Nyáron eldőlhet a kormány sorsa

Inforadio.hu

 

Giró-Szász András

Giró-Szász András szerint nyáron derülhet ki, hogy ismét koalícióra lép-e az SZDSZ az MSZP-vel. A politikai elemző az InfoRádióban úgy vélekedett: Orbán Viktor Fidesz-elnök közelmúltbéli szerepléseivel nem az előrehozott választásokra készül, inkább tudatosítani kívánja, hogy jobb alternatívát jelent a jelenlegi kormánynál.

Az lenne a furcsa, ha az ellenzék vezetője nem készülne arra, hogy a jelenlegi politikai helyzetben bármi – akár egy előrehozott választás is – megtörténhet – mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András politikai elemző.

Orbán Viktor azzal, hogy a gazdaság szereplőivel tárgyal, és különböző fórumokon magyarázza jövőbeli politikai, gazdasági és társadalmi elképzeléseit, elsősorban nem az előrehozott választásokra készül. A Fidesz elnöke tudatosítani kívánja a választókban, hogy képes a kormányzásra, valamint, hogy valós, sőt, a jelenlegi kormánynál jobb alternatívát jelent – hangsúlyozta a szakértő.

Ellentétek?

Az ellenzéki politikus néhány héttel ezelőtt egy nem nyilvános szemináriumon nyíltan beszélt aktuálpolitikai kérdésekről és 2010 utáni terveiről. A politikai elemző ezzel kapcsolatban elmondta: akadnak, akik a szemináriumon elhangzottakat Orbán Viktor őszödi beszédeként aposztrofálják, szerinte azonban az ellenzéki politikus nyilvánosan vállalt gondolatai és a zártkörű beszélgetésen mondottak között nincs akkora különbség, mint Gyurcsány Ferenc és a valódi őszödi beszéd esetében.

Orbán Viktor a nyilvánosság előtt is azt mondja, hogy a nagyberuházással kapcsolatos visszaéléseket fel kell deríteni. A Fidesz vezetője ebben a tekintetben nagyon határozott és világos állásfoglalást vall – hangsúlyozta Giró-Szász András.

A nyáron eldőlhet

A szakértő szerint nyáron eldőlhet a kormány sorsa, amit nagyban befolyásol majd, hogy ki lesz a Szabad Demokraták Szövetségének új elnöke. Giró-Szász András úgy véli: az elnökválasztás eredménye meghatározza, hogyan viszonyul majd az SZDSZ a szocialistákhoz.

Ez arra lesz hatással, hogy az MSZP belső erőcsoportjai kiállnak-e a kisebbségi kormányzás mellett, vagy megpróbálják újra megkötni a szétszakadt koalíciót, így óvva meg Gyurcsány Ferenc politikai élete árán magukat és a szabad demokratákat a kisebbségi kormányzásból adódó veszélyektől.

Forrás: Inforadio.hu

Itt lehet hozzászólni !