Stumpf: Egy-két hónap múlva már Gyurcsánnyal történnek a dolgok

Inforadio.hu

Stumpf István

A Századvég Alapítvány elnöke elhúzódó kormányzati agóniára számít. Stumpf István az InfoRádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: testre szabott kormányzás folyik, de ha a testben betegség üti fel a fejét, akkor az egész rendszer működése kerül veszélybe.

Miben mutatkozik meg a kormányzat agóniája?

A hátrálás egyik jele a koalíció szétbomlása volt. A kabinet feladta eredeti programját, olyannyira, hogy még a koalíciós partner sem hitt abban, hogy a módosított koalíciós megállapodás alapján folytatni lehet a kormányzást.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, 2006-ban mindenki temette a kormányt és a miniszterelnököt, Gyurcsány Ferenc azonban még mindig a helyén van.

Akkor a miniszterelnök és kormánya súlyos hitelességi válságba került, a kormányfő azonban tudta használni a zsarolási kapacitását, bizalmi szavazással, pártelnökké választással, törvényelfogadtatással. De láthatóan ez a technológia nem alkalmas arra, hogy fenntartsa a kormányt, ezért bukott meg a koalíció. Új technológiát kellene kitalálni, mert már nem tud hogyan zsarolni, nem tud mit beajánlani. Az SZDSZ pedig arcvesztés nélkül nem tud visszamenni a koalícióba. Nem hiszem, hogy az általuk szorgalmazott reformokat – például az adóreformot – a miniszterelnök el tudja fogadni. A kormányfő fokozatosan veszít azokból az eszközökből, amelyekkel a kormány stabilitását fenn tudja tartani. Van még egy-két hónapja arra, hogy ő alakítsa a dolgokat, aztán majd vele fognak történni a dolgok.

Érdekes, amit mond, mert a Végjáték című könyv bemutatóján a miniszterelnöki hatalom erősödéséről beszélt. Mégsem olyan gyenge Gyurcsány Ferenc?

Arról beszéltem, hogy a kancelláriahatalomnak soha nem látott jogi és szervezeti megerősítése történt az elmúlt két évben. Csakhogy ehhez kell egy erős miniszterelnök, aki ezeket érvényesíteni is tudja. Jelenleg a kormányzás testre szabottan működik, ez a test pedig Gyurcsány Ferenc. De ha ebben a testben egy betegség üti fel a fejét, akkor az egész rendszer működése kerül veszélybe.

Eltarthat-e a végjáték még két évig, 2010-ig?

Szerintem nem, ez hamarabb fog bekövetkezni, legkésőbb jövő ősszel, amikor az európai uniós választások miatt mindenképpen személyt kell cserélni a párt vagy a kormány élén.

Azt gondolja, hogy fél évvel a választások előtt új választást írnak ki?

Elképzelhető, a legnagyobb veszély ugyanis az, ha az ország kormányozhatatlanná válik, amikor az emberek már annyira nem hisznek a politikának és a politikusoknak, hogy nem tartják be a szabályokat, és anarchikus állapotok uralkodnak el. Ebben felelősség terhelné az egész politikai elitet, elkerülése tehát az ellenzéknek is érdeke.

Forrás: Inforadio.hu

11 hozzászólás “Stumpf: Egy-két hónap múlva már Gyurcsánnyal történnek a dolgok” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Stumpf István! Még hány színházat tesztek tönkre? Az országot már majdnem!

  2. bhu szerint:

    Ez most hogy jön ide? Ki az a ‘ti’? És milyen színház? Ez másik cikkhez való komment?

  3. Bombi szerint:

    Kedves bhu! Kovács Ernő barátunk józan eszét elvette a gyűlölködés, illetve az a tudat alatti érzés, hogy mégiscsak a 2002-es kormányváltásig Magyarország éltanuló volt az újonnan csatlakozó tizek között, most meg sehol sincs… Figyeld meg, mivel mást nem tud, hamarosan elkezd “Zorbánozni”, mást nem nagyon tud…

  4. Nagyapó szerint:

    Sajnos nem értek egyet Stumpf úrral. A kormány addig tudja tartani magát, amíg van osztogatható pénz. Az SZDSZ sokkal jobb zsarolási pozícióban van, mint eddig. Nekik már nincs arcuk, így minden igen szavazatukért kéni fognak. Sokat. (Ebbe még a Szépkorúak Társasága is be fog segíteni.) Ezt a Bajnai féle társaság az EU pénzek lenyúlásával egy ideig teljesíteni tudja. Ha már nem, akkor lesz kormányválság, esetleg választás.
    A szadesz adócsökkentési szövegét nem kell komolyan venni. Az MSZP majd előáll egy „kutyaadó” csökkentési tervvel, amit az SZDSZ elfogad, legfeljebb egy-két hó múltán újabb törvénnyel visszavonják (mint pl. az ÁFA csökkentésnél).
    Nekünk, a kisemmizetteknek, bármelyik pártoz tartozunk (talán még Kovács Ernő is), legfőbb feladatunk a pénzek útjának feltárása, hogy majd, a Számvevőszék adataival együtt, felelősségrevonással, visszaszerezzük amit lehet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. Kovács Ernő szerint:

    A Fidesz az önkormányzati választásokon túlnyerte magát! A vidéki nagy vársokban sorozatosan a Fideszhez simuló művészeket nevezik igazgatónak!? Nem a szakmai hozzáértés számít, hanem az, hogy a dobogón a Viktor mögött álltak! Lásd a Szolnoki színház esetét! Oda a nagy hohorgászt nevezték ki! Az ellenzék is ugyanolyan bűnös, hogy itt tart ma Magyarország! Csak a betartás, nehogy más párt érjen el sikereket, ha már a Fidesznek nem sikerült!

  6. Papi szerint:

    Nem Tisztelt Kovács Ernő!
    Innét kezdve a butaság szinonimája Őn lehet. Ez a gazember gyurcsány ferenc (szándékossan kisbetűvel) hány szinházat, kórházat, iskolát tett tönkre? Söt tovább megyek a Sportminisztérium után az országot gazdaságilag erkölcsileg tönkre tette. Amikor sajátmaga elismeri, hogy csak hazudoztak, csaltak még azt semm akarják a magukfalyták elfogadni annyira szüklátokörű ostoba emberek maguk. A Kende féle förmedvényben a fennálló törvényes kormány ellen akart szövetkezni (és ezt szintén gyurcsány ferenc mondta) megussza minden gond nélkül még ezt se hiszik el. Ébredjen már fel végre! Nem a baloldallal van baj hanem az ilyen emberekkel mint maga.

  7. leslie szerint:

    Ernő! Most hogy van ez? A FIDESZ túl nyerte magát az önkormányzati választásokon, mégis betart más pártoknak, mert neki (mármint a FIDESZ-nek) nem sikerült?? Hm…

  8. Kovács Ernő szerint:

    Fidesz=Viktor! Egyébként nézd meg Franciaországot! Ott Sárközy csinált reformokat, és az önkormányzati választásokat hasonlóan elvesztette, mint nálunk Gyurcsány! Az emberek már ilyenek, éljenek bárhol is!

  9. Papi szerint:

    Nálunk miféle reformokat csináltak? Egyfajta “reformot” csináltak: adó emelést. Semmi mást. Minden csak rosszabb lett.

  10. leslie szerint:

    A felvett hitelekből a klientúra hízlalása nem reform. A lakosság azért fordult el a (mára már bukott) koalíciótól, mert a megszorítások következményeként a nagy SEMMI-t tudták jövőképnek felmutatni.
    Amit reformként átkalapáltak a népen,azt is (szégyenszemre) visszavonták. Mára maradt a cél és vég nélküli megszorítás- jövőkép nélkül.
    És az EGYETLEN érv a választók meggyőzésére: VIGYÁZZ, MERT JÖNAZORBÁN!!!

  11. Bubus szerint:

    Az egészségügyben minimális reform volt és maximális pusztítás, ráadásul a TB-kasszát szőröstül-bőröstül le akarták nyúlni, mert csak ez volt a fontos.
    A szociális kiadások csökkentésében most kezd eljutni a Gyurcsány kormány az Orbán kormány által bevezetett intézkedések újbóli bevezetéséhez, ami megint nem reform, max a hülyeség belátása. De nyíltan soha nem fogják lismerni, hogy tönkretették az országot, és ma még a legjobban azoknak éri meg, akik csak gyereket szülnek, de iskoláztatni már nem viszik el, dolgozni meg tojnak.
    Az oktatásban gyakorlatilag visszalépések sorozata volt, idióta, aljas ötletekkel, mint pl. a tandíjjal fűszerezve.
    Adóreformból adóemelések sorozata és a bürokrácia növelése lett.
    A gazdaságban nem reform volt, hanem káosz, és finoman fogalmaztam. Hat éve nincs semmilyen világnézete, koncepciója az MSZP-SZDSZ kormánynak arról, hogy mit kellene tenni.

    Csak a nagyüzemi tolvajlás megy, de az ezerrel. Az meg nem reform.

Itt lehet hozzászólni !