Ismét találkoztak az Aranycsapat tagjai

Csepel.hu

Az Aranycsapat Öröksége Alapítvány és a Magyar Labdarúgó Szövetség a Régi Sipos étteremben látta vendégül az Aranycsapat legendás játékosait, köztük a Csepel egykori 12-szeres válogatott labdarúgóját, kerületünk díszpolgárát, az örökifjú Tóth II. Józsefet.

Az Aranycsapat Öröksége Alapítvány egyik célja, hogy a magyar labdarúgás legsikeresebb időszakának méltatlanul elfeledett labdarúgói is megkapják ugyanazt a tiszteletet és megbecsülést, mint a korszak legnevesebb labdarúgói. A Régi Sipos étteremben tartott találkozón az Aranycsapat keretének tagjai közül Buzánszky Jenő, Várhidi Pál és Tóth II József vett részt, míg az MLSZ-t Dunai Antal elnöki tanácsadó, valamint Borbély Zoltán, a Jogi- és Sajtóosztály vezetője, az Aranycsapat Öröksége Alapítvány felügyelő bizottságának elnöke képviselte.

Kolláth József, az alapítvány kuratóriumának főtitkára köszöntőjét követően beszámolt a szervezet elmúlt éves működéséről, és aktuális terveiről. A hivatalos programot kötetlen beszélgetés követte, melynek során a legendás futballisták pályafutásuk legemlékezetesebb pillanatairól meséltek, idéztek fel ismert és kevésbé ismert anekdotákat, történeteket.

Tóth II József tizenkét válogatott meccsén – ahogy ő fogalmazott: véletlenül – öt gólt szerzett, mégsem tartja magát az Aranycsapat tagjának. A tények persze ellentmondanak ennek, hiszen a Csepel kiváló jobbösszekötője pályára lépett az angolok elleni budapesti 7:1 alkalmával, valamint az 1954-es vébén, az NSZK ellen 8:3-ra megnyert csoportmérkőzésen is, ráadásul mindkét találkozón szerzett gólt. Érdekesség, hogy Tóth II 1940-ben lett a Csepel ifjú sportolója, de eleinte asztaliteniszező volt, és csak később váltott a labdarúgásra. A Csepel (akkoriban Weiss Manfréd Torna Klub) 1942-ben és 1943-ban is megnyerte a bajnokságot, a későbbi kiválóság ezekben az években labdaszedőként szurkolt példaképeinek, és a duplázó bajnokcsapat tagjait a mai napig fejből fújja.

Az eseményen készült videó -melyben Tóth II. József is megszólal- megtekinthető itt:

http://galeria.mlsz.hu/a-regi-siposban-talalkoztak-az-aranycsapat-tagjai

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !