Egymilliós felajánlás, újraindul az élet a vakvezető kutyaiskolában

Velvet.hu, Kossuth Rádió

Vakvezető kutya

Egymillió forintot ajánlott fel az egyik nagy távközlési cég a színesfémtolvajok által kifosztott és megrongált vakvezetőkutya-kiképző iskolának, írja a Független Hírügynökség. Az ismeretlen tettesek ellopták az iskola kapuját, összeszedték a kiképzőpálya akadályainak nagy részét, valamint a kiképzéshez használt telefonfülke ajtaját is elvitték.

A társaság alapítványa négy éve kötött együttműködést a vakvezető kutyákat kiképző iskolával. Tájékoztatásuk szerint a cég dolgozói évről évre önkéntes munkával is hozzájárulhatnak az iskola működéséhez.
Az Alapítvány pénzügyi támogatása jelentős segítséget nyújt a vakvezető kutyák kiképzéséhez, hiszen egy ilyen kutya kiképzése közel egymillió forintba kerül. Körülbelül 20 ezer vak ember él Magyarországon, de csak nagyjából 150 rendelkezik vakvezető kutyával. Évente 20 kiképzett vezetőkutya átadására van lehetőség, de háromszor ennyire lenne szükség.

Forrás: Velvet.hu

Újraindul az élet a csepeli kutyakiképző iskolában

Mindent elvittek, ami fém. A vakvezető kutyákat képző iskola kapuját, a kerítést, a különböző kiképző eszközöket is ellopták a fémtolvajok. A csepeli kutyaiskola így is működik, megpróbálják műanyaggal pótolni a fémeszközöket – de kevés a pénz. (Déli Krónika)

Többen is segítséget ígértek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezető Kutyakiképző Iskolájának. Az intézményből mintegy 2,5 millió forint értékű fémtárgyat loptak el.

Vasteleky-Einbeck Péter, az iskola vezetője a Krónikának elmondta: a tanpályán elhelyezett, alumíniumból és vasból készült műtárgyakat, oktatóeszközöket tulajdonították el.

– Így megnehezül a kutyák kiképzése arra, hogy az úgynevezett méret-kiterjesztésre odafigyeljenek, ami azt jelenti, hogy fölfelé is kell nézniük, hiszen a gazda magasabb náluk. Ők a gazdával együtt csak olyan helyen mehetnek át, ahol a gazda is ütközés nélkül átér. A kutyának erre oda kell figyelni, és ezt ki kell kerülni vagy megállással jelezni kell. Elvittek több olyan úgynevezett karó akadályt is, amelyet a járdákra szoktunk telepíteni.

A kerítést is megrongálták, a gépkocsibejáró kétszárnyú fémkapuját pedig elvitték. Levágták a vasat. Hogy milyen módszerrel dolgoztak, azt nem tudni. A felső részen látható eszköznyom, ami talán hidegvágótól származhat.

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyelet-vezetője reménykedik abban, hogy sikerül az elkövetők nyomára bukkanni. A Vakok Állami Intézete segítségül küldött a kutyaiskolába két mesterembert, akikkel együtt az intézmény vezetője megjavította a tönkretett kerítést.

– A munka nem áll le, nem hagyjuk magunkat padlóra küldeni, dolgozunk tovább töretlenül. Kicsit több energiát fordítunk rá, de emiatt azok az emberek, akik tőlünk kutyára várnak, nem károsodhatnak.

A kutyaiskolában megpróbálják műanyag tárgyakkal helyettesíteni az ellopott eszközöket, s ha komolyabb anyagi támogatást kapnának, vagy ha a 11714006-20012704-es számlájukra jelentősebb adományok érkeznének, akkor pótolnák is a legfontosabb műtárgyakat.

Forrás: Kossuth Rádió, Liebhardt Ágota, Mohácsi Edit

8 hozzászólás “Egymilliós felajánlás, újraindul az élet a vakvezető kutyaiskolában” bejegyzésre

  1. Anyóca szerint:

    Azt hiszem nem kívánom a tolvajoknak, hogy egyszer szükségük legyen vakvezető kutyára.
    Pedig lehet, hogy megérdemelnék…

  2. DFK szerint:

    Az ilyen kártétlt kiemelten büntetném.

    Anyóca! Megérdemelnék…

  3. leslie szerint:

    Gondolom, gyanúsított nincs. Ha lenne, elhallgítni való történet lenne. Megszoktuk már.

  4. leslie szerint:

    Gondolom, gyanúsított nincs. Ha lenne, elhallgatni való történet lenne. Megszoktuk már.

  5. miska72 szerint:

    Rosszak a törvények! Kinyomni a szemét, léevágni a kezét, megforgatni azt mehet amerre lát!

  6. Földhözragadva szerint:

    Térfigyelő-kamera rendszer, ha-ha. Ismét jeles…:(

  7. bhu szerint:

    De nincs ott ügyelet? Az a sok kutya egyedül van éjjel? A Határ utcai körforgalom építésekor leszerelték a térfigyelő kamerát. Át lehetne telepíteni a Hollandi-Határ utca-Dunadűlő sarokra. (Itt van a kutyaiskola is) Ja és itt jut eszembe, bár nem ide tartozik: miért nem nyitják meg -30-as korlátozás mellett akár- a Dunadűlőt a forgalom előtt? A gubacsi-híd felé ez az irány a legjobb és a Késmárki-Széchenyi-Kassai szakaszon élők szenvednek az egyre nagyobb forgalomtól!

  8. miska72 szerint:

    Tisztelt Földhözragadva.

    Teljes mértékben igazad van.
    Térfigyelő kamerák mindenhol, vajon melyik vastelepre vitték, Én már azon se csodálkoznék ha ebben az Önkormányzat keze is benne lenne.

Itt lehet hozzászólni !