Tavasszal a kertben

Csepel.hu

Csepeli Kertbarát Kör

Megszokott már, hogy a tél és a nyár közti átmenet rövid, ezért a tavaszi kerti munkákra kevesebb idő marad. Így a kertészkedőknek jobban oda kell figyelni, hogy a megfelelő időben és a megfelelő módon végezzék el a teendőket. A főbb tennivalókat Gombik Imre, a Csepeli Kertbarát Kör Egyesület elnökének segítségével foglaltuk össze.

Ha felszáradt a kert talaja, el lehet kezdeni a takarítást, a gyümölcsfák metszését és meg kell kezdeni a kártevők elleni védekezést is. A metszést érdemes leghamarabb elkezdeni, mert az időjárás gyakran gyorsan, szinte átmenet nélkül változik, így a növények aktivitása hamar túllépi azt a fázist, amikor a metszést még el lehet végezni. A gyümölcsfák gondozásakor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a rákos és fagyott sebeket el kell távolítani, és a helyüket szakszerűen le kell kezelni.

A metszés után a legfontosabb feladat a rügyfakadáskor elvégzendő lemosó permetezés. Amikor meglátjuk az első, úgynevezett egérfüleket (azaz a rügyeken megjelenő kb. 1-1,5 cm-es levélvégecskéket), és a virágbimbók már megduzzadtak, akkor el kell végezni a lemosó permetezést. Ekkor alakulhatnak ki ugyanis az elsődleges fertőzések, és a korai rovarkártevők mozgása is beindul.

A másik fontos tennivaló a veteményezés és annak előkészítése.  Amikor a fagyos talaj már kiengedett, távolítsuk el a magas, elszáradt egynyári gyomokat. A kerti szerves hulladék összegyűjtése után várjunk, amíg a gazok 15-20 cm-esre nőnek, csak ezután használjunk lombon felszívódó vegyszert: általában két héten belül elpusztulnak a gyomok. Az elszáradt növényeket hordjuk ki a területről.

Ilyenkor a föld minősége határozza, meg milyen módszert alkalmazzunk a jó termőközeg eléréséhez. Az előző év óta érlelt komposzt széthordásával és a talajba való bedolgozásával, vagy trágyázással, vagy új földréteg felhordásával, valamint ezek kombinációjával lehet ilyenkor a termőtalajt a veteményezéshez előkészíteni. Lényeges, hogy az idén már az ültetéskor meg kell kezdeni a locsolást, mert most nagyon száraz a talaj.

Fontos még megemlíteni, hogy 2011. december 1-jétől Budapest egész területén tilos az avarégetés. (30-100 ezer forintig büntethetnek ezért.) A megoldás ilyenkor a kerti szerves hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása lehet. Az elszállításban a lakosságnak segítségére van a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., valamint – ha több köbméternyi zöldhulladékot kell elszállíttatni -, a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. szolgáltatásait is igénybe vehetik.

A Csepeli Kertbarát Kör Egyesület ingyenes rendezvényein további tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők. Március 31-én és április 3-án nyilvános kertépítési és kertszépítési akciót rendeznek a Rákóczi Kert Civil Ház kertjében, április 10-én pedig nyilvános előadást tartanak a virágok és dísznövények házi szaporításáról.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !