Kóka bevallotta: soha nem térül meg a Hankook-beruházás

Heti Válasz

Handabanda

Jött a választás, muszáj volt átverni az embereket

Kóka János 2005 szeptemberében még gyalázta azt a Hankook-beruházást, amit később legfőbb miniszteri eredményeként ünnepelt – írja csütörtökön megjelenő számában a Heti Válasz.

Az SZDSZ szombati rendkívüli küldöttgyűlése előtt a jelenlegi pártelnök és ellenfele, Fodor Gábor is mindent megtesz a párttagok rokonszenvének elnyeréséért. A Kóka-csapat a kulisszák mögött azzal vádolja Fodort (nehabozz.blog.hu), hogy mindenáron visszavinné a liberálisokat a koalícióba.

A volt környezetvédelmi miniszter persze cáfol, és emberei a párt népszerűségének összeomlása miatt támadják Kókát. A gazdasági miniszteri sikereire büszke politikusnak különösen kellemetlen, ha felemlegetik a Hankook-ügyet. A Dunaújvárosba települt dél-koreai gumigyártó vállalat magyarországi telephely létesítéséről szóló 2005. végi döntését az akkori gazdasági miniszter a kormány győzelmeként ünnepelte.

Apró szépséghiba, hogy 2005 szeptemberében a Figyelőnek Kóka János még így nyilatkozott: „A Hankook-beruházás esetében is egy ponton azért szálltunk ki a versenyből, mivel nem fogunk soha meg nem térülő presztízsberuházásokat támogatni adófizetői pénzből. Több mint 15 millió forintba került volna egy munkahely, ahol majd 100-120 ezer forintos bruttó bért fizetnek alacsony hozzáadott értékű munkáért”.

Tavaly év végén, az addig titokban tartott szerződés nyilvánosságra kerülésekor azonban kiderült, hogy az államnak még többet is megért a „soha meg nem térülő presztízsberuházás” támogatása. Költségvetési forrásból ugyanis 15,8 milliárd forint készpénzhez jutott a gumimamut (ha ehhez hozzávesszük a többmilliárdos képzési hozzájárulást és munkahely-teremtési juttatást, akkor az összeg közel 20 milliárd forint).

Mindez a gyár megvalósíthatósági tanulmányában emlegetett ezer munkahely esetén állásonként 16-20 millió forint támogatást jelent. Vagy még többet, ha tudjuk, hogy mintegy száz pozíciót Koreából érkezett „vendégmunkások” foglalhattak el. A csütörtökön megjelenő Heti Válasz az SZDSZ belharcának további kulisszatitkairól is beszámol.

Forrás: Heti Válasz

2 hozzászólás “Kóka bevallotta: soha nem térül meg a Hankook-beruházás” bejegyzésre

  1. infósferi szerint:

    Az SzDSZ belharca a közvéleméyt (már) nem érdekli. A cikk adalék annak megértéséhez, hogy amíg az adóelvonásokban Európa élén vagyunk, a koalíció (összeomlásáig) miért tűzte zászlajára az öngondoskodást. Másra kellett a pénz.

  2. Papi szerint:

    T. infósferi!
    Nem a belharc volt a lényeg hanem a Hankook építése elött bagoért megvett majd méregdrágán eladott föld. Eből Kóka is kapott és nem is kevesett.

Itt lehet hozzászólni !