfogyott a türelem. Sajnos az embereké is. Furcsállom, hogy arról nem születik cikk, hogy miért is kell az embereknek rácsok mögött élni. Talán szíveskedjenek konzultálni a belügyminiszterrel. De röviden: majd ha Magyarországon közbiztonság lesz, eltünnek a rácsok is. Én egy éve levelezést folytatok Önökkel. De addig megyek, míg dűlőre nem jutok. Az ombudsmantól már “megjöttem”.

    Üdvözlettel

  2. J szerint:

    A türelem fogyott el vagy ez is a pénzbeszedő Zrt egy újabb művelete?

  3. huncutka szerint:

    szerintem a pénzbeszedő Zrt.

  4. Manitu szerint:

    Ne is zavarjon benneteket a pénzbeszedési fantáziálásban, hogy emiatt emberek halhatnak meg.

  5. lolka szerint:

    Manitu szerint:
    2012. május 14., hétfő – 19:13
    -Elég szomorú, hogy a lakástulajdonosoknak dönteni kell, hogy vagy a tűz öli meg a vagy a megélhetési bűnöző által vész el…

  6. Gordon szerint:

    Valahogy az az érzésem, hogy egyszer nem az fog meghalni, akik a kacatokkal torlaszolja el a folyosót, hanem egy vétlen ember.
    Nem értem miért kell szeméttárolót csinálni a lépcsőházakból.

  7. huncutka szerint:

    manitu: nagyon egyszerű a dolog: tudod, az az igazság, hogy utálok félelemben éni, és légyszi szervezd meg a közbiztonságot az országban. Biztos sokan hálásak lennének neked. Da ha már választani kell, inkább a tűz, és megmondjam miért: mert az ritkábban esik meg az emberekkel. Ámen

  8. hajós szerint:

    Aki fél, cseréltesse a lakásajtaját biztonsági ajtóra. Ne a folyosókat torlaszolja el hülye rácsokkal.

  9. én szerint:

    ne legyetek demagógok. rácsot a bejárati ajtódra van jogod tenni, de a folyosót nem zárhatod le, mert nem a tiéd.

    sokan azért a folyosóra teszik a rácsot, és nem a saját ajtójukra, mert a folyosón lomokat, fagyasztóládát stb tartanak.
    van olyan ismerősöm, aki egyszerűen a lakása részéve tette a folyosót, az eredeti bejárti ajtót le is szerelte, és most a ‘folyosón’ van cipősszkrény, hűtő+fagyasztó, fogas.

  10. Vátesz szerint:

    Aki fél, szavazzon a Jobbikra! Majd ha Jobbik-kormány lesz, vagy a Fidesz kényszerkoalícióra lép a Jobbikkal, attól kezdve lesz közbiztonság Magyarországon! Az állampolgárok is felelősek a jelenlegi helyzetért, a két hét türelmi idő utánni rendcsinálást ígérő Pintér távozását követeljék ki! Rend az nincs, de Pintér haverja és üzlettársa Gergényi még mindig nincs börtönben! Persze a szoclibek nem tüntetnek a rendért, mert akkor el kellene ismerni, hogy cigány bűnözők hetente gyilkolnak meg öreg magyarokat!

  11. Zoli049 szerint:

    Valahol jogos dolog ez a rendrakási kísérlet, mert az nem járja, hogy egyes folyosókon már lakásberendezés mennyiségű bútor, használt mosógép, hűtőgép és ki tudja felsorolni, hogy mi van?! Akinek és ami kell azt vigye be a lakásba, vagy dobja ki. Az sem járja, hogy “gazdaságos” megfontolásból a folyosót lerácsozzák, mert így nem kell külön rács, vagy ajtó? Esetleg tényleg nem lehet lomtárat csinálni a lépcsőházból? Van egy nagy Társasház a központban, ott konténert hozattak, hogy a lehetőség adva legyen. A 330 családból élhettek vele vagy ketten, mert mindenki gyűjtöget? Szánalmas.

  12. Vátesz szerint:

    Egy rádióamatőr aztán igazán megérthetné, minden jó lesz egyszer valamire! 😀

  13. huncutka szerint:

    kiszállok ebből “magasröptü” szócséplésből, mert úgy látom a lényeget senki sem érti. Csak így tovább magyarország, már egyre agresszívabbak a betörők. További jó szájtépést.

  14. lolka szerint:

    huncutka szerint:
    2012. május 14., hétfő – 14:44

    “szerintem a pénzbeszedő Zrt.”-mielőtt “kiszállsz”…ha mindenki eltakarítja a kipakolt lomokat, a “pénzbeszedő Zrt.” nem tud beszedni és pofára esik, mint a játékgép adóval…igaz “Gordon”?….

  15. Bugi szerint:

    Inkább a büntetés, mint a halál. Sok okoskodó a saját és családja koporsóját rakja össze a féltve őrzött lomjaiból.

  16. Zoli049 szerint:

    Vátesz szerint:
    2012. május 15., kedd – 08:57

    Vátesz! Megállt az órád? 😉 2012 van, az amatőrködés már nem a ruszki cuccok gyűjtésével ismerszik meg és már nem “reszel” senki a sufniban. 🙂 Az ember bemegy a boltba, vagy kimegy Kalsruhe-ba a német börzére és vesz valami készet. Annyiban biztos különbözünk a mozdonyszőkéktől, hogy az antenna nálunk nem alménijumot jelent! 🙂

  17. Vátesz szerint:

    Én nem becsülöm le a rádiósokat, csak megszokásból nevezem rádióamatőrnek őket. Persze nem kell bütykölni, attól ez még egy életforma vagy hobby. Egy családtagom mondta, hogy te vagy a rádiós Zoli, gondolom azért mindegyikteknél akad némi kacat amit kivisztek a Burabura.

  18. Zoli049 szerint:

    Ismernek? 🙂 Nem ma kezdtem…
    Medfordítom a dolgot, mert a rádióamatőr egy vizsgázoz kötött dolog, a hozzá tartozó alapvető tudás birtokában. A rádiózás anno kimerült a CB-zésben, ami jó dolog is volt, csak elkente a mobillobbi. Most vannak az úgynevezett freebander-ek, akik mindenféle vizsga és engedély nélkül használnak rádiókat, komoly amatőr rádiókat, csak most a PMR sávot lakták be, de a CB is újra éled.
    A Burabu mindenkinek “kötelező” dolog. 🙂
    Lehet jókat boltolni. A Puskás börze is erre van.

  19. huncutka szerint:

    lehet, hogy eddig nem voltam világos? én mindvégig a rácsokról beszélek, a lomokkal kapcsolatban mindenkinek igaza van. Nálunk egy gyufaszál sincs a folyosón, viszont rács van, és marad is.

  20. Zoli049 szerint:

    Két bírság és máris cserélhettél volna egy ajtót? 🙂

  21. huncutka szerint:

    ha már szóba jött a rádióamatőr téma: 1980-tól HIFI magazinjaim eladnám! nem teljes sorozat, akit érdekel.

  22. Szombati Kriszti szerint:

    Kedves mindenki!

    Képzeljétek a panelban a folyosóra a bejárati ajtó elött elékitett rács miatt pattognak hogy ez jogtalan meg tüzvédelmi ez az csak saját egy kis részt kb 2nm erre a lakószövetkezet háborog valami új törvény miatt és hogy meg nővekszik a lakás nm-e és hogy a szövetkezet tulajdona az ember fizetne is is ezzel nem lenne probléma de akkor a régi rács tulajdonosokra ez miért nem vonatkozik a jogszabály miért kell az újaknak leszereltetni a rácsot? Kommentek..

  23. Chrys szerint:

    Tisztelt mindenki!

    Muszáj vagyok mostmár én is hozzászólni ehhez a forumhoz, hiszen elért minket is,- hála Istennek-, a panelprogram, tehát a külső szigetelés, s ebben az egyre több hatóság megjelenése, sőt mi több a biztonsági ajtók előterét lezáró, a saját biztonságunkat megnövelő biztonsági rácsok felszerelése. Bocs, én és nálunk több lakó is a biztosítóval is egyeztetett módon, ingó javaira, értékeire is biztosítást kötött. A biztonsági rács használata megnöveli a biztonságot, ugyanis másodfokú biztonsági biztosításként értékeli, s elfogadta (kb.: 12 éve), legálisnak tartotta, hogy a saját biztonságunk érdekében biztonsági rács alkalmazását eszközöltük. A bejárati ajtó és a biztonsági rács között helyezkedik el a tűzoltósági vízcsapoknak a tárolója is, amit kb.: 15 éve nem használnak. Tűz sem volt kb.: 15 év alatt. Most pedig tűzálló gyapotok kiegészítésével oldják meg a szigetelést, s ami hermetikusan elzárja a panellakásokat a továbbterjedő tűztől. Most, hogy panelprogram keretében majd jönnek a tűzoltók is, a lakógyűlésen elhangzott az, hogy azonnali bírságot szabhatnak ki azokra, akik a tűzoltósági vízcsapoknak a tárolója a rács és a bejárati ajtó között van, s az érintettek nem távolítják el azt. Na már most ha tűz üt ki a tűzoltók flexel, fémvágóval érkeznek (vagy kellene hogy kiérkezzenek) a tett helyre, ahol éppen tűz van. Kérdésem az, hogy van-e erre eredeti és nem utólagosan kreált jogszabály, hogy bírságot tűzhetnek ki. Amennyiben nincs ilyen jogszabály, miért kell azonnal cselekedni ezügyben (tehát levenni a rácsot, hogy elérhető legyen a tűzoltósági vízcsapoknak a tárolója), holott már kb.: 15 éve így van, tudtunk szerint legálisan. Most mi változott? Szerintem az elveknek nem kellene változnia. Annyira nehézkes a tűzoltóknak flexet, fémvágót hozni magukkal, holott ezzel 1 perc alatt bent vannak, s tudnának oltani. Üdv.

  24. hajós szerint:

    Tisztelt Chrys!

    Itt van, találtam neked egy 13 évvel ezelőtti cikket, amiben leírták, hogy már akkor is szabálytalanok voltak ezek a rácsok:
    http://index.hu/belfold/tuz/

    Ezek mindig is szabálytalanok voltak, csak nem tartatták be szigorúan a rendelkezéseket.

    Egyébként az, hogy “15 évig nem volt tűz, akkor biztos ezután se lesz”, nem valami okos gondolkodásmód.

Itt lehet hozzászólni !