Csepeli vonatkozás a Masat-1 műhold megvalósításában

Csepel.hu

A TV2 beszámolója a Masat-1 pályára állításáról

Idejének immár negyedét, a 102 perces pályából huszonötöt tölt a Föld árnyékában az első magyar műhold, a Masat-1 – tájékoztatta Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, a BME űrkutató csoportjának vezetője az MTI-t.

(A Magyarországon egyedülálló szerkezet létrehozásában elévülhetetlen érdeme van két egykori csepeli diáknak, Czifra Dávidnak és Bükkfejes Andrásnak is: Dávid a Kazinczy Ferenc Általános Iskola, András a Jedlik Ányos Gimnázium tanulója volt. Az Egyenlítő közelében található Francia Guyana-i Kourou európai űrközpontból február 13-án felbocsátott műholdról a Csepeli Hírmondó következő számában mesél a két fiatalember – mondta el Légrádi Gábor, a Hírmondó munkatársa.)

Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense elmondta, a következő két hétben fokozatosan növekszik az az idő, amelyet a napelemekkel működő Masat-1 a Föld árnyékában tölt. Március közepén a műhold pályájának 30-35 százalékában sötétben halad. “Termikus kísérleteket folytatunk, azt figyeljük meg, hogyan viselkedik a műhold, nem hűl-e le túlságosan, nem lesz-e túl kicsi az energiaellátása. Ezek mindennapos feladatok, és nem indítunk el új kísérleteket, amíg újra el nem érjük az energiaszint maximumát. Különösebb esemény nincs, él és virul a Masat-1” – jelentette ki Gschwindt András.

Mint kifejtette, elsősorban az átlaghőmérsékletet figyelik. “Mérjük a legnagyobb tömeget képviselő akkumulátor-hőmérsékletet. Amikor fellőtték és pályára állt a műhold, 25-27 Celsius-fok körüli volt az akkumulátor hőmérséklete, állandóan sütötte a nap. Most, amikor a 102 perces pályából már huszonötöt tölt árnyékban, 6 fok körüli a hőmérséklete. Tehát az átlaghőmérséklet csökken, de ez távol van attól, hogy bármi gondot okozzon. Március közepén lesz a legnagyobb igénybevétel, még tovább süllyed az akkumulátor hőmérséklete, de bízunk benne, hogy semmiféle probléma nem keletkezik, nem hűl le túlságosan” – magyarázta a BME docense. Ismertetése szerint jelenleg már száz felett jár a rádióamatőrök száma, akik a világ 26 országából figyelik a magyar műholdat és küldik az adatokat a fejlesztőcsapatnak.

“Lassan, de biztosan növekszik a megfigyelésbe bekapcsolódott rádióamatőrök száma. Van, amikor tanítani kell őket, lelkesen jelentkeznek, majd gondjaik akadnak, és el kell magyaráznunk, hogyan tudnak segíteni. Olyan mennyiségű adatot kapunk, hogy hosszú időbe telik, amíg az összeset fel tudjuk dolgozni. Mindig jó tudni, hogy mit művel a műhold a Föld túloldalán” – emelte ki Gschwindt András.

Közlése szerint mindenhonnan pozitív visszajelzést kaptak, mindenütt nagyon szépen veszik a Masat-1 adatait, és a fejlesztőcsapat is nagyon elégedett, hogy a műhold a terveknek megfelelően viselkedik. “Most már minden nap nyereség az élettartam szempontjából. A felhasznált alkatrészek ugyanis nem űrbéli alkalmazásra készültek, így egy rossz szavunk sem lehetne, ha valamelyik meghibásodna. Sikerünk annak tudható be, hogy elég sok előzetes vizsgálatot végeztünk, igyekeztünk hűteni-fűteni, és a lehetséges legtöbb vizsgálatot elvégeztük. Tehát van rá esélyünk, hogy az élettartama hosszabb legyen, akár három hónapig vagy még tovább üzemeljen. Akármennyi lesz is a műhold élettartama, már eddig is nagyon sok olyan eredményt kaptunk, amelyek azt bizonyítják, hogy jó volt a tervezés” – összegezte a docens.

A Masat-1 az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén, nyolc másik műhold “társaságában”, február 13-án startolt a kouroui (Francia Guayana) űrközpontból, Dél-Amerikából. A kisméretű, egy kilogramm tömegű, kocka alakú pikoszatellit a BME két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával jött létre. Elsősorban oktatási célt szolgál, pályára állását követően a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat gyűjti. A fedélzeten félaktív mágneses stabilizáló rendszert is elhelyeztek, amelynek segítségével a Földről távirányítással befolyásolható a műhold orientációja.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !