Tizenhétből harmadszor nyert Meryl Streep

Index

A némafilmes és A leleményes Hugo öt-öt Oscar-díjjal fejezte be a 84. gálát, amit kilencedik alkalommal vezetett Billy Crystal. A fekete-fehér némafilm kapta a legjobb filmnek járó szobrot, míg Michel Hazanavicius lett a legjobb rendező, Jean Dujardin pedig az Utódokban Hawaiin családi kesergő George Clooney-t megelőzve a legjobb színész. Meryl Streep begyűjtötte harmadik Oscarját. Sacha Baron Cohen pedig hiába mondták, hogy ne tegye, diktátorként jelent meg végül.

Billy Crystal kilencedik alkalommal vezette a gálát, miután az akadémia kirúgta Brett Rattner producert, aki Eddie Murphyvel csinálta volna az Oscar-gálát. Rattnernek azért mondtak fel, mert hetekkel a gála előtt azt nyilatkozta, hogy “csak a buzik próbálnak”. Billy Crystal ugrott be, és bár volt egy-két vicces mondata, nem sikerült emlékezetessé tennie az estet. Indításnak még kellemesen humorizált a legjobb filmekbe bevágva magát, majd egymást után háromszor viccelt azzal, hogy a Kodak Theatre elvesztette a Kodak nevet, miután csődvédelem alá került a filmeket és fényképezőgépeket gyártó cég.

A 84. Oscar-gála a mozizás szeretetéről szólt. A Cirque De Soleil ugyanúgy némafilmesekről készített műsorszámot, ahogy a Muppetek is, vagy Brad Pitték is erről beszéltek. Brad Pitt, Reese Whiterspoon, Tom Cruise és még sokan mások arról, mit jelent nekik a film. Morgan ről pedig kiderül, hogy hat és fél évesen látta az eredeti King Kongot.

Az édesbús nosztaligát a tíz díjra jelölt film, A némafilmes is erősítette, az alkotás a hollywoodi ősidőkről szól, konkrétan 1929-ről, amikor némafilmről a hangosfilmre térnek át a filmgyártásban. A legjobb filmnek, rendezőnek, főszereplőnek járó díjat is a film készítője, Michel Hazanavicius filmje kapta. A némafilmes 83 éve az első némafilm, amely a legjobb film kategóriában elnyerte az Amerikai Filmakadémia díját. (1929-ben a Wings című némafilm győzött.)

A 15 millió dollárból forgatott film karrierje Cannes-ból indult, és az Oscar-gálán tulajdonképpen a csúcsra ért. A kettő között kerestek a filmmel 76 millió dollárt és egy sor nagyon fontos díjat.

Meryl Streep tizenhét jelöléséből díjra váltotta a harmadikat A Vasladyért, amiben Margaret Thatchert alakítja. Ez némiképp mégis meglepetésnek számított, mivel a kategóriában A segítségben játszó Viola Davis kapta a színészi kamara Oscart általában előrejelző díját januárban. Meryl Streep köszönőbeszédében félviccesen megjegyezte, hogy ilyenkor Amerika fele a fejéhez kap, hogy már megint ez a nő van itt, de őt ez most nem érdekli.

Martyék öt díjat elvittek

Díjat kapott melékszereplő kategóriában Christopher Plummer a Kezdőkért. A 82 éves színész csak két évvel fiatalabb az Oscar-díjnál, nagyon hálás volt a köszönőbeszédében. A legjobb mellékszereplő díját pedig Octavia Spencer vihette haza, aki A segítségben alakított önérzetes, saját és közössége igazáért kiállószolgálónőt. Spencer az Oscar történetében mindössze a hatodik fekete nő, aki díjat kapott. A színésznő a gálán annyira meglepődött, hogy végigsírta a beszédet.

Martin Scorsese A leleményes Hugo című filmje kapta a legtöbb jelölést, tizenegyet, de az öt technikai díjon kívül mást végül nem nyert el.

Alexander Payne kapta a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjat, az eredeti forgatókönyvért pedog Woody Allent díjazták. Az Éjfélkor Párizsban című filmért a negyedik Oscart kapta, és persze mint eddig, most sem ment el a gálára.

A diktátor megcsinálta

Az este egyetlen kicsit is botrányos sztorija Sacha Baron Cohené volt, aki az akadémia kifejezett tiltása ellenére képes volt a Diktátor című film főszereplőjének öltözni, teátrális mozdulattal előkapott egy urnát és a benne levő, hamunak látszó port az American Idol című tehetségkutató műsorvezetőjének fejére öntötte – azt állítva, hogy Kim Dzsongil hamvairól van szó.

Az est egyik fontos kérdése még, az interneten már most nagy vita alakult ki, hogy Jennifer Lopez villantott-e vagy sem Zuhair Murad divattervező ezüst ruhájában, amikor Cameron Diazzal közösen adta át a legjobb sminknek járó Oscart. Ezenkívül egyetlen egy apró fuck csúszott csak át az élő adásban botrány csináló sztároktól rettegő műsorkészítőkön: hiába adják pár másodperces késéssel a gálát, egy aprócska fuck csak átcsúszott a cenzúrán, a legjobb dokumentumfilmnek választott Undefeated készítői baszmegoltak egy kellemeset, utána meg olyan sokáig köszöngettek, hogy elvették tőlük a hangot.

A 84. Oscar-gála díjazottjai

Legjobb film: A némafilmes (2011) – Thomas Langmann

Legjobb női főszereplő: Meryl Streep A Vasladyért (2011)

Legjobb férfi főszereplő: Jean Dujardin A némafilmesért (2011)

Legjobb női mellékszereplő: Octavia Spencer A segítségért (2011)

Legjobb férfi mellékszereplő: Christopher PlummerKezdőkért (2010)

Legjobb rendezés: Michel Hazanavicius A némafilmesért (2011)

Legjobb operatőr: A leleményes Hugo (2011/II) – Robert Richardson

Legjobb animációs rövidfilm: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011) – William Joyce,Brandon Oldenburg

Legjobb rövid dokumentumfilm: Saving Face (2012) – Daniel Junge, Sharmeen Obaid-Chinoy

Legjobb rövidfilm: The Shore (2011) – Terry George, Oorlagh George

Legjobb eredeti forgatókönyv: Éjfélkor Párizsban (2011) – Woody Allen

Legjobb adaptál forgatókönyv: Utódok (2011) – Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash

Legjobb betétdal: Muppets (2011) – Bret McKenzie(“Man or Muppet”)

Legjobb filmzene: A némafilmes (2011) – Ludovic Bource

Legjobb vizuális effektek: A leleményes Hugo (2011/II) – Robert Legato, Joss Williams, Ben GrossmannAlex Henning

Legjobb animációs film: Rango (2011) – Gore Verbinski

Legjobb dokumentumfilm: Undefeated (2011) – Daniel Lindsay, T.J. Martin, Rich Middlemas

Legjobb hangeffektek: A leleményes Hugo (2011/II) – Tom Fleischman, John Midgley

Legjobb hangvágás: A leleményes Hugo (2011/II) – Philip Stockton, Eugene Gearty

Legjobb vágás: A tetovált lány (2011) – Angus Wall, Kirk Baxter

Legjobb idegen nyelvű film: Nader és Simin – Egy elválás története (2011) – Asghar Farhadi (Irán)

Legjobb smink: A Vaslady (2011) – Mark Coulier, J. Roy Helland

Legjobb jelmeztervezés: A némafilmes (2011) – Mark Bridges

Legjobb látványtervezés: A leleményes Hugo (2011/II) – Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo

Forrás: Index.hu

Egy hozzászólás “Tizenhétből harmadszor nyert Meryl Streep” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    “Tizenhétből harmadszor nyert Meryl Streep”
    Ezt a fantasztikus kitartást és eredményt látva Csepel önkormányzata úgy dönthetne, hogy a Szt.Imre téri épület falán emléktáblát helyez el és egy későbbi össznépi konzultációt követően közterületet nevez el Róla! ))) 🙂 (((

Itt lehet hozzászólni !