Május 1. Csepelen

Csepel.info, Csepel.hu

9:30 órától családi délelőtt lesz a Királyerdei Művelődési Házban, 11 órától este nyolcig “Romajálist” rendez a csepeli önkormányzat támogatásával a Csepeli Roma Önkormányzat a Rákóczi Kertben, a Csepel-Királyerdő Református Egyházközség kertjében pedig újraalapítják a legendás 96. Sólyom Cserkészcsapatot.

Az alábbiakban a részletes program olvasható.

Családi délelőtt a Királyerdei Művelődési Házban

9.30-10.30 Moha bácsi

Interaktív családi műsor, ahol a gyerekek és szüleik együtt énekelhetnek, játszhatnak a műsor csattanójaként pedig közös családi ejtőernyőzésen vehetnek részt.

10.30-11.30 Mediterrán zene délelőtt

A mediterrán zene közkedvelt dallamai csendülnek fel a Santorini Duo előadásában.

11.30-13.00 Népzene és gyerektáncház

A résztvevők megismerkedhetnek a különféle hangszerekkel: hegedű, brácsa, nagybőgő. Magyar népzenét hallgatunk és táncba visszük a kicsiket és nagyokat egyaránt.

9.00-13.00 Folyamatos kézműves foglalkozás, ugrálóvár

Egész délelőtt alkotni fogunk, papírvirágot és egyéb ajándékokat készítünk Anyák napjára az anyukáknak és a nagymamáknak.
A délelőttöt peonza bemutató és verseny, valamint kézműves ékszerek vására színesíti.

A belépés és az ugrálóvár használata díjtalan!

Újraalakul a 96. Sólyom Cserkészcsapat

Archív kép a cserkészcsapat múltjából

Csepelen a két világháború között több cserkészcsapat is működött: a 96. Sólyom (fotók itt), a 813. Prohászka Ottokár püspök, a 815. IV. Béla, majd 1943-tól a 921. Hunyadi névre hallgató.

A 96. Sólyom Cserkészcsapat újraalapításának megnyitó ünnepségét 2012. május 1-jén, délelőtt 11 órakor tartják a Csepel-Királyerdő Református Egyházközség kertjében (Szent István út 194-196.). Az újjáalakuló cserkészcsapat honlapja itt tekinthető meg.

A cserkészjelöltek toborzását a szervezők már megkezdték, de a királyerdei cserkészélet bővítését az újjáalakulás után szeretnék kiteljesíteni – tájékoztatta a Csepel.hu-t Szöllősy Vágó János, a 96. Sólyom Cserkészcsapat megalakulását kezdeményező mb. csapatparancsnok.

“Romajális” a Rákóczi Kertben

11.00 Gyermekrajz verseny

12.00 “Choli” Daróczi József

13.00 Ki mit tud?

15.30 “Rappalók” – roma rap zenekar előadása

17.00 – 20.00 Roma táncház az “Angyalszemek” közreműködésével

Egyéb fővárosi programok

Rockmajális

A Tabánban idén is rockzenével ünneplik a május 1-jét. A programok ingyenesek, fellép majd a Kormorán (16 órakor), Keresztes Ildikó (17 órakor), Török Ádám és a mini, este pedig Nagy Ferót és a Beatricét, valamint Balázs Fecót és a Korált láthatjuk a színpadon.

Forma 1 show: Jenson Button a Parlament és a Bazilika között

Budapest belvárosában, a Szent István Bazilika és a Parlament között száguld Jenson Button, a McLaren pilótája F1-es autójával május elsején délután egy háromórás motorsportparádén. A Vodafone honlapja szerint 13.30 – 16.00 között rendezik a Belvárosi Nagydíjat.

A bemutató egy négynapos, ingyenes, a Vodafone Magyarország által szervezett – Kezdj El Valami Újat Hétvégén elnevezésű, mintegy 40 órás – programsorozat része, amelyen a brit pilóta mellett a rali, a WTCC (Túrakocsi-vb) és több más autósport szereplője vonul fel.

Urbitális Majális

Nem csak egynapos, hanem egy egész hónapon át tartó rendezvénysorozat veszi kezdetét az Urbitális Majálissal, melynek keretei között a főváros több helyszínén várják a tavaszi programok iránt fogékony közönséget májusban. Május 1-jén például a Vidámparkban Körhinta kiállítás, a Széchenyi téren RiverRide Budapesti Városnézés Földön és Vízen, a József Nádor téren Hop on Hop off városnézés, a belvárosban 7 nap 7 rejtvény, a Nagykörúton Hétköznapi művészet elnevezésű programok várják a kreativitás, a kultúra és a design iránt érdeklődőket.

Kőbányai Halmajális

A budapesti Óhegy parkban halászléfőző verseny, tűzzsonglőrök, kézműves foglalkozás, íjászat valamint a Non-Stop együttes és Charlie koncert várja a látogatókat.

Csepel.hu, Csepel.info, Népszabadság

18 hozzászólás “Május 1. Csepelen” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    “Május 1. először a Szovjetunióban, majd a II. világháború után kialakult szocialista blokk országaiban, illetve a világ más pontjain később született azonos ideológiájú államokban, az egyik legnagyobb nemzetközi szocialista ünneppé nőtte ki magát.

    Ezzel párhuzamosan az eredetileg a munkások ünnepének hívott napot a munka ünnepévé változtatták, mivel ez jobban megfelelt az uralkodó rezsimeknek.

    A munka ünnepe elnevezés a diktatúrák bukása után is megmaradt a volt szocialista országokban.”
    (Forrás: Wikipédia)

    A Vörös Csepel című könyvvel továbbra is “vörös Csepel”-ként bemutatott Csepelen illik is alaposan megünnepelni a munka ünnepét, “az egyik legnagyobb nemzetközi szocialista ünnepet”!

  2. Jeniszej szerint:

    ))) 😀 (((

    Zengjen a dalunk, pajtás,
    Fákon újul a hajtás,
    Fogadjuk a tavaszt dallal!

    Itt van május elseje,
    Énekszó és tánc köszöntse!
    Zeng és dalol az élet,
    Szállj csak, zeneszó, ének,
    Ébresszed a magyar népet!

    Népek tavasza, téged
    Hív ez a vidám ének
    Béke legyen a világon

    Itt van május elseje,
    Énekszó és tánc köszöntse!
    Zeng és dalol az élet,
    Szállj csak, zeneszó, ének,
    Ébresszed a magyar népet!

  3. Jeges mosoly szerint:

    Gratula az önkormányzatnak, a romajális támogatásáért. Így legalább sokkal színesebb és emelkedetteb lesz az ünnep. Már alig vártuk…

  4. nagyapó szerint:

    “?!” Valamint Munkás Szent József ünnepe.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    “?!” szerint:
    2012. április 30., hétfő – 12:22″?!” szerint:

    Marhaság! Kellene ismerni a történelmet! Ilyet bemásolni is csak teeeee tudsz. Magadtól 00.

  6. jeumlais szerint:

    Minimális történelmi ismeretek azért nem ártanának, mondjuk úgy ált. isk. szinten, mielőtt az ember hozzászól valamihez – és talán nem a Wikipédia az emberi tudás csúcsteljesítménye…
    Május 1: a XIX. századi munkássztrájkok emlékére ünneplik – akkoriban ugyanis 12-16 órás volt a nap a gyárban meg a bányában, érdekképviselet semmi, a század közepéig viszont gyermekmunka is (6 év alatt!!!). Nöknek nemhogy a bér felét, de töredékét fizették, különösen a családos anyákat “szerették”, mert ők bármit elvállaltak akárhány órában éhbérért is, csak tudjanak valamit hazavinni a gyerekeiknek.
    A század végére már létezett munkásmozgalom, nem a “gaz komenisták csináátááák”, hanem főleg amerikai munkások, akiknek sikerült elérni, hogy 8 órás legyen a munkanap (megvan a “16 tonna” c. örökzöld?), de ez nem vált általánossá, sőt. 1896-ban általános sztrájkot hirdettek, amit karhatalommal vertek le, konkrétan a tömegbe lőttek, több halálos áldozat volt, a felelősöket elfogták és kivégezték. Na, az ő emlékükre kezdek megemlékező sztrájkokat rendezni május elsején, ami természetesen nem válhatott állami ünneppé.
    Magától értetődik, hogy az ún. szocialista országokban ezt állami ünneppé tették, tekintve, hogy a munkásosztályt kiáltották ki uralkodó osztálynak, így a munkásság ünnepei kanonizálódhattak. De ettől függetlenül május 1-jét mindenütt megünneplik, a nyugat-európai országokban és Amerikában is, és nem feltétlenül azért, mert “gaz komenisták”. Az emberhez méltó munkakörülmények követelése ugyanis talán nem politikai pártállástól függ…
    Csak a történelmi hűség kedvéért.

  7. jeumlais szerint:

    bocsánat, ‘kezdtek’

  8. islanderné szerint:

    Ne feledjétek,holnap ünnep 🙂 http://youtu.be/QDzCsRB28bc

  9. GONDOLKODÓ! szerint:

    jeumlais szerint:
    2012. április 30., hétfő – 20:36

    Igen erre utaltam a 19:10-ben.
    Kiegészítve Chicago városával, amelyben……..

    De hát a 12:22-nek mindegy csak minél okosabbnak látszódjék, miközben a sötétségéről árulkodik mindenegyes megnyilvánulásában. Se lelke, se értelme, minek is él? Vajon a két lánya hogy bírja elviselni ezt a …………

  10. Zoli049 szerint:

    Tudtommal meg 1886 és a város Milwaukee (ha jól írtam?) és május 3-a Chicago-i esemény. Még annyit hozzá, hogy az I. Internacionálé szorgalmazta a 8 órás munkaidőt, ez az 1866.

  11. Vátesz szerint:

    Nem kértek az ingyenföldből a szociálisan rászorulók Dévaványán. Bár a békési önkormányzat parcellákat akart átadni konyhakerti zöldségek termelésére, és még a vetés előtti talaj-előkészítést is magára vállalta, jelentkező mégsem akadt.

  12. Jeges mosoly szerint:

    Jellemző rájuk…

  13. Feri szerint:

    A “Romajális” hangereje nem fogja zavarni a környező lakókat?

  14. Perspektíva? szerint:

    “?!” szerint:
    2012. április 30., hétfő – 12:22

    A történelem tudományok Doktora, a doktorevics carevics tudományát felvezette. Míly nevetségessé teszi magát szinte nap mint nap. Sötétség tetőfokon.

  15. Perspektíva? szerint:

    Egy kicsit más:

    “Hét egyezményt – köztük a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretének tervezett felhasználásával kapcsolatos nyilatkozatot, a Huawei Magyarországon létrehozandó logisztikai központjával, valamint a fővárost a Liszt Ferenc reptérrel összekötő gyorsvasúttal kapcsolatos – megállapodást írtak alá Orbán Viktor magyar kormányfő és Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes jelenlétében kedden a Parlamentben.”

  16. csaba péter szerint:

    A helyetekben nem nagyon komcsiznák már , mert a Kínai Kommunista Párt érzékeny az ilyesmikre , oszt majd csak az igazi komcsiknak ad pénzt.
    Úgyhogy Nagyapó , Manitu és a többi elő kereshetitek a párttagkönyveiteket , fog még kelleni.
    Rákosi röhög rajtatok.

Itt lehet hozzászólni !