Nem vették figyelembe a tragédia előtti „vész maxi” jelzést

Mno.hu

Percre pontosan rögzítették a műszerek a vörösiszap-katasztrófa előtti órák eseményeit; a számítógép naplózta azt is, hogy mikor nőtt meg a tározó melletti szivattyúk üzemideje, amelyből arra lehetett következtetni, hogy baj van – értesült az MTI Hírcentrum.

Mint az m1 csütörtök esti Híradójában elhangzott: egy eddig nem publikált szakértői jelentés szerint 2010. október 4-én, 10 óra 58 perckor „vész maxi” jelzést adtak a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. műszerei, 76 perccel a katasztrófa előtt.
A Híradó szerdán számolt be arról a szakértői jelentésről, amely szerint az ajkai timföldgyár tározójánál lévő vízszivattyúk a katasztrófa előtt egy nappal rendellenességet jeleztek, másfél órával a gátszakadás előtt pedig már vészjelzéseket adtak. A Mal Zrt. vezetői mégsem figyelmeztették az embereket, noha a cégnek kész katasztrófavédelmi terve volt.

Az informatikai szakértői jelentés a számítógépes rendszer adatai alapján készült, ebből percre pontosan megállapították, hogyan történt a katasztrófa – hangzott el a Híradóban. A beszámoló szerint a timföldgyár 10-es kazettájából szivárgó lúgos vizet egy árokban gyűjtötték össze, ahonnan szivattyúk emelték vissza a tározóba. A gátszakadás előtt egy nappal már jelentősen erősödött a szivárgás. A Híradó által megkérdezett szakértő szerint minél magasabb a vízszint, a szivattyúk annál többet dolgoznak.

Weisz Zalán, a Magyar Víziközmű Szövetség vízipari tagozatának elnöke a Híradóban elmondta: „Létezhetnek olyan szivattyús rendszerek, ahol vízszintérzékelőt építenek be. Ha a gyűjtőhelyen megemelkedik a vízszint, az érzékelő jelet küld a szivattyúnak, hogy kapcsoljon be. Amikor pedig csökken a vízszint, egy újabb jelet küld a rendszernek, amely kikapcsolja a szivattyút. Természetesen ha megnő a vízhozam ezen a gyűjtőhelyen, akkor a szivattyú egyre gyakrabban fog működni…”

A Híradó értesülései szerint a Mal Zrt.-nél az üzemidő megnövekedéséről a berendezés előbb csak figyelmeztető jelzést küldött a kezelőnek, a katasztrófa napján, 10 óra 58 perckor a gép már a legmagasabb fokú „vész maxi” jelzést adta. Majd 12 óra 14 perckor, 76 perccel később a kizúduló vörösiszap kidöntött egy villanyoszlopot, ez volt az iszapömlés első káreseménye.

A Veszprémi Törvényszék szerdán arról tájékoztatta a Híradót, hogy a vádirat szerint a Mal Zrt. vezetői a vészhelyzetről sem a környéken lakókat, sem a mentőket, sem a rendőröket, sem a katasztrófavédőket nem tájékoztatták. Szerdán a cég vezérigazgatója azt mondta: ha velük is megismertetik az állítólagos jelentést, akkor tudnak rá reagálni. A Híradó kérdésére a cég ügyvédje közölte, hogy péntekre alakítják ki álláspontjukat az ügyben.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Forrás: Mno.hu

4 hozzászólás “Nem vették figyelembe a tragédia előtti „vész maxi” jelzést” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Van egy randa mesém. A cég ügyvédje pénteken közli – a vészjelzés mást is jelenthet. Azután “talál” egy nyugdíj előtti szakértőt, aki egy nokiás dobozért szakérti, hogy a „vész maxi” a szivattyú állapotát jelenti. Passz.
    Ne keressenek hasonlóságot!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    30 éves elmúltál és még hiszel a mesékben?!
    Amit a vizsgálat megállapított is elég randa, de nagy valószínűséggel közelebb áll a zigassághoz!

    http://www.life-univ.com/aemp/2011/04/08/sorozatos-hibak-vezettek-a-vorosiszap-katasztrofahoz.html

  3. J szerint:

    Na a portást vagy a takarítónőt megint lecsukják, de előtte jól meghurcoljak….

  4. ebihal szerint:

    Persze, hogy nem vették észre, hisz ők okozták! Egy ilyen tározónál mindig csak a
    tetején szabad víznek, vagy híg iszapnak lennie, és ennek mértéke is korlátozott,
    hogy ne legyen túl nagy a töltésre nehezedő nyomás. Itt azt írják, hogy az elszivárgó
    vizet visszaszivattyúzták a tározóba, így az alsóbb rétegek nem tudtak rendesen
    kiülepedni.

Itt lehet hozzászólni !