Kerüljük a napot!

Inforadio.hu

Jön a kánikula

“Extrém” magas – 8,1-es UV-B sugárzást jelez a meteorológiai szolgálat hétfőre. Ez a riasztás komolyabb a május véginél, akkor 7,9-es erősségű sugárzási érték miatt figyelmeztették a lakosságot. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 35 fokot.

 

“Extrém” magas – 8,1-es UV-B sugárzást jelez a meteorológiai szolgálat hétfőre. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 35 fok között alakul. Ilyen magas értéknél egy normál bőrtípus esetében már 15 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

 

A szabadban tartózkodók fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre, 11 és 15 óra között – ha lehetséges – kerüljék a napozást, használjanak fényvédő krémet, és viseljenek kalapot, valamint UV-szűrő napszemüveget.

 

Különösen veszélyes a napon tartózkodni azokon a helyeken, ahol erősen süt a nap, és még felhők is vannak az égen, ezek ugyanis visszaverik a sugarakat, így a hatás még erősebb.

 

Május utolsó hetében is nagyon magas, 7,9-es erősségű sugárzási érték miatt figyelmeztették a lakosságot.

 

Az ultraibolya-sugárzás függ a napkorongnak a horizont feletti magasságától, a légkör ózontartalmától, a légkör sugárzásáteresztő képességétől és a felhőzettől – magyarázta korábban az InfoRádiónak az Országos Meteorológia Intézet munkatársa.

 

Forrás: Inforadio.hu

Egy hozzászólás “Kerüljük a napot!” bejegyzésre

  1. Lora :) szerint:

    Hmmm…néha az ember azért nem ír tömegével egy témához, mert nem tartja katasztrofálisnak, vagy épp aktuálisnak, muszáj egy kicsit szemet nyitogatnom;

    A sztorit onnan indítom, hogy a föld energiaforrásai, és ennek felhasználása tök egynletlenül oszlik el: ezeket persze a fejlett országok használják fel, USA, Kína, Európa inkább nyugati országai, Oroszország.

    Minél fejlettebb valaki, annál többet zabál fel a világ készleteiből. És ez a kőolajtól a gyémántig igaz itt. A gazdagok persze igyekeznek mindent olcsón beszerezni, és azo fejlődő országok, ahol nem alakult ki ipar, eladnak mindent szarért-hugyért, már elnézést.

    És jön a lényeg:

    A fosszilis energiahordozók kábé 50 évre végleg elfogynak, ezt mostanra már nem tudják titkolni. Mindenesetre, ha ezek az Eforrások elfogynak, át kell állni valami újra, de hogy mire azt már a világot vezető 10 ember tudja, de még nem használható. El kellene kezdeni átállni a különböző alternatív Eforrásokra, mert egy repcsit, meg egy autót nem a szél hajt…

    A világ felhasznált energiamennyiségének 85%-a, igen jól írtam 85%-a szénhidrogénből származik, ezzel meg egy probléma van: károsanyagkibocsátó hatása van.

    A kibocsátott üvegházhatású gázok, melyek döntő része az energiatermelésből származik melegítik a Föld ózonrétegét, a litoszféra, meg a sztatoszféra sem fogja tudni ezeket tovább bírni (nem vagyok nagy földrajz-szakértő, de erre még emlékszem anno a gimiből)
    Növekedik az időjárási szélsőség, és néhány évtized, amit én nem, de a gyerekeim már megélhetnek, lakhatatlanná tesznek egy csomó helyet, persze ezt is majd a fejlődő országok szívják majd meg.

    Ez is alapjában ki fog hatni a világgazdaságra, nem az a fő baj, hogy ezzel össz 2 Celsius fokkal fog megnőni a Föld átlaghőmérséklete, hanem az hogy lesz ahol 15Celsius fokkal nő, másutt meg 20 Celsiussal csökken. Elég érdekes lesz, ha majd Norvégia él meg a nyaralóiból, brittekhez járunk majd síelni, Görögországban meg tevék fognak legelészni, és a Szahara egészen fel fog érni a Földközi tengerig.

    Az IPCC kiszámolta, hogy ha jelenlegi szinten megállna az emisszió növekedés, már az is elviselhetetlen éghajlatváltozáshoz vezetne, ennek elkerüléséhez csökkenteni kellene a kibocsátást. A negatív és igen súlyos hatásokat azonban már ekkor sem kerülhetjük el. Utálok ennyire rémisztő dolgot írni, de amíg a média és a sajtó csak butít, addig én próbálom az emberek szemé felnyitni, legalábbis addig, amíg az agyelszívás be nem indul az életembe, közgaszdászok előnyben…persze a sok okos ezt még nem fogta fel.

    Kína a legérthetetlenebb e kérdésben, és jelenleg pont ők szennyezik a legjobban a világot: úgy értelmezik a kommunista észjárással, hogy a nyugat vissza akarja fogni az ő megindult fejlődésüket, hogy mindenféle egyezményeket iratnak velük alá környezetvédelmi Tanácskozások alkalmával, pedig ez csak visszafogásra kéri az ipart.

    És ne feledkezzünk meg a népességről sem, akik szintén befolyásolják a több millió éve rendszerben, és egyensúlyban volt Föld működését. Ha a népességet nem sikerül visszafogni, mármint a gyarapodást, nem lesz megfelelő ellátása az embernek, így is a vízkészleteink fogyóban vannak, és ne arra gondoljunk, hogy mekkora az óceán, meg a tengerek sós vizét

    Profitorientált világban élünk, tisztára olyan, mint a neoklasszicista modell a Marshall-kereszt függvényében.
    A haszon a lényeg, az ember meg le van szarva…. tényleg vigyázzunk ezekkel a UV erős napsugarakkal, tartsuk fontosabbnak az egészségünket, mint bármi mást!

Itt lehet hozzászólni !