Nem csillapodik a magas infláció

Magyar Hírlap

Nyugdíjasok

 A nyugdíjas infláció a nyolc százalékot is meghaladhatja (Fotó: Magyar Hírlap)

A pénzromlás ütemének gyorsulása alapvetően három tényező következménye. Az üzemanyagárak emelkedése önmagában is 0,2 százalékponttal húzta felfelé az inflációs mutatót, és ugyanennyivel a gázáremelés is. Egyik tétel sem okozott meglepetést, de a piac arra számított, hogy más termékköröknél árenyhülés lesz, és csillapodik a drágulási szint. Ehelyett tovább nőttek az élelmiszerárak, felfelé húzva az inflációt. Sőt igazán sokkoló áremelések – az üzemanyag havi 3,2 százalékos, illetve a gáz hétszázalékos drágulása mellett – pont az élelmiszereknél figyelhetők meg. Igaz, elsőre nem tűnik rémisztő adatnak, hogy egy hónap alatt az élelmiszerek árindexe átlagosan 1,9 százalékkal nőtt, de ha azt nézzük, hogy a drágulás meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, zöldség, gyümölcs) 11,4 százalékos áremelkedésének a következménye, akkor elkeserítőbb a kép. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a kávé ára 3,1, a baromfihúsé pedig 2,8 százalékkal növekedett, még rosszabb a helyzet.

Az ársokk átgyűrűzik a feldolgozott árukba is. A Portfolio.hu elemzése szerint “kellemetlen, hogy nem beszélhetünk kizárólag átmeneti hatásokról, hiszen a maginflációs mutató 0,3 százalékponttal emelkedett, így az éves mutató bő egyéves csúcson van. Márpedig ebben a kosárban sem a feldolgozatlan élelmiszerek, sem pedig a hatósági áras termékek nem szerepelnek.”

Miután az inflációs nyomás egyértelműen erős a gazdaságban, nincs kizárva, hogy megint kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank. Ráadásul a forint is gyengélkedik az utóbbi napokban, semmissé téve a megelőző hetek erősödésének nagy részét. A Reuters hagyományos havi körkérdésének májusi fordulójában részt vevő elemzők és szakértők válaszai alapján a piac kamatemelést vár hétfőn a monetáris tanácstól. További kamatemelést vár a Raiffeisen elemzője is a májusi inflációs adat nyomán. Török Zoltán azt mondta, hogy az idén és jövőre is a tervezettnél magasabb ütemű pénzromlásra lehet számítani a világgazdasági inflációs nyomás hatására.

Soós Lőrinc közgazdász, a KSH volt elnökhelyettese úgy látja, a hétszázalékos pénzromlási ütem jó néhány hónapra beragad, éves viszonylatban 6,5 százalékos fogyasztói árindexre lehet számítani. Szerinte az idén a nyugdíjas infláció eléri, sőt meg is haladhatja a nyolc százalékot. Az eltérés oka az, hogy a nyugdíjasok fogyasztói kosarában az átlagot meghaladó súlyt képviselnek az alapvető cikkek: az élelmiszerek, a lakhatási költségek és az egészségügyi kiadások. “De minél nagyobb az említett termékek és szolgáltatások részaránya a fogyasztásban, annál jobban nyomja őket az inflációs ráta” – mondta Soós Lőrinc. Nehéz helyzetben vannak a munkanélküliek, az alacsony jövedelműek is.

Forrás: Magyar Hírlap

Egy hozzászólás “Nem csillapodik a magas infláció” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Valamint tavaly 3,8%-os reálbércsökkenést szenvedtek el a nyugdíjasok, azaz nyugdíjasonként ~30 000 Ft-ot vettek ki zsebünkből. Erre 12 éve nem volt példa. Az MDF kormány alatt 8%-os, a Horn (MSZP-SZDSZ) kormány alatt 12 %-os volt a csökkenés, viszont a polgári kormány alatt 22%-os emelkedés, majd az utóbbi 5 évben (MSZP-SZDSZ) 19,5%. Most újra csökkenés történt. Ezért kell hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt, hogy adja vissza a nyugdíjasoknak, amit elvett tőlük, azaz a nyugdíjak 2007. évi reálérték-csökkenését a kormány egyösszegű kifizetéssel ismerje el, és ennek egytizenketted részével korrigálja a 2008. január 1-jei hatályos nyugdíjak összegét. Ezt tartalmazza a Semjén – Harrach-féle képviselői indítvány.
    Hajrá!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !