Magasabb és fix tarifáért tüntettek a taxisok

Origo

Megbénult a közlekedés Budapest több pontján szerdán, mikor több kilométeres sorban, dudálva vonultak végig az utakon a fix tarifát követelő taxisok. A szervezők elnézést kértek a kellemetlenségért, a mentőt előzékenyen elengedték és még pártfogókkal is találkoztak néhány helyen. Így zajlott a nagy taxisfelvonulás.

A szakszervezetek becslése szerint mintegy ezer taxis vett részt öt-hatszáz autóban a szerdai forgalomlassító demonstráción. A menet az Albertirsai útról indult, majd az Erzsébet hídon át ért Budára, innen pedig a Lánchídon át indult vissza Pestre, ahol a Hősök terén ért vége a demonstráció. A szakszervezet a fix fővárosi tarifa bevezetését és a létszám korlátozását szeretné elérni. Jelenleg csak a maximális tarifát írják elő, de sok társaság ennél jóval olcsóbban vállal fuvart, amivel lefelé nyomják a többi taxis szerint a költségeiket már így is alig fedező árakat.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke elmondta, azt kérik a város vezetésétől, hogy a rögzített viteldíjat már december elsejével vezessék be. Hozzátette: nem azt várják, hogy gazdasági alapon számolják ki a viteldíjat, mert az az utasnak megfizethetetlen lenne. Hozzátette, Budapesten hatezer taxiengedélyt adtak ki 1500 drosztra, és ez “abnormális”.

A szervezők sikeresnek ítélték a forgalomlassító demonstrációt, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint a Budapesti Közlekedési Központ azonban továbbra is elfogadhatatlannak tartja a fix tarifát a mai szabályozási környezetben.

A taxisok komoly dugót okoztak a Belvárosban, mivel két sorban haladva foglalták el az utakat. A buszsávokban csak a BKV járatai haladhattak, de több busz így is elakadt a forgalomban. Többen a járdán állva transzparensekkel támogatták a taxisokat, az Arany János utcánál megjelent a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyik vezetője, Kónya Péter is.

A szervezők petíciót adtak át a Főpolgármesteri Hivatalnál. A dokumentumokat Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, Szeneczei Balázs, Tarlós István kabinetfőnöke, valamint Komáromi Endre, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át. A petíciót a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete mellett az Országos Taxis Szövetség elnöke is aláírta. A főpolgármester képviselői azt ígérték, amint Tarlós István visszatér külföldről, a vezetésével folytatják a tárgyalásokat.

Forrás: Origo

8 hozzászólás “Magasabb és fix tarifáért tüntettek a taxisok” bejegyzésre

  1. aggódó szerint:

    A fix tarifa hatósági árat jelent?
    Én azt hittem mostanáig, hogy a versenyszférában az árat a kereslet-kínálat szabályozza.

  2. Zoli049 szerint:

    A kereslet szabályozza, igen, emiatt akarnak emelni.
    Az egységes tarifa, szabad piacon az nem kartellezés?
    Kicsit sok a taxi, a nép meg csöves, aztán van gondjuk.

  3. csaba péter szerint:

    Ha már eddig is a Főváros szabta meg akkor akár emelheti is a tarifát nem?
    Ki mondta , hogy Magyarországon szabad piac gazdaság van?
    Protekcionista , rablók piaca az van .

  4. ... szerint:

    van frissebb változata ennek a táblázatnak?
    http://hallotaxi.hu/index.php?pg=news_18_596

  5. nagyapó szerint:

    500-600 autó ment ~20 km-t, lassú menetben magas fogyasztással. Csak az üzemanyag volt vagy 500 000 Ft (közben nem kerestek).
    Szmogos időben növelték a szennyezettséget, de még több kárt okoztak a forgalom feltartásával (ők is többet fogyasztottak, így szennyeztek).
    Mindezt miért?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. csaba péter szerint:

    Hát ehhez meg mi köze a kommunistáknak kedves elmebeteg úr”!?”

  7. nagyapó szerint:

    Kedves alul-művelt csaba péter úr!
    Válaszul két név; Kónya Péter és Cato.
    Jó töprengést!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  8. Zoli049 szerint:

    csaba péter szerint:
    2011. november 03., csütörtök – 18:58

    Te vágod az összefüggést? Én nem annyira. 🙂

Itt lehet hozzászólni !