Szőnyeg alatt a Gyurcsány-párt

Csepel.info, Origo, Mno.hu

Nem dübörög

Ahogy az olvasóink megszokták, ritkán foglalkozunk közvélemény-kutatásokkal. Mostani összeállításunk is csak azt mutatja: ami az egyiknek csökkenés, az a másiknak pozíció-őrzés, ami a másiknak pozíció őrzés, az előbbinek növekedés. Egy dologban viszont hasonlóak az eredmények: Gyurcsány Ferenc pártja a küszöb alatt van, márpedig itt trükkök százai sem biztos, hogy eleget hoznának a Parlamentbe jutáshoz.

A Tárki márciusi kutatása alapján továbbra is meggyőző a kormánypártok előnye, sőt tovább csökkent a bizonytalanok aránya, amiből az intézet szerint főleg a Fidesz-KDNP profitált. Nem változott a Jobbik és az LMP támogatottsága, viszont csökkent az MSZP népszerűsége, és nem biztos, hogy a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció bejutna a parlamentbe.

A Tárki ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása alapján az elmúlt egy hónapban a teljes népesség és a pártválasztók körében egyaránt nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, eközben a pártválasztók körében csökkent az MSZP népszerűsége, a pártválasztásukat eltitkolók részesedése pedig valamelyest csökkent.

A márciusi felmérés szerint a bizonytalanok arányának csökkenéséből úgy tűnik, hogy a kormánypártok profitáltak. A kutatás a Fidesz-KDNP támogatottságát a teljes népességen belül 5 százalékponttal, a pártválasztók körében pedig 6 százalékponttal mérte magasabbnak a megelőző hónapinál. A februári 20%-ról márciusra 25%-ra nőtt ugyanis a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, míg a szocialista pártra a februári 13% után márciusban 12% szavazna.

A pártszimpátia tekintetében bizonytalanok vagy titkolózók aránya a februári 47% után 44%-ra csökkent. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága a februári 39%-ról 45%-ra nőtt, az MSZP-é viszont 26%-ról 21%-ra csökkent.

Gyurcsányék kiszorulhatnak a parlamentből

A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül változatlan, februárban és márciusban egyaránt 11-11% volt, a pártválasztók között viszont kismértékben, 21%-ról 19%-ra csökkent a táboruk – olvasható a Tárki kutatásában.

Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül a februári 3%-ról egy hónap alatt 4%-ra változott, pártválasztók körében pedig 7%-ról 8%-ra módosult, azaz lényegi elmozdulás itt nem történt – áll a felmérésben.

A Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 3%-a, a pártválasztók 5%-a szavazna márciusban, azaz támogatottságuk éppen olyan, mint februárban volt.

Forrás: Origo

Süllyedhetnek mélyebbre Gyurcsányék?

A Századvég 2012. március végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint e hónapban is összességében a stabilizálódás jellemző a politikai piacra. A politikai erőtérben tapasztalható legfontosabb tendencia kormánypárti oldalon a pozícióőrzés, ellenzéki oldalon pedig a Jobbik és a Demokratikus Koalíció gyengülése. A Fidesz–KDNP továbbra is tartja vezető helyét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében.

2012. március végén a választókorúak 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a részvételi hajlandóság az elmúlt hónaphoz képest nem változott. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya márciusban kis mértékben növekedett, jelenleg a megkérdezettek 38 százaléka tartozik ebbe a körbe. A kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki párt pozíciója stabil, a bizonytalanok számának növekedése a Jobbik és a Demokratikus Koalíció pártszimpátia csökkenésével állítható párhuzamba.

Március végén a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást. A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 27 százalék, az MSZP ebben a közegben 16 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6 százalék, a Jobbiké 9 százalék. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága mindössze 1 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzó pártok jelenleg 46 százalékon, a szocialisták 25 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 17 százaléka adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 2 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt.

A Századvég Alapítvány február végi felmérésének eredménye szerint a biztos szavazó pártválasztók között a kormányzó pártok akkor 45 százalékon, a szocialisták 24 százalékon a Jobbik 19 százalékon, az LMP 7 százalékon, a Demokratikus Koalíció pedig 3 százalékon állt.

Miközben a Fidesz, az MSZP és az LMP támogatottsága lassan, de folyamatosan növekszik, addig a Jobbik támogatottsága csökken, a Demokratikus Koalícióé (DK) pedig stagnál, és csökkent a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya is – mutatják az Ipsos március közepén végzett közvélemény-kutatásából származó eredmények.

A Nézőpont Intézet 2000 fős személyes közvélemény-kutatásából az derült ki: a Fidesz–KDNP töretlen előnyét az biztosítja, hogy az ellenzéki pártokkal ellentétben a kormánypártok a politikai erőtér centrumában helyezkednek el. Mint olvasható, a rendszerváltás óta egyetlen kormány esetében sem fordult elő olyan eset, hogy a parlamenti többség a ciklus félidején túl is meg tudta tartani előnyét politikai ellenfeleivel szemben.

Forrás: Mno.hu

19 hozzászólás “Szőnyeg alatt a Gyurcsány-párt” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    A baloldal hazaárulását nem díjazzák a választók!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. Tóth Mária szerint:

    Remélem, ott is marad! / a szőnyeg alatt/.

  3. ebihal szerint:

    “Miközben a Fidesz, az MSZP és az LMP támogatottsága lassan, de folyamatosan növek-
    szik”/lásd fenn!/. S mindezt a Fideszhez közelálló cégek állítják. Akkor, kérdezem nagyapó
    miről beszél?

  4. hajós szerint:

    Egy férfi bemegy egy bárba, ahol a kiszolgáló egy robot.
    A robot megkérdezi tőle:
    – Mit kér, Uram?
    – Egy Martinit.
    – És mennyi az IQ-ja, Uram?
    – 168.
    Ezután a robot elbeszélget vele a fizikáról, az orvostudományról és az űrhajózásról.
    A férfit nem hagyja nyugodni a kíváncsiság, ezért később visszamegy a bárba.
    Újra Martinit kér, és amikor a robot az IQ-ját kérdezi, azt válaszolja, hogy 90.
    Ezután jól elbeszélgetnek a fociról és az időjárásról.
    A férfit még mindig nem hagyja nyugodni valami, ezért harmadszor is visszamegy:
    – Mit kér, Uram?
    – Egy Martinit.
    – És mennyi az IQ-ja, Uram?
    – 15.
    A robot közelebb hajol:
    – 2014-ben is a Fidesz-re szavazunk, ugye…!?

  5. Bugi szerint:

    Ehhez képest a Fideszhez kapcsolódik a legerősebb értelmiségi támogatás.

  6. ebihal szerint:

    Bugi! Te látnok vagy?

  7. Lexon szerint:

    Ha már közvélemény-kutatás…
    http://index.hu/belfold/2012/03/29/median_az_mszp_tabora_nott_a_jobbike_csokkent/

    “Orbán Viktor kormányfőt az emberek 33 százaléka látja szívesen politikusként, miközben a kormány eddigi teljesítményével mindössze 21 százalék elégedett. Magyarországon az emberek 73 százaléka szerint (és még a Fidesz-szavazók 32 százaléka szerint is) rossz irányba mennek a dolgok.”

  8. nagyapó szerint:

    Igen! “Növekszik a baloldal” írja index, Sanda Ipsos, stb. Akkor ez miért nem látszik az időközi választásokon? Mindig a Fidesz-KDNP nyer.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  9. hajós szerint:

    Félidőnél járunk és a Fidesz választóinak a fele már elfogyott. Csak így tovább! 2014-re nullán lesznek!

  10. ebihal szerint:

    Nagyapó!
    Türelem! Mindennek eljön a maga ideje!

  11. Vátesz szerint:

    A libsik meg már elfogytak, tartják a jó irányt, az SZDSZ után.

  12. nem aranyhal szerint:

    Ez a hülye Gyurcsány nem látja be, hogy takarodnia kellene.

    Nagyapó!

    Örülök, hogy itt vagy megint.
    Miért nem segítettél megvédeni az Elnök Urat?

    Csak Manitu és én tartottunk ki mellette a végsőkig, hárman erősebbek lettünk volna.

  13. Katka szerint:

    Marcsa, meg nagyapó is előkerült, eddig Palika ügyben hallgattak, mint xar a fűben. A volt komcsi, besúgó, most fildesz nyaló Palikájukat nem védték meg a gazok, milyen dolog ez. Csak ha az ellenzéket kell basztatni, akkor nagy a pofázmányuk!

  14. Tóth Mária szerint:

    Katka, a Te proli stílusod elképesztő! Nem tudsz higgadtan gondolkodni és írni? Miért kell ilyen alpári módon véleményt nyilvánítani? Ki vagy Te, milyen a személyiséged,hogy ilyen “bátran” írsz?????? / nem cikizésből írom, csak egyszerűen nem értem/.

  15. Dr. grün szerint:

    nem aranyhal!
    “Nagyapó!
    Örülök, hogy itt vagy megint.
    Miért nem segítettél megvédeni az Elnök Urat?
    Csak Manitu és én tartottunk ki mellette a végsőkig, hárman erősebbek lettünk volna.”

    Kicsit nagyképű kijelentés!
    33:4- re vesztett a meccs, szebb lett volna 33:7-re?!))) 🙂 (((

  16. Katka szerint:

    Tóth Mária szerint: Manitutól, tőled meg a többi fideszes fantól tanultam azt a stilust, amit te alpárinak tartasz, persze csak akkor, ha valaki nem ért egyet veletek. Ja meg az örökké komcsizó nagyapótól. Amúgy nem szeretem ha, lekomcsiznak, mert én elmondhatom, hogy soha életemben nem voltam kommunista, soha egyetlen pártnak nem voltam tagja, és ezt a drága fideszes barátaitok közül sokan nem mondhatják el. Mi jogon komcsiztok másokat, mikor Orbán és az egész fidesz vezérkar benne volt a komcsik posványában az átkosban. Palibácsitok meg egy besúgó rohadék volt, jó vastag pofázmánnyal és jó hosszú nyelvvel, földig hajolva szolgálta világéletében a mindenkori hatalmat.

  17. Mr. Absolut Dexter szerint:

    Hát! : Katka te nem fejlődsz. Legfeljebb vissza. A kétéltüeknél azért állj le!

  18. islander szerint:

    nagyapó

    “Akkor ez miért nem látszik az időközi választásokon? ”

    Mint gyakorlott nagyfaternek tudnia kéne, hogy az időközi választás nem motiválja az emberek többségét, lásd: szentendrei választási eredmények, vagy az esztergomi.

  19. ebi hali szerint:

    Ott a helye 🙂

Itt lehet hozzászólni !