Jaj annak, aki akadályozza a BKV járműveit

Népszabadság

59/A busz Csepelen

Motoros rendőrök segítik a jövőben a BKV járműveit; a járőrök azt ellenőrzik, hogy szabályszegésével senki ne akadályozhassa a tömegközlekedési járművek haladását – jelentette be nemrégiben Bozsó Zoltán ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese.

 

Az elhatározás persze nem új, hiszen Bazsó ezredes elődei is rendszeresen bejelentették, hogy a BRFK segíti a BKV járműveinek haladását, visszahódítja a buszsávokat a haladó, és a villamossíneket a parkoló autóktól.

 

A BKV még tavaly kérte a rendőrök segítségét, januárban pedig együttműködési megállapodást írtak alá arról, hogy ezentúl húsz motoros rendőr figyel arra, hogy senki ne használhassa jogosulatlanul a buszsávokat, szabálytalan parkolással pedig senki ne akadályozza a villamosok haladását.

 

A rendőrség tehát mindent elkövet, hogy rend legyen. Valójában semmi sem változott, csak most jobban odafigyelnek. Joggal vetődik fel a kérdés, miért kell ezért együttműködési megállapodást aláírni. A válasz persze ugyanaz, mint a nemrégiben felkapott zebrakérdésre. Új szabályokat fontolgatnak, új elképzelésekkel állnak elő. Lassítani, korlátozni, figyelni és szankcionálni. Pedig semmi egyébre nem volna szükség, mint a már meglévő és bejáratott, de eddig be nem tartott szabályokat betartatni.

 

Az egyik BKV-sofőr szerint ez a módszer eddig is megtette hatását. Amikor – 2000 táján – a 7-es busz vonalán kijelölték a buszsávot, azt szinte senki sem vette figyelembe. A rendőrség a BKV kérésére szigorúbb ellenőrzéssel és bírságolással próbálta idomítani az autósokat. Mihaszna. 2001 áprilisának első felében, két hét alatt több mint 1100 autóst bírságoltak meg, de a szigornak nem volt foganatja. 2002 novemberében már a technikát is segítségül hívta a főváros. A Rákóczi úton, a Kossuth Lajos utcában és az Erzsébet hídon nyolc kamera rögzítette a buszsávban szabálytalanul haladó autósokat, köztük mentőket, járőrkocsikat, postás- és tűzoltóautókat. 2003 februárjában például (csak februárban!) mintegy ötezer feljelentést tettek buszsáv indokolatlan használata miatt a kamerákkal figyelt útszakaszon. A felvételekből kiderült, hogy egész évben negyvenezren követték el ezt a szabálysértést.

 

A sofőrök szerint a szigor valamennyire hatott, így lekerült a napirendről a buszsáv kérdése, viszont egyre gyakrabban okoztak bosszúságot azok a tilos helyen parkoló úrvezetők és rakodó sofőrök, akik a villamosok közlekedését akadályozták. Sőt mostanában a buszsávokra is visszaszoktak az autósok. A BKV ezért kért megint.

 

A motoros járőrök a leginkább problémás útvonalakat ellenőrzik. Így a 17-es, a 30-as, a 24-es villamosok, a 73-as és 76-os trolibuszok, valamint a 15-ös, 105-ös autóbuszok vonalát. Ellenőrzik a megállókat is: például a 70-es és 78-as trolibuszok, a 7-es, 73-as, 233E és 239-es buszok megállóit, végállomásokat, a Kálvin tér környékét, a buszsávok használatát a Fő utcában, a Budaörsi úton, a Szilágyi Erzsébet fasoron, a Vágány utcában és a Kerepesi úton.

 

Mihálszky Gábor, a BKV megbízott közlekedési vezérigazgató-helyettese elmondta: az elmúlt három hónapban 180 esetben fordult elő, hogy szabálytalanul parkoló autó több mint 20 percig akadályozta a BKV járműveinek haladását.

 

Bozsó Zoltán ezredes felidézte: a BRFK akciósorozatot indított a fővárosi közlekedési szabálysértések ellen, ennek a sorozatnak az egyik része a csütörtökön kezdődött buszsáv- és sínellenőrzés. Azt ígérte, hogy feltárják a szabálysértéseket és lefolytatják az eljárásokat. Az ellenőrzések leghatékonyabb eszköze a motoros járőr, aki gyorsan mozog, gyorsan el tud érni a problémás helyszínekre, és hatékonyan intézkedik.

 

A jövőben előre be nem jelentett helyszíneken és időpontokban fogják ellenőrizni, hogy senki ne akadályozza a tömegközlekedési járművek haladását, a szabálytalankodókkal szemben pedig azonnal fellépnek.

 

Forrás: Népszabadság

2 hozzászólás “Jaj annak, aki akadályozza a BKV járműveit” bejegyzésre

  1. veszett_kutya szerint:

    Azért Csepelen sem árta, ha razziáznának a motoros “pizzafutik”…
    Állandó gond az Áruháztérnél a buszok elindulása (lásd a fényképen a cikk elején), mert szinte sosem engedik ki, inkább padlógázzal elhajtanak, pedig ott gyalogátkelő hely is van!
    De a Szent István út – Kossuth Lajos ut kereszteződésében is percekig vesztegel a 159, 59a, mire ki tud fordulni balra a Szent István útra…

    A közlekedési kultura már a tolerancia szinten van (gyk: zero)

  2. Földhözragadva szerint:

    Csepelen sztem nincs senki, akinek elképzelése lenne az elkövetkező húsz év közlekedési problémáiról és annak feloldási lehetőségéről. Várjuk a csodát a gerincúttól, de halvány megoldás lesz. A lomha buszoknak külön buszsáv kellene és öböl a megálláshoz. A Kossuth L. utcán csúcsidőben végigautózva 8-10! db autóbuszt kell kerülgetni…Egyébként nekünk az a szerencsétlenségünk, hogy rendszám van az ótónkon elöl hátúl. Gyalogosan bármit megcsinálhatsz, lesz..ja a rendőr, max meghalsz…:(

Itt lehet hozzászólni !