Munkalehetőség és szállás várja a fedél nélkülieket

További hajléktalanszállók épülnek és bővülnek a fővárosban

Budapest Portál, Csepel.info

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter és Tarlós István főpolgármester

Tarlós István főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszter társaságában pénteken megtekintett két, kialakítás és bővítés alatt lévő hajléktalanszállót, az Aszódi úton lévő egykori MÁV-munkásszállót, amelyet hajléktalanellátó-hellyé alakítanak át, illetve az I. kerületi Feszty Árpád utcai hajléktalanszállót, amely bővítés alatt áll. (A Fővárosi Közgyűlés korábbi döntése értelmében a Fűtött utca program keretében e két helyszín mellett a vízművek egyik újpesti, Váci utcai épületét is szállóvá építik át.)

2006 és 2010 között 131 ember fagyott meg Budapest utcáin. A főváros a szakminisztériummal és a kormánnyal együtt azon fáradozik, hogy az otthontalanoknak emberi körülményeket biztosítsanak. Az új vagy kibővített szállókon összesen 450 férőhelyet alakítanak ki – mondta a bejárást követő tájékoztatón Tarlós István.

A főpolgármester úgy fogalmazott, „megáll az ember esze, hogy az ellen tüntetnek, hogy több százmilliós ráfordítással a szerencsétlen sorsú embereket visszavezessük a társadalomba”. (Az Aszódi úton kisebb demonstráló csoport gyűlt össze, a Város Mindenkié nevű szervezet tüntetett, illetve több közeli lakó is tiltakozását fejezte ki.)

A belügyminiszter és a főpolgármester is beszélt a tüntetőkkel, akik egy része a szálló, más részük a hajléktalanok jelenléte ellen demonstrált

Tarlós István azt mondta, fogalma sincs, a tüntetők egy része miért tartja börtönnek a szállókat, miközben az ott tartózkodó hajléktalanoknak orvosi szobát, ellátást, biztonságot, valamint a fővárosi közműcégek révén több mint négyszáz munkahelyet biztosítanak. Az előállító szobák kialakítására azért volt szükség, mert sok hajléktalanszállón arra panaszkodnak az otthontalanok, hogy megverik, kirabolják őket. „Nem a külvilágot védjük meg a hajléktalanoktól, hanem őket egymástól” – jegyezte meg.

Így néz ki belülről a civilek által “börtönszállónak” nevezett épület – Az új férőhelyeken szállást, ellátást, biztonságot és munkalehetőséget is kínálnak

Tarlós István hozzátette, azt is meg kell vizsgálni, hogy ki minősül hajléktalannak, az utcán életvitelszerűen tartózkodás ugyanis egyfajta életformává is kezd válni, „nem biztos, hogy mindenki hajléktalan, aki annak látszik”. A főpolgármester kijelentette, Budapesttől nem lehet elvárni, hogy az egész ország hajléktalan-ellátását megoldja, Tarlós István ezért támogatásáról biztosította Kocsis Máté józsefvárosi polgármester azon törekvését, hogy megvizsgálják, ki hol vált hajléktalanná. A főváros a budapestiekre koncentrál, a rendőrség becslései szerint mintegy ezer otthontalan van Budapesten, a most felújított, bővített szállókon 450-nek tudnak helyet biztosítani – tette hozzá.

Rendet ígértük az országban, a fővárosban, ez velünk szemben elvárás. Érvényt fogunk szerezni a törvénynek, hogy ne fordulhasson elő az, ami Csepelen, ahol a hajléktalanok a saját szabályaik szerint éltek, kirabolták egymást, megöltek egy egész családot – mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

Hozzátette, az összefogás jegyében a főváros szociális körülményeket biztosít, az új férőhelyeket közfoglalkoztatás keretében alakítják ki, a hajléktalan-ellátásban nagy szerepet szánnak a karitatív szervezeteknek. Akik a későbbiekben aluljárókban kívánnak lakni, kapualjakban kívánják tönkretenni a lakóknak a mindennapjait, azokat a rendőrök el fogják hozni a hajléktalanszállóra, ez nem kérdés. Nem fogunk semmilyen pardont ismerni – fogalmazott a szakminiszter.

Kozma Imre, a Feszty Árpád utcai létesítményt működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke is a társadalmi összefogás szerepét hangsúlyozta. Elismeréssel szólt Kocsis Máté munkájáról, aki szavai szerint sokkal jobban látja a helyzetet, mint sok más kerületi vezető. Kitért arra is, hogy sok vidéki, saját otthonban élő is megirigyelheti azokat a körülményeket, amelyek közé Budapesten kerülhetnek a hajléktalanok. A társadalomnak el kell fogadnia, hogy ezeknek az embereknek megtört az életük, kihullottak a családból. Nem kell félni tőlük, olyan emberek, mint mi, csak az életük valahol megbicsaklott” – hívta fel a figyelmet.

budapest.hu

37 hozzászólás “Munkalehetőség és szállás várja a fedél nélkülieket” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    A Város Mindenkiért mozgalom meg közben a büszke fagyhalálért és a mocsokban fekvés, utcára vizelés jogáért küzd, és elutasítja a kulturált körülményeket.

    Gratulálok.

  2. Gordon szerint:

    Nem civilek ezek…

  3. vica szerint:

    Szerintem a tüntetők fogadjanak be az otthonukba néhány úgynevezett hajléktalant, aztán lehet vélemény formálni a dologról. A nyáron befogadtunk egy ismerőst, szereztünk neki munkát, kapott élelmet tiszta ruhát, de győzött az ALKOHOL. Három hónapig tudott meglenni ital nélkül. Most lépcsőházban alszik valahol.

  4. hajós szerint:

    Németh Szilárd nem sokat törődik a csepeli hajléktalanokkal. Kiadta az ukázt: kapnak egy hetet, hogy eltakarodjanak. Hogy hova, őt nem érdekli, lényeg, hogy húzzanak el. Utána eldózeroltatja a kalyibáikat. Direkt a tél elején. Ilyen a szolidaritás Fidesz-módra.

  5. Paul szerint:

    Azoknak kellene ezt a problémát megoldani akik okozták. Márpedig őket multiknak hívják. Szétverték az ipart, a mezőgazdaságot, a kereskedelmet. Abból a 4200 milliárdból amit minden évben kivisznek az országból,csak az 1%-át (42milliárd!!!) kellene elvenni tőlük mindig,és megoldani ezt a problémát.
    Ezt se az MSZP-SZDSZ,se a FIDESZ nem csinálta meg.

  6. Gordon szerint:

    “Azoknak kellene ezt a problémát megoldani akik okozták. Márpedig őket multiknak hívják.”

    Szerintem a fő problémát alkoholnak hívják.

    Ez a “múúti” nálatok egy töltelékszó?
    Minden rossz okozója a “múúti”?

    Röhejes baromság. 😀

  7. islander szerint:

    Paul

    1. A Tescon és az Auchanon kívül mondjár már még multit. Légy szíves!

    2. 4200 Mrd-t kivisznek. OK. És mennyi marad? Az rossz válasz hogy 0.

    Előre is köszi.

  8. vica szerint:

    Bizony a FŐ PROBLÉMA az alkohol. Sok hajléktalant a mérhetetlen ivászat tesz tönkre. Ezek az emberek úgy gondolják, ha kevés a bevételük úgysem jut másra csak tablettás borra.

  9. ebihal szerint:

    Manitu! Ezek a civilek az erőszakos kényszerintézkedések ellen lépnek fel, s nem azért
    amit te sunyi módon bele akarsz magyarázni.
    S a helyzet okozói? Nem a multik, ők csak éltek a lehetőséggel. 90 óta egyik kormány
    sem tett semmit. Nem volt jó a tsz, ami egy vagy több falunak adott munkát, nem volt
    jó a nagyvállalat, mert házon belüli volt a munkanélküliség. Senki nem mérte fel, hogy
    esetleg olcsóbb lett volna azokat megtartani.
    S az ital? Természetesen probléma. Azt hiszem egyikünk se tudna meggyőzni ezeket
    az embereket arról, hogy ha megspórolja a napi 2-300 Ft-t amit szeszre költ, akkor
    nagyobb lehetősége lesz. Épp ez a reménytelenség indít embereket arra, hogy
    ugorjanak.

  10. Zoli049 szerint:

    Ismét nem a szakma állt ki, hanem a politika.
    Ja és meghívták társszereplőnek a szakmát.

    És olvastam megint építő kritikákat.

  11. Paul szerint:

    islander szerint: :
    2011. december 13., kedd – 16:51

    Paul

    1. A Tescon és az Auchanon kívül mondjár már még multit. Légy szíves!

    2. 4200 Mrd-t kivisznek. OK. És mennyi marad? Az rossz válasz hogy 0.

    Előre is köszi.
    Szerinted csak a általad felsoroltak a multik. Szánalmas vagy. Swietelsky, építőipar, Heinz, Nestlé, élelmiszer ipar,stb… Lidl, Spar, stb stb

  12. Paul szerint:

    Islander

    A Tesco.és a Vodafon Offshore cég, akik 300000Ft adót fizetnek 1évben,ha nem hiszed néz utána.

    OKOSKA!!!

  13. Zoli049 szerint:

    Paul!

    Most jön a szittya duma?
    Mégpedig, hogy ezek semmit nem fizetnek be? Ne marhuljatok már meg ott a jobb szélen!

  14. nagyapó szerint:

    islander, ebihal!
    – Néhány multi mondjuk a-tól Audi, s-ig Suzuki. Tényleg mennyi pénz marad az országban? Vesse össze a kivittel!
    A multik, csak éltek a lehetőséggel, igen azzal amit a szocik adtak nekik finom, jó forintokért u.m. Hankook, stb.
    – Igazuk van! Vannak emberi jogok, öröklött jogok, szerzett jogok! Fagyjanak meg nyugodtan, békében!?
    Paul!
    Az Orbán -Matolcsy kettős mennyit vett el a bankok extraprofitjából?
    Az Orbán -Matolcsy kettős mennyit vett el a multiktól?
    Hiszen ezért visítanak az osztrákok, németek, ezért huhognak a szocik, ez nem tetszik az IMF-nek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  15. Vátesz szerint:

    Van egy nyugi hely Csepelen, ahol a hajléktalanokat senki sem zavarná! A legismertebb csepeli polgár Barackfa utcai telkét teljesen széthordták, még a kerítést is elvitték. Ő azonban nem törődött vele. Gondolom azzal sem foglalkozna, ha ott csinálnának kalyibákat a hajléktalanok! 😉

  16. Ditte szerint:

    Többször, többen helytelenül írták le “A Város Mindenkié” csoportot “A Város Mindenkiért”csoportként. Pedig a kettő között jelentős filozófiai különbség is van.
    Mit is akar ez az ismeretlen hátterű szervezet? A lakhatás alkotmányos jogának bebiztosítását is követelik, alanyi jogon. Persze ez nem bűn, de belátható, hogy még jó sokáig gazdasági nonszensz, bármennyire is humánus. Szerveződése tudtommal Budapestre korlátozódik, a főváros az, ami mindenkié – szerintük. Tagjaik között hajléktalanok is vannak és büfé és egyéb szakos bölcsészek.
    Téves filozófia az, mely szerint a hajléktalan emberek nem tehetnek sorsukról, mert akkor azt fogadjuk el, hogy nem is tehetnek ellene. Bizony erőfeszítéseket kell tenniük, ha a társadalom részeként azt szeretnék, hogy övék is legyen a város.
    A város azoké is, akik minden reggel tisztára mosakodva mennek a munkahelyükre, akkor is, amikor semmi kedvük hozzá. Jogunk van a tereinket, buszainkat és az aluljáróinkat is öklendezés nélkül használni, a város a mienk is. Vagy nem?

  17. Zoli049 szerint:

    A város mindenkié!

    A magyaré, a cigányé, a zsidóé, a fekáé, a kettős állampolgáré és a hajléktalané is!!!

    Ez a nemzeti maszlag, hogy minden hajléktalan a kollektív hibás elvén hibás, már-már kezd unalmas lenni. Hagy ne írjak esszét, ez nem az a poszt.

    A múltkor kérdeztem, hogy “LIVE” beszélgettél már egy hajléktalan EMBERREL????

    Köszi!

  18. Paul szerint:

    nagyapó
    Szétverték az ipart, a mezőgazdaságot, a kereskedelmet. Abból a 4200 milliárdból amit minden évben kivisznek az országból,csak az 1%-át (42milliárd!!!) kellene elvenni tőlük mindig,és megoldani ezt a problémát.
    Ezt se az MSZP-SZDSZ,se a FIDESZ nem csinálta meg.

    Ha pedig elvonták tőlük,miért nem ilyenekre fordították a pénzt. Ezek az emberek is a magyar nemzethez tartoznak. Igazából ők a vesztesei a “módszerváltásnak”
    Elvették tőlük az emberhez méltó életet!!!

  19. Gordon szerint:

    Ami romokban hevert a 80-as évek végén (köszönhetően az elvtársaknak), mint pl. a magyar nehézipar, azt nem kellett szétverni.

  20. Ditte szerint:

    Több hajléktalannal beszéltem, szoros kapcsolatom van a III. kerületben dolgozó máltásokkal, innen van némi rálátásom.
    Ha te a kollektív bűnösségről olvastál az én írásomban, súlyos szövegértelmezési gondod van, de az is lehet, hogy azt olvasol ki minden mondatból, amit akarsz. A te dolgod.
    Örülök, hogy a cigányokkal is összebarátkoztál, a múltkor habzó szájjal szidtad őket, úgy kollektívan, akkor azt írtad még: cigánnyal nem találkoztam. Hja, változnak az idők.

  21. Zoli049 szerint:

    Paul!

    Kik is kezdték az “árverést”? MDF-ék…
    Kik folytatták? MSZP-ék…
    Kik folytatták? Fidesz-ék…
    Kik baszarintották szét a keleti piacot? Fidesz-ék…

    A multikra meg igazat adok Neked, nem 1%, hanem legalább 5% hazai visszaforgatást rá lehetne verni. A Lengyeleknél miért is lehet? Mert úgy akarta a kormány? Értem…

  22. Gordon szerint:

    De nyilván a Jobbik már holnap munkát tudna adni mindazon tömegeknek, akiket jelenleg bármilyen formában egy múútinacionális cég foglalkoztat.

    A helyén kell kezelni a dolgokat. Megfelelő szabályozás és adópolitika mellett a gazdaság egyes szegmenseiben van létjogosultsága egy múúútinacionális cég jelenlétének (pl.: Suzuki, Audi, Merci).

    folyt.köv

  23. Zoli049 szerint:

    “Téves filozófia az, mely szerint a hajléktalan emberek nem tehetnek sorsukról, mert akkor azt fogadjuk el, hogy nem is tehetnek ellene. Bizony erőfeszítéseket kell tenniük, ha a társadalom részeként azt szeretnék, hogy övék is legyen a város.”

    Ez így általánosítás! Már bocs!

    “cigánnyal nem találkoztam”

    Valahol nem találkoztam cigánnyal? Vagy mi van? Nem favorizálom őket, amelyik az életvitele miatt “nem szeretnivaló”. Mivel trógerolásból élek, így összefutok velük, van kivétel, mint a hajléktalanok közt. Itt a csepeli üldözésről volt szó, erről írtam, mert a globális probléma megoldásán okoskodjon nálam tanultabb ember, úgyis ővék a jövő, a tróger, a sofőr meg III. osztály lett. Sebaj, majd visszanyal a fagyi! 🙂

  24. Gordon szerint:

    A kereskedelemben – ahol általában alacsony a hozzáadott érték – ott el lehetne gondolkodni a visszaszorításukon. Nem kell minden sarokra egy Tesco.

    Persze vettem én már romlott élelmiszert a Tescoban is, meg a magyar kiskereskedőnél is. Pl. az átcimkézés, a becsapás nem csak a múúútinacionálisra jellemző, hanem sajnos a magyar vállalkozóra is.

    Hetekig tartott míg el tudtam magyarázni egy eladónak – aki nem a múúútinacionális alkalmazottja, hanem a magyar vállalkozó alkalmazottja volt – ,hogy ha 20 deka párizsit kérek, akkor ne 42-öt tukmáljon rám.

  25. Ditte szerint:

    Minden ember tehet a sorsáról, ha elmúlt 18 és egészséges. Ez az egyéni felelősség. Nem kollektív.

  26. Zoli049 szerint:

    Ezt a bölcsességet.
    Teleírjam kivételekkel az oldalt, mint ahogy Manitu szokta elvárni? 😀
    Hagyjuk…

  27. Ditte szerint:

    Idézni csak klassikusoktól szabad. Zoli 049, a rendpárti, akkor még tudta, előbbre valók a kötelességek, mint a jogok.

    “Zoli049 szerint:
    2011. október 28., péntek

    Anno vala, mikor én voltam gyerek, valamilyen oknál fogva eredendően evidens volt, hogy bejárok az iskolába. Magamtól ráébredtem arra, ha már azt a 45 percet a teremben kell tölteni és nincs más hallgatni való, mint a tanár, így kénytelen voltam figyelni rá. Ha már ráfigyeltem és jegyzeteltem, máris kevesebbet kellett itána tanulnom otthon. Ha önállóan hülye voltam, vagy más, akkor jött a tanár, azt ki lett osztva egy-két koki, vagy saller. 🙂 Azt’ mikor dolgozat és egyes lett a vége, akkor rájöttem én is és sokak, hogy jobb csendben lenni. Ja, igen és akkor tudtuk, hogy a kötelességek teljesítése után vannak a jogaink? Hmmm… Mégis megérte. Ennyire egyszerű.”

  28. Zoli049 szerint:

    Ezt fenn is tartom, Kedves Ditte!

    Ameddig betartom a játékszabályokat, addig hagy éljek úgy, ahogy akarok!

    Ahogy látom, mentegetünk, logolunk? Netán jelentünk is? 🙂

    Most ezzel mire akarsz kilyukadni? Vesézd ki, légyszíves, mert ehhez fáradt vagyok.

  29. Ditte szerint:

    “..kötelességek teljesítése után vannak a jogaink..” És mik a hajléktalanok kötelességei?
    Kevesebb kötelesség terheli őket, mint másokat?

  30. Zoli049 szerint:

    Nem értjük egymást.

    Ahonnan már nincs lejjebb, más az érték. Mi a kötelessége? Mi a bánat lenne! TÚLÉLNI! A meleg kecóból könnyen lehet hírdetni az igét. Azért ekkora a pofám, mert én vagyok 40 fokban a napon, -20-ban kint, ha vezetek, akkor napokig az életterem a vezetőfülke. Én vettem azt a fáradtságot, hogy a hajléktalanokon, a magam módján segítsek, ruhával és egy falat étellel. Én utájártam, mint idióta kíváncsi kacsa ennek a gyilkosságosdinak és hagyjuk ezt a propaganda dumát, mert naponta “civilizált” emberek is öldöklik egymást, ez nem Csepel(ikum) és nem hajléktalan(ikum).

    Van itten egy utcányira sok-sok friss “kettősállampolgár”, az a friss verzio, az igazi 1.0-s. Semmivel nem él külömbül, mint a lentebb élő hajléktalan, csak a dráma, mikor ülök a kamionban, arra Nyugatra egy az okmányunk. Akkor milyen játékszabályok? 🙂 Kint egy kamionparkolóban lassan már nekünk is a románok mellett kell megállni, mert újra ránkrátották a cigány-magyar jelzőt.

  31. Ditte szerint:

    Én értelek.

  32. Ditte szerint:

    Ja, és nem “logolok”, csak rákeresek a blogból, némi memória segíti az ember lányát.

  33. islander szerint:

    Paul

    Én kultúráltan kérdeztem.

    Élből lenézel másokat, bunkó vagy és szerintem fiktív dolgokkal vagdalkozol. Mindegy.

    Amúgy a kérdéseimre megadtad a választ, kösz szépen. Ennyi.

  34. Paul szerint:

    Islander.
    Nem nézek le senkit,csak az eddigi hozzászólásaidból, nem gondoltam,hogy te csak ezt a kettő kiskereskedelmi egységet (mert hivatalosan az) tartod multinak. Nem akartalak megsérteni, ha így történt elnézést kérek. Fiktív az, aminek nincs valóság alapja,de amit írtam az nem abba a kategóriába tartózik.

Itt lehet hozzászólni !