Megdöbbető felfedezések: az egerek énekelnek, a patkányok együttérzők és önzetlenek

Inforadio.hu, Mno.hu

Úgy tűnik, a madarak konkurenciára leltek az egerekben, legalábbis az éneklés terén. Utóbbiak is dalra fakadnak ugyanis a párzási időben, derítették ki bécsi állatorvosok.

Az egerek az emberi fül számára hallhatatlanul, ultrahangon cincognak, és eközben összetett hangsorokat használnak, ha orrukba jut egy nőstény illata, azok pedig figyelik az éneket – írják a bécsi Állatorvostudományi Egyetem kutatói, Frauke Hoffmann, Kerstin Musolf és Dustin Penn a Journal of Ethology valamint a Physiology & Behavior című szaklapokban.

Meglepő módon az egérhölgyek a hangok alapján felismerik, hogy fivérük vagy más közeli hím rokonuk adja-e azokat elő, vagy egy számukra ismeretlen énekes. Az idegenek éneke láthatóan nagyobb hatással van rájuk. Ezen kívül arra is rájöttek a kutatók, hogy a laboratóriumi egerek repertoárja jóval kisebb, mint a szabadon élő házi egereké. A magas frekvenciákon jóval kevesebb hangot tartalmaz az énekük.

Azt még nem vizsgálták, hogy a legbonyolultabb dalok előadói érik-e el a legnagyobb párzási sikereket, ahogy a madaraknál tapasztalható – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A szabadon élő házi egerek és laboratóriumi rokonaik közti különbség izgalmas lehet az antropológusok számára is. Az emberi nyelv nyitját kutatva ugyanis már évekkel ezelőtt beültették laboratóriumi egereknek azokat a géneket, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi beszédfejődéshez. Természetesen az egerek ezt követően sem tudtak a kutatókkal beszélni. Lehetséges, hogy a tehetségtelen laboratóriumi egerek helyett a változatosabban éneklő vadon élő fajtársaikkal kellett volna próbálkozni – jegyezte meg a német lap.

Forrás: Inforadio.hu

Még a patkányok is együttéreznek

Rossz hírüknek ellentmondó tulajdonságokról, például részvétről és önzetlenségről tettek tanúbizonyságot patkányok egy amerikai kutatók által lefolytatott kísérletben.

Számos kutató korábban azt feltételezte, hogy ezek a tulajdonságok csak főemlősöknél és az embernél találhatók meg.

A Science tudományos magazin legfrissebb számában ismertetett tanulmány szerint a többször megismételt kísérletben a patkányok még azon az áron is kiszabadították csapdába szorult társukat, hogy emiatt le kellett mondaniuk kedvelt csokoládéfalatkáikról. A harminc patkányból huszonhárom a fogolyszabadítást választotta ahelyett, hogy megragadta volna a csokoládét. „Ez alapvetően azt jelzi, hogy egy másik patkány kiszabadítása ugyanolyan fontos számukra, mint a csokoládé. Ez igen meglepő dolog” – mondta Peggy Mason kutatásvezető, a Chicagói Egyetem munkatársa.

Néhány esetben a patkányok először kivették a csokoládét a tartályból, de nem ették meg, hanem kiszabadították foglyul esett társukat és megosztották vele a finomságot, „szinte úgy, mintha felszolgálták volna nekik” – tette hozzá Mason.

Az állatok közül a nőstények következetesebben mutattak együttérzést, mint a hímek. Mind a hat nőstény kiszabadította csapdába esett partnerét, míg a 24 hím patkány közül 17 tette ezt meg. Mason szerint ez alátámasztja azokat a korábbi megállapításokat, hogy a nőstények közösségi viselkedése erőteljesebb. „Voltak olyan napok, amikor a hím patkányok nem segítettek bajba jutott társukon, ám a nőstény állatoknál ez soha nem esett meg” – emelte ki.

A kutatók úgy vélik, az állatok evolúciója szempontjából fontos szerepe lehet a társakkal való együttérzésnek.

Forrás: Mno.hu

13 hozzászólás “Megdöbbető felfedezések: az egerek énekelnek, a patkányok együttérzők és önzetlenek” bejegyzésre

  1. Princess szerint:

    Hát ez a kép magáért beszél, nagyon találó!!!
    Nem hagyhattam szó nélkül!!! 😀

  2. Dr. grün szerint:

    “Rossz hírüknek ellentmondó tulajdonságokról, például részvétről és önzetlenségről tettek tanúbizonyságot patkányok egy amerikai kutatók által lefolytatott kísérletben”
    Ennyivel jobbak a zembernél?! ))) 🙂 (((

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ha megismered az embereket, az állatot fogod szeretni!

  4. prof. em. Dr. islander szerint:

    “Bámulatos hol tart már a tudomány!”

  5. Dr. grün szerint:

    Itt egy másik állatság!
    Mivel ember még nem látta ezért csak egy, a valódihoz megszólalásig hasonló jószág fantomképét tesszük közzé!
    Ha valaki a Tamariska domb őshonos faunájában látni véli, értesítse a kibővített létszámú Csepeli Közterület-felügyeletet!
    Esetleg hívja a 112-őt! ))) 🙂 (((
    http://www.borsonline.hu/news.php?hid=54294&op&titokzatos-leny-tartja-rettegesben-mexikot

  6. Vátesz szerint:

    A patkány nagyon értelmes, egyikből már köztársasági elnök is lett! 😀

  7. Lakó1214 szerint:

    Plágiumra gondoltál?

    Dr grün!

    Itt a nagyapja! LOL

    http://geektyrant.com/news/2011/8/12/must-watch-minnesotan-chupacabra.html

  8. Vátesz szerint:

    A vamzerből lett köztársasági elnök fedőneve volt Patkány!

  9. robi szerint:

    Most van csak fejvakarás:

    http://nol.hu/belfold/egyetlen_eredeti_schmitt-oldalert_konyorog_az_mszp

    Hol van a limbó léc, polgártársak?

  10. Vátesz szerint:

    A szocik azt is megkérdezhetnék tőle, hogy eltocsikolt-e, elprinczezett-e, elhagyózott-e állami vagyont!

  11. Manitu szerint:

    Én a legnagyobb kártevőt táncolni láttam. De elénekelni csak az internacionálét tudja.

  12. Jeniszej szerint:

    A kép láttán a magázódó joságos jut az eszembe. Vajon miért? 😀

  13. robi szerint:

    Manitu!
    Táncol az még ma is. Röhög a hozzád hasonlóakon, akik irkálják ostobaságaikat és változatlanul nem értenek maguk körül semmit.

Itt lehet hozzászólni !